Witam wszystkich i zapraszam do oglądania mojej pierwszej galerii. Są to moje początki z lustrzanką. Wszelkie komentarze jak i uwagi mile widziane.
Na początek kilka zdjęć przypadkowo spotkanych ptaszków i mojego kota.
1.
2.
3.
4.
Wersja do druku
Witam wszystkich i zapraszam do oglądania mojej pierwszej galerii. Są to moje początki z lustrzanką. Wszelkie komentarze jak i uwagi mile widziane.
Na początek kilka zdjęć przypadkowo spotkanych ptaszków i mojego kota.
1.
2.
3.
4.
2,3 dla mnie super, zwłaszcza sójka. Kotek też fajnie złapany, czekam na następne:)
Ptaszki zrobione zupełnie przypadkowo, podczas spaceru z synem. A kot jak to kot, szwendał się po podwórku.
A teraz kilka roślinek z ogródka i nie tylko.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
5 czysto, ostro, ładne kolory, temat nie powala, ale niech będzie.
6 ładne utrzymanie czerwieni, nawet fajny bokeh
7 jestem na nie chciałem
8 gdybyś trafił z ostrością w grzyba, byłoby lepiej, a tak..
9 ładne,chociaż ja bardziej widzę to w pionie, ale podoba się.
10 najlepsze mz z całego seta.
Dziękuję, miło, że się podobają. 6 i 7 to był totalny początek i zabawa z bokehem, więc dlatego wyszedł taki "wściekły" na 7. 5 i 8 wyskoczyłem szybko na poranną rosę (pojedyncze strzały) i nie zauważyłem, że ostrość się złapała za maślakiem. Róża robiona przez siatkę (widać delikatny obręb) a ostatnie już robione z większym rozmysłem.
Wieczorem będzie coś z jeszcze innej bajki.
10-tka zwraca uwagę, głównie przez te zimne kolorki, choć kompozycyjnie zbyt centralnie i za dużo nieostrości w kadrze.
Pozostałe, to takie sobie pstryki - ale ja amator jestem, to tylko amatorska uwaga, więc się nie przejmuj.
faktycznie :gilotynuje się szyję.Chodziło mi o galąź -to jakies 15 procent ptaka w połowie korpusu.
A głos sójki już znam. Ta cholera próbuje naśladować sroki, i już mnie zmyliły kilka razy.
Ale zaczynam pomału to rozumieć (ptasią naturę )i jakby mniej mi to przeszkadza :mrgreen: .
Nie przejmuję się, bo ja to nawet amator nie jestem. Jak w tytule galerii, czasem coś pstryknę. A 10 to generalnie taki był zamiar, żeby ostry był tylko ten jeden oset z pszczółką.
--- Kolejny post ---
Rajd Karkonoski 2013 - kilka pstryków
11.
12.
13.
14.
15.
16.
Kolejne zdjęcia z serii "Czasem coś pstryknę". Tym razem alpejskie widoczki z Austrii. Niestety, jak wszystkie moje zdjęcia tak i te pstryknięte z ręki i bez filtrów. A niektóre to jeszcze starym kompaktem.
Zimowo.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
17, 21 i 22 rewelacja !...
Masz na myśli widoki oczywiście :lol:
No nieźle, chociaż wydaje się dziadkowi, że na 23 jest nieostrość, sam kadr ok. Na 18 za dużo szarego nieba, ogólnie udany set. Zazdroszczę miejscówki:)
Całkiem ładne zimowe widoczki - góry, niebo i chmurki.
Mój faworyt to nr 20.
22 jest super
Miło, że są osoby, którym podobają się widoczki (może zdjęcia też). To jeszcze kilka, Austria jak poprzednio.
24.
25.
26.
27.
28.
Zima zbliża się...
Coś dla miłośników dwóch desek - zawodnicy podczas treningu.
29.
30.
31.
32.
33.
32. z ostatniego setu widzi mi się najbardziej. :) Ale reszta też fajna! Najsłabsze 31 jak dla mnie, inaczej bym to skadrowała. :)
Tym razem coś dla miłośników kolarstwa. Wrześniowe zawody Mtb Grand Prix w Jeleniej Górze.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
Świetny set, gdybyś dołożył jeszcze foty z dojazdu do mety, miałbyś kompletny, dobrze pokazany reportaż z tych zawodów. Aby dodać dynamiki, można by zrobić parę zdjęć przechylając aparat, ale jako całość i tak prezentuje się bardzo dobrze. Zawodniczka z numerem 137 jest często w kadrze, faworytka?
