na poczatek chyba tyle :)
Wersja do druku
Po pierwsze primo numeruj zdjęcia.
Wszystkim to ułatwi życie.
1. Za dużo rozmazanego kościoła w tle i za dużo ludzi
Może poziomy kadr byłby lepszy? Na pierwszy rzut oka nie za bardzo mogłem zmiarkować "co autor miał na myśli".
2. Nieostre. I trochę przeszkadzają i ciemne rogi, ale może tek miało być.
3. Słaby kontrast, przepalone niebo. Pomógłby polar.
To tak subiektywnie.
dziekuje za obiekcje co do 2 zdjecia było bardzo ruszone :)
Musisz opanować "sprzęt". Jak na razie poruszone i nieostre, niezależnie od tego co na nich jest.
znaczy ze kadry fatalne ?
zdjecie nr 1 zostało wykonane dokladnie 2 sierpnia tego roku
zdjeice nr 2 było z lipca
ostatnie pocztek wrzesnia ..
od tamtego czasu przesiadłem sie z CR 4 na LR5 mam wrazenie ze lepije sie na nim pracuje :)
dwa kolejne zdjecia wykonane w ostanio piatek
1.
2.
nie no wiadomo bez dwóch zdan poprstu krzyz bardzo mi sie podobał a ze para młoda juz wychodziła z koscioła to na szybko jednym strzałem i wyszło co wyszło :)
ale po co w takim razie wrzucasz tu takie zdjecia?
takie zdjecia kasuje sie juz w aparacie
bawisz sie juz w sluby?
no cóż narazie zdjęcia są jak by to powiedzieć , nijakie, chaotyczne, niby tutaj fota ze spaceru, tutaj jakis portret tutaj wiewórka, WB mozna by trochę podszlifować bo raz jest tak raz inaczej. Pojedyncze kadry ciężko oceniać i w tej chwili raczej te zdjęcia zostawił bym w folderze na dysku jak co bądź się nimi specjalnie chwalił.
Rób wiecej zdjęć, jak najwiecej i mysl o tym co chcesz sfotografować zamiast strzelać jak leci. Głowa i pomysł to bardzo wazna rzecz.
generalnie nie wrzucaj śmieci tylko takie ktore uwazasz za najlepsze
wtedy uwagi maja sens
To moja żona :) spoko przekaże :)
Mój ojciec od zawsze powtarzał ze nie potrafie robic zdjec :) moze cos w tym jest ? .. pamietam jak uczył mnie zenita.. z 20 lat temu.. i do dnia dzisiejszego zdania nie zmienil :) moze popratu kupic dobrego kompakta i dac sobie siana ?
ale w czym masz problem? robisz dla siebie czy dla innych? bo jak dla innych to duzo pracy przed toba
Oj tam, oj tam - powoli do wszystkiego dojdziesz.
Wszyskich fotek od razu nie wyrzucaj, będziesz miał poziom odniesienia za miesiąc, dwa..rok..dwa..
No to wychodzi że nie panna...
A nie chodzi mi o jej walory estetyczne ale o zdjęcie samo w sobie. Dziubek bleeeee
Co do zdjęć. Umiesz czy nie umiesz, dla mnie zarówno. To ma sprawiać satysfakcje i jeżeli ci to sprawia radochę to rób.
Ale jak koledzy pisali nie wrzucaj wszystkiego jak leci...
