-
Canon d700 problem z ostrością
Witam. Mam od około 3 miesięcy Canona D700 z podstawą 18-55. Dokupiłem obiektyw Canona EFS 55-250. I od soboty mam mały problem. Nie chce mi złapać na jednym ani na drugim ostrości. Tzn nie do końca. Podam prosty przykład. Widok z okna > Ostrość mierzy mi fajnie na samochody, drzewa itd i im bardziej go wznosze w strone nieba żeby np sfocić chmury to ostrość znika i jak patrze przez wizjer to tak jak by pulsowała ostrość ale nie chce jej do końca wrzucić. I to sie dzieje na 18-55. Natomiast na 250 zawsze fotografowałem lotnictwo, było ok a ostatnio na 200mm-250mm nie szło namierzyć samolotu, dopiero na MF się udało. Proszę o pomoc :(
-
Odp: Canon d700 problem z ostrością
niebo jest za mało kontrastowe i obiektywy sobie nie radzą z ustawieniem ostrości, dlatego miga, bo nie ustawił ostrości i nie może tego zrobić.
Jeśli oba ustawiają ostrość na normalne kontrastowe przedmioty i z bliska i z daleka to na pewno są w pełni sprawne :)
-
No własnie napisałem z tym faktem tutaj gdyż od nowości łapał nawet niebo bez niczego :)
Przykład ostatniej imprezy lotniczej. AF szybko zawsze mi wyostrzał , strzał i zdj ********e. A teraz mierzy, wysuwa się, chowa i tak kilka razy zanim złapie ostrość. Albo czasem się przekreca lekko w prawo w lewo i tak w kółko. Może jestem przewrażliwiony no ale poprostu piszę spostrzeżenia pracy przed i po "awarii"
-
Tak jest jak napisał salas, AF musi mieć na czym wyostrzyć.
-
Dobra postaram się na dniach jeszcze ogarnąć temat, popstrykać na lotnisku z krótkiego i z długiego i zobaczymy. Niedługo zdam relacje.
-
A nie wlączyleś przypadkiem Servo AF??
-
ano właśnie chyba jotes25 ma rację, jak servo to Ci będzie non stop ostrzył :P
jak włączysz AF ONE to pewnie będzie tak jak pisałeś jak miałeś na początku :o
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
A nie wlączyleś przypadkiem Servo AF??
A no jest włączone :P zapomniałem że używałem opcji na pokazy dynamiczne. Nieba dalej nie ostrzy ale już tak nie pulsuje ;) no tylko teraz wytestować w terenie czy wszystko wporządku :) Dzięki chłopaki :) (dopiero ucze się sprzętu i czasem człowiek się niepotrzebnie przestraszy )
-
Więc tak wyczaiłem jeszcze jedną opcję tylko że po testach tej całej ostrości. Czy może mieć wpływ na to taka otóż opcja TRYB POMIARU ? Miałem ustawione na "centr. ważony uśredniony". Jak myślicie pomoże opcja "pomiar punktowy" ?
Niżej załączam zdjęcie wierzy której nie chciało mi złapać na długim obiektywie.
Dopiero na MF uchwyciłem. Zawsze szukało samo. Dzięki
-
Podane nazwy dotyczą pomiaru światła i nic wspólnego z ostrzeniem nie mają.
-
Spróbuj przedmuchac body gruszką (nie z apteki), moze masz paprocha...
-
Przeczyść układ AF. Miałem podobne problemy, dmuchanie nic nie pomagało, dopiero dokładne wyczyszczenie lustra "na mokro" dało radę (a wcale na brudne nie wyglądało).
-
-
Podnieś lustro (zablokuj tak jak do czyszczenia matrycy) przedmuchaj AF czyli tam na dole komory lustra :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Podnieś lustro (zablokuj tak jak do czyszczenia matrycy)...
Tylko, że wtedy otwiera się migawka i kurz z komory lustra może siąść na matryce. Ja ustawiłem na "wstępne podnoszenie lustra" (migawka jest zamknięta) i wtedy przedmuchałem otwory na dole komory (są tam czujniki AF). Następnie delikatnie na mokro (ściereczką do czyszczenie optyki W5 - kupione w Lidlu - tylko to miałem) przemyłem lusterko - uważając by nie dotknąć matówki - następnie wytarłem ściereczką z mikrofibry do czyszczenia obiektywów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Tylko, że wtedy otwiera się migawka i kurz z komory lustra może siąść na matryce. Ja ustawiłem na "wstępne podnoszenie lustra" (migawka jest zamknięta) i wtedy przedmuchałem otwory na dole komory (są tam czujniki AF). Następnie delikatnie na mokro (ściereczką do czyszczenie optyki W5 - kupione w Lidlu - tylko to miałem) przemyłem lusterko - uważając by nie dotknąć matówki - następnie wytarłem ściereczką z mikrofibry do czyszczenia obiektywów.
tak jest masz całkowitą rację :d tak z rozbiegu napisałem, bo ostatnio czyściłem matrycę :)
-
Nie ma czegos takiego jak Canon D700
-
A jak się dotknie tą matówkę? :/
-
Jak podniesiesz lustro to matówka jest nim zasłonięta. Nie da rady dotknąć matówki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smok631
A jak się dotknie tą matówkę? :/
Nie dotykałem, ale z tego co jest napisane na forum, to dotknięcie może spowodować jej uszkodzenie. Ale jest tam wystarczając miejsca.
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Jak podniesiesz lustro to matówka jest nim zasłonięta. Nie da rady dotknąć matówki.
Pytanie dotyczyło raczej czyszczenia samego lustra, więc matówka nie jest zasłonięta, bo lustro jest opuszczone.
PS
A tak właściwie to jaki masz ten aparat i dlaczego założyłeś wątek w kategorii: sprzęt analogowy
-
Nie wiem czego założyłem tu. Co do tej matówki jak mam lustro opuszczone to próbowałem przeczyścić ją. Może to być wina tego całego zamieszania?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smok631
Nie wiem czego założyłem tu. Co do tej matówki jak mam lustro opuszczone to próbowałem przeczyścić ją. Może to być wina tego całego zamieszania?
Próbowałeś czyścić matówkę, czy lustro? Czym czyściłeś?
Matówka nie ma wpływu na działanie AF-u - wpływa na pomiar światła i to co widzisz w wizjerze.
Lustro jest półprzepuszczalne, część światła przenika przez nie, odbija się od lusterka pomocniczego (pod lustrem głównym) i trafia do czujników AF (na dole komory). Jeżeli na drodze tego światła są jakieś zanieczyszczenia to może to mieć wpływ na działanie AF-u (u mnie właśnie tak było, nie dało się ustawić ostrości na małych lub mocno kontrastowych przedmiotach - ostrość zawsze "lądowała" gdzieś z tyłu).
-
Dobra czyli mówisz żeby podnieść lusterko i pod nim są te komory do przeczyszczenia? Najlepiej gruszką?
-
Może być gruszka, tylko wcześniej wymyta i osuszona.
Odnoszę wrażenie, że lepiej jednak zrobisz jak zaniesiesz do serwisu, aby Ci go wyczyścili.
Zapłacisz kilkanaście złotych, a po własnoręcznym czyszczeniu możesz zapłacić kilkaset, więc może nie ryzykuj ;)
-
Puściłem na gwarancję gdyż problem narastał i prawie wogóle AF nie działał.
/Close, dzięi za pomoc chłopaki