Problem z ostrzeniem SIGMA 18-35mm przy wspomaganiu AF
Witam,
Mam problem z zestawem EOS 50D + Sigma 18-35mm f/1.8+580EX II . Mianowicie obiektyw trafia mi w punkt, na kartach testowych perfekcja, również w praktyce.
Problem pojawia się przy aktywacji opcji wspomagania AF z lampy. Korzystając z tej funkcji AF łapie dość konkretny BF. I nie chodzi tu o możliwość popełnienia błędu z mojej strony - np. braku śledzenia AF w trybie ONE SHOT, sprawdzałem na statycznych obiektach w domu i problem się powtarza. Mogę podesłać zdjęcia poglądowe.
Czy ktoś ma jakieś propozycje rozwiązania tego problemu :) ?
Pozdrawiam,
Paweł
Odp: Problem z ostrzeniem SIGMA 18-35mm przy wspomaganiu AF
W konfiguracji 50d można wyłączyć wspomaganie af zew. lampą. Zacznij od tego.
Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawlack
Witam,
Mam problem z zestawem EOS 50D + Sigma 18-35mm f/1.8+580EX II . Mianowicie obiektyw trafia mi w punkt, na kartach testowych perfekcja, również w praktyce.
Problem pojawia się przy aktywacji opcji wspomagania AF z lampy. Korzystając z tej funkcji AF łapie dość konkretny BF. I nie chodzi tu o możliwość popełnienia błędu z mojej strony - np. braku śledzenia AF w trybie ONE SHOT, sprawdzałem na statycznych obiektach w domu i problem się powtarza. Mogę podesłać zdjęcia poglądowe.
Czy ktoś ma jakieś propozycje rozwiązania tego problemu :) ?
Pozdrawiam,
Paweł
c 50d nie ma w ukladzie AF kompensacji barwy swiatla.
poniewaz swiatlo czerwone jakie wysyla lampa ma wieksza dlugosc fali od sredniej widma bialego ( 5500 K), pomierzona odleglosc za pomoca AF bedzie wieksza niz w rzeczywistosci. Dostajesz BF
gdyby lampa wysylala np swiatlo niebieskie , pomiar odleglosci bylby mniejszy - dostalbys FF.
wylacz swiatlo podswietlajace lampy - bedzie lepiej.
A co w przypadku gdy fotografuję w ciężkich warunkach oświetleniowych ? Zawsze zdawałem się na to, na poprzedniej konfiguracji Metz48+Tamron 17-50mm f/2.8 nie zauważałem żadnych problemów z ostrością.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawlack
A co w przypadku gdy fotografuję w ciężkich warunkach oświetleniowych ? Zawsze zdawałem się na to, na poprzedniej konfiguracji Metz48+Tamron 17-50mm f/2.8 nie zauważałem żadnych problemów z ostrością.
niestety AF nie jest urzadzeniem doskonalym - ba , potrafi byc obarczony paskudnymi bledami.
w niektorych aparatach analogowych o ile pamietam rowniez canona , mozna bylo podswietlic motyw za pomoca wbudowanej lampki koloru bialego. to bylo rozwiazanie prowadzace do mniejszych bledow.
Jesli jest bardzo ciemno , to musisz sie liczyc z wieksza iloscia blednych nastaw AF , ale bez podswierlania lampa czerowna powinno byc w sumie lepiej.
mozesz ewentualnie droga pomiarow i prob w takiej sytuacji zrobic mirkroregulacje AF dla calej puszki globalnie - pozwala na to c50 d.
tzn jesli wiesz ze bedziesz uzywal podswietlenia motywu lampa , to wprowadz poprawka na AF np - 5 ( podalem przykladowo , to trzeba sprawdzic ). bedzie ona wprowadzona dla wszystkich obiektywow.
Nie jest to zawsze wygodne , ale coz .. tak jest.
Ostatnio zrobilem ponad 600 zdjęc podobnym zestawem (c600d+s18-35+metz 58 af-2). Nie zauwazylem zadnych problemow z AF. Od czasu do czasu właczalo sie wspomoganie AF przez lampe błyskową. Jesli chcesz, jutro moge sprawdzić jak zachowuje sie AF wspomagany przez lampe blyskowa w kompletnej ciemnosci.
Bechamot, właśnie myślałem o wprowadzeniu korekcji ale to też nie będzie idealne, po odłączeniu lampy trzeba pamiętać o wyłączeniu tej korekcji.
luso, na metzie też nie widziałem problemów. Może nie jest to całkowita ciemność - przykładowo typowy lokal weselny - wydaję się jasno a jednak AF się kręci w jedną i w drugą stronę.
