lampa pierścieniowa do portretów?
Witajcie!
Zbliża mi się sesja w pokoju hotelowym z modelką "sesja pościelowa". Mam nieco ograniczone fundusze aby kupić normalną lampę błyskową lub jakieś parasolki itd. tym bardziej, że zdjęcia w takich miejscach to rzadkość, a studia nie mam. Widziałam, że niektórzy w pomieszczeniach używają lamp pierścieniowych, które są pierwotnie do fotografii macro.
Lampa pierścieniowa LED APUTURE HALO do Canon (5076259067) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Czy ktoś mógłby mi doradzić czy w pomieszczeniu w pochmurny dzień doda mi to trochę światła na zdjęciach modelki?
Jest sens aby się w to zaopatrzyć, czy może wydam niepotrzebnie pieniądze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Odp: lampa pierścieniowa do portretów?
A nie lepiej napisac kiedy i gdzie odbywa sie sesja? Moze akurat ktos kto posiada sprzet do swiecenia nudzi sie i wpadnie pomoc za przyslowiowe piwko czy mozliwosc zrobienia zdjec modelce?
nie rozumiem po co w ogole na taka sesje zabierac aparat ?
spoko, jak ktoś z mazur i wybiera się w okolice Giżycka :D
będzie miał do dyspozycji dwie panie :D modelka i p. fotograf :D
a tak na poważnie.... aparat może się jednak przydać..
Cytat:
Zamieszczone przez
tfotografia
Zbliża mi się sesja w pokoju hotelowym z modelką "sesja pościelowa". Mam nieco ograniczone fundusze aby kupić normalną lampę błyskową lub jakieś parasolki itd. tym bardziej, że zdjęcia w takich miejscach to rzadkość, a studia nie mam.
Czegoś nie rozumiem, umawiasz się na sesję, wiedząc, że nie jesteś w stanie jej zrobić? To taka nowa, świecka tradycja (cytując klasykę filmu)? ;)
Używają, doda trochę światła, ale właśnie - "trochę", które może wystarczyć do ciasnego portretu, ale nie do oświetlenia sylwetki.
Zresztą zapytaj sprzedawcę, np. przy obiektywie 50mm, z odległości 2m i świeceniu na ścianę, jak wygląda rozkład światła i jaki musi być czas naświetlania, aby zdjęcie było poprawnie naświetlone przy ISO400 i przysłonie np. 2.8
nie lepiej będzie wykorzystać światło padające z okna, miękkie światło w takich sesjach to magia, a jak planujesz sesje wieczorem to wykorzystaj światło z lamp znajdujących sie w pomieszczeniu ;)
nie moda a raczej pomysł przyjaciółki, która chce prezent dla narzeczonego zrobić i zwróciła się o pomoc do mnie. robiłam zdjęcia bez lamp i też szło, czasem podkręcałam coś w ACR i stykło, ale chciałam na wszelki wypadek trochę więcej światła np. na twarz. :)
niestety mam 100km drogi do większego miasta żeby znaleźć porządny sklep, dlatego chciałam zamówić z internetu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
bajker83
nie lepiej będzie wykorzystać światło padające z okna, miękkie światło w takich sesjach to magia, a jak planujesz sesje wieczorem to wykorzystaj światło z lamp znajdujących sie w pomieszczeniu ;)
zawsze staram się wyciskać 100% z naturalnego światła, stąd brak mi sprzętu oświetlającego. ale obawiam się, że może nie wystarczyć (niewielkie okna)
to kup sobie coś mocnego halogen budowlany tani koszt i odbij od ściany lub od blendy ;) rozprosz światło w pokoju
Kup sobie np. YN-560II lub jakiś niższy model. Za 150zł kupiłem 2 miesięczną używkę. Ustawisz ją z boku, odbijesz gdzieś od ściany (ewentualnie parasolkę ze statywem około 50 - 60 zł), a wyzwolisz błyskiem lampy wbudowanej.
Zerknąłem na aukcje np. http://allegro.pl/lampa-blyskowa-yon...085881281.html
Taka lampa to jednorazówka.
Pomijając w ogóle fakt, że lampa do makro daje mało światła, bo obiekty są zazwyczaj blisko obiektywu.
Może ktoś z okolicy pożyczy za 'flaszkę' jakieś światła?
Cytat:
Zamieszczone przez
tfotografia
nie moda a raczej pomysł przyjaciółki, która chce prezent dla narzeczonego zrobić i zwróciła się o pomoc do mnie. robiłam zdjęcia bez lamp i też szło, czasem podkręcałam coś w ACR i stykło, ale chciałam na wszelki wypadek trochę więcej światła np. na twarz. :)
Masz blendę? Jeśli nie, to dopisz do listy zakupów, przyda się nie tylko do tej sesji (będzie konieczny "blendotrzymacz"), myślę, że biało-srebrna, 60x90 lub 90x120 powinna być ok.