Dzięki za miłe słowa. Niestety, pod koniec wyścigu mocno się rozpadało, a że byłem tam z moim 17 miesięcznym kibicem, więc trzeba było uciekać.
137 to jest Maja Włoszczowska, a Maję u nas wszyscy znają i kochają:)
Kilka skandynawskich pstryków - Norwegia.
42.
43.
44.
45.
46.
40 fajna tylko szkoda uciętego kasku
Jeszcze dwa na dokładkę...
47.
48.
Pierwsze spotkanie z zorzą polarną.
49.
50.
51.
A śniegu jak nie ma tak nie ma. W akcji najlepszy z najlepszych? Marcel Hirscher.
52.
53.
54.
55.
Podobają mi się norweskie kadry. Chociaż takie 47 widziałabym jednak troche jaśniejsze, za dużo szczegółów pozostaje w cieniu.
Masz rację. W rzeczywistości było dosyć ciemno i zrobiłem tylko jedno zdjęcie, także z braku czasu. Fachowiec pewnie zrobiłby dwa, z pomiarem światła na niebo i ląd i potem ładnie złożył. Albo w PS korekta ukierunkowana i inne takie. Niestety, nie mam na to czasu i umiejętności pewnie też.:(
Tak mnie wczoraj przywitał dzień w robocie.
56.
[QUOTE=Piotrus117;1256911]Tak mnie wczoraj przywitał dzień w robocie.
No to fajną masz tą robotę. Ja bym to ostatnie przesunął lekko w lewo ,a może poziomo. Ogólnie masz kilka fajnych widoczków, które cieszą oko np. zorza.
52÷55 cienie do rozjaśnienia.
cobalt po co chcesz rozjaśniać cienie ,chcesz hdr z tego zrobić ?
Dziękuję kolegom za odwiedziny i uwagi.
W serii 52-55 nie chciałem przesadzić z rozjaśnianiem. Cienie są bo było silne słońce w plecy zawodników. Ale uwaga przyjęta. Zapraszam do skomentowania wcześniejszych zdjęć sportowych.
Kadr pionowy w 56 tak na przekór, bo prawie wszystkie mam poziome. A w poziomie to mogłoby to wyglądać np. tak:
57.
Ze sportowych to oczywiście zorza polarna i świstak na 28.
Widać, że bywasz na imprezach dużego kalibru. 11÷16: 12 - chyba leci w lewo. Pozostałe OK. Panoramowanie (rajd i kolarstwo mtb) radzę robić na mniejszych zbliżeniach. Wtedy widać więcej rozmytego tła co dobrze oddaje prędkość fotografowanego obiektu.
Pierwsza wrzuta ze stoku 29÷33 chyba lepsza od drugiej. No może z wyjątkiem zdjęcia z tyłu - 31.
MTB - 37 i 39 dobre na 41 chyba długi czas bo trochę rozmazane. No chyba, ze to celowe działanie.
dlaczego nikt nie panoramuje takich zdjeć? ja wiem ze fajnie ze aiservo i fajnie wyglada bo zdjecie z nowego aparatu za "20mln zł" ale serio.... panoramowane duzo lepiej sie czyta niz ostre na całej skali GO :) taka moja opinia ;)
przykład ;)
http://www.chip.pl/blobimgs/2013/11/...uD6TfFoRu.jpeg
wystarczy odrobina więcej chęci niz panoramowanie i technika HDR aby Twoje zdjęcia były wyjątkowe!:))
http://th05.deviantart.net/fs27/PRE/...by_donfoto.jpg
Gorąco pozdrawiam i życze samych mistrzowskich zdjeć!!:))
Dziękuję za odwiedziny i uwagi. Postaram się następnym razem.
Kolejne zdjęcia - wczesną porą w drodze do pracy.
58.
59.
60.
fajne księżycowe zdjęcia!
pozdrawiam!
Bardzo fajne zdjęcia!
Ładny, ostry księżyc. :)
Ja chyba na końcu świata mieszkam, bo u mnie non stop chmury...60 świetne.
Bardzo ładna fotka nr 60 z tym Księżycem.
Ot tak z nudów stojąc przy płocie...
61.
62.