Jak prawidłowo naświetlić zdjęcie ...
Jak prawidłowo naświetlić zdjęcie ...
Miałem okazje być gościem na weselu , wykonałem dla siebie kilka fotek Pani i Panu młodemu .
Biała suknia i szary garnitur - rezultat biała suknia i czarny garnitur ( para młoda stoi przed wejściem do kościoła koło siebie ) jasne tło , miejsce zacienione
Jak technicznie wykonać takie zdjęcie by wszystko było dobrze naświetlone .
Miałem ustawiony pomiar wielosegmentowy i tu wydaje mi się że popełniłem błąd .
Jak np. do takiego ustawienia ( biała suknia , szary garnitur ) użyć pomiaru punktowego ( gdzie celować? , blokować ekspozycje ?, ) , czy ten wybór pomiaru jest prawidłowy do wykonywania takich zdjęć.
Czy mogę prosić o pomoc jak prawidłowo korzystać z pomiaru punktowego i czy osoby robiące zdjęcia ślubne wykorzystują ten pomiar dla osiągnięcia prawidłowej ekspozycji i zdjęcia .
Pytanie z innej beczki .
Czy macie może powiązany pomiar ( wielosegmentowy , centralnie ważony , skupiony ) z wybranym punktem AF ??
Odp: Jak prawidłowo naświetlić zdjęcie ...
Cytat:
Zamieszczone przez
robhary
... biała suknia i czarny garnitur ...
RAW i poprawiasz.
Na temat korekty pomiaru punktowego przeczytaj np. to: http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
A tu jeszcze trochę na temat poprawnego naświetlania: http://www.canon-board.info/tips-and...-wynika-12704/
Szkoda ze nie ma juz z nami Janusza :(
Wprawdzie nie jestem kotleciarzem i brak mi w tym temacie doświadczenia, ale chyba bezpiecznie można założyć że przepalenia są gorsze niż niedoświetlenie (nawet w Canonie :mrgreen:).
Dlatego też rozsądny wydaje się pomiar punktowy na suknię ślubną plus odpowiednia korekta (strzelam, że będzie to gdzieś w granicach 1-1 2/3 EV).
W prawidłowej ocenie pomaga wgrany profil CineStyle.
Ja przy punktowym pomiarze, kiedy mogę przewidzieć, że światło nie będzie się zmieniać drastycznie, wolę jechać na manualu. Wtedy raz ustawiam ekpozycję. W trakcie ostrzenia i przekadrowywania światłomierz potrafi złapać inne światło pilnowanie blokady ekspozycji za każdym razem jest bardziej upierdliwe (dla mnie) niż ogólne pilnowanie światła. Ale ja też nie mam kotleciarskiego doświadczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Wprawdzie nie jestem kotleciarzem i brak mi w tym temacie doświadczenia, ale chyba bezpiecznie można założyć że przepalenia są gorsze niż niedoświetlenie (nawet w Canonie :mrgreen:).
Dlatego też rozsądny wydaje się pomiar punktowy na suknię ślubną plus odpowiednia korekta (strzelam, że będzie to gdzieś w granicach 1-1 2/3 EV).
W prawidłowej ocenie pomaga wgrany profil CineStyle.
Czy lepsze przepalenia, czy niedoswietlenia? Raczej bym powiedzial lepsze przeswietlenia, niz niedoswietlenia. Jak mamy przepal to tam juz nic nie ma. Ze swiatel lepiej cos wyciagnac niz z cieni, dlatego jest regula ze w C "naswietlamy do prawej"
Czyli histogram ma konczyc sie na prawej stronie (na swiatlach). Trzeba pamietac ze histogram jest generowany z jpg'a, czyli nawet jak konczy sie histogram na prawo, to ciagle w RAW mamy jeszcze z 1EV zapasu. Przy punktowym na biala suknie to ja bym dal conajmniej +2EV i sprawdzil histogram i tak ustawil expozycje zeby histogram wyszedl o 1/2 EV, poza prawa strone. W C na histogramie linie pionowe sa co 1EV, wiec latwo to ustawic.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Czy lepsze przepalenia, czy niedoswietlenia? Raczej bym powiedzial lepsze przeswietlenia, niz niedoswietlenia. Jak mamy przepal to tam juz nic nie ma. Ze swiatel lepiej cos wyciagnac niz z cieni, dlatego jest regula ze w C "naswietlamy do prawej"
Przepał to nie tylko RGB 255,255,255, jest to także sytuacja w której prześwietlony mamy jeden lub dwa kanały. Czasem algorytmy odrawiacza sobie poradzą "wymyślając" prawidziwy kolor, a czasem nie. Bardzo ładnie to widać kiedy próbujemy ratować częściowo przejarane niebo - w niektórych miejscach pojawia się niebieski, a w niektórych szarości.
Naświetlanie do prawej oczywiście ma sens, ale nie na siłę. Ma ono też swoje negatywne skutki (wyblakłe kolory, które niedostatecznie się poprawiają wraz z przyciemnianiem zdjęcia w postprocesie).
Cytat:
Czyli histogram ma konczyc sie na prawej stronie (na swiatlach). Trzeba pamietac ze histogram jest generowany z jpg'a, czyli nawet jak konczy sie histogram na prawo, to ciagle w RAW mamy jeszcze z 1EV zapasu.
Nieprzypadkowo wspomniałem o profilach Cinestyle.
Uwaga Demonosa o manualu przy punktowym pomiarze światła jest jak najbardziej słuszna, ale wymaga pilnowania wskazań światłomierza i przy szybkiej akcji można się nie wyrabiać.
Myślę jednak, że nie ma się czym przejmować.
Po dziesiątym weselu robhary będzie miał wszystko w małym palcu :-)
Osobiście nigdy nie doświetlam. RAW po to Pan stworzył, aby z niego korzystać, a przy repo nie ma czasu na zastanawianie się. Z resztą na sesji tez dużo czasu czasami nie ma.
Zagadnienie nie jest tak trudne jak czarna wrona na śniegu.
Może wystarczy w manualu zrobić pomiar skupiony obok młodej pary na neutralny szary kamień (posadzkę, bruk). Podobna sprawa, jak pomiar na boisku, kiedy jeden zespół gra w czarnych, a drugi w białych koszulkach. Zawsze wtedy robię pomiar na trawę w okolicach zawodnika.
Canonów miałem..., aktualny jest czwartym i począwszy od analoga 33`ki każdy z nich nie doświetla ustawowo o średnio 1EV.
Ogólnie taki urok eosów.
Kotleciarzem regularnym także nie jestem, ale zdarzyło mi się suknie białe fotografować i sprawdziło się j.w... lepiej mi jest gasić światła niż wyciągać cienie... oczywiście w granicach rozsądku i zależnie od zastanych warunków...