5D Mark III - zielone zdjęcia
Witam, po przesiadce z 5D Mark II na Mark III zauważyłem, że zdjęcia z III mają lekko zieloną kolorystykę którą muszę korygować na każdym zdjęciu. Czy to jest normalne ?
Odp: 5D Mark III - zielone zdjęcia
Nie jest to normalne, zresztą wrzuć jakieś zdjęcie to się zobaczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
Jest to normalne.
Zaintrygowałeś mnie, chyba mam walniętą sztukę. Poproszę o zdjęcie, chciałbym porównać z moimi.
Nie mam 5D3 więc się wypowiem :mrgreen:
Jako użytkownik 5D2, kiedyś sprawdzałem co nowego w 5D3. Porównując te same kadry, na 5D3 jest nieco zielono.
jest normalne,nie jest
a kogo to...
zdjęcia brak, autora wątku tez
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Zaintrygowałeś mnie, chyba mam walniętą sztukę. Poproszę o zdjęcie, chciałbym porównać z moimi.
a co da zdjęcie wykonane w innych warunkach ? używam równolegle tych dwóch aparatów i zdjęcia wykonane 5d mk3 są bardziej "zielonkawe" w porównaniu do tych wykonanych 5d mk2.
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
a co da zdjęcie wykonane w innych warunkach ? używam równolegle tych dwóch aparatów i zdjęcia wykonane 5d mk3 są bardziej "zielonkawe" w porównaniu do tych wykonanych 5d mk2.
Czy możesz gdzieś wystawić sample? Wystarczą dwa rawy po jednym z każdego aparatu. Oczywiście scena ta sama.
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
Chciałbym zobaczyć jak wygląda ta "zielonkowatość", może też mam i jej nie widzę. Nie spotkałem się dotąd z opinią, że zdjęcia z 5d mk3 zachodzą zielenią. Inną sprawą jest stwierdzenie czegoś i nie poparcie tego dowodem, w ten sposób rodzą się "urban legend".
W EOS 5dmk2 zdarzały się zielone cienie podczas mocnego rozjaśniania w postprocesie w trybach SRAW
W zwykłych RAW było dobrze
Przepraszam ale czasowy brak internetu nie pozwolił na odpowiedź. Zaobserwowałem, że "zielonkowatość" występuje tylko w LR (5) czasami jak wybieram kolejne zdjęcie do obróbki widze jak nakłada się jakaś zielona warstwa. Porównałem też RAWA czystego bez obróbki jak wygląda w LR i Fast Stonie - zupełnie inne kolory. Stwierdzam, że LR dodaje coś od siebie czy ktoś potrafi ogarnąć jak tego uniknąć?
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
...Stwierdzam, że LR dodaje coś od siebie czy ktoś potrafi ogarnąć jak tego uniknąć?
Oczywiście że dodaje np. profil barwny. Spróbuj zmienić na inny profil lub zrobić własny http://www.canon-board.info/software...-barwne-99623/
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
Przepraszam ale czasowy brak internetu nie pozwolił na odpowiedź. Zaobserwowałem, że "zielonkowatość" występuje tylko w LR (5) czasami jak wybieram kolejne zdjęcie do obróbki widze jak nakłada się jakaś zielona warstwa. Porównałem też RAWA czystego bez obróbki jak wygląda w LR i Fast Stonie - zupełnie inne kolory. Stwierdzam, że LR dodaje coś od siebie czy ktoś potrafi ogarnąć jak tego uniknąć?
Podobno to nie ma nic wspólnego z LR a raczej z uszkodzonym profilem kolorystycznym monitora:
https://forums.adobe.com/message/4964143
Profile kolorystyczne do pobrania:
sRGB profiles
Inne pliki do pobrania