-
Canon 5D Classic do ślubów w 2015r ???
Witajcie.
Kiedyś miałem Canon 60d. Obecnie mam Pentaxa K5IIs. Do krajobrazów jest to super genialna puszka :-) ale od jakiegoś czasu miałem okazję spróbować fotografii ślubnej. I zapowiada się, że dalej w tym kierunku się będę rozwijał. W każdym razie Mimo super matrycy i dobrego AF zdjęcia uzyskane z tej puszki bardzo mi się nie podobają pod względem kolorów, zwłaszcza chodzi o ludzką skórę i o brak cudownej pastelowości barw jakie dawał mi Canon 60d. kombinowałem na wszystkie sposoby i nijak nie mogę uzyskać zdjęć podobnych do Canona. Dlatego planuję powrót to Canona w związku z dalszym kierunkiem rozwoju w foto pod kątem portretowania i ślubów.
I co mam do wyboru na rok 2015 na start do foto ślubnego ? budżet 6000. Polować będę na sprzęt używany.
W grę wchodzą
5D classic - pełna klatka, cudowna plastyka ( zawsze po cichu chorowałem na 5D mk I ;-) , ale słabe iso i to
czego się najbardzeij obawiam czyli ponoć masakrycznie słaby AF
70D - jak na Canona APSC to chyba najlepsza matryca ( nie ufam canonowskim matrycom serii xxD :-( ) , AF rodem z 7d, ponoć w miarę dobre wysokie iso jak na standardy canonowskich apsc. No właśnie. Ale to jednak nie FF jest.
Za 5d przemawia FF i plastyka
Za 70d cała reszta oraz ten link :
Canon 70D Wedding Photographer Review with images
Szkła jasne typu 17-50 f2,8, 28-75 i 70-200 f 2,8 dostanę sigmy i tamrona może jeszcze jakaś 50 lub 85 1,8 canona się zmieści i lampa.
Tak więc...5D classic czy 70d w 2015r ?
ACHA!!! Interesują mnie tylko te 2 modele. Nie interesują mnie niższe modele xxD bo mało można z ich martyc wyciągnąć jak na standardy 2015r. 5D mark II także odpada bo w dobrym stanie pochłonie większość mojego budżetu i będzie problem ze szklarnia.
-
Odp: Canon 5D Classic do ślubów w 2015r ???
5dmk1 i to w 100% polecam. ISO 1600 spokojnie daje radę, ba nawet dobrze naświetlone 3200 jest całkiem ok.
W Twoim budżecie 6000PLN to bym dokładnie polecił: 5dmk1 + 35/2IS + 85/1.8 + lampa 580exI lub II. - na początek wystarczy. A i kup też coś pokroju 40D aby mieć jakiś backup.
-
Śmiało kupuj 5d:) Świetna puszka mimo swoich lat:) W stopce znajdziesz zdjęcia robione tym aparatem :)
Jedyna wada to to, że w 70D są jako takie boczne punkty- w 5d tylko centralny, ale plastyka i kolory wynagradzają :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
W stopce znajdziesz zdjęcia robione tym aparatem :)
Zdjęcia rewelacyjne - mnie sie bardzo podobają. Ale puszka to nie wszystko - powiedz lepiej, jakich obiektywów używasz do zdjęć (np. interesuje mnie to zdjęcie kobiety w alei jesiennokolorowych drzew.
Od siebie mogę polecić Canona 40mm STM. Zakupiłem niedawno i nie odpinam.
-
5D szumi na podobnym poziomie jak k-5IIs w dodatku z matrycy tego drugiego można wyciągnąć więcej z cieni, ma lepszy AF, chyba też ma auto iso... do ślubów i portretów wystarczy w zupełności, a i szkła się znajdą w Pentaksie.
Jeśli chodzi o kolory to fakt 5tka jest fajna, ale k-5iis jest niewiele gorsza, chyba, że chorujesz na FF (co bardzo dobrze rozumiem :D ). Myślę, że jak dłużej pobawisz się suwakami to osiągniesz efekt bardzo podobny na jednym i drugim korpusie.
