Tak na szybko dwa zdjęcia z R10 który przyszedł dzisiaj ale z rozładowaną baterią ,miałem tylko 30 minut na naładowanie zanim całkowicie się ściemni
Załącznik 9663
Załącznik 9664
Wersja do druku
Tak na szybko dwa zdjęcia z R10 który przyszedł dzisiaj ale z rozładowaną baterią ,miałem tylko 30 minut na naładowanie zanim całkowicie się ściemni
Załącznik 9663
Załącznik 9664
Czyli nie wszystkie egzemplarze mają uszkodzony AF...
Trudno mi coś więcej napisać bo miałem tylko chwile,
wstępnie tracking wyłączyłem i pod spust migawki zapisałem pierwszą zakładkę pola af a pod af-on eye af.Rasumując ostrzyłem spustem następnie aktywoawałem eye af
To wszystko co zrobiłem nastepnie tylko odszumiłem
Załącznik 9665
Załącznik 9666
Ciężko porównywać nieporównywalne rzeczy, a tu ani motyw, ani dystans, ani warunki zdjęciowe się do porównania nie nadają, bo powyższe są prawie idealne- jak ptak usiadł to nigdzie nie łaził i bliskiego tła za nim nie ma. Ja miałem bardzo ciężkie warunki pogodowe, daleki dystans, ciężki do fotografowania obiekt, nie używałem statywu na którym każdy sprzęt działa lepiej, i porównałem to tylko do tego, co w tych samych warunkach byłem w stanie osiągnąć na 7D II. Nie miałem takiej sytuacji, abym mógł zrobić zdjęcie przy 1/160s!
Nie chodziło mi o to, że się nie da zrobić ostrego zdjęcia, bo się da- statystycznie w serii jakieś ostre będzie, ale o porównanie do wydajności starszego sprzętu, czyli czy skórka jest warta wyprawki.
W podsumowaniu swojego wpisu nie uznałem kiepskich wyników terenowych za wiążące ze względu właśnie na warunki robienia zdjęć, ale rozwaliła mnie nieskuteczność ostrzenia na oko w pomieszczeniu, a to się pokrywało z kiepską skutecznością w terenie.
Ostre, a nawet bardzo ostre zdjęcia robiłem i C 550D z 55-250 STM, i C 80D z 55-250 STM i z Tamronem 100-400, ale te zestawy nie mają startu do 7D II ze 100-400L II, więc mnie interesuje to, czy w opinii kogoś innego R10 wypada tu lepiej, czy gorzej, i czy funkcja śledzenia obiektu i wykrywania oka działają na tyle dobrze, że warto ich używać, bo ja na tak idealne warunki do robienia zdjęć praktycznie nie mam co liczyć, i nigdzie sobie zasiadki nie zbuduję żebym się skichał.
Ile np. w serii było ostrych zdjęć ptaka, który tu został pokazany, tego jeszcze nie wiem, ale to, że jakieś było, to widzę. Ja też nie pokazuję kompletnie nieostrych zdjęć, a jeśli mam z funkcji śledzenia nie korzystać i robić zdjęcia dalej tak samo, jak na 7D II, to po co mi wywalać pieniądze?
Nie wiem też, czy pokazane zdjęcia są zmniejszone, tylko przycięte, czy jedno i drugie, bo to znacznie poprawia ostrość, więc z miłą chęcią bym ujrzał wyraźnie określone 100% wycinki.
--- Kolejny post ---
Swoją drogą to jest dość ciekawe podejście do robienia zdjęć aparatem, który jest zdolny sam wykryć obiekt i od razu jego oko, a zamiast tego łapać ptaka archaiczną metodą na pojedynczy punkt AF, a dopiero potem uruchamiać eye detection. Ja zwykle już tym jednym punktem AF od razu celuję w oko bo sam mam eye detection ;)
to jest dość standardowe podejście back button focus i double back button focus - nie warto wymyślać rzeczy już dawno wymyślonych - nie jesteśmy unikalni (wbrew temu co się słyszy "każdy jest unikalny" - guzik prawda 90% albo i więcej to szara jednolita masa) i nasze problemy w większości są już dawno rozwiązane
nie focę ptaków ale używam back button focus od bardzo dawna (pierwsza ustawienie które zmieniam na nowym korpusie i od tego momentu staje sie nieużywalny dla znajomych którzy zapragną zrobić zdjęcie)
polecam film gościa
https://www.youtube.com/watch?v=KgCPjCR-GpI
inne jego filmy też sa ciekawe i foci ptaki
Przecież mi nie o to chodzi. Też umiem korzystać z back button AF, ale bardziej mi pasuje przypisać do niego funkcję STOP AF albo jakąś inną. W tym momencie dziwi mnie aktywacja wykrywania oka skoro obiekt został namierzony bez automatyki wykrywania go.
Przecież ta automatyka wykrywania i śledzenia obiektu jest sztandarową funkcją bezlusterkowca!
Jeśli na bezlusterkowcu mam się posługiwać metodami lustrzankowymi, to gdzie tu jakiś postęp i na co mi to?
Mnie interesuje skuteczność tej automatyki wykrywania i śledzenia obiektu, a nie robienie tego samego, tak samo, tylko na kolejnym sprzęcie.