Witam!
Podobno istnieje orpogramowanie do Canona eos 350D ,które poszerza zakres iso do 3200?
Czy to prawda?Słyszał ktoś z Was o tym wynalazku?Może uzywał?
Prosze o odpowiedz....
Pozdrawiam!
Wersja do druku
Witam!
Podobno istnieje orpogramowanie do Canona eos 350D ,które poszerza zakres iso do 3200?
Czy to prawda?Słyszał ktoś z Was o tym wynalazku?Może uzywał?
Prosze o odpowiedz....
Pozdrawiam!
Jest Wasiaware ale do 300D nie 350D.
ISO 3200 w aparatach jest realizowane programowo nie sprzętowo.
Sam możesz rawa 1600 przesunąc o + 1 EV. Automagicznie otrzymasz 3200.
A konkretnie ustawić:Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
- ISO 1600,
- korekcję ekspozycji (zarówno zastanego, jak i błysku) na -1EV,
robić RAW, a potem przy wywoływaniu RAWów popchnąć je wszystkie o +1EV
Nie rozumiem. Niedoświetlasz o 1 EV a potem dokladasz te 1EV w jakimś programie i co to daje ???:roll: ???Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
A czy to wszystko robimy przy pomocy aparatu czy też już na komputerze?
i masz 3200 ISOCytat:
Zamieszczone przez kami74
Jaśniejsze zdjęcie?Cytat:
Kiedyś robiłem (20D) już z aparatu na ISO 3200, 1/40, f/1.2 a i tak w komputerku trzeba było jeszcze podciągnąć o 0,7 EV żeby było OK.
Chyba pod wzgledem szumów. Nie no poważnie nie rozumiem tego.Cytat:
Zamieszczone przez kane
Robiąc zdjęcie @1600 niedoświetlasz o 1EV. Potem, wywołując rawa, dajesz korektę +1EV uzyskując prawidłowo naświetloną fotkę. Szumy oczywiście, że wyjdą duże. Nie ma siły.Cytat:
AFAIK ISO 3200 w 20D czy 300D z wasią działa na dokładnie takiej samej zasadzie.
Oj moze i dobrze ze 350d nie ma iso 3200 bo wtedy szumy pewnie byly by juz baaaardzo duze. Chociaz czasem moglo by sie przydac (jak dla mnie bardzo rzadko)
Wszystko co napisałeś jest dla mnie jasne i logiczne tylko gdzie tu ISO 3200 ??? Zdjęcie będzie naswietlone tak samo jakbyś przy ISO 1600 zrobił je z normalna ekspozycją na 0.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
EDIT: No tak ale jak robisz na ISO1600 z niedoswietleniem o 1 EV to tak jakbyś robił ISO 3200. Dobra już chyba wiem o co biega.
chodzi o to ze majstrowanie ekspozycja przy wywolywaniu jest rownowazne (mniej wiecej) ze zmiana ISO podczas robienia zdjec.. czyli jak zrobisz na iso100 i musisz podciagac zdjecie o 1EV to bedziesz mial takie szumy z tego podciagania jak bys odrazu robil na iso200 .. itdCytat:
Obróbka RAW daje 4EV zapasu. Matryca zapisuje 12bit a oko widzi 8bit. Wystarczy naświetlić na ISO1600 i można programowo podbić do ISO6400 (połowa zakresu). To jest dane wprost! Bez potrzeby kombinowania.
A szumy - to kwestia znajomości z Panem PS.
Nieprawda moje widzi 32 bity ;)Cytat:
Zamieszczone przez JSK
kami74 - ta technika nazywa się Push-ISO
W ciemnych warunkach pozwala to cale niedoswietlanie a potem wyciaganie na tyle skrocic czas ze da sie na iso 12800 w nocy zrobic helikopter @ 300mm ciemna sigma :) Co prawda banding i szumy sa... duze, ale jednak cos widac :mrgreen: