Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
Oczy widzą bardzo dużo i dzisiejsza technika ma nadal problem aby oddać tak szeroki zakres DR, czy też kolorów oswietlonych różnym światłem naraz. Matryce, telefony, oprogramowanie próbują ale no nie potrafią jeszcze.
Mnie jest łatwiej skupić się na tym co chciałbym pokazać w tak ekstremalnych warunkach niż naśladować jak widziały oczy. Bo naśladując oczy, łatwo wtedy zrobić sztucznie, co wprawne oko oglądającego niestety wyłapie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Oczy widzą bardzo dużo i dzisiejsza technika ma nadal problem aby oddać tak szeroki zakres DR, czy też kolorów oswietlonych różnym światłem naraz. Matryce, telefony, oprogramowanie próbują ale no nie potrafią jeszcze.
Mnie jest łatwiej skupić się na tym co chciałbym pokazać w tak ekstremalnych warunkach niż naśladować jak widziały oczy. Bo naśladując oczy, łatwo wtedy zrobić sztucznie, co wprawne oko oglądającego niestety wyłapie.
Po prostu czegoś innego szukamy i co inne nas bawi w fotografii.
Jestem przekonany że w sytuacji zdjęciowej z #4938 inaczej widziałbym "świat" i moje zdjęcie wtedy wyglądałoby inaczej
Gdybym jednak tak widział jak na Twoim zdjęciu to moje zdjęcie wyglądalo podobnie do Twojego.
jp
#Cauchy & Leon - właśnie czyściłem obiektyw porządnie (z czołówką na głowie i świeciłem pod różnymi kątami. Czyszczone obie soczewki) i to nie pomogło. Matryca raczej czysta, bo na innych obiektywach ten problem nie występuje. Zrobię o tym osobny wątek wrzucając przykłady, to przerzucimy tam dyskusję.
f16 i zrób foty jednolitej powierzchni, może być nieba lub ściany, z różnymi szkłami
potem zobacz czy dalej masz babole
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jestem przekonany że w sytuacji zdjęciowej z #4938 inaczej widziałbym "świat" i moje zdjęcie wtedy wyglądałoby inaczej
Gdybym jednak tak widział jak na Twoim zdjęciu to moje zdjęcie wyglądalo podobnie do Twojego.
jp
To plik jpg wprost z aparatu bez poprawek. W tej samej sytuacji iphone rozciągnąlby dynamikę rozświetlając cienie i zapewne ściemniając lekko niebo. Kolory na telefonie wyglądałby może i dobrze, na monitorze już niekoniecznie. Tzn tak przeważnie się dzieje w takich scenach z ajfona.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
f16 i zrób foty jednolitej powierzchni, może być nieba lub ściany, z różnymi szkłami
potem zobacz czy dalej masz babole
Ok, na szczęście zrobiłem na niedzielnym wypadzie też krajobraz Sigmą 135mm i chyba jednak macie rację z Leonem. Syf na matrycy. Wrzucam przykłady. Zaznaczyłem rejony, w których występują takie kropki. Głównie widziałem je w prawym górnym rogu, zapewne dlatego, że jest ich najwięcej - to raz, a dwa - widziałem je tylko w RF100-500, a że zazwyczaj strzelam krajobraz na 500mm, to być może są te kółeczka większe no i zazwyczaj w tym rejonie zdjęcia wypada mi niebo, a więc gładka powierzchnia :). Ok, to teraz - czym wyczyścić matrycę? (edit: ok, oddam sobie do serwisu po prostu, nawet z ciekawości poproszę o zczytanie przebiegu mojej r6mk2 oraz Rki, którą sprzedaję, bo nawet nie wiem ile ona ma przejechane).
Załącznik 18957
Załącznik 18958
@mystek Wydmuchaj gruszką. Powinno pomóc. Można też sprężone powietrze ale z tym ostrożnie i z większej odległości bo można sobie narobić problemów. Są też takie szpatułki do czyszczenia matryc.
Szpatułki i rotin. Nie ma co się bać czyszenia matrycy a nawet trzeba raz na jakiś czas.
Oczywiście, że jest to syf na matrycy. Do wyczyszczenia i będzie git.
Gruszka niestety nic nie daje, to są jakieś plamki na matrycy, ledwo widoczne, ale są. Oddam na spokojnie do serwisu też z racji czystej ciekawości przebiegu obu puszek.