Jak więc Wy łapiecie ostrość na weselach :D ? Odkąd odkryłem wspomaganie żyłem w przekonaniu że właśnie tak się to robi.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawlack
Bechamot, właśnie myślałem o wprowadzeniu korekcji ale to też nie będzie idealne, po odłączeniu lampy trzeba pamiętać o wyłączeniu tej korekcji.
.
niestety jest jak jest.
nie jest to wygodna metoda . trzeba sprawdzic jaka to poprawka i jak to wygladac bedzie w praktyce. Czy uzysk ostrych zdjec bedzie wiekszy ?
trzeba sprawdzic. Ja raczej sklanialbym sie w kierunku wylaczenia podswietlenia w lampie , ale jesli af bez tego zawodzi to nie pozostaloby nic innego jak wprowadzenie tej korekty.
w sumie klopotliwe , bo nie wiesz kiedy lampa uruchomi podswietnei , kiedy nie - chyba ze wiadomo iz przy kazdym zdjeciu w tych warunkach tak bedzie - to daloby sie przezyc.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
niestety jest jak jest.
nie jest to wygodna metoda . trzeba sprawdzic jaka to poprawka i jak to wygladac bedzie w praktyce. Czy uzysk ostrych zdjec bedzie wiekszy ?
trzeba sprawdzic. Ja raczej sklanialbym sie w kierunku wylaczenia podswietlenia w lampie , ale jesli af bez tego zawodzi to nie pozostaloby nic innego jak wprowadzenie tej korekty.
w sumie klopotliwe , bo nie wiesz kiedy lampa uruchomi podswietnei , kiedy nie - chyba ze wiadomo iz przy kazdym zdjeciu w tych warunkach tak bedzie - to daloby sie przezyc.
Na wprowadzanie poprawek ręcznie chyba bym się nie zdecydował. Strasznie upierdliwa sprawa.
Nie zakładam nowego tematu, tylko podpinam się pod istniejący, bo zwrócił się do mnie kolega z tego forum (miesiąc temu) i ma identyczny problem z Sigmą 17-50/2,8 oraz Canonem 7D i C 580EXII. Wysłanie obiektywu do serwisu nic nie pomogło.
Chyba najlepszym wyjściem jest wyłączenie wspomagania, bo 7D ma przyzwoity AF i radzi sobie dość dobrze w ciemnych miejscach.
cobalt, wysłanie szkła do serwisu nie pomogło bo to na 100% nie jest wina obiektywu. Przy wspomaganiu AF to lampa określa odległość przedmiotu fotografowanego od aparatu więc winy należałoby szukać bardziej z tej strony. Nie wiem jak w 7D ale 50D na zabawach w lokalach różnie sobie radził, w 70% przypadków leciałem na wspomaganiu z lampy. Jedynie co mnie zastanawia to to dlaczego w konfiguracji Metz 48 + tamron 17-50 nie było żadnego problemu, nie wierzę że Metz miał dokładniejszy system wspomagania AF od 580EX II.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawlack
Przy wspomaganiu AF to lampa określa odległość przedmiotu fotografowanego od aparatu więc winy należałoby szukać bardziej z tej strony.
Lampa wyświetla stosowny wzorek z wykorzystaniem diod LED i w zasadzie nic więcej nie robi w odniesieniu do AF. Poza tym chyba, że nie działa w Servo.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawlack
cobalt, ... Przy wspomaganiu AF to lampa określa odległość przedmiotu fotografowanego od aparatu więc winy należałoby szukać bardziej z tej strony....
Dobrze cię zrozumiałem? Lampa określa odległość do przedmiotu i następnie przesyła info do body?
Lampa niczego nie określa. Pamiętam jednak, że tu na forum był wątek, w którym opisany był problem pudłowania AF przy wspomaganiu wzorkiem z lampy. Poszło to do serwisu i gdy wróciło w papierach było napisane, że wymieniono moduł oświetlania w lampie! Nie mogę niestety dokopać się do tego wątku. Miało to miejsce jakieś dwa lata temu. Wynikałoby z tego, że wadliwie wyświetlany wzorek potrafi ogłupić AF w aparacie. Może to być prawdopodobne, wzorek ma powtarzające się linie, które potrafią ogłupić czujnik fazowy.
Fakt, mój błąd, przyznaje się, do tej pory byłem pewien że to ostrzenie ze wspomaganiem inaczej działa, teraz rozumiem.