Jeśli nie robiłaś jeszcze sesji ze sztucznym światłem, a to ma być dla przyjaciółki na prezent, to lepiej sprawdź warunki świetlne przed sesją i postaraj się robić przy naturalnym. Hotele są różne, czasem rzucają pokojami w dowolną stronę świata (dla przeciętnego gościa najczęściej nie ma różnicy, czy okna na wschód, zachód, północ czy południe), ale czasem można dostać "odpowiednio skierowane" okna. Jeśli przypadkiem trafiłabyś na ostre słońce, którego nie chcesz, można na oknie powiesić folię malarską (taką matową, szeleszczącą), ilość warstw "do smaku" (tzn. efektu zmiękczenia), lub jakąś cienką białą tkaninę (ale wtedy tracisz sporo światła).
Zabawy ze sztucznym światłem lepiej zacząć od mniej wymagających tematów, nawet spotkać się z tą przyjaciółką w dowolny dzień i zrobić przymiarkę do sesji ale normalną, "ubraną".
Koledzy radzili włączyć lampy w pokoju - dobry pomysł, jeśli fotograf wie jak z niego skorzystać. Wielu "fotografów" włącza "co fabryka dała", i mamy: tanie "żarówki energooszczędne" na suficie (bliżej nieokreślona barwa i wierność odtwarzania kolorów), żarówki małej mocy w kinkietach (raczej cieplejsze niż 3200K) hardkorowcy sobie pomagają lampą biurkową (świetlówka lub LEDy) skierowaną prosto na "ofiarę" (tzn. modelkę), a całość jest "doprawiona" rozproszonym światłem dziennym i odbiciami od ścian (w "modnych" kolorach). Jak to daje efekt lepiej nie wspominać.
Jeśli nie chcesz praktycznie nic inwestować, ale musisz mieć dodatkowe światło, będzie ciężko, ale da się "za grosze".
Poszukaj w domu albo u znajomych jakiejś dowolnej lampy (biurkowa, przenośna, przyczepiana "klipsem"), do której da się założyć "energooszczędną" żarówkę dużej mocy, coś w tym stylu Żarówka światło ciągłe 105W (500W) 5500K FreePower WSOC-FP-105WE27 - sklep Fripers.pl (lub jakąś ze słabszych). Blenda się bardzo przyda, nawet dwie, ale jak nie masz dwóch, to... białe prześcieradło przymocowane w odpowiednim miejscu też da radę (przyklejone do szafy, przymknięte drzwiami itp). Lampę z nowo kupioną żarówką ustawiasz tak, aby świeciła na "dużą blendę", miękkie światło się odbija we wszystkich kierunkach, możesz małą blendą dodatkowo coś odbić na modelkę. Wstępne próby można zrobić ze zwykłymi żarówkami, do prób możesz ustawić maksymalne ISO i nawet mieć lekko poruszone zdjęcia, ale ogólnie zobaczysz, jaki to daje efekt, i czy takie światło Ci odpowiada.
Po sesji żarówka może posłużyć np. do oświetlenia podwórka ;) (bo z wiernością odtwarzania barw podaną na stronie - Ra 80 - nie bardzo nadaje się do zdjęć).
mam blende 120x90
a pożyczyć lamp nie mam od kogo, bo to nie te tereny..
co do lampki biurkowej to mam dużą z białym światłem.
bardzo dziękuję za porady ;)
A jakie tereny dokładnie ? Pytam bo może mieszkam akurat nie daleko :P
mam blende 120x90
No to jeszcze musisz zorganizować statyw do blendy aktywowany głosowo ;)
a pożyczyć lamp nie mam od kogo, bo to nie te tereny
W takich przypadkach podanie regionu/najbliższej większej miejscowości w profilu może się przydać.
co do lampki biurkowej to mam dużą z białym światłem
Nie musi być duża, nie musi dawać "jakoś" białego światła, byle dawała duuużo światła (lub dało się do niej wkręcić te przerośnięte świetlówki z dużym gwintem).
Jak to blenda "5w1" możesz od razu dziś sprawdzić, jak się sprawdza dyfuzor - poświeć swoją lampą biurkową tak, aby światło z lampy nie leciało bokami (całość przez dyfuzor), ustaw całość w takiej odległości, aby oświetlić obszar odpowiadający leżącej osobie, zrób zdjęcie próbne np ISO400 i f2.8, od razu zobaczysz, na ile jasne jest Twoje światło. Jeśli zagonisz kogoś z domowników do pozowania, od razu zobaczysz, czy taki rodzaj światła Ci pasuje.
warmińsko-mazurskie, Giżycko- Mikołajki
Kurcze piękne tereny ale 70 km od mojego miejsca zamieszkania. Myślałem, że może jednak troszkę bliżej w stronę Orzysza, Pisza ..