Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Gruszka niestety nic nie daje, to są jakieś plamki na matrycy, ledwo widoczne, ale są. Oddam na spokojnie do serwisu też z racji czystej ciekawości przebiegu obu puszek.
Samemu to się czyści, parę minut zajmuje, jaki tam serwis, nigdy nie oddaje, robię sam :) zestaw Rotin wystarczy kupić.
Średnio raz na rok trzeba po sezonie, tam nic nie uszkodzisz. Tylko za pierwszym razem jest strach, potem to już normalka.
A gruszka zdmuchnie tylko co nieco, trzeba mieć taki odsysacz. Na yt Taichmann ma nagranie co i jak.
A przebiegi to do canona jest apka na Maca kilka dolców kosztuje, podłączasz body do maca i masz przebiegi.
A jak rzadko pokazują się brudy, tylko np przy f11 czy więcej to kilka machniec w PS czy LR i nie ma syfu na zdjęciu. Brud na matrycy to norma, trzeba się nauczyć samemu czyścić, ułatwia życie :)
to matryca
oddaj do serwisu, zrobią to porządnie, a na przyszłość zmieniaj obiektywy tak jak Lucky Luke wyciągał pistolet - szybciej od swojego cienia ;) i nie w kurzu..
Jedyną matrycą którą czyściłem sam i było to proste był 5D classic. Wystarczył wacik z alko, kilka ruchów i po sprawie. 6D matryca pokryta była czymś zajebiście przyciągającym pyłki, w takim sensie że przemiatanie nic nie dawało, po prostu pyłki się przemieszczały z jednego kąta do drugiego, a od wacika przybywało ich jeszcze więcej. Od tamtej pory oddaje do serwisu i tam w sterylnych warunkach z użyciem jakiejś ultraszybkoschnącej cieczy mi koleś czyścił. R6 od 3 lat jak mam nie czyściłem, ale przed świętami i sprzedażą wyczyszczę.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Samemu to się czyści, parę minut zajmuje, jaki tam serwis, nigdy nie oddaje, robię sam :) zestaw Rotin wystarczy kupić.
Średnio raz na rok trzeba po sezonie, tam nic nie uszkodzisz. Tylko za pierwszym razem jest strach, potem to już normalka.
A gruszka zdmuchnie tylko co nieco, trzeba mieć taki odsysacz. Na yt Taichmann ma nagranie co i jak.
A przebiegi to do canona jest apka na Maca kilka dolców kosztuje, podłączasz body do maca i masz przebiegi.
A jak rzadko pokazują się brudy, tylko np przy f11 czy więcej to kilka machniec w PS czy LR i nie ma syfu na zdjęciu. Brud na matrycy to norma, trzeba się nauczyć samemu czyścić, ułatwia życie :)
https://youtu.be/1eW306O0SPA?si=vXENxTCbTT5aYjgK
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Jedyną matrycą którą czyściłem sam i było to proste był 5D classic. Wystarczył wacik z alko, kilka ruchów i po sprawie. 6D matryca pokryta była czymś zajebiście przyciągającym pyłki, w takim sensie że przemiatanie nic nie dawało, po prostu pyłki się przemieszczały z jednego kąta do drugiego, a od wacika przybywało ich jeszcze więcej. Od tamtej pory oddaje do serwisu i tam w sterylnych warunkach z użyciem jakiejś ultraszybkoschnącej cieczy mi koleś czyścił.
Dużo zależy właśnie od alkoholu. Sam się przekonałem czyszcząc matrycę. Izopropanol, choć z reguły czystszy chemicznie, się nie nadaje, właśnie dlatego, że za wolno schnie. Najlepszy jest etanol absolute (99.8%) bo bardzo szybko wysycha i nie zostawia smug.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
to matryca
oddaj do serwisu, zrobią to porządnie, a na przyszłość zmieniaj obiektywy tak jak Lucky Luke wyciągał pistolet - szybciej od swojego cienia ;) i nie w kurzu..
