Odp: pokaz zdjecie ktore lubisz
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
mnie sie wydawalo, ze przecietny uzytkownik forum ogarnia mentalnie prosty fakt, ze wszelkie zdjecia webowe sa mocno zeszpecone kompresja. i ze mozna je wstawiac nie dla oceny ostrosci.
a moze jestem jakims wyjatkiem, bo malo mnie obchodzi jak komus wydaje sie ostra taka pocharatana miniaturka webowa, skoro mam w LR widok 100% i wiem jaki jest material zrodlowy :/
Jeżeli się wstawia zdjęcie bezpośrednio z komputera na serwer CB, to być może zmniejszona jego wersja wyświetlana na forum podlega jakiejś zwiększonej kompresji, ale po kliknięciu na zdjęcie, gdy wyświetla się jego pełna wersja, to ona jest taka sama, i w takim samym stopniu kompresji, jak użytkownik wysłał. Często wysyłam duże pliki po kilka-kilkanaście Mb w 100% jakości, i to się nie zmienia przy wyświetlaniu pliku.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jeżeli się wstawia zdjęcie bezpośrednio z komputera na serwer CB, to być może zmniejszona jego wersja wyświetlana na forum podlega jakiejś zwiększonej kompresji, ale po kliknięciu na zdjęcie, gdy wyświetla się jego pełna wersja, to ona jest taka sama, i w takim samym stopniu kompresji, jak użytkownik wysłał.
tylko ze niektore popularne przegladarki internetowe (np. na litere G) na ekranach o duzej rozdzielczosci bardzo upieraja sie, ze zdjecie trzeba powiekszac ile sie da. bez poinformowania uzytkownika, ze wcale nie patrzy na 100% tylko na jakas drewniana ekstrapolacje.
to co wrzucam tutaj ma normalnie 1920pix na szerszym boku. przegladarka na G pokazuje je na moim monitorze (4K) powiekszone na caly ekran. poziom szczegolu nijak nie przypomina tego co ja mam odpalajac ten sam plik w normalnym programie (np. Faststone), ktory pokazuje rzeczywisty podglad
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
tylko ze niektore popularne przegladarki internetowe (np. na litere G) na ekranach o duzej rozdzielczosci bardzo upieraja sie, ze zdjecie trzeba powiekszac ile sie da. bez poinformowania uzytkownika, ze wcale nie patrzy na 100% tylko na jakas drewniana ekstrapolacje.
to co wrzucam tutaj ma normalnie 1920pix na szerszym boku. przegladarka na G pokazuje je na moim monitorze (4K) powiekszone na caly ekran. poziom szczegolu nijak nie przypomina tego co ja mam odpalajac ten sam plik w normalnym programie (np. Faststone), ktory pokazuje rzeczywisty podglad
Mam windę 8.1 z przeglądarką Google Chrome i Twoje zdjęcia po kliknięciu wyświetlają mi się w nominalnym rozmiarze 1920 p, więc może jest to kwestia jakichś ustawień wyświetlania grafiki w opcjach przeglądarki? Jak wyświetlam swoje wstawione i równocześnie wyświetlam je w Faststone aby sobie coś porównać, to widzę to samo. Mogę też z CB ściągnąć własny (i dowolny) plik, i porównać z wysłanym, i jest to to samo.
Jest taka kwestia, że na moim ekranie 2560x1440 CB pokazuje bardzo małą czcionkę, którą ciężko czytać, więc domyślnie przy ładowaniu CB mam ustawione powiększenie ekranu na 125%, a to rzutuje na powiększenie wyświetlanych fotografii, które również są przeskalowane w każdym trybie wyświetlania, i bez klikania na zdjęcie, i po wyświetleniu całego pliku te 125% jest na dzień dobry plus dalsze powiększenie, więc aby sprowadzić zdjęcie do nominalnego rozmiaru muszę wyłączyć lupę w przeglądarce.
1 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
2 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Niestety tak zostały ustalone standardy webowe.
Zupełnie przypadkiem pisałem o tym ostatnio u siebie: https://pawel.online/czym-jesc-geste-monitory/
p,paw
1 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)