Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Chyba nie chodziło o bokeh;)
A ja właśnie chciałem spytać czy to taki bokeh dziwny czy kwestia postproc?
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
A ja właśnie chciałem spytać czy to taki bokeh dziwny czy kwestia postproc?
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Pawle wrzuciłem dwa różne zdjęcia tego samego kadru, zrobione w zasadzie pewnie w ciągu kilku sekund po sobie. To pierwsze pokazuje faktyczny bokeh danego ujęcia a w drugim zrobiłem większe rozmycie tła aby wydobyć nieco ptaka z kadru. Ogólnie nie podoba mi się praca tej Sigmy zarówno ostrość jak i bokeh pozostawiają wiele do życzenia. Widać to szczególnie przy matrycy 61mpix. Sigma musi być przymknięta do f/8.0 bo inaczej kiepsko z ostrością.
Tak geste matryce chyba wymagaja kolejnych wydatków na adekwatne szkła.. ciekaw jestem jakby w tym kadrze zaprezentował się S 200-600.. bo w tych ujeciach obrazek jakis dziwny szczerze mówiąć,oczywiście bez jakiejś krytyki wobec ciebie. Duzo obróbki czy jpg z puszki?
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Chyba nie chodziło o bokeh;)
Właśnie, że chodziło o bokeh żywcem z tanich zwierciadlanych tele.
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Tak geste matryce chyba wymagaja kolejnych wydatków na adekwatne szkła.. ciekaw jestem jakby w tym kadrze zaprezentował się S 200-600.. bo w tych ujeciach obrazek jakis dziwny szczerze mówiąć,oczywiście bez jakiejś krytyki wobec ciebie. Duzo obróbki czy jpg z puszki?
Spoko ja specjalnie chciałem pokazać jak rysuje ten obiektyw bez zbędnego upiększania. Miałem Sony 200-600G i wiem czego się spodziewać, jednakże wówczas było to połączenie z Sony A9 a więc matrycą 24mpix. Sigma niestety jest kiepska w porównaniu do tego co oferuje konkurent ze stajni Sony, nie wiem może te nowsze Sigmy pod bagnet Sony FE (DG DN) są już poprawione ale ta starsza wersja pod EF to dla mnie mocno średnia jest :roll: Niemniej jednak będzie na pewno porównanie tychże obiektywów jak tylko będę miał czas.
Czy dużo obróbki? Tylko LR i suwaczki a zdjęcia od dawna robię tylko w formacie raw.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Właśnie, że chodziło o bokeh żywcem z tanich zwierciadlanych tele.
Dokładnie też mam takie wrażenie ale jak nazwać Sigmę 150-600? No moim zdaniem jest to tanie jak nie najtańsze tele w takim zakresie. Nie można się spodziewać, że af będzie śmiagać jak natywne szkło od Sony a bokeh będzie pokroju tego z 600/4.0.
Ale to złapałeś jakieś mega niekorzystne warunki bo generalnie bokeh z tego szkła przepiękny nie jest ale też nie aż tak obrzydliwy we wszystkich sytuacjach jak u Ciebie ;) Zresztą wstawiłem tu sporo zdjęć z tego szkła, można porównać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ale to złapałeś jakieś mega niekorzystne warunki bo generalnie bokeh z tego szkła przepiękny nie jest ale też nie aż tak obrzydliwy we wszystkich sytuacjach jak u Ciebie ;) Zresztą wstawiłem tu sporo zdjęć z tego szkła, można porównać.
Ja specjalnie wrzuciłem takie a nie inne zdjęcia :mrgreen: Zdaje sobie sprawę, że da się lepiej ale chciałem właśnie pokazać taki obrazek a nie inny. Zresztą zaraz wrzucę coś bardziej atrakcyjnego dla oka :)
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Pawle wrzuciłem dwa różne zdjęcia tego samego kadru, zrobione w zasadzie pewnie w ciągu kilku sekund po sobie. To pierwsze pokazuje faktyczny bokeh danego ujęcia a w drugim zrobiłem większe rozmycie tła aby wydobyć nieco ptaka z kadru. Ogólnie nie podoba mi się praca tej Sigmy zarówno ostrość jak i bokeh pozostawiają wiele do życzenia. Widać to szczególnie przy matrycy 61mpix. Sigma musi być przymknięta do f/8.0 bo inaczej kiepsko z ostrością.
Tak, widziałem - chodziło mi o ten oryginalny bokeh. Jest straszliwie agresywny.
To też może zależeć od samego tła, bo na przykład mój 100-500, który ma ogólnie ładny i bardzo gładki bokeh na niektórych motywach roślinnych potrafi też robić takie kwiatki.
p,paw
1 załącznik(ów)
Sigma 150-600 HSM Canon EF + Sony A7RV
Jeśli ptasior jest nieco dalej od tła oraz fota w zrobiona w ruchu to i bokeh tak nie przeszkadza.
Załącznik 14530
Winsho powodzenia z pieknym bokehem, ktory stanowia szumiace szuwary [emoji12]