I mamy kolejny wypiek ;) od Canona. tym razem pod cropa:
Official: Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Pancake ÂŤ Canon Rumors
Wersja do druku
I mamy kolejny wypiek ;) od Canona. tym razem pod cropa:
Official: Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Pancake ÂŤ Canon Rumors
Kolejny znaczy drugi :lol: I jestem prawie pewien, że ostatni...
Za to cena bardzo rozsądna, $150. Jeśli komuś za bardzo wystaje na cropie, to będzie jak znalazł :)
Moje 40/2.8 właśnie przestało działać :-)
Miałoby sens gdyby był EF, a tak, to nie rozumiem..
Na ulicy może się przydać. MZ będzie się lepiej sprzedawał niż 40/2,8.
No do kotleta się nie nada jeśli już rozmawiamy zgodnie z linią partii ;).
Stalki ze slabym swiatlem i IS, chyba robione sa pod filmowanie. Tylko jak tu ostrzyc manualnie przy takim nalesniku?
Naleśnika 40mm wlaśnie pod video używałem, nie jest zbyt wygodnie kręcić ostrością ale da się :)
howgh ;)
a tak serio - to byloby fajne szklo, gdybym jeszcze mial crop Canona. ogniskowa jak dla mnie perfekcyjna. tylko korpusu Canon nadal nie ma dla mnie - z dobra matryca, wygodna obsluga i malym gabarytem. pod tym wzgledem Rebele, w porownaniu z moim Fiudzi, smierdza amatorka ;)
a ja nie wiem czy sobie nie sprawię. Zobaczę jak będzie cena, choć pewnie i tak poczekam poczekam na cashback:) Do starej czterdziestki, będzie jak znalazł, do "skompaktowania" jej... Penie, że canon 28/1,8 byłby fajniejszy, ale obawiam się że nawet używany, będzie wciąż dwa razy droższy.
Niestety, można pomarzyć... Naleśników już więcej nie będzie, chyba, że EF-M się utrzyma przy życiu.
W tej chwili używam 40/2.8 jako gustownej zatyczki do korpusu 70d w torbie :) (wystaje jakieś 1,5 cm w stosunku do uchwytu). Pewnie wymienię go właśnie na naleśnik EF-S, bo ogniskowa jednak trochę bardziej "uniwersalna".
Ponieważ Canon wykonał już swoje zadania i to w sposób prawie optymalny :) Dostaliśmy już dwa doskonałe naleśniki w tej samej obudowie i pewnie z tym samym napędem AF (redukcja kosztów!). Jakich innych konstrukcji oczekiwałbyś od Canona? Duża odległość rejestrowa znacznie ogranicza możliwości konstrukcyjne. Więc jaśniejszych nie będzie, 40/2.8 jest i tak dużo ciemniejszy w praktyce (spora winieta). A inne ogniskowe? Pomijając kwestie konstrukcyjne (trudno raczej zaprojektować np. 22mm na pełną klatkę przy odległości rejestrowej powyżej 40mm), to myślisz, że gdyby Canon miał w planach taką konstrukcję, to zawracałby sobie głowę robieniem EF-S 24mm?
Z takiego podejścia Canona jestem zadowolony, dostaliśmy co Canon mógł zrobić najlepszego (naleśnik EF-S od strony optycznej zapowiada się doskonale) i w bardzo przystępnych cenach. Jeśli komuś pozostał niedosyt, to niestety musi pomyśleć o jakimś bezlusterkowcu.
Tzn. nie widzisz sensu powstania np. naleśnika 28/2.8? Jaśniejszych niż 2.8 na FF się nie spodziewam w ogóle, ale innych ogniskowych - czemu nie?
A po co Canon zawracał sobie głowę robiąc np. EF-s 10-22, skoro w ofercie ma EF 16-35?Cytat:
Pomijając kwestie konstrukcyjne (trudno raczej zaprojektować np. 22mm na pełną klatkę przy odległości rejestrowej powyżej 40mm), to myślisz, że gdyby Canon miał w planach taką konstrukcję, to zawracałby sobie głowę robieniem EF-S 24mm?
