Czy mozna reklamowac uslugi fotograficzne?
Razem z synkiem wybralismy sie na sesje do Dobrej Pani Fotograf...niestety z efektow nie jestem zadowolona, szczegolnie 1 ze zdjec wyglada jak dla mnie zalamujaco..Pani nie chce go wymienic na inne, twierdzac ze wyslala mi pelen format tego zdjecia i ...odwrotu nie ma! Podloga na tle jest cala pomarszczona, a Dobra Pani Fotograf twierdzi, ze retusz juz wykonala...a podloge moj synek sam pogniotl...
Co robic?
Odp: Czy mozna reklamowac uslugi fotograficzne?
ale jak to wymienić?
po prostu nie plac za złą Twoim zdaniem usluge
Niestety za zdjecia Pani kazala sobie zaplacic z gory-zaplacilam, niestety nie jestem w stanie do niej sie wybrac i wyklocac o zwrot, bo bylam w tym miescie tylko przejazdem. Dodam, ze cena to 160 zl za 5 zdjec.
Co sadzicie o zdjeciu?
Grosza bym za takie cos nie zaplacil.
To za takie zdjęcia trzeba jeszcze płacić? Jak zapłaciłaś z góry to po ptokach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pchla_Szachrajka
Co robic?
Jeśli DPF jest gdzieś w necie(zumi, usługi google itp) to umieścić stosowny komentarz. I niemiłe zdarzenie puścić w niepamięć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pchla_Szachrajka
niestety z efektow nie jestem zadowolona, szczegolnie 1 ze zdjec wyglada jak dla mnie zalamujaco
Ocena twórczości : foto,malarskiej ,tatuażu ,reklamy jest raczej trudna do oceny i każdy odbiorca widzi to inaczej.
A najbardziej krytycznym jest płatnik: bo miało być :ŁADNIE .Jednym sie podoba ,innym nie.
Mam z tym trochę styku.Często klient mówi:
nie wiem czego chcę ,ale ma być ładnie.
Zamieszczona fotka jest faktycznie nędzna,
ale może pozostałe są lepsze ?
Reklamować sie nie da,trzeba było wpłacic zaliczkę ,strata i niezadowolenie mniejsze.
A szukałaś fotografa po kakich kryteriach ( często jest to kasa i tak się właśnie kończy)?
o gustach się nie dyskutuje, podobno ;)
Tym bardziej trudno ocenić, nam jako osobom fotografującym, jak dalekie pojęcie o fotografii ma klient. Nie raz słyszałem, że zdjęcie z małą GO zostało określone jako "nieostre", np takie :)
Z drugiej strony jako osoby fotografujące jesteśmy w stanie określić przynajmniej techniczną stronę zdjęcia, tu niestety jest słabo. Tzn, ostrości mu zarzucić nie można :), ale kompozycyjnie, obróbkowo mozna się do paru spraw przyczepić.
Tak właśnie wygląda czasami zdjęcie od osób mających się za PROFI........
Takie zdjęcia robią dzieci w wieku 10 lat na warsztatach fotograficznych.........choć one nie maja ciągutek podpisywania się pod zdjęciem..Photograph by .....
Mnie kiedyś znajomi próbowali uświadamiać, że samolot z rozmytym tłem (panning) bardzo nieładnie wygląda :mrgreen:
Oczywiście samolot był ostry, no ale czemu to tło taki nijakie i nieostre ???
A w pokazanym przez autora wątku zdjęciu, to podłoga IMHO to wisienka na torcie tej całej foty.
Może papier był jakiś szczególnie drogi.
no ale chwila 160 zeta za parę zdjęć to nie żaden PROF, tylko taki marcin g(http://www.canon-board.info/fotograf...sluby-z-97712/) z odziedziczonym aparatem
taka sytuacja
następnym razem będzie lepiej
w wawie mogę Ci pstryknąć parę fotek 4free ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pchla_Szachrajka
Niestety za zdjecia Pani kazala sobie zaplacic z gory-zaplacilam, niestety nie jestem w stanie do niej sie wybrac i wyklocac o zwrot, bo bylam w tym miescie tylko przejazdem. Dodam, ze cena to 160 zl za 5 zdjec.