-
Faktycznie. Zdjęcia ze stopki są fajowe :-) Wariant 5d mk + 35 + 85mm też rozważam :-) Wiadomo że backup też się wysoce przyda. Jedyne co mnie przekierowuje na drogę zoomów 2,8 jest jednak większa łatwość użycia przez jeszcze jednak poczatkującego w kwestii ślubów a także fakt że strasznie podobają mi się portretynaturalne i niepozowane z większej odległości gdzie często fotografowana osoba nawet nie ma świadomości, że jest fotografowana. to daje bardzo fajne efekty. Dlatego co do 5D Marka I to łatwo dam Wam się przekonać, bo chciałem tylko potwierdzenia, że ten aparat ciągle daje radę w 2015 ;-) A co do szklarni to opcji wymyśliłem kilka :
I.
sigma 17-35 f 2,8 - 4,0
canon 50f 1,8 lub 85 1,8
tamron 70-200 lub sigma 70-200 f2,8 ( przy moich ulubionych portrtach z daleka to must have jest taki obiektyw)
II.
tamron 28-75 f 2,8
tamron 70-200 lub sigma 70-200 f 2,8 - tylko 2 zoomy, mało zabawy słoikami. Jakby był backup 40d to nawet super bo zero problemu z wachlowaniem szkiełami :-) dla początkującego chyba najłatwiejszy zestaw.
III.
canon 35 mm
canon 85 mm - też łatwy zestaw. Ale brak możliwości zrobienia czegoś na prawdę szeroko i dalekich portretów. A ja kocham i szeroko i daleko :-( Pewnie zawodowiec pełną parą spokojnie ogarnie ślub tymi szkiełkami, ale ja jakoś jeszcze waham się co do jedynego użycia tylko tych szkieł. Ten sezon to raczej będzie na próbę i raczej tylko śluby znajomych za niewielką jakąś tam gratyfikację. Raczej chodzi mi o nabranie doświadczenia i zbudowanie portfolio także chciałbym jednak zwiększyć różnorodność zdjęć poza zakres 35-85 celem uatrakcyjnienia zdjęć no i nauki w całym zakresie ogniskowania 17-200 mm. Z czasem na pewno wybiorę ulubione szkła stało ogniskowe :-) Dlatego skłaniam się do zestawu Canon 5D + zestaw szkieł nr I jako najbardziej uniwersalny dla mnie. Jak myślicie ?
-
spokojnie bierz 5D1 - ja ciągle robię śluby na dwóch takich aparatach. Wolałem wymienić optykę niż puszki.
-
A co do Pentaxa. No tutaj ze szkłami to jest jazda ;-( I to powszechnie znana wada tego systemu :-/ poza fajną FA 50 mm 1,4 za około 1000zł używka to następne fajne stałki zaczynają się od 3000 :-( A co do zoomów to bym miał tylko do wyboru nówki tamron,sigma 17-50 i 70-200 f 2,8. Co by mi dało lekko ponad 4000 zł. ( pozostałe 2 - 2,5 tyś mam w posiadanym obecnie K5IIs). Tak więc wydaję kupę kasy na szkła a rezultaty no szału nie robią. I wiem wiem. Suwaczki, suwaczki, suwaczki. Ale prawda jest taka, że jak oglądam zdjęcia ślubniaków Pentaksjan, którzy długo siedzą w temacie, wiec suwaczki mają w 1 palcu opanowane to...i tak mi się rezultaty nie podobaja :-( Kurcze zapodałbym Wam tutaj link do takiego fotografa, który no w sumie robi fajne zdjęcia pentaxem K5 IIs nawet. Ale są po prostu szaro-blado-bure i nijakie kolorystycznie i to widzę u większości ślubniaków z Pentaxa. Ale nie mam sumienia podawać tutaj strony tego fotografa i robić mu złej reklamy. Tak więc nie widzę sensu wydawania dużej kasy i cały czas gonić za czymś co w Canonie mam w zasadzie prosto z puszki. No i bądźmy szczerzy. Myślę o ślubach ?? I tak mnie czeka FF i tak mnie czeka wcześniej czy później jeśli chcę do tematu podejśc poważnie i kiedyś na tym lepiej zarabiać.
--- Kolejny post ---
Szwayko ? Wszystkie zdjęcia na Twojej stronie są 5D mk I robione ? bo ja w zasadzie już na 5DmkI jestem zdecydowany. Tak z ciekawości pytam bo jednak zamiłowanie do krajobrazu zostaje, a widzę tam kilka fajnych zdjęć zrobionych w ciekawych miejscach, tak więc jestem ciekawy zachowania 5D I w krajobrazie także :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radagast
III.
canon 35 mm
canon 85 mm
Tym zrobisz prawie wszystko. Na dobrą sprawę to cały ślub można zrobić na 35mm
-
Canon 5D świetnie spisuje się jako puszka do ślubów, sam używam wersji mkII. Jedynym mankamentem jest AF (czasami daje popalić), reszta jest bez zarzutów.