Jako użytkownik widzę sens jak najbardziej. Z powodów jak wyżej wykluczam raczej taką konstrukcję. Mógłby powstać np. 28/4. I kosztować wyraźnie więcej niż 40/2.8. Kupiłbyś?
Nie wiem czy to dobry przykład, bo zakres ogniskowych jest diametralnie różny. Szukam lepszego, ale nie bardzo mi przychodzi do głowy. Ale domyślam się o co Ci chodzi. Może masz i rację, bo sam napisałem, że 28/4 byłby dużo droższy (i większy pewnie), no a EF-S jest tani, mały i jasny. Więc może miejsce na EF 28/4 rzeczywiście jest na rynku.
Mnie bardzo ucieszyła ta wiadomość, od wczoraj jestem posiadaczem 40mm 2.8 STM i 24mm pewnie też kupię :D Jak by się ktoś pytał dysponuję 1100D.
Jeśli byłby ciemniejszy, to prędzej 28/3.5.
Pewnie bym nie kupił, tak samo jak 40/2.8. Ale przecież są chętni na ten obiektyw. Pentaksjanie też mają swoją linię nie-do-końca-jasnych naleśników i chyba jakoś to się sprzedaje?
Mnie, jako potencjalnego nabywcę, od przybytku głowa nie boli :)
Zakres ogniskowych owszem - jest różny, ale zakres kątów widzenia jest zbliżony zarówno dla EF-s 10-22 vs EF 16-35 jak i EF-s 24/2.8 vs EF 40/2.8. To są po prostu odpowiedniki dedykowane dla różnych wielkości matryc. A że obiektywy EF są wykorzystywane z matrycami APS-c to już inna bajka.Cytat:
Nie wiem czy to dobry przykład, bo zakres ogniskowych jest diametralnie różny.
Chyba trochę mnie źle zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że na EF-S nie ma stałek, bo najwyraźniej Canon uważa, że nie opłaca mu się lub należy używać szkieł EF. Skoro więc zrobił już naleśnik EF-S, to prawdopodobnie nie będzie podobnej konstrukcji EF (w sensie ogniskowej, a nie kąta widzenia). Czyli nie będzie naleśnika EF ca. 24mm. Trochę pokrętna może logika z mojej strony, ale najwyraźniej również Canon stosuje ją na duuuużą skalę.
28/2.8 wcale nie musi być duże, masz tutaj voitka do canona FF
Kosztuje ok 2tys. Ja wolałem do pary 40/2.8 dużo tanie kupić sobie kiedyś starego EF 28/2.8 - też jest w miarę mały.
Z tym że sam mechazm AF to chyba nie jest jakaś rzecz która zajmuje dużo mijsca. Bardziej kłopotliwa jest sama optyka.
Kiedy się go można spodziewać w dystrybucji? Jeszcze w tym roku?
Listopad tego roku, przewidywana cena 149.99 USD.
czy są jakieś wieści nt?
to czego mi brakuje to c28/1.8 ale coraz częściej zastanawiam sie nad półśrodkiem za 1/3 ceny.
Wciąż lipa, tzn pierwsze sztuki sprzedane ale z samplami nędznie. Interesuje mnie dystorsja, a testów egzemplarzy produkcyjnych wciąż brak. Do Świąt coraz mniej czasu, chyba wezmę go w ciemno.
sample:
News | PhotographyBLOG
I test : Canon EF-S 24mm f/2.8 STM - Review / Test Report , z którego wynika, że to jest całkiem fajne szkło :D
Może i fajne ale nie mam zamiaru dać za niego prawie 800 zł podczas gdy na amazonie jest za 149$
Więc jak będzie za 500 max 550 nówka ze sklepu albo pojawią się używki na allegro poniżej 500zł to na pewno kupię.