Jedyną matrycą którą czyściłem sam i było to proste był 5D classic. Wystarczył wacik z alko, kilka ruchów i po sprawie. 6D matryca pokryta była czymś zajebiście przyciągającym pyłki, w takim sensie że przemiatanie nic nie dawało, po prostu pyłki się przemieszczały z jednego kąta do drugiego, a od wacika przybywało ich jeszcze więcej. Od tamtej pory oddaje do serwisu i tam w sterylnych warunkach z użyciem jakiejś ultraszybkoschnącej cieczy mi koleś czyścił. R6 od 3 lat jak mam nie czyściłem, ale przed świętami i sprzedażą wyczyszczę.
Nie mogę normalnie, oddawać do serwisu :D gdyby tam olej był czy coś jak w Nikonach było to rozumiem ale normalne brudy to prosta sprawa. Zestaw ROTIN.
https://youtu.be/1eW306O0SPA?si=vXENxTCbTT5aYjgK
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Ok, na szczęście zrobiłem na niedzielnym wypadzie też krajobraz Sigmą 135mm i chyba jednak macie rację z Leonem. Syf na matrycy.
Nie chyba, a na pewno. Lata praktyki, ja wiedziałem, że tak będzie...
https://youtu.be/QI0bB4Pe7sU?feature=shared
--- Kolejny post ---
Podliczyliście już, ile było "samemu" a ile "do serwisu"?
Jest jakaś apka, która czyści? Te na apla są lepsze.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie chyba, a na pewno. Lata praktyki, ja wiedziałem, że tak będzie...
https://youtu.be/QI0bB4Pe7sU?feature=shared
--- Kolejny post ---
Podliczyliście już, ile było "samemu" a ile "do serwisu"?
Jest jakaś apka, która czyści? Te na apla są lepsze.
Oczywiście :D rozumiem, że ktoś zaczyna w fotografię i boi się tknąć tej matrycy jak ognia ale żeby tu na CB takie rzeczy ... tego bym się nie spodziewał
--- Kolejny post ---
Apka nazywa się https://apps.apple.com/pl/app/shutte...084325249?l=pl
Załącznik 18959
pamięta historię sprawdzeń przebiegu aparatów, lista body https://www.direstudio.com/shuttercount/tech-specs/
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
Dużo zależy właśnie od alkoholu. Sam się przekonałem czyszcząc matrycę. Izopropanol, choć z reguły czystszy chemicznie, się nie nadaje, właśnie dlatego, że za wolno schnie. Najlepszy jest etanol absolute (99.8%) bo bardzo szybko wysycha i nie zostawia smug.
ale chyba rozcienczasz czyms, nie lecisz na zywca?
ja wole strzal zubra, osobiscie, pod soczek jablkowy :lol:
tak co bardziej serio... to lepiej na trzezwo jednak. przy czym w lustrze matryce przedmuchuje raz na ruski rok i nie mam problemow, 5D4 jest pod tym wzgledem szczelnie zaprojektowany. z bezlustrem R10 juz nie jest tak rozowo - tam matryca caly czas na wierzchu. trzeba grucha dmuchac regularnie
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Oczywiście :D rozumiem, że ktoś zaczyna w fotografię i boi się tknąć tej matrycy jak ognia ale żeby tu na CB takie rzeczy ... tego bym się nie spodziewał
Do mnie rozmawiasz? ;)
A tak w nawiązaniu do tego:
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
Miałem właśnie złe doświadczenia z izopropanolem tak jak kolega opisał.
Ktoś wie czym naprawdę jest ten płyn ROTINa?
I jeszcze w nawiązaniu do tematu: jakiś miesiąc temu nastawiliśmy, z żoną oczywiście, nalewkę na pigwie - baniak 10 litrów. I nie jest to izopropanol.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
I jeszcze w nawiązaniu do tematu: jakiś miesiąc temu nastawiliśmy, z żoną oczywiście, nalewkę na pigwie - baniak 10 litrów. I nie jest to izopropanol.
O losie.........baniak 10 litrów..............toż to dziabania było z pół dnia ! ;)
Ja tam wolę wiśniówkę. Napije się człowiek, a jak się zleje to wiśnie zostają na parę dni konsumpcji.
Pestek nie jem, ale miękkie działa lux ;)).
A pigwę to ile trzymacie ?
Moja żonka to odstawia do komórki na następną jesień.
Tyle że u nas to najczęściej jest 2 x 3 litry słoiki, bo ja niezbyt za pigwą i sie nie przykładam do dziabania na drobne.