Odp: [marcin_g] Portrety kobiet.
Cześć. Nie czuje się recenzentem fotografii portretowej ale napiszę Ci na co zwróciłem w pierwszej kolejności patrząc na te zdjęcia.
1 nie podoba mi się że Twoja modelka ma oczy zwrócone w inną stronę niż głowę, wgląda jak by w trakcie pozowania zerkała sobie na coś ciekawszego.
2 troszeczkę żle skadrowane tz. za blisko jej prawej ręki, i w ogóle wygląda jak by to nie była jej ręka. Na plus żę patrzy na mnie.
3 bez emocji, ale fajne ciepłe zdjęcie.
4 bardzo ładnie wygląda tym zdjęciu twarz, szkoda że tu nie zrobiłeś ciasnego kadru.
5 okropna poza, jej prawa ręka przechodzi w nogę wygląda bardzo pokracznie.
6 najlepsze ze wszystkich, fajne światło na buzi, ładne oczy, uśmiech. Jest w tym zdjęciu jakaś pozytywna energia. Bardzo dobre. Na mały minus że włosy na ramieniu leżę jakoś
nienaturalnie, lepiej jak by odsłoniły ciut więcej.
7 bardzo zwraca uwagę jej dłoń, jak by coś przyciskała i znowu włosy na dekolt.
8 bardzo ciekawe są tu tory - serio! A modelka mi zasłania cała widok. Co jest za nią? Rozumiesz o co mi chodzi? Myślę że ciekawiej by było jak by zwyczajnie usiadła na szynie.
To tyle moich spostrzeżeń.
Na wszystkich zdjeciach poza ostatnim przydalaby sie szczotka do wlosow. Staraj sie miec dobrze rozczesane wlosy I tani lakier do wlosow zeby sie utrzymaly do nastepnej pozy.
- Lap ostrosc na oczy â Oczy sa najwazniejsze w portrecie
- Bizuteria, kolczyki odwracaja zawsze uwage
- Staraj sie nie zaslaniac oczowchyba ze chcesz osiagnac jakis specjalny efekt
- Uzywasz jednej lampy, ktora naswietla jedna strone a daje cien na druga. Powinienes miec wypeniacz jeden lub dwa stopy nizej z drugiej strony. Mozesz to uzyskac po przez odbicie dziennego swiatla
- Szoste zdjecie jest dobregdyby nie te wlosy â kazde w inna strone I zaslaniaja twarz z prawej strony, dekolt. Kolczyki odwracaja uwage
- Osme podoba mi sie najbardziej przesunalbym sie troche w prawo zeby tory byly symetryczne. Otworzylbym do maxa zeby miec bokeh z przodu I z tylu modelki. Wykasowalbym ten slup z tylu (mozna zrobic to w photoshop).
- Pieprzyk na ramieniu. Na zdjeciu powyzej skasowales i wyglada znacznie lepiej
Dziękuję wam za uwagi dotyczące zdjęć. Obrabiam w LR, na razie na PS mnie nie stać. Ciesze się że komuś podobają się te zdjęcia. Mam wrażenie że te zdjęcia są bardzo kiepskie, a może zbyt wysoko postawiłem sobie poprzeczkę, za dużo zdjęć profesjonalistów się naoglądałem.
1 i 8 spoko
reszta to "ctrl+c. ctrl+v"
Na dziś przygotowałem jedno zdjęcie.
1.
Nie numeruj zdjęć za każdym razem od początku bo wtedy trudniej się do nich odnieść.
Strasznie rozpraszają pojedyncze włosy, które są w nieładzie. Poza tym na ramieniu są jakieś plamy, nie wiem czy to winna mojego monitora, kompresji czy obróbki. Generalnie według mnie najlepsze ze wszystkich.
Dzięki za cenną uwagę z numerowaniem.
U mnie nie widzę żadnych plamek.
Calkiem mila fotka. Maly retusz i juz jestes na dobrej drodze
Nie gniewaj sie ale pozwolilem sobie na drobne poprawki. Troche wlosy, troche wygladzenia, ostrosc oczow. W sumie drobiazgi a widac roznice
Poszukaj (np.w internecie) płyty do numeru styczeń-luty 2012 Practical Photoshop Polska
http://www.conowego.pl/uploads/RTEmagicC_PPP1.jpg.jpg
Jest w nim kilka podstawowych wskazówek (na początek wystarczą) dot. retuszu w portrecie.