Co sadzicie o zdjeciu?
Bez obrazy, ale to zdjęcie to jakaś kpina.
Cień na kiepskim tle na ścianie (wzorki są powalające). Pomarszczona podłoga imitująca deski. Łączenie sciany z "podłogą" przy pomocy białej ordynarnej listwy. To nie jest fotograf profi tylko jakiś dłubek garażowy.
A za usługi foto należy zawsze umawiać się po wykonaniu zdjęć. Bo zapewnienia fotografa okazały się bez pokrycia.
I co z tego, że dziecko "powyginało deski". Pstrykacz jest od tego, żeby to wszystko zobaczyć i ogarnąć w porę. Pozowane zdjęcia można powtórzyć.
Złamanego grosza bym nie zapłacił.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
w wawie mogę Ci pstryknąć parę fotek 4free
miałem to samo zaproponować tylko na Śląsku, ale bałem się, że mnie zlinczujecie za takie propozycje na "otwartym" kanale :)
Czasu trochę mam więcej pod koniec roku, a do gwarantowanych przebiegów w body jeszcze trochę rezerwy zostało :D
A widzisz, trzeba było odwiedzić forum przed wydaniem pieniędzy. W gdańsku tez ci cyknę kilka fotek za free. Na pocieszenie
Z góry uprzedzam, że nie mam na stanie takiej rozwijanej podłogi.
Patrząc na ten wątek uświadomiłem sobie, że czas podnieść ceny ;)
Dziekuje bardzo za wasze wypowiedzi, ktore utwierdzily mnie w przekonaniu, ze moje odczucia estetyczne sa jak najbardziej normalne - Pani Dobry Fotograf byla zdumiona moim niezadowoleniem, bo jak tlumaczyla 'doswiadczenie to ona ma niemale'.
Z ciekawosci...jaka powinna byc cena za 5 zdjec- tylko wersja elektroniczna(mail)tak by bylo to przyzwoicie zrobione?
Dziekuje przeogromnie za wszystkie propozycje sesji, z mila checia skorzystam w przyszlosci i obiecuje, ze juz nikomu ' nie zepsujemy' podlogi :P
U okolicznych gniotorobów wg ich cenników wyjdzie 200zł.
Licz od 50zł za zdjęcie. Nadal nie ma gwarancji, że zdjęcia będą dobre. Najlepiej przejrzeć czyjeś PF, sprawdzić czy to na pewno jego zdjęcia (facebook). Zdarza się, że w PF ktoś daje zdjęcia kupione w internecie...
Używała wbudowanej lampy błyskowej? Bo tak to wygląda.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Używała wbudowanej lampy błyskowej? Bo tak to wygląda.
Tez tak mysle. Hehehe. Strach sie bac wynajmowac takich rzemieslnikow. Bez obrobki z cieniem na scianie i jakas szmata za tlo.
:D dawaj namiary na tą pro kłamczuszkę :mrgreen:
tez uważam ze powinnaś jej zrobić darmowa reklamę na fejsie
A Koledzy exif-a czytali ??? :mrgreen:
Ja już znalazłem, ale nie będę linkował ;)
Zielona Góra???
mogłeś już wrzucić :)
https://www.facebook.com/StudioFotoInspiracja
ku przestrodze
Wstydziłbym się pieniądze brać :?
pani "artystka" jak widać jest z siebie dumna skoro zamieszcza to foto na swojej stronie
po prostu znów sie trafił klient co się nie zna.....nie poznał
taka sytuacja
Jak widać, na brak klientów nie narzeka..., więc chyba z nami coś nie tak
ponad 3tys lajków o czymś świadczy. Zabieram graty i jadę do tej pani na warsztaty.
