ma ktoś z Was doświadczenie z modyfikacją starego ruskiego heliosa tak żeby uzyskać swirly bokeh, taki efekt
który model heliosa najbardziej się do tego nadaję i jak go trzeba zmodyfikować ?
Wersja do druku
ma ktoś z Was doświadczenie z modyfikacją starego ruskiego heliosa tak żeby uzyskać swirly bokeh, taki efekt
który model heliosa najbardziej się do tego nadaję i jak go trzeba zmodyfikować ?
petzval - googluj, chyba większość heliosów da się tak przerobić, odwraca się soczewkę.
Ogólnie swirl daje helios 44-2 wersja z przednia soczewką głęboko osadzoną w obudowie no i helios 40-2 85 1.5
na allegro jakiś koleś oferuje przeróbkę na efekt który pokazujesz za 100zł właśnie z heliosami
Helios 44-2 44-3 jak petzval m42 canon (5141013343) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Helios 44 Petzval mode - M42 - Nikon, Canon, Sony (5148720178) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. a tu juz przerobiony od kogoś
ok potrzebuje info które soczewki zmienić sam sobie to zrobię jak będę wiedział co modyfikować
może ktoś uchyli rąbka tajemnicy :)
https://www.facebook.com/groups/2492...?query=petzval komentarze przeczytaj.
Widać, że przednia soczewka była odkręcana, ale to tylko tyle.
Dzięki salas.
Przednia, frontowa soczewka. Ale ponieważ po obróceniu soczewka będzie kolidować z soczewką wewnętrzną (ze względu na inne zakrzywienie powierzchni), to trzeba użyć jeszcze podkładki dystansowej.
Obróciłem, ale muszę wytoczyć pierścień dystansowy, tak na szybko zrobione i działa.
Tylko prowizorycznie ustawione soczewki i jedna dolega do drugiej, jutro poprawię i sprawdzę.
Ja obracałem drugą soczewkę od strony bagnetu (gwintu).
Efekt:
Pierścień po obróceniu soczewki i przykręceniu wystaje nieco więcej niż normalnie (o 0,8 mm) i przy ostrzeniu do nieskończoność haczy lustro w FF i trzeba uważać.
Przynajmniej ja tak mam.
Faktycznie efekt jest podobny, obracałem przednią, tylną i obie razem. Najprościej tylną.
Witajcie! Chciałbym zakupić sobie Heliosa i przerobić go. Czy modyfikacja jest trudna w wykonaniu? Trzeba rozbierać cały obiektyw?
Prozaicznie prosta, możesz odkręcić pierścień mocowania soczewki nawet suwmiarką.
Wystarczy obrócić soczewkę i gotowe?
Dokładnie tak.
Dlaczego boicie się poeksperymentować? Moje zdolności manualne są bliskie zeru a nie bałem się rozkręcić obiektywu.
a ja mam pytanie, czy po obróceniu soczewki w celu uzyskania swirly bokeh zawsze będzie mydlił? tak jak na zdjęciach na początku tematu? nie mogę osiągnąć ostrości przy odwróconej soczewce. to normalne?
dziękuję za odpowiedź, bo trochę spanikowałam. muszę znaleźć trochę czasu i pójść w plener, ale póki co, helios świetnie swirluje mój dywan :D ujęcia z moim psem świetnie się sprawdzają :P
RoberON jaki obiektyw przerabiałeś 44-4 czy starszy? Ja mam 44-4 ponoć tylej soczewki nie da się odwrócić nie chce rozkręcać bez potrzeby bo dwie lewe ręce mam ;)
"Przerabiam" HELIOS-44-2 2/58, łatwiej jest odkręcić tylną soczewkę i ją obrócić niż przednią, która jest dość głęboko osadzona. To proste jest jak drut.
Hej,
Ja tez przmierzam się do przeróbki 44-2 2/58, chciałem obrócić przednią soczewkę, lecz po odkręceniu tego "ringu", szkło ani drgnie. Próbowałem nawet przyssawką i nic.
Miał ktoś z was podobny problem? Może zostawić tą przednią soczewkę i obrócić ostatnią którą bez problemów odkręce?
Niestety, obrócenie tylko ostatniej soczewki nie daje tak mocnego efektu.
Ja mam wersję 44-4 i łatwiej mi było odwrócić przednią :-)
Mam jeszcze 44-5 MC, ale szkoda mi go przerabiać na swirly, bo pięknie ostrzy ;-) specjalnie do tego celu kupiłem 44-2 z którym mam problemy :/
EDIT: Udało się! jeszcze raz dobrze założyłem przyssawkę na szkło i pociągnąłem kleszczami - siedziało bardzo mocno. Ale teraz to widać swirl wyraźnie :D
Swirl działa, tylko szkło stało się bardzo mleczne. Czy ktoś z was może zmieniał coś jeszcze w układzie soczewek, żeby było ostrzej na pierwszym planie?