Widząc posty poprzedników trochę łapię się za głowę...
1. Biorąc pod uwagę wiek 5d mkI to dobrze radzę - NIE KUPUJ TEJ PUCHY, no chyba że masz bardzo zaufane źródło albo backup'owe body na FF, które w razie awarii uratuje Ci cztery litery. Migawka nie jest wieczna a nie chciał byś aby zacięła się podczas przysięgi.
2. Canon 5d mkII najlepiej jak by Ci się udało upolować NOWE (chociaż nie wiem czy to możliwe). Używane body tej klasy często jest mooocno eksploatowane. Należy również uważać na egzemplarze z bardzo małym przebiegiem ale używane do kręcenia filmów. Matryca podczas kręcenia dostaje w tyłek i to bardzo. Po krótkim czasie może okazać się, że posypią się martwe piksele.
Podsumowując moje wywody:
Zrezygnuj z pomysłu 5d mk1! Może uda Ci się znaleźć warte uwagi body mk2, ale bądź ostrożny.
Co do obiektywów to jak nie masz wprawy w szybkich reportażach to na początek inwestuj w jasne zoom'y (24-70 f2.8, 70-200 f2.8 IS II - jeśli Cię stać, 85mm f1.8). Jak nabierzesz wprawy to zamieniaj zoomy na stałki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radagast
...
I.
sigma 17-35 f 2,8 - 4,0
canon 50f 1,8 lub 85 1,8
tamron 70-200 lub sigma 70-200 f2,8 ( przy moich ulubionych portrtach z daleka to must have jest taki obiektyw)
...
Mam tą Sigmę 17-35, choć jeszcze jej dokładnie nie przetestowałem, ale (przynajmniej w moim egzemplarzu) szeroki zakres jest OK, jednak na długim końcu obrazek jest niezbyt ładny, mało kontrastowy (jakiś taki sprany) - kilka zdjęć z niego jest w mojej galerii - wydaje mi się że na długim końcu będzie mało przydatny. Natomiast Canon 35 2.0 IS jest stosunkowo tani, a super obrazek daje. Może lepiej byłoby zrezygnować na razie z 50/85 na rzecz 35, a z dłuższych ogniskowe będziesz miał na 70-200 2.8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radagast
Szwayko ? Wszystkie zdjęcia na Twojej stronie są 5D mk I robione ? bo ja w zasadzie już na 5DmkI jestem zdecydowany. Tak z ciekawości pytam bo jednak zamiłowanie do krajobrazu zostaje, a widzę tam kilka fajnych zdjęć zrobionych w ciekawych miejscach, tak więc jestem ciekawy zachowania 5D I w krajobrazie także :-)
Praktycznie tak, są exify wiec zobacz. Starsze fotki z klisz, slajdów jeszcze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mar_ko
Zdjęcia rewelacyjne - mnie sie bardzo podobają. Ale puszka to nie wszystko - powiedz lepiej, jakich obiektywów używasz do zdjęć (np. interesuje mnie to zdjęcie kobiety w alei jesiennokolorowych drzew.
Od siebie mogę polecić Canona 40mm STM. Zakupiłem niedawno i nie odpinam.
90% fotek powstało przy użyciu 35mm Sigmy i 85/1.8 canona :) Jak coś szerszego to tamron 17-35:)
-
Hmm. 5D mk II no właśnie bardzo chętnie ale za dużo tutaj niewiadomych jest. Te aparaty ciężko pracowały i potwierdzam, że trudno rozpoznać dobrą sztukę, która była mało używana, nie filmowała i nie ma trzeciej migawki. No i cena. Wolę kupić trochę lepsze szkiełka i wydać mniej na body i kupić 5D mk I o którym wiem, że nie filmował bo nie miał jak, a migawka no jak migawka. Jeśli w miarę mało klapnięć ma tzn że albo był aparat mało używany albo ma w miarę nową niezajechaną migawkę. Tym bardziej, że nie mam zamiaru kupować aparatu z niewiadomego źródła i raczej wymienię sprzęt w sprawdzonym komisie foto ogólnopolskim.