C>N ....dokladnie tak samo mysle...!:)
A co sadzicie o kolorach/ostrosci? Napisalam do PDF, ze wydaja mi sie zbyt sztuczne...oto jej odpowiedz:
Zdjęcia otrzymała Pani rozjaśnione, gdyż przy Pani opleniźnie wydruk wyszedłby zbyt pomarańczowy. Proszę mi wybaczyć, ale trochę doświadczenia w tym mam:)
......
hahah no tak! rozjaśnili murzyna :D
Kolejne foto z sesji ....
Okropne sa te zdjecia z FB. Kobieta nie ma pojecia o uzywaniu lamp i swiatla jakie daja a to jest podstawowa wiedza. Fotografia to umiejetnosc kontroli i zapisu swiatla. Nie wszystko mozna ukryc w photoshopie albo innych jego plug-ins. Nie wspominajac o tej tapecie z tylu, lub o ceratowej podlodze, ktore odwodza wzrok swoja brzydota od urody modeli. Kobieta ma dwa softboxy ktore za cholere nie potrafi ustawic.
Na FB jest wyraźnie napisane... Artysta.
Gdzież marnym rzemieślnikom, bez artystycznego zmysłu, oceniać dzieło?! ;-)
Nie kumam, sprzęt oświetleniowy wydaje się ok. Ale efekt końcowy wygląda jakby faktycznie doświetlone było lampą wewnętrzną. Ponadto jak można napisać, że na druku wyszłoby źle? Przy 5 zdjęciach chyba można te 20 min. poświęcić na zrobienie 2 wersji- do druku i do użytku na ekranach monitora. Na pewno można się dowartościować oglądając takie foty, szkoda tylko Pchla_Szachrajka że musi je oglądać:( ja bym chyba poprosił o RAWy od tej Pani i spróbował jakoś te fotki uratować:P Choć ekspertem w takich zdjeciach na pewno się nie nazwę:D
Pchla_Szachrajka nie musisz się już maskować, ma fb każdy zobaczył :)
Po przejrzeniu FB wniosek jest jeden, Nikon i wszystko jasne :mrgreen:
A tak poważnie, to watek po tych czterech stronach już powoli prowadzi donikąd. Poza uświadamianiem autorki wątku, że zmarnowała pieniądze
- Fotograf twierdzi, że doświadczenie ma. Zanegować tego nie można, bo widzimy jego profil.
- 3 tys lajków. No cóz, Jesli piekarz będzie piekł ciasta z zakalcem i znajdzie na to klientów, to raczej nie będzie czuł potrzeby na zmianę "procesu technologicznego" :)
- O jakiejkolwiek reklamacji nie może być raczej w tym przypadku mowy, bo zdjęcia tu prezentowane w pełni oddają to co możemy zobaczyć w portfolio na FB. Więc klient przed zapłatą widział mniej więcej co dostanie, łącznie z błękitnym niebem usianym chmurkami wyłaniającymi się z za horyzontu rozwijanych paneli podłogowych.
- Co do maila, to Pani juz sobie chyba zdaje sprawę, że jej wydruki znacznie różnią sie kolorystyką lub jasnością od tego co widzi na swoim monitorze. Lepiej w tym wypadku zwalić na opaleniznę, niż dysonans pomiędzy wydrukiem, a monitorem
Wystarchy tylko te ochydne tlo sciagnac i juz lepiej
Oczywiscie mozna wszystko pozmieniac w photoshopie tylko poco. Zdjecia mozna zrobic od poczatku dobrze.
Te zdjecie powyzej jest z FB o strasznie slabej jakosci tak ze duzo nie mozna zrobic ale specjalistka z niej jest straszna
Zwykła chałtura nastawiona na szybki zarobek.
Te tła, rekwizyty oraz sztuczne pozy fotografowanych osób....bez gustu i smaku.
Najlepiej oddaje to zawartość profilu na fb i zamieszczone efekty sesji....
Dlatego nie bardzo wiem co można tu reklamować.
