Aparat zrywa nagrywanie po ~10 sekundach
Witam. Wczoraj nagrałem vloga i wszystko śmigało, później chciałem dograć minutową scenkę i zaczęła się jazda. Aparat po około 10 sekundach przestaje nagrywać i tak nonstop. Format karty nic nie dał. Canon 600D. Karta to jakiś noname 8 gb dodawany do torby w komplecie. Aparat ma 3 miesiące. Ktoś wie o co może chodzić że wywala bufor?
Odp: Aparat zrywa nagrywanie po ~10 sekundach
Wcześniej na tej samej karcie nie przerywał?
Jak pisałem nagrywałem film wszystko działało, wyłączyłem nagrywanie i nagle się zesrało gdy znowu je odpaliłem. Nic nie mieszałem w opcjach. jest szansa że to karta? bo nie wiem czy zamawiać 64rke porządną czy może aparat się zwalił, no ale tak bez powodu?...
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Moze za wolna karta?
Ile razy mam pisać że wcześniej nagrywało normalnie?
Cytat:
Zamieszczone przez
djurasik
Ile razy mam pisać że wcześniej nagrywało normalnie?
A może jednak coś przestawiłeś w opcjach... przez przypadek.
Generalnie podany przez Ciebie objaw wskazuje na zapychanie buforu przez wolną kartę.
Cytat:
Zamieszczone przez
djurasik
Jak pisałem nagrywałem film wszystko działało, wyłączyłem nagrywanie i nagle się zesrało gdy znowu je odpaliłem. Nic nie mieszałem w opcjach. jest szansa że to karta? bo nie wiem czy zamawiać 64rke porządną czy może aparat się zwalił, no ale tak bez powodu?...
Szansa że to karta noname daje ciała to pewnie jakieś 95%. Przeskanuj kartę, może ma jakieś uszkodzone sektory
Albo zmieniłeś (nie)świadomie bitrate lub rozdzielczość. Przy mniejszych ustawieniach działał a przy większych przestał się wyrabiać.
Zgraj obydwa pliki w jedno miejsce (film dawny i aktualny film) i porównaj parametry techniczne filmu.
Miałem to samo w 70D z kartą jakąś sony (45MB/s). Na początku przy pierwszych kilku filmach wszystko było ok, później film można było nagrać maksymalnie 16 sek i zrywało. Nie wytrzymałem i kupiłem kartę szybszą (95MB/s) i nie mam od tej pory problemu.
Podmień kartę na szybszą na próbę i zobaczysz.
Podmienię i kuknę. Jak pisałem co do przedmówców NIC nie zmieniałem bo tłumaczę po raz ostatni że nagrałem, wyłączyłem, włączyłem nagranie ponownie i zaczęło zrywać. Modlę się by to była karta ;)
Zrob pelny format karty w komputerze, sprawdz jej osiagi. Wczeaniej uzywales tej karty czy to byl jej dziewiczy zapis?
Zmiana karty nic nie dała. raz wywala nagranie po 3 sekundach raz po 20 i tak wokoło
EDIT.
Po sformatowaniu nowej karty w aparacie wszystko śmiga, dzięki za wszelkie podpowiedzi ;)
mówiłem, że za wolna karta to pyskowałeś.
Nie pierwszy i nie ostatni raz wyszło, że najczęściej to wina karty pamięci.
Przeciez, to format karty rozwiazal problem a nie wymiana na szybsza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Przeciez, to format karty rozwiazal problem a nie wymiana na szybsza.
przecież napisał o NOWEJ karcie i po sformatowaniu nowej działa.
Problem z nagrywaniem i kartami był już poruszany tyle razy, że równie dobrze wystarczyło poczytać stare tematy. Zazwyczaj problemem są podróbki