No i kupując 5D mk I mogę sobie na backup 40d pozwolić. Właśnie jakby 5D I zawiódł. Odpukać w niemalowane.
Pomysł z przeniesieniem ogniskowych z 85 na 35 przy zachowaniu zooma 70-200 mi się nawet podoba. Pytanko tylko czy pomiędzy 35 a 70 nie zostanie za dużo wolnego ? bo 35 będę stałką dublował 17-35 sigmę. Może lepiej 50 f 1,8 mark I zamiast 35 ??
-
35mm to wręcz podstawowa ogniskowa na reportażu, więc warto mieć dobre szkło o takich parametrach :) Sam mam tą ogniskową zdubowaną, ale 35/4 kiepskiej jakości a 35/1.4 dające rewelacyjne obrazki to różnica:)
Jeśli nie wiesz czego chcesz to kup 5d mk1 + 24-70+85/1.8. Będziesz miał bardzo uniwersalny zestaw a jak zobaczysz jakich ogniskowych najczęściej używasz to wymienisz na stalki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radagast
...Pytanko tylko czy pomiędzy 35 a 70 nie zostanie za dużo wolnego ? bo 35 będę stałką dublował 17-35 sigmę. Może lepiej 50 f 1,8 mark I zamiast 35 ??
Niby ogniskowa się będzie dublowała, ale obrazka nawet nie ma co porównywać. Jak już wcześniej zostało to napisane, wielu fotografów robi cały ślub 35+85 i jest dobrze, więc z dziurą między 35 a 70 nie powinno być problemów.
-
od lat pracowalem na 5d1 w sumie wciaz mam go jakio drugą puche i nie sluchaj kogos kto mowi ze to leciwy sprzęt bla bla bla, prawda jest, ale daje tak piękny obrazek że rawy ktore potem musze obrabiać to czysta przyjemnosc zamiast walka z kolorami i calą resztą, polecam 5d i kup sobie tani apsc jako backup po pierwsze fajna rzecz ze szkłami bo tak naprawde masz te same szkla ale inne ogniskowe, bo majac np 35mm i 85mm to na apsc masz 50mm i 100mm wiec 2 obiektywy a 4 ogniskowe ;)
-
Ja po prostu czułbym się bardzo niekomfortowo jak musiał bym robić wesele na sprzęcie mega przechodzonym a apsc w torbie jakoś by mnie nie uspokajał. Szczególnie jak się trafi mega ciemny kościół. Każdy może mieć swój pogląd na sprawę. Ja mam taki, poparty doświadczeniem. Puchy już wymieniłem 2 razy. W przeciągu 4 lat. Nie życzę tego nikomu. Teraz kupuję albo młode używki, co do których jestem pewien albo nówki.
PS.
Już bym wolał nowe body, nawet bez backupu niż mocno wyeksploatowane + APSC (no chyba że to by było 7D).
-
Fotosz, sa piatki nietyrane z przebiegami 20k do kupienia. Jednak jesli do zawodowego uzytku to kupilbym juz z wymienionym mocowaniem lustra bo jak wiadomo pierwsze piatki dziela sie na te w ktorych lustro juz sie odkleilo i na te w ktorych dopiero sie odklei.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Fotosz, sa piatki nietyrane z przebiegami 20k do kupienia. Jednak jesli do zawodowego uzytku to kupilbym juz z wymienionym mocowaniem lustra bo jak wiadomo pierwsze piatki dziela sie na te w ktorych lustro juz sie odkleilo i na te w ktorych dopiero sie odklei.
i to wystarczy, naprawione/poprawione lustro i można śmiało focić ;) a backup trzeba mieć jak się foci komercyjnie i tyle
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Można kupić i bez :) Podobno na żytniej wymieniają profilaktycznie :)
-
Profilaktycznie nie wymieniają. Musisz wysłać z odklejonym. Naprawa na koszt producenta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Profilaktycznie nie wymieniają. Musisz wysłać z odklejonym. Naprawa na koszt producenta.
