Witam, doszedłem do wniosku że założę swoją galerię zdjęć. Proszę o komentarze negatywne jak i te pozytywne :)
Na początek 5 zdjęć:
1:
2:
3:
4:
5:
Wersja do druku
Witam, doszedłem do wniosku że założę swoją galerię zdjęć. Proszę o komentarze negatywne jak i te pozytywne :)
Na początek 5 zdjęć:
1:
2:
3:
4:
5:
Najgorsza jest :5
Dzięki za odpowiedź:) Heh, mi akurat z tych ta najbardziej się podoba :) Może to związane jest ze wspomnieniami...
W 5 obróbka na pewno leży, ale tego sam nie opanowałem, natomiast zdjęcie ma coś w sobie. Trzecie też mi sie podoba.Kadrowanie fajnie dla mnie
1- zdecydowanie na tak, ładnie to ująłeś
2- ciekawa, takie wnętrza ładnie wychodzą na długich czasach
3- mz niższa perspektywa byłaby lepsza
4- i w banku nie włączył się alarm?:D
5- pokrzywione, ale ma klimat.
Na początku nie jest łatwo, ale jak będziesz chciał to się nauczysz;)
Hej, dzięki za wypowiedzi, fajnie jak wytykacie mi błędy jakie robię, bo dzięki temu mogę to przemyśleć i dalej próbować ich nie popełniać :)
Dodam kolejne 5 zdjęć :
6:
7:
8:
9:
10:
fajne kadry, ale strasznie nachalna obróbka je zabija
6. Dla mnie najlepsza, chociaż szkoda, że nie jest wypoziomowane.
10. Fajne miejsce, ale ja bym chyba pokazał więcej dołu i dał kadr nieco w prawo na osi, tak aby umieścić zamek w lewym górnym rogu zdjęcia. Być może niższa perspektywa, tuż z nad lustra wody dałaby ciekawszy kadr.
6
Z Maleńczuka (koncertu)można sporo wyciagnąć,poszukaj więcej fotek ,
bo na tej się przewraca( może taki miał zamiar :lol:) i ma za dużo nad głową
Co do obróbki to może i racja, ale zawsze jak obrabiam zdjęcia to czuję taki niedosyt :) i chcę jeszcze lepiej no i może przesadzam...
Zdjęcie Maleńczuka nie jest wypoziomowane bo wtedy leciał by na lewo a starałem się zrobić tak żeby stał w miarę prosto, przez co tło jest pochyłe, jak ktoś chce to mogę udostępnić oryginalny plik to pokażecie mi jak to powinno wg. was wyglądać.
Tymczasem dorzucę jeszcze kilka z konceru :)
11
12
13
14
I jeszcze jedno, tym razem startrails. W ten dzień gdy robiłem to zdjęcie, zakopałem się samochodem na polu. O 4 nad ranem wyciągnęła mnie pomoc drogowa, i zdjęcie kosztowało mnie 200zł, to była długa noc :)
15
Z tego koncertu najlepsza jest : 15 :lol: .
I 13 też jest OK .
Jak długo naświetlałeś star trailsa?
19 - nienawidzę pająków, ale ten wygląda sympatycznie ;) 16 - nie wiem jak wygląda reszta kadru z lewej strony ale bym przesunął
19
Wiadomo ,za mała GO,
ale świetna fotka .
Pajaczek wypasiony, czym fociles?
Numer 16 to cały kadr, a 19 robiłem z tego co pamiętam Sigmą 105 macro + helios odwrócony, zdjęcie dodatkowo wykadrowane. Mimo że ze statywu i w domu to i tak bardzo ciężko było ustawić ostrość (obiektyw ma zepsuty af).
Dodaję następne :)
20- Boso po górach :)
21-Przyłapani :)
22
20-be
21-cacy
:lol:
20-te to chyba rzeczywiście jakaś pomyłka.
18 z Krościenka jak się nie mylę, podążałeś śladami janosika hehehhe
wszystkie te robale ładne, 22 super
20 to nie jest pomyłka :) mimo że poruszone i tak skadrowane to mi się podoba.