Nie gniewam się, ale mogłeś chociaż wcześniej zapytać a nie tak postawiłeś mnie przed faktem dokonanym :P
Gazetę którą RadOs41 wymieniłeś posiadam więc pewnie do niej sięgnę, z tym że nie posiadam PS-a
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Nie gniewam się, ale mogłeś chociaż wcześniej zapytać a nie tak postawiłeś mnie przed faktem dokonanym :P
Gazetę którą RadOs41 wymieniłeś posiadam więc pewnie do niej sięgnę, z tym że nie posiadam PS-a
Jest taki program ktory pomoze tobie w portretach
PortraitPro - Easy Photo Editing Software
Sprawdz go. Jest latwiejszy w obsludze niz PS.
Dzień trzeci. Tym razem postanowiłem że zrobię b&w. Nadal czekam na waszą opinię i dziękuję za wcześniejsze.
10.
11.
12.
13.
Z tych ostatnich, to 13 mnie "się widzi".
A w pozostałych co jest nie tak?
10 nic nie przedstawia, i jest bardzo bydlane
11 za duży kontrast i przepalony policzek
12 chyba coś nienaturalnego stało się z fryzurą
13 ładne światło na twarzy, brak cieni - chyba dlatego dla mnie też najlepsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
dyrta
10 nic nie przedstawia, i jest bardzo bydlane
Mydlane, znaczy nieostre :), cos jednak chyba powinno być ostre, chociaż oczy.
Nie jest specem od portretów, ale takie miałem odczucie, może irracjonalne. Nie ma emocji, nic je nie wróżnia.
Bardziej mi odpowiadają kadry pionowe w portretach, ale wiesz - ja jestem starej daty :)
Starej daty, ale doświadczenie większe, zawsze stawiam na mentorów ze starej daty.
Nie podlizuj się :) ... tak bardzo.
Nie znam się na portretach i już, jestem amatorem raczej od landszaftów, czasem bardziej czuję niż wiem, co mi się podoba w obrazku, a co nie.
Bo na tym polega instynkt i dobry gust.
Zawsze mnie zastanawiało o co chodzi z tymi fotami modelek na torach;) Jeszcze jak jest to kadr np kowboja idącego z gitara koło torów, ale "dziunia na torach"... po co ona się tam znalazła... tu jeszcze spoko, ale jak się kładą laski i wyginają do zdjęć ja widzę tylko to że jak się jedzie pociągiem to to co w WC od razu spada na tory, a laski się na tym wiją:D:D
To tak trochę nie w temacie;) co do zdjęć chyba najbardziej siedzi 13 czyli ostatnie. Fajnie zagrane, czyste, uwaga na wzroku i ustach - w ogóle fajna dziewczyna. Te w maskach jakby przepalone. Pozdrawiam i życzę progresu! ps. Co do 13 może zbytnio wygładzona - ale to może tak mi sie tylko wydaje;)
Też się zastanawiam nad tym, ale dziewczyny lubią takie zdjęcia, a czego nie robi się dla pięknej kobiety. Trzeba pomóc, by była uśmiechnięta, a osobiście mogę zagwarantować że taka przysługa zwraca się podwójnie.
Ostatnio nie miałem zbyt wiele czasu na obrabianie. Ale wyszło mi coś takiego.
Co teraz sądzicie o zdjęciach. Dziękuje za komentarze.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
21) jest fajne, takie trochę tajemnicze, choć miejscami zbyt ciemne, ale może właśnie dlatego tak je odbieram.
17) nie jest tajemnicze i nieco zbyt "bezpośrednie"
19) Taką pozę już gdzieś widziałem, ale była ciaśniej skadrowana
14-15) Może kadr pionowy, ale miłe w odbiorze.
Ale to takie tam uwagi amatorskie.
Amatorskie uwagi również są cenne.
Cytat:
Zamieszczone przez
freemodest
jak się kładą laski i wyginają do zdjęć ja widzę tylko to że jak się jedzie pociągiem to to co w WC od razu spada na tory, a laski się na tym wiją
To masz na myśli
21 najlepsze
reszta do zapomnienia
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
21 najlepsze
reszta do zapomnienia
Zdecydowanie.