O widzisz to mnie na grupie w błąd wprowadzili :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
O widzisz to mnie na grupie w błąd wprowadzili :)
ja słyszałem od jednego z użytkowników forum, że też mu wymienili zapobiegawczo =)
-
Wiktor2323, jak spisywał Ci się 5Dc na ciemniejszych weselach??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Kiepsko. Moim zdaniem, jeżeli myślimy o zarobkowym foceniu to lepiej wziąć kredyt na róznicę w cenie do 6D. Era piątek "classic" raczej już minęła...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Kiepsko. Moim zdaniem, jeżeli myślimy o zarobkowym foceniu to lepiej wziąć kredyt na róznicę w cenie do 6D. Era piątek "classic" raczej już minęła...
Jakie różne opinie na temat tego body, szok!
Muszę się chwilę zastanowić...
-
Żebym został dobrze zrozumiany: to jest fajne body i generuje fajny obrazek, ale trzeba wziąć pod uwagę, że konkurencja robi nowszym sprzętem i dużo lepszym iso, a 1600 to często jest malo, a poza tym to są już takie golfy III TDI - no niby jeździ, ale na samochód służbowy się nie nadaje...
-
Uwaga! Na Żytniej przyklejają lustro w 5Dc nawet jak nie jest odklejone. Jest więc jakaś dezinformacja. Sam to przecież onegdaj robiłem.
5D nie dysponuje ISO pokroju 12800 lub więcej ale Kościoły nie zaczęły 'ciemnieć' od momentu wprowadzenia wersji mk3. To fotografowie przyzwyczajają się do dobrego i zapominają Woły jak cielakiem były. O to w tym chodzi. Jak masz jasne stałki to poradzisz z 5D i ISO 1600. Jak masz ciemne zoom'y to i na ISO 25600 jak masz pecha może nie dać rady.
5Dmk2 to deko ryzykowana sprawa. Gwarancja migawki jest od Canona i co z tego jak potwierdzisz przebieg zdjęć jak nie wiadomo kto i ile kręcił tym filmy, co za tym idzie jaki to ma wpływ na zużycie materiałów...?!:)
Na początek brałbym 5D i 24-70 + zapasówki. Jak znajdziesz klientów i ogarniesz się zadecydujesz co chcesz i dlaczego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Ciężko powiedzieć bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...:) Da się pracować, jest trochę odpadów i trzeba nauczyć się przewidywać bo zanim aparat wyzwoli migawkę trochę mija w porównaniu do nowych puszek ;)
Ale po dwóch sezonach nie odczuwałem jakiegoś ogromnego dyskomfortu podczas pracy :) Po przesiadce na mk3 to niebo a ziemia... ale nadal z powodzeniem używam starej 5 :)
Edit:
A co do iso... z 1600 można coś sensownego wyciągnąć, 3200 musi być dobrze naświetlone bo o jakimś solidnym wyciąganiu bez znaczącego pogorszenia jakości można zapomnieć :)
-
No fakt. Tyle opinii o 5D, że aż w głowie wiruje :-/ Hmm. Jak pisałem ja bardzo chętnie 6D kupię no ale to na razie nie na moje finanse a w kredyt też się nie wbiję. Gdybym ja już startował na poważnie do klientów i z pełnymi żaglami to być może. Ale to pierwszy sezon, a ślubów będzie kilka tylko i to w okolicach rodzina i znajomi. Więc nie zainwestuję 6 tyś w aparat i co najmniej 4tyś na szkła, żeby zobaczyć jak mi wyjdą fotki do portfolio :-)) Z tego co piszecie to zauważyłem, że 70d od razu przegrało u Was z 5Dc . Jednocześnie zaczęła się fala krytyki 5Dc pod kątem iso, pod kątem odklejającego się lustra itd. Testy iso na DXO jednak pokazują, że 5D i tak ma lekką przewagę w pracy na iso 1600-3200 nad 70d ( porównanie tam obu aparatów daje 1368 pkt w low light dla 5Dc i 926 dla 70d. To oczywiście tylko liczby i nie oddają prawdziwej natury obróbki zdjęć na kompie w postprocesie. Ale jednak o czymś świadczą. Czyli co ?? Zdecydowanie jednak 5Dc nad 70d w dobrym stanie ??
A to odklejające się lustro...Powiedzmy, że widzę w komisie kilka sztuk 5Dc. Z różnym tam przebiegiem, niektóre nawet mają zaznaczone, że już na drugiej migawce. A czy gość w komisie może rozpoznać że lustro jest odklejone ??? Czy to się wyda dopiero w środku jakiejś sesji ? A może jakieś numery wadliwych partii 5D podatnych na tą usterkę zostały opublikowane ?