Numer 18 jest dokładnie z zamku w Niedzicy:), a w Krościenku spędzałem wakacje :)
23-
24-
25- Most w Krościenku
26- Krzyż kościoła w Krościenku z pewnym gościem :)
27-
Wrzucam kolejne zdjęcia, tym razem b&w. Proszę o oceny:)
28-
29-
30-
31-
Witam,
po pierwsze matryca do czyszczenia, widać to na 28 - "plamy" na niebie ;)
28. Jak ogólnie nie podchodzi mi obróbka w stronę hdr, tak tu uważam, że jest na plus nadając dziwnej aury. Coś ala lokomotywa z Powrotu do przyszłości 3. Miałeś ciekawy obiekt i nie rozumiem dlaczego postanowiłeś go zestawić z tym samochodem w tle? O linii energetycznej nie wspominając. Może dałoby radę inną perspektywę złapać?
29. samochodowy pstryk
30. Biegnie wzrok wzdłuż tego dachu aby spostrzec, że na końcu jest stos palet. Brakuje mi jakiegoś zdecydowanego punktu przełamującego rytm. Nie wiem czy lubisz abstrakcję ale może warto było skupić się na samym dachu?
31. mnie nie rusza, pstryk
A na koniec dodam, że 23 choć nieco nieostra bardzo mnie urzekła. Można wiedzieć gdzie robiona?
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Hej MichalA, SUPER, bardzo dziękuję za taką odpowiedź i cenne rady, faktycznie po ponownym spojrzeniu z większością się zgadzam. Takich konkretnych wypowiedzi oczekiwałem. Dzięki temu następnym razem zastanowię się zanim zrobię zdjęcie (a przynajmniej spróbuję :) )
Numer 28,30 i 31 jest to hdr, też mi przeszkadzał ten samochód na 28, mam nawet wersję w której go usunąłem w programie graficznym ale postanowiłem wstawić takie bo to usuwanie średnio mi wyszło...
29. niby zwykły pstryk ale wstawiłem go ponieważ jest to moja próba metody brenizera sigmą 105 macro.
Numer 23 zrobiony na Sokolicy (Pieniny).
Wstawię kolejne, może tym razem nocne :) te mnie najbardziej rajcują :) hehe
32-
33-
34-
28 zdecydowanie najbardziej interesujące. Tylko wypada wymazać chociaż to auto w PD rogu.
Linia może zostać, druty telegrafu nie kłócą się z "koleją żelazną".
29-31 do szuflady, tak jak MichalA napisał, ale wiesz to moje kompletnie amatorskie zdanie, z którym nie trzeba się zgadzać.
32-34 - bardzo miłe dla oka.
Jednak w 33 uciąłbym nieco zdjęcie z prawej strony żeby pozbyć się "bałaganu na dole kadru.
Co do 34 mam wrażenie że strasznie na dole wyciągałeś z cieni bo strasznie szumi nawet na miniaturce.
32-34 fajnie. Popatrzyłam na 33 i myślę sobie "o, Most Rędziński, jak ładnie uchwycony bez krzaków" a dopiero po chwili zauważyłam, że to nie Wrocław. ;)
Hej, dziękuję za dobre słowo:)
Co do szumu to faktycznie nie umiem za dobrze sobie z nim radzić. Aż czasem dziwie się jak robią ludzie zdjęcia nocne na których praktycznie go nie ma.
Domcia, sprawdziłem na google i faktycznie podobny ten Most Rędziński :)
Dodam w takim razie jeszcze 3 zdjęcia nocne, proszę o ocenę
35-
36-
37-
no ostatni set ładny, na 36 troszkę za dużo tej trawki jak dla mnie, ale jest spoko,
32 - mniej nieba więcej odbicia w H2o.
Zrób jeszcze raz z podziałem jak na 33.
No i nie musisz czekać aż do ciemnej nocy.
Nieźle ci to idzie, podobają mi się twoje nocne foty, w ostatnim secie nie widzę słabych punktów, to tak zdaniem amatora, pozdrawiam.