A najśmieszniejsze są te walonki :D:D:D
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Zdecydowanie.
A najśmieszniejsze są te walonki :D:D:D
To nie "walonki" :D:D:D To była kolekcja zima 2012 :D:D:D
jak dla mnie to chyba idziesz w złą stronę, wszystkie na nie.
Uzasadnij konkretniej, bo taka odpowiedź to tak jak byś po prostu chciał na złość komuś zrobić, ponieważ zazdrościsz.
Przejmuj się tylko konstruktywną krytyką.
Cytat:
Zamieszczone przez
dyrta
jak dla mnie to chyba idziesz w złą stronę, wszystkie na nie.
To nie jest uzasadnienie i nie pasuje do forum CB.
Może napisz jak To to widzisz, a inni (tacy jak ja) również się czegoś nauczą.
Mi bardzo przypadły do gusty 12 i 21.
Pierwsze z wymienionych za układ kadru i moje skojarzenie ze znanym portretem Jimiego Morrisona. :)
Drugie? To o czym wspomniał Robert. Mroczne i tajemnicze.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
To nie "walonki" :D:D:D To była kolekcja zima 2012 :D:D:D
Taaa bardziej zima 1932...:D
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Taaa bardziej zima 1932...:D
Znów strzelałeś :) Bingo :) taki był cel zdjęć, więc chociaż jedna osoba zareagowała pozytywnie. :)
Bardzo fajna obróbka na #21. Takie B&W bardzo lubię. Może jedynie ciut bym inaczej wykadrował.
A poprzednie takie sobie - poucinałeś trochę modelkę. Ciasno itp.
Kombinuj dalej ;)
Ostatnio brak mi weny dlatego dziś zamieszczam tylko zdjęcie o numerze 22.
22.
22) Stylizowane na analogową z lekkim szumem, jak z Kodak T-Max ? Czy samo tak wyszło, może spróbuj lekko rozjaśnić cienie pod oczami.
Ale ogólnie przyjemne w odbiorze, może lekko "mdłe". Inaczej nie umiem tego zdefiniować, może przez ten kwadrat.
Samo nigdy nic się nie robi, musiałem popracować nad tym chwilę. Właśnie o taki efekt mi chodziło. Masz rację z tym cieniem, spróbuję coś z tym zrobić, a kadr, hmmm.... szczerze to nie mam pomysłu, zbyt dużo pozostawiłem przestrzeni nad głową modelki, więc uciąłem maksymalnie. Też jeszcze coś popróbuje z kadrowanie. Jak będzie źle to zostawię tak jak jest.
21 mi się podoba. :) Obróbka na 22 również, ale ja po prostu takie tonacje lubię. ;)
Trochę się nie pojawiałem, ale po przerwie chciałbym znów poprosić o waszą opinię. Nie mam pojęcia którą wersję zdjęcia wybrać, obie mi się podobają, ale czegoś brakuje. Ten ciągły dylemat :) Którą wersję wybrać, 23 czy 24?
23.
24.
Jak dla mnie zdecydowanie 23
23, ale ja bym przyciemnił lekko te ciało, bo zbytnio bije po oczach 24 jest tez ok ale tez bym zrobił to samo co w 23, a dodatkowo jeszcze tą czerwoną "czerń" przyciemnił by fajnie wyglądało.
A ja nie wiem po co to drzewo wyrastające z prawego ramienia.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć, dlaczego kiedy wrzucę te zdjęcia na fb pojawiają się hieroglify.
Znów miałem dłuższą przerwę w fotografowaniu. Tym razem postanowiłem pochwalić się kilkoma zdjęciami z koncertu. Napiszcie co sądzicie o nich, jak zawszę oczekuję szczerych komentarzy. Zapraszam również do polubienia mojej strony na fb www.fb.com/marcingojskifotograf
25.
26.
27.
28.
Po przerwie w zdjęciach ponownie chciałbym podzielić się z wami moim portfolio fotograficznym. Oczywiście liczę na waszą ocenę. Zdjęcia wykonałem przy współpracy z modelką Agatą w pięknym mieście Wrocławiu.
29.
30.
31.
32.
33.
Szkoda że na 30 i 33 tymi motywami z boków popsułeś całe ujęcia. A propos to umieszczając je co miałeś na myśli ?