No i teraz faktycznie. Słyszałem, że obecnie na ślubach są trendy do robienia zdjęć w ruchu prze świetle zastanym i iso 10000 . Toto prawda jest ?? Bo inna sprawa to czy faktycznie 5Dc z obiektywem zoom klasy f2,8 da radę w ciemnym kościele ? Po zdjęciach , które widzę na niektórych waszych stronach to najwyraźniej 5Dc da radę, ale z jakimi szkłami się zastanawiam ?? Bo jeśli będę musiał zainwestować w szkła typu sigma Art o świetle 1,4 to ja bardzo chętnie no ale nie z moim budżetem :-(
-
Iso 3200 na 5d nie wygląda jak sraczka z cropów tylko jest przyjemne, a 1600 w dobrze naświetlonych fotach to czasem nie widać.
Poprawiane lustro da się zobaczyć jak zajrzysz do korpusu, sprzedawca powinien wiedzieć i Ty zobacz jak wygląda fabrycznie i jak wygląda poprawione
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radagast
Słyszałem, że obecnie na ślubach są trendy do robienia zdjęć w ruchu prze świetle zastanym i iso 10000 . Toto prawda jest ?? Bo inna sprawa to czy faktycznie 5Dc z obiektywem zoom klasy f2,8 da radę w ciemnym kościele ?
Chodzi o ceremonie czy wesela z tymi trendami? Bo to istotna różnica :) Osobiście nie wyobrażam sobie pracować na weselach tylko przy świetle zastanym i nie dostrzegłem mody na niebłyskanie wśród znajomych fotografów. Co do szkła z f/2.8, to oczywiście, że na pełnej klatce spokojnie w kościele da radę. W takim 5D spokojnie da się robić na ISO3200 bez zauważalnej utraty jakości. Napiszę więcej - przez kilka lat ostatnich lat robiłem zdjęcia ślubne tylko na APS-C (7D) i uwaga - cropem też się da robić całkiem dobre ślubniaki. A robiłem w kościele bez lampy i często na ISO1600, a czasem wyżej. Moi klienci nie narzekali, wręcz przeciwnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Wymieniać nie wymieniają, ale zabezpieczają przed odklejeniem bez wymiany i robią to właśnie profilaktycznie - tak stało się u mnie. Sprzęt wysyłałem z innego powodu. Nie wprowadzaj ludzi w błąd podając niesprawdzone bądź nieprecyzyjne informacje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
San
Nie wprowadzaj ludzi w błąd podając niesprawdzone bądź nieprecyzyjne informacje.
Podałem tą informację w oparciu o własny przypadek. Wysłałem body z innego powodu i nic z lustrem nie robili. Trzeba było wysłać poraz drugi gdy się odkleiło.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Radagast
A może jakieś numery wadliwych partii 5D podatnych na tą usterkę zostały opublikowane ?
Nie. Problem z lustrem może wystąpić niezależnie od daty produkcji.
-
aptur - może w zleceniu serwisowym nie wpisałeś prośby o podklejenie lustra? :))) Jeśli tak, to się nie dziw, że nie zrobili ;)
Pisałem już wcześniej fakty o 5D i realiach lustra w nim związanych z Ecsi. Proponuję zakończyć OFFa bo wątek o 5D i jego akcjach serwisowych jest gdzie indziej.
-
Nie tak dawno wstawialem w jakims watku link do noty, serwisowej Canona odnosnie lustra. Bylo tam zdjecie dodatkowych mocowan.
-
teraz chyba cały mirror box wymieniają ;)
5Dc będzie można jeszcze za 4-5 lat trzaskać śluby i cieszyć się ładnym obrazkiem - przecież śluby nie odbywają się w piwnicy przy 20W żarówce ;) a jak wiem że tak będzie to bez wahania wyjmę lampę z torby i będę robił zdjęcia z nią, jak nie ma światła to i z najlepszego i najwyższego ISO nic nie zrobisz. Lepiej walnąć lampą i wydłużając czas łapać zastane co będzie skutkować dobrym zdjęciem, niż mieć "kupę" i rzeźbić w niej za pomocą PS-a. Ja nie Michał Anioł ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
niż mieć "kupę" i rzeźbić w niej za pomocą PS-a. Ja nie Michał Anioł ;)
swój człowiek! Poprawiłeś mi humory tą kupą i Michałem Aniołem! Kapitalny tekst - sprzedam dalej ;)
-
Większość kościołów da się zrobić do iso 1600 i na świetle 2-2.8.
