po to żeby nie wywoływac za każdym raze gdy się chce przejrzeć album ;)
ogólnie szcześliwi ludzie którzy nie retuszują nic w PSie tylko mają doskonały kadr prosto z RAWa :p
Wersja do druku
po to żeby nie wywoływac za każdym raze gdy się chce przejrzeć album ;)
ogólnie szcześliwi ludzie którzy nie retuszują nic w PSie tylko mają doskonały kadr prosto z RAWa :p
Od czasu kiedy w LR maskowanie (szczególnie to AI) zaczęło być na prawdę używalne - PS'a w zasadzie nie używam. Przy czym u mnie to takie proste korekty - usunąć jakąś gałąź, człowieka co wlazł w kadr itp. Detale z którymi teraz LR radzi sobie doskonale.
Oczywiście jakieś tam zdjęcia z wakacji, które potem chce pokazać na TV znajomym to trzymam w Apple Photos żeby potem przy pomocy AppleTV pokazać je na TV HDR w poprawnej przestrzeni koloru, HDRitp (to obecnie jedyny rozsądny sposób na pokazywanie zdjęć na TV w poprawnej jakości poza oczywiście podpinaniem kompa do TV)
Do tego obecnie LR jest na tyle wydajny, że można spokojnie zdjęcia przeglądać w jego module Library.
p,paw
--- Kolejny post ---
Ja używam systemowego Preview.
p,paw
To ja mam inne doswidczenia. LR owi jeszcze daleko do tuszowania wiekszych rzeczy niz plamki czy owady w kadrze :) albo ja cos zle robie, posprawdzam jeszcze.
Systemowy preview w maczku dla mnie sie nie sprawdza, chocby z tego powodu ze nie moge wejsc do folderu z fotami i przegladac je strzalkami w trybie full screen i te foty co sie nie udaly kasowac jednym przyciskiem. Korzystam chyba z apollo, on ma wszystko czego potrzebuję.
No tak, ja mam zupełnie inny use-case, bo używam go wyłącznie do oglądania zdjęć już wywołanych.
Kasowanie, sortowanie, tagowanie - wszystko w LRC. Dzięki temu w zasadzie w kilkanaście sekund jestem w stanie znaleźć zdjęcie sprzed 10 lat pokazujące konkretny samolot czy miejsce (o ile oczywiście przy obróbce nie wziął mnie leń i postanowiłem nie tagować konkretnego importu) ;-)
p,paw
Moze muszę lepiej opanowac LrC pod tym wzgledem, w sensie kasowania plikow. Na teraz umiem to zrobic w 3 klikach, a chcialbym móc w jednym, tak jak robie to normlanie. Ostatnio dostalem rade że przegladając foty, te ktore zostają dać 5gwiazdek, cala reszte mozna skasowac jednym ruchem zawodowca. Prawda to? Jesli tak to moze sie przekonam do tej metody ;)
Zaznaczając odpowiednie filtry na metadane i tagi można jednym ruchem skasować zdjęcia zarówno te bez gwiazdek jak i na przykład zrobione na ISO większym niż 6400 itp.
Ja najcześciej używam klawisza "X" - to powoduje oznaczenie zdjęcia jako "rejected".
Potem w menu jest pozycja "Delete all rejected photos".
p,paw
Dalibyście chociaż jakiś zrzut ekranu, który lubicie.