Dawno mnie tu nie było.
Pozdrawiam wszystkich.
Poniżej przedstawiam parę fotek z Doliny Mgieł.
1
2
3
Wersja do druku
Dawno mnie tu nie było.
Pozdrawiam wszystkich.
Poniżej przedstawiam parę fotek z Doliny Mgieł.
1
2
3
Efekt nawet ciekawy
1 i 2 z cyklu "znajdź różnicę"
trothlik- masz rację mała pomyłka
2
Może i fajne.To chyba anioły porywane na siłę do Nieba :roll: .
Telefonem z kamerą 0,3 robione ? .Mam taki telefon ,fotki robi podobne.
Ta sony- ericsonem
mnie sie podoba
Bardzo efektowne. Temat "ptaki " jest dość mocno eksploatowany i każde świeże podejście wnosi pewne ożywienie. Bardzo mi odpowiada.
PS
Nie jarzę wątku z telefonem, no cóż nie te lata...
kup dekoder polsatu,zobaczysz wiecej
Daj spokój kolego.
Jedynka została zdjęciem dnia na portalu ptasiarskim:
BirdWatching.pl - Galeria - Białe
Myślę, że jak zdjęcie byłoby kiepskie, nie dostałoby wyróżnienia.
Podoba mi się, choć znam Twoje inne i lepsze w moim odczuciu z mgły. Na pewno są innym podejściem do tematu, co również mi się podoba.
Jak spisuje się sprzęt w czasie mgły? Jakieś problemy z AF, ostrzysz ręcznie? Masz całość oprócz soczewki w jakimś pokrowcu?
Zapewniam że to zdjęcie nie jest wytworem jakiegoś programu graficznego.
Obróbka tylko globalna,kadrowanie ,poziomy,ostrzenie.
Jeśli ktoś kiedyś focił coś w gęstej mgle i na otwartym terenie wie o czym piszę.
Sam sobie się dziwie po co ja to piszę........:)
A mnie się podoba - dość nietypowo i się wyróżnia. :)
Wszystko zależy jak ptak jest blisko w tak gęstej mgle.Nim dalej, tym AF dłużej szuka.
Leżę w budzie więc wystaje tylko końcówka obiektywu (w tym przypadku 70-200,ptaki miałem od kilku do kilkunastu metrów) więc nie stosuję jakiś dodatkowych zabezpieczeń.
Warto korygować ekspozycję podczas mgły .
--- Kolejny post ---
Sorry dodam jeszcze tylko to że dawno tu nie byłem a tak ciekawie jest:)
Oglądałem dorobek paru fachowców i tradycjonalistów-gratulacje.:)
Dzięki. Ta mgiełka na zdjęciach to tylko atmosferyczna czy też zaparowana soczewka? Przecierasz soczewke w trakcie? Ja ptaków jeszcze we mgle nie fotografowałem, tyle co czasami w deszczu, np. tego maskonura
http://www.canon-board.info/przyroda...ml#post1239986
i o ile na jakość cała zapadana soczewka nie miała wpływu, o tyle AF już szalał. Tak wyglądała dokładnie wtedy soczewka
http://imageshack.com/a/img841/5981/csojm.jpg
Swoją drogą 70-200/4 bardzo lubię ale do ptaków w locie.
Soczewka jeszcze we mgle mi nie zaparowała.
Natomiast podczas innych zasiadek owszem i żadne przecieranie nic nie daje,trza po prostu odczekać,ja bynajmniej nie znam patentu na zaparowane szkło.
Ja 70-200 rzadko używam z wiadomych powodów,ale właśnie mgła to dodatkowy element gdzie ptaki są mniej czujne,może mniej dostrzegają,choć standardowe maskowanie jest jednak konieczne.
Mi te zdjęcia 'podchodzą'. Na telefonie faktycznie nic nie widać, ale na monitorze jest ok.
Masz w galerii dwa zdjęcia z nr 2 i to drugie bardziej mi leży. Nie dlatego że więcej widać, podoba mi się kompozycja. A że białe/mgliste? Zawsze coś nowego. Jak wstawiłem landszafta pod kątem, to dostałem komentarz, dość zabawny zresztą, że miałem pobudkę na kacu:D
Próbowałem cykać we mgle po zmierzchu, czekałem na księżyc, dzień wcześniej wyglądało to bardzo zjawiskowo, więc na drugi dzień sprzęt, statyw na plecy i na miejsce. Księżyc się nie pokazał, bo wyszły ciężkie chmury, a mgła zgęstniała jak mleko i podniosła się na jakieś 2 metry. Mało tego że zdjęcia nie zrobiłem żadnego, to jeszcze miałem problem ze znalezieniem drogi:D
Mam dwie 2 ponieważ przez pomyłkę wstawiłem te same fotki .
Jak dla mnie zdjęcia bardzo ok. Nie łatwo jest pokazać popularny temat w nowy, ciekawy sposób. A tobie się to udało, także gratuluje :)
Dla mnie te zdjęcia są extra ciekawe i przykuły moją uwagę. Gratuluję.
Zdjęcia faje. Zawsze to coś nowego na forum. Pomysł OK.
Świetne foty!
Również mi się zdjęcia podobają.
Ale gorący wątek :)
W takim razie i ja dorzucę swoje 3 grosze. Jestem generalnie na TAK. Z powodu mniej typowego pokazania scen zdjęcia budzą rożne odczucia. Rozumiem tych, którym się mogło nie spodobać, ale mnie się spodobało. Za to ja dla przykładu nie rozumiem wielu nagradzanych zdjęć reporterskich (ot, kwestia przemawiania obrazu do danej osoby lub nie).
Dodam jeszcze, że kolega Mariusz ma znakomitą galerię utrzymaną w duchu bardziej tradycyjnym ale zdjęcia tam prezentowane mają wysoki poziom estetyczny.
Tutaj zaprezentował nam bardzo poetyckie ujęcie, ale nie można postawić zarzutu, że coś udziwnia a raczej poszukuje. Moim zdaniem z powodzeniem.
Ja również rozumiem to że komuś sie nie podoba zdjęcie. Ja osobiście nie czuje również paru dziedzin foto .
Każdą sensowną krytykę przyjmuje na klate.
Lecz chore moim zdaniem jest to, jak ktoś napisze że nic nie widzi,lub że fotki zrobione telefonem. Sam natomiast nie ogarnia zbyt wiele.
Wiem że powinienem zignorować takie komentarze ,lecz uważam że niektórzy po prostu przeginają.
Z tymi ptaszkami z pierwsze postu jestem na tak.
Ciekawie pokazane zdjecie.
Jedyne co bym zmienił to bym bardziej "podkrecił" kolor dziobów tych ptaszków.
Z przyjemnością obejrzę twoje kolejne zdjęcia:)