Gorzej na ciemnej sali z czarnym sufitem
-
Może dodam kilka słów od siebie i z mojego skromnego doświadczenia (a może już to kiedyś pisałem?). Na 5d "classica" przesiadłem się z apsc jakieś ponad 3 lata temu - kupiony z przebiegiem jakieś 50tys, ładnie utrzymany, z tego co pamiętam już po naprawie lustra na Żytniej. Miesiąc przed moim kupnem, kupiłem jedną sztukę siostrze - wtedy zakochałem się w tym sprzęcie. Dokupiłem szybciutko do tego 35/2 i 85/1.8, który wydaje mi się takim must-have jeżeli chce się tanio i dobrze.
Ogólnie pomagam siostrze w zleceniach i traktuję to jako relaks, hobby i odpoczynek od codziennej pracy przy kompie, co nie znaczy, że odwalam amatorkę;-). Od momentu gdy sprawiliśmy sobie "classic'i" zrobiliśmy nimi, bo ja wiem...z 8-10 ślubów i przeżyliśmy, do tego z bardzo zadowolonymi odbiorcami. Ja do tej pory używam tej puszki, siostra dokupiła sobie 6d + 24-70/2.8 jako główny sprzęt. W swoich łapach miałem do tego 5d Mark II i właśnie 6d. Porównując - w moim przypadku (ze 4 śluby rocznie + użytek prywatny) nie widzę sensu na zmiany z kilku powodów:
- Classiciem nadal daje się robić świetne zdjęcia nawet przy użyciu tak tanich szkieł jakimi są stara 35/2 i 85/1.8
- aparat pancerny
- Iso jak to iso, wiadomo że lepiej mieć niż nie, ale daje się żyć w większości przypadków, a do tego dobrze doświetlone 1600 jest fajne i ładnie odszumialne
- różnica AF pomiędzy classiciem a MkII minimalna, aczkolwiek miałem wrażenie, że na IIjce działa troche lepiej, co nie zmienia faktu, że ten w Classicu sobie radzi. Do 6d nie porównuję, bo to jednak inna epoka
- w porównaniu z 6d trzyma się w ręku po ludzku i jest inny feeleing ;) - 6d jest po prostu dla mnie za małe, za plastikowe i do tego wykastrowane z kilku przycisków
- cena - obecnie stara 5tka chodzi w bardzo fajnych cenach - nic tylko kupować
Dla mnie osobiście jedyną prawdziwą wadą starej 5tki jest brak mikroregulacji AF, co w moim przypadku skończyło się kilkoma bataliami na Żytniej (jakby nie można było tego zrobić porządnie za pierwszym razem)
Reasumując, popieram tezę, że kupno używanego MkII to trochę loteria, a do tego nie ma przepaści w porównaniu do Classica za taką cenę. Jak coś to 6stka, ale to już sporo kasy. Zatem zostaje 5d + szkła, gdzie optuję za parą 35 + 85. Wszystko to w pieniądzach, za które nie dostaniesz nowego sprzętu plującego takim obrazkiem (tak, tak tym mitycznym, plastycznym ;-)) Ja cały czas często wydaję dzwięki zachwytu jak to potrafi ładnie rysować.
Jeżeli trzeba to na priva mogę przesłać linka do materiałów które wypluł posiadany przeze mnie sprzęt.
-
zgodzę się w 100% wadą 5dmk1 jest brak mikroregulacji.... - trochę już kasy przez to na żytniej zostawiłem....
-
Ja ani razu nie miałem problemu a podpinałem strasznie dużo szkieł. Classic do dziś służy dzielnie , nie tylko na ślubach ale i na sportowych arenach, które mam okazję fotografować.
Taki malutki przykładzik
135mm F/2 1/400s ISO 1600
http://images.tinypic.pl/i/00653/v36uvf9uv9fi.jpg
-
5Dc gdyby miał mikroregulację i wyższe ISO nie byłoby sensu wprowadzania mk2 i kolejnych... byłaby to puszka idealna. Nie mniej nie wiele Jej brakuje, warto było ją kupić w dniu premiery, rok temu, dziś i podejrzewam, że warto będzie kupić 5D i za rok :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ja ani razu nie miałem problemu a podpinałem strasznie dużo szkieł. Classic do dziś służy dzielnie , nie tylko na ślubach ale i na sportowych arenach, które mam okazję fotografować.
