Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
no, bliskosc jest wzgledna... ;)
zazdraszczam
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Zastanawiam się, jakie warunki muszą być, żeby widzieć tak daleko.
Krzywizna Ziemi powoduje, że człowiek stojący widzi na 8 km. Z Krakowa do Tatr jest w linii prostej około 80 km. Jakiś stan atmosfery, który powoduje odpowiednie zakrzywienie promieni?
Nie. Ziemia jest płaska :mrgreen:
była kiedyś, ale wskutek arogancji Numenorejczyków Eru przerobił ją na kulę, a nieśmiertelne krainy zostały odseparowane od świata dostępnego dla ludzi 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ziemia jest płaska :mrgreen:
"od gory przykryta niebem, od dolu podparta pieklem."
i tera zagadka: z czego to cytat?
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
i taki moj wlasny przyklad, wygrzebany z dyskow (docen, bo musialem tego pliku poszukac, hehe):
ponizej masz powiekszony fragment z mojego zdjecia (z analiza). fotka zrobiona z miejsca (kirgistan, przelecz kara koo, foto z 2017r.), skad widac na odleglosc 225km - mnie sie udalo "wyciagnac" z tego tylko 143km, ale jak zajrzysz do mojego watku, to tam na trzeciej stronie (post #30) mam fote ze szczytu pik agamal na kongur shan - 160km, a widocznosc jak na wyciagniecie reki.
https://i.postimg.cc/NGgSYy3D/azja-k...st-2017-01.jpg
Skąd bierzesz te panoramki z obliczeniem odległości?
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
była kiedyś, ale wskutek arogancji Numenorejczyków Eru przerobił ją na kulę, a nieśmiertelne krainy zostały odseparowane od świata dostępnego dla ludzi 8-)
Niestety błądzisz. Świat jest dyskiem. Poczytaj Pratchett'a.
jego wizja świata do mnie nie przemawia :p
Dzisiaj przykładowo dało się zaobserwować Tatry z estakady na ul. Jasnogórskiej. Przejeżdżam tamtędy codziennie wracając z pracy i zawsze patrzę na szczyty. Tatry widać rzadko, ale dziś były widoczne. Taka pogoda jak dzisiaj, czyli słońce przeplatane chmurami, silny wiatr, to najlepsze warunki do oglądania dalekosiężnego :)
1 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
Dzisiaj tak było. To samo miejsce co wczoraj.
Załącznik 18406