Dziękuję za dobre słowo, bardzo się cieszę że się podoba. Wrzucę 3 fotki, pierwsza robiona w nocy w rowie na kolanach :)
38-
39-
40-
Przejrzałem Twoje fotki i w mojej opinii za bardzo widać rękę photoshopa, obrabiasz fotki zbyt drastycznie aż tracą na jakości (nie wszystkie, te które nie tracą widać, że są tyknięte, a nie usmarowane PSem) + widać efekty obróbki (obłok wokół tego drzewa na 38 przykładowo, ale na innych też się to pojawia). Może nie warto aż tak dłubać? Spróbuj zrobić dobry surowy materiał, który nie wymagałby aż tylu poprawek.
Moge dostac RAWa numeru 38?
36 wlasnie trawka spoko :) bardzo podoba mi sie 34 :) i zastanawia mnie 37 co to za flara z prawej strony ?
Mystek, masz dużo racji tylko że mi się podobają takie troszkę "nie naturalne" zdjęcia. Oczywiście mam świadomość tego że nie zawsze mi to wychodzi, założyłem temat na forum licząc na to że inni naprowadzą mnie na właściwą drogę. I tak się dzieje, każdą opinię analizuję i następnym razem będę starał się nie popełniać tych błędów, chociaż co do obróbki to nie wiem... na pewno będę sporo pracował nad zdjęciami w LR lecz ciągle się uczę żeby robić to lepiej.
Nie ma problemu jeżeli ktoś chce mi pokazać jak według niego powinno wyglądać zdjęcie po obróbce udostępnie raw.
Tytaj numer 38 dla kolegi hudy85, paczka waży ponad 50MB dlatego że są tam 3 rawy różnie naświetlone iz nich później powstało powyższe zdjęcie.
http://terapeutyczny.masternet.pl/drzewko_raw.7z
ernest319 dzięki:) Na 37 flara z prawej to mocno oświetlona firma "xxx".
A długo już fotografujesz ogólnie? Tj nie mówię o lustrzankach, ale od kiedy poczułeś fotografię i fotografujesz regularnie w miarę? Może odnalazłbyś się bardziej w fotografice?
Fotografuję od 1,5 roku. Na początku był Olimpus E-510, na nim zaczynałem. W tym roku około maja kupiłem Canona 50D, i robię sobie zdjęcia dalej:) Jest to czyste hobby, lubię tak spędzać wolny czas którego niestety jest mało.
Mam rozumieć że mam przestać obrabiać zdjęcia??? Tylko że ja lubię (nie zawsze) jak zdjęcie wygląda troszkę "jakoś tak nie naturalnie, trochę przesadnie" :)
Dodam kolejne 3 zdjęcia.
41- Ślimaczek, ustrzelony jeszcze w lato.
42- Panorama, zdjęcie zrobione w Szczawnicy na Palenicy :)
43- A to taki naturalny Equalizer :)
43 do wyprostowania czy mi sie zdaje ?
41. ładnie ale może w kolorach było by lepiej?
42. podoba mi się taka panorama
Hej:)
No to dodam jeszcze 3 niepoprawne HDRy :)
47.
48.
49.
46. rodem z SILENT HILL, klimatycznie
47 i 49 ciekawe
2banan dzięki za opinie :)
Wrzucam dalej :)
Coś z nocy, same szumy :)
40.
41.
oraz coś za dnia :)
42.
Bardzo poruszone ale tak wiało że nie dałem rady okiełznać statywu...
43.
Hej, dodam kilka zdjęć z wczorajszego spaceru :)
54.
55.
56.
Ostatnie foto bajka
49 ładny HDR-erek, jest na co spojrzeć.
później numery się zgadzają ?
40-43 kolory odjechane i raczej do szuflady, ale to oczywiście moje amatorskie zdanie :)
54-55 spacerowe pstryki j.w.
Ale 56 faktycznie świetnie wygląda jak napisał salas - nieco bajkowo, ale dlatego fajnie.
Bardzo udany spacer, 56 faworyt;). Z ilu zdjęć składałeś?
56. bardzo ładne, wyróżnia się z całości.