Świetny duet do 40mm, ale zawiodłem się,że nie kryje pełnej klatki.
EF-S jakoś tak mają że nie kryją FF ;).
A Canon 10-18 4.5-5.6 kryje:)
http://forum.photozone.de/index.php?...-f5-56-is-stm/
Widzę, że apetyt na naleśniki trochę pobudza nieracjonalne chciejstwo. Słychać narzekania na forum, że szkoda, że ten naleśnik to nie f/1.4, szkoda, że nie szerzej, szkoda, że nie kryje FF, szkoda, że nie bardziej płaski....aha i jeszcze szkoda, że tak drogo...:cry:
Na tym polega naleśnik, że to nie jest elka 24 mm...z soczewka jak guzik koszuli wiele nie pokryje. Jest całkiem ostry, całkiem niewielki i całkiem tani i to by było na tyle...
Właśnie akurat dzisiaj czeka na mnie w domu obiad z naleśnika. Ale to nie żona wysmażyła, tylko UPS przywiózł z Adoramy. mniam8-)
Zrobię chyba zdjęcie choinki i tu wstawię. :p
Zrobiłeś mi smaka 8-).
sądziłem, że pan.kolega odpuścił już cropa (po pozbyciu się szkła sigmy 18- coś tam/1.8)
skorzystałeś z tej oferty czarnopiątkowej Adoramy?
Jeśli dobrze rozumiem, to przy zakupie tego obiektywu w wymienionym sklepie kosztuje on:
$149.00 - obiektyw
$94.60 - przesylka
co daje $94.60. Po doliczeniu 22 % podatku VAT wychodzi $297.19. Załóżny optymistycznie przewalutowanie po dzisiejszym kursie dolara podawanym przez NBP: 1USD = 3,3619 PLN wychodzi: 999.13 PLN.
Czy moje obliczenia sa poprawne? Czy musze dolczyc jeszcze cło?
Myślę, że pan.kolega skorzystał z darmowej wysyłki jeżeli nie mieszka na Hawajach albo na Alasce.
Czyli cena zakupu to 611.13 PLN. IMVHO wygląda atrakcyjnie :) Ciekawe ile bedzie kosztował w polskich sklepach...
Pewnie coś koło tego:
Canon EF-S 2,8/24 STM - AFG Computers
Naleśnika nabyłem z Adoramy przez Amazon. Cena $149 + $8 wysyłka czyli niecale $157. Żadnych podatków ani łapówek.:mad:
Natomiast zestaw zawiera filtr UV 52 mm Made in Japan z powłokami marki adoramowej który wyglada na jakaś trudnoczyszczaca się Hoyę, zetaw czyszczacy szmatek, patyczków, płynów itd. oraz sznurek do dekla. Czyli nawet wartość dodana...chyba warta tego $8.:D
Czarnopiatkowych ofert na ten towar nie widziałem. Skorzystałem natomiast na dyski SSD.
Amazon.com : Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Wide Angle Lens - U.S.A. Warranty - Bundle With 52mm UV Filter, Cleaning Kit, Capleash II : Camera & Photo
--- Kolejny post ---
Aha, kropa nie mam zamiaru się pozbywać. W tej chwili mam trzy kropy Canona plus M (chyba co najmniej jednego dam na ebay, ale mi się nie chce zrobić fotek). Mam też naleśnika 40 mm i 22 mm EF-M. Jakie pole do testów porównawczych....jeszcze 10-22 z 16-35/4... Tylko czasu brak.
Wszystkie zdjęcia z ręki 60d EF-S 24 mm STM otwarty na f/2.8 wywołane w DPP.
1. ISO 400 1/20s wyostrzanie na zero żeby nie zmieniać bokiehu
2. ISO 100 1/200s wyostrzanie na 3 w DPP ("Makro")
3. Jak wyżej, powiększenie
4. ISO 1600 1/30s wyostrzanie na 3 w DPP