Taki malutki przykładzik
135mm F/2 1/400s ISO 1600
http://images.tinypic.pl/i/00653/v36uvf9uv9fi.jpg
ja najwięcej problemów mam z 50 1.4 canona, robi sobie co chce na jednym body a na drugim jest znośnie, więcej celnych zdjęć niż niecelnych.... - jak tutaj żyć :)
-
Tak więc po licznych i ciężkich przemyśleniach oraz wojnach gwiezdnych marzeń z kasą .... leci do mnie właśnie 5D classic :-)) Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze puszki :-) Wychodzi na to że 5D ciągle daje radę w 2015 :-)
godojoshi....chętnie zalukam co produkuje Twoje 5D :-)
A teraz może już trochę off topic ale mam 2 pytanka....
I. Jaką kartę CF kupić do 5D ? Chyba nie warto jakiegoś wypasionego Lexara 600x kupowac ? Myślę, że będę celował w kilka kart 8 GB. Ktoś poleci jakąś dobrą firmę o dużej niezawodności ?
II. Baterie.
Jakim cudem widzę na znanym portalu aukcyjnym oryginalną baterię BP-511A za 399zł a kilka okienek wyżej też widzę w pełni oryginalną baterię do 5D ale już za 99 zł ???? Nowa i zapakowana oryginalnie. Jakoś w te oryginały za 99 nie wierzę więc rozważam Hama albo Photix za około 80 zł. Czy warto zainwestować w te zamienniki ? W Pentaxie kupiłem zamiennik Hamy który trzymał dokładnie 1/2 czasu pracy oryginału. Czy z w/w bateriami w Canonie będzie tak samo ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radagast
Jaką kartę CF kupić do 5D ? Chyba nie warto jakiegoś wypasionego Lexara 600x kupowac ? Myślę, że będę celował w kilka kart 8 GB. Ktoś poleci jakąś dobrą firmę o dużej niezawodności ?
Sandisk (tylko uważaj na podróbki)
Cytat:
Zamieszczone przez
Radagast
Czy warto zainwestować w te zamienniki ?
Zamiennik kupisz za ok 40-50zł. Jak dobrze trafisz to powinien trzymać tyle co oryginał.
-
Zamiast jednego zamiennika za 80zl kupilbym dwa po 50zl. Masz 14 dni na zwrot wiec ryzyko trafienia na mine mniejsze. Dlaczego dwa tansze a nie jeden drozszy? Bo ten dwa razy drozszy i tak nie bedzie trzymal napiecia dwa razy dluzej. Trzy akumulatory w przypadku slubu wystarcza. Co do karty to jej szybkosc jest malo istotna bo 5D to nie jest szybkostrzelna maszynka. Kartabz predkocia 30MB/s moim zdaniem spokojnie wystarczy. Szybsza karta to szybsze zgrywanie zdjec do komputera jesli czytnik jest szybki na USB 3.0. Z drugiej strony pliki z 5D nie maja duzych rozmiarow wiec tych danych do przeslania nie bedzie az tak duzo.
-
1. kup sobie 4GB karty sandiska spokojnie na nie wchodzi 200-240 zdjęć
2. NEWELL poszukaj, kupiłem 4 i jest na razie całkiem ok,
-
Jeśli chodzi o karty CF to osobiście nr 1 jest Lexar, następnie SanDisk. Ostatnio nawet kupiłem do mojego 5c 8GB SanDisk Ultra 50MB/s.
Karty 16GB - podobno będą działać, ale trzeba pamiętać o formatowaniu ich na komputerze - a nie w aparacie.
Nie chciałem ryzykować (bo podobno bywają problemy z 16GB), a tych nie chce uświadczyć na ślubie - dlatego wybór padł na kolejną 8GB.
A co do akumulatorów - 2 zamienniki (bodajże Delta), które kupiłem 2 lata temu już ledwo zipią - w przyszłym tygodniu zamawiam 2 aku Duracell właśnie do 5c.
Za dwa tygodnie mogę dać znać jak się sprawują w warunkach ślubnych.