No właśnie pewnie trzeba będzie 580EX wysłać do serwisu, dziś ustawiłem w dość ciemnym lokalu mikroregulację na ok. +10 i jest żyleta :) Oczywiście po wyłączeniu wspomagania robi FF ale całą imprezę obskoczyłem na wspomaganiu.
Wielkie dzięki za porady - mój problem rozwiązany :)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawlack
dziś ustawiłem w dość ciemnym lokalu mikroregulację na ok. +10 i jest żyleta :) Oczywiście po wyłączeniu wspomagania robi FF ale całą imprezę obskoczyłem na wspomaganiu.
Czy możesz mi wyjaśnić, bo totalnie nie rozumiem tego nazewnictwa...mikroregulacja, FF...
Też mam 580 EX i również mam problem, że po założeniu lampy i robieniu zdjęć w ruchu np. taniec, większość jest nieostra :( co zrobić w tej sytuacji? Mam robić jakieś ręczne ustawienia, dać lampę do serwisu? Doradź proszę. Będę wdzięczna :) Magda
Cytat:
Zamieszczone przez
madeleiness
Czy możesz mi wyjaśnić, bo totalnie nie rozumiem tego nazewnictwa...mikroregulacja, FF...
Też mam 580 EX i również mam problem, że po założeniu lampy i robieniu zdjęć w ruchu np. taniec, większość jest nieostra :( co zrobić w tej sytuacji? Mam robić jakieś ręczne ustawienia, dać lampę do serwisu? Doradź proszę. Będę wdzięczna :) Magda
Mikroregulacja - niektóre co lepsze aparaty posiadają opcje dostrajania pracy układu Autofocusa, nazywa się to właśnie mikroregulacja, dostępna jest ona z menu aparatu i wiąże się z konkretnym obiektywem, tzn podpinasz obiektyw i jeśli wymaga on zmian w zakresie dostrajania, czyli poruszanej mikroregulacji wprowadzasz korektę. Wtedy układ AF powinien zacząć działać lepiej i ustawiać ostrość precyzyjniej tam gdzie chcesz.
FF to front focus - tendencja do ustawiania ostrości przed obiektem, odwrotnością jest BF, czyli back focus tendencja do ustawiania ostrości za obiektem wskazanym przez punkt ostrości (miejscem na które ostrzy aparat). Przyczyny powstawania FF/BF leżą przeważnie po stronie obiektywu.
W przypadku niewielkiego FF lub BF można korygować to właśnie ustawieniami mikroregulacji. Natomiast działa ona w pewnym zakresie, jeśli na jego krańcach dalej nie uzyskujemy satysfakcjonującej pracy autofocusa trzeba zadziałać bardziej radykalnie i odesłać obiektyw z aparatem do serwisu na kalibrację. Serwisowa kalibracja daje większe pole do popisu niż ograniczona mikroregulacja w aparacie.
W drugim wątku już forumowicze usiłują Ci pomóc to nie będę mieszał.
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Mikroregulacja - niektóre co lepsze aparaty posiadają opcje dostrajania pracy układu Autofocusa, nazywa się to właśnie mikroregulacja, dostępna jest ona z menu aparatu i wiąże się z konkretnym obiektywem, tzn podpinasz obiektyw i jeśli wymaga on zmian w zakresie dostrajania, czyli poruszanej mikroregulacji wprowadzasz korektę. Wtedy układ AF powinien zacząć działać lepiej i ustawiać ostrość precyzyjniej tam gdzie chcesz.
FF to front focus - tendencja do ustawiania ostrości przed obiektem, odwrotnością jest BF, czyli back focus tendencja do ustawiania ostrości za obiektem wskazanym przez punkt ostrości (miejscem na które ostrzy aparat). Przyczyny powstawania FF/BF leżą przeważnie po stronie obiektywu.
W przypadku niewielkiego FF lub BF można korygować to właśnie ustawieniami mikroregulacji. Natomiast działa ona w pewnym zakresie, jeśli na jego krańcach dalej nie uzyskujemy satysfakcjonującej pracy autofocusa trzeba zadziałać bardziej radykalnie i odesłać obiektyw z aparatem do serwisu na kalibrację. Serwisowa kalibracja daje większe pole do popisu niż ograniczona mikroregulacja w aparacie.
W drugim wątku już forumowicze usiłują Ci pomóc to nie będę mieszał.
Dziękuję za wyjaśnienia! :) Jeśli masz jakąś swoją sugestię/radę co do mojego [pytania w drugim wątku, to chętnie posłucham!