Nie w tym rzecz. Czy twój ojciec nauczył cię podstaw? Są sprawy, o których musisz wiedzieć niezależnie od tego jaki masz aparat. Mało tego, podstawy fotografii wywodzą się z malarstwa, artyści malarstwa operowali światłocieniem i tworzyli kompozycje na długo przed tym zanim została naświetlona pierwsza na świecie klatka, to bezpośrednio przekłada się na to, o czym powinieneś wiedzieć. Przesiadka na kompakt nic ci nie da, bo zmieniasz aparat, a problem pozostanie. Jeżeli chcesz pstrykać, ok, twój wybór i nic mi do tego, ale jeżeli chcesz zająć się fotografią, to musisz się tego nauczyć. Lustrzanka cyfrowa to świetne narzędzie, dzięki któremu zapanujesz nad podstawami fotografii, ale musisz poznać podstawy i swoje narzędzie. Inaczej się nie da. Nie ma, że żona cię z kościoła wyciąga, zdjęcie to priorytet, jeżeli chcesz to zrobić porządnie. Więc jeżeli traktujesz fotografię poważnie, wiesz co masz zrobić;)
ok :D rozwiode sie :) dzieki za porady :)
4
Łominca, sierpień
5
11 listopada 2014
6
czerwiec 2014
7
czerwiec 2014
8
lipiec 2014
9
pazdziernik 2014
Bardzo przyjemny set, podobają mi się kadry z dziećmi, ale pozostałe, zwłaszcza landszafty również. 7-mka może trochę odstaje ( coś niedobrego dzieje się na końcach palców), pozdrawiam;)
7. z pomysłem fajne zdjęcie
5. i 6. super,
pozostałe z setu również niczego sobie
pozdrawiam
Dziekuje..
Nie dziękuj tylko wstawiaj następne sety, inaczej pomyślę że czekałeś tylko na pochwały ;-)
Wlasnie sie wybieram ze statywem...
I TAK TRZYMAJ...
pozdrawiam
co by nie byc gołosłownym .. :)
10
11 z rybką w lewym dolnym rogu :)
12
13
14
15
16
17
to może lepiej wróć w góry :)
Ze statywem jeatem moze 3 raz ;) a uczyc siw trzeba ;)
w statywie nie ma wielkiej filozofii, rozkładasz nogi, blokujesz zatrzaski, zakładsz aparat i zrobione, chodzi o to że tak jak w przypadku gór potrafiłeś w jakiś sposób "przecietne" zdjęcie zobrazować w całkiem ciekawy sposób , tak alejka w nocy i most już poprostu wieją nudą i brakiem przemyślenia kadru.
Taka rada odemnie, to że zrobiłeś jakieś zdjęcia nie znaczy żę zaraz muszą lądować na internecie. Oczywiscie krytyka uczy itp ale takie żonglowanie jakością nie jest dobrą rzeczą. Jeżeli zajmiesz się tym za kase, zamiast oddawać dobry ciekawy materiał będziesz oddawał cokolwiek bo liczy się ilość :) . Taki nawyk można sobie wyrobić, wiem po sobie. Rób jak chcesz ale to jak kamień w bucie, nieważne jak drogie i markowe masz sofiksy tak kamień zawsze będzie uwierał a czasem po wyjęciu nasza podświadomość mowi ze coś wciąz jest nie tak .
13 i 16 mają ciekawe kadry reszta nie przykuwa mojej uwagi, ale mimo wszystko na Twoim miejscu popracowałbym nad balansem bieli tak dla własnej satysfakcji.
Hey chciałbym wstawic dwa zdjecia poprawione z zapytaniem czy to wszystko mniej wiecej w tym kierunku powinni isc ?
10
11
Jak dla mnie nie ma porówniania :) obróbka na plus- bw wydaję się teraz jakie powinno być ;)
ernest widzisz czasem dobry opr :D z mojej strony dziala
Mozesz mi podealaw RAWa z 11? Chcialbym cos zobaczyc
hudy i wydumales cos ?
dodaje kolejnych kilka zdjęć z nocnych spacerków z przyjacielem statywem... tym razem rynek Wrocławski w 20 min..
12
13
14
15
16
Ja z zupełnie amatorskiej strony napiszę, że razi mnie mocno stopień przerysowania przez wyostrzenie sztuczne krawędzi oraz balans bieli.
Czarno i martwo
dla mnie nudno
na tym rynku w nocy nic za bardzo nie ma,wybierz jedno zdjęcie i je pokazuj
To prawda Wroclaw jest ladny ale nie porywa...
Kolo 23
jeszcze wakacyjnie, Szczyrbskie jezioro sierpien 2014.
17.
18.