Zobacz czy mozesz wydoby RAW-y. To moze cos poprawie, pozmieniam i przesle tobie. Oczywiscie jezeli pani specjalistka robi w RAW.
a dostałaś paragon? bo powinnaś
a jeśli nie dostałaś to....reklamacja/zwrot pieniędzy powinna się udać
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Zwykła chałtura nastawiona na szybki zarobek.
Te tła, rekwizyty oraz sztuczne pozy fotografowanych osób....bez gustu i smaku.
No właśnie. To mi daje trochę do myślenia.
Mam wrażenie, że te zdjęcia są trochę na siłę stylizowane na domorosłe produkty, jakie powstają w milionach mieszkań.
Sztuczna tapeta, sztuczna podłoga, sztuczna listwa przypodłogowa, sztuczna poza, nachalny ślad lampy na ścianie. Nikt nie ma w "profi" studio takich gadżetów.
Chciałbym wierzyć w to, że przyjęta formuła jest częścią pewnego zamysłu artystycznego (sic!).
Uważam, że ta Pani Fotograf bez problemu zrobi "porządne fotki", bo ma z czego nalać (sprzęt, oświetlenie) ale czemuś tego nie robi.
Reklamacja dotyczyła bardziej pomarszczonej podłogi niż zamysłu artystycznego. Może to nie przypadek.
Popatrzcie jak wygląda "studio" w takiej ciasnocie przecież nie ma jak ustawić światła :shock:
Wygląda na to, że softboxy są światłem ciągłym (tak dla ozdoby, no może nie na każdym zdjęciu), a kukułka (z jakimś mistrzowskim plastikowym rozpraszaczem) światło główne mocniejsze od softów :mrgreen:
A może softy błyskają na błysk pomiarowy z kukułki? :lol:
A co tak się tej podłogi i tła uczepiliście. Myślałby kto, że wszyscy na cykloramach pracują. Tło jak tło, należy je tylko odpowiednio wykorzystać, podłogę zresztą też. Tam najwidoczniej nie ma miejsca, nie ma po prostu odejścia od tła. Inna sprawa światło, ale jeśli Pani takie lubi, i nikt nie narzeka to się nie wysila. A IMHO fotografowanie ludzi to nie fotografia produktowa na allegro.
Podstaw do reklamacji IMHO nie ma - zdjecia, ktore dostala autorka watku sa na tym samym poziomie, co reszta studyjnych. Znecanie sie nad cudzym portfolio mozna juz zakonczyc (mnie tez, delikatnie mowiac, nie powala, ale skoro sa klienci, to znaczy ze komus sie podoba). Robmy swoje po prostu.
Dziekuje wszystkim za wypowiedzi.
Prosze doinformujcie mnie- czy Pani Fotogaf powinna zapytac mnie o zgode umieszczenia zdjec na swoim fb? Nie zostalam o to ani zapytana, ani poinformowana, a srednio mi sie to podoba.
Z Rawow nic nie bedzie- Pani ignoruje moje maile.
Nie wiem jak jest w fotografiami na FB z takich zleceń, ale...gdy zapisywałem dzieci do przedszkola musiałem podpisać zgodę, aby ich zdjęcia były umieszczane na profilu przedszkola na FB (nawet w odniesieniu do zabawy w grupie).
Uważam, że Twoja pisemna zgoda w tym wypadku jest wymagana. Tu dochodzi bowiem reklama fotografa z Tobą w roli głównej.
W umowie powinien byc paragraf dotyczacy zgody na wykorzystanie wizerunku. A byla w ogole umowa pisemna?
Zadnej umowy nie bylo, paragonu tez nie dostalam...
Cytat:
Zamieszczone przez
Pchla_Szachrajka
Zadnej umowy nie bylo, paragonu tez nie dostalam...
W takim razie mozesz spokojnie zazadac usuniecia swoich zdjec ze strony fotografa i ona nie ma prawa tego odmowic. Chyba, ze podczas sesji wyrazilas ustna zgode na umieszczenie zdjec w internecie, wtedy moze troche marudzic. Ale generalnie jesli nie ma Twojej pisemnej zgody na rozpowszechnianie wizerunku to nie ma nic do gadania.