Jaka jest przyczyna powstawania na ekranie takich "nibypoziomic geograficznych" ?
Próbowałem wyszukać bo pewnie już taki problem był omawiany ale jak coś poszukać jeśli nie wie się jak to nazwać? Paski, schodki luminancji, kontrastu i barwy czy właśnie - poziomice. Poziomice z resztą wydają się najleoszym określeniem bo to właśnie linie oddzielające takie same poziomy (luminancji, kontrastu i barwy). Problem powstał po wymianie komputera, w którym mam inną kartę, programy i system, więc nie wiem gdzie szukać przyczyny problemu. Najlepiej będzie jak pokażę na obrazku o co mi chodzi.
Tak to wygląda:
Odp: Jaka jest przyczyna powstawania na ekranie takich "nibypoziomic geograficznych"
U mnie czegoś takiego na przytoczonej fotce nie widać, ale chyba wiem o czym piszesz. Nie jest to wada zdjęcia, to generuje Twój monitor albo karta graficzna. Nie daje rady z przejściami tonalnymi. Jest zresztą często zauważalne w większości telewizorów :-). Tło niby szare, jednolite, a składa się z wyraźnie odcinających się plam... Mnie to osobiście wkurza, ale taka jest niestety uroda cyfrowego zapisu. Jest mniej lub bardziej "kanciasty", pozbawiony łagodnych przejść....
Odp: Jaka jest przyczyna powstawania na ekranie takich "nibypoziomic geograficznych"
wiem co masz na mysli , znam ten efekt , ale u siebie na komputerze nie widze tych poziomic.
powstaja one przy zbyt duzym stopniu kompresji jpg lub jesli monitor lub karta maja niska rozdzielczosc slowa binarnego - np tylko 6 b jak to bywa w laptopach lub padach.
obraz jest wystarczajaco tonorozdzielczy skoro nie widze tych poziomic. stad wniosek , ze przyczyn nalezy szukac w monitorze , lub karcie .
aktulnie mam aktywne lacze z monitorem pozwalajace na obserwacje w 8 bitach , efektu nie widze.
na dole obrazu widze pare "preg" ale to jest chyba naturalny uklad chmur. U gory to nie wystepuje.
U mnie jest ok, więc chyba kwestia twojego kompa.
U mnie też ok, więc chyba j.w.
Monitor masz ten sam?
Sterowniki od karty zainstalowane?
Kolory ustawione na True Color (32bity)?
No musi być wina komputera bo na starym chodziło dobrze. Kolorów nie można ustawić 32 bit i True color bo wtedy zupełnie nie wyświetla zdjęć tylko wyświetla się plansza aby ustawić kolor na High color a przy tym kolorze mam tylko 16 bit.
Może teraz będzie widać? Z tym, że to już przekontrastowałem i zmniejszyłem luminancję.
No tu już widać "poziomice"
Cytat:
Zamieszczone przez
Preskaler
(...)Kolorów nie można ustawić 32 bit i True color bo wtedy zupełnie nie wyświetla zdjęć tylko wyświetla się plansza aby ustawić kolor na High color a przy tym kolorze mam tylko 16 bit.
I tu jest problem. Musisz go rozwiązać. Masz zainstalowane sterowniki do karty graficznej czy też system działa na jakimś "standardowa karta VGA"?
Jak się przekontrastuje zdjęcie to zawsze wyjdą poziomice. U Ciebie na monitorze są one kilkakrotnie bardziej widoczne niż gdybyś miał 32 bitowy kolor.
Karta grafiki do sprawdzenia. Wpierw złącza, a później sterowniki do karty.
Laptop czy PeCet. Karta zintegrowana czy nie ?
Inne wyjscie na karcie jest, to sprawdz, nie pomoze najnowsze sterowniki ze strony producenta, jak dalej to samo, to sprawdz kabel od monitora, dalej to samo sprawdz karte u kogos innego, jak nie jest to zintegrowana...
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
ja, po zakupie nowego monitora (Nec EA 274WMi), by wykorzystać jego możliwości - musiałem wymienić kabel DVi sigle link na DVI dual link...
może u Ciebie jest podobnie?
DisplayPort - najcz?ciej zadawane pytania FAQ
Dzięki Wszystkim za pomoc! Jak na razie wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jest to wina karty. Wymiana kabla (RS 232) zmniejszyło nieco efekt ale to dlatego, że na tym kablu kontrast jest mniejszy. Komputer nie jest nowy w sensie technologicznym a więc chyba kabel HDMI duo nie jest wymagany? Na razie jestem "uziemiony" i nie mogę się z domu ruszyć ale jak tylko będzie to możliwe spróbuję sprawdzić kabel i kartę.
Jeszcze raz DZIĘKI!
Preskaler - nie HDMI - a DVI, ja właśnie miałem takie objawy jak u Ciebie - ustawiałem parametry obrazu - komputer automatycznie przełączał na niższe!
Obraz wygląda jak z jakiejś słabej karty graficznej. Podłącz przez kabel DVI i będzie OK. Może i na zwykłym D-SUB 15-pin być dobrze. Tylko nie wiem, czy nowe monitory mają jeszcze takie złącze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Preskaler
(...) Wymiana kabla (RS 232) zmniejszyło nieco efekt ale to dlatego, że na tym kablu kontrast jest mniejszy(...)
Co? Monitor podłączasz kablem RS232?