Pojawił się nowy FF od Nikona.
Nikon D750 - Optyczne.pl
To chyba pierwszy na świecie FF z ruchomym ekranem.
Wersja do druku
Pojawił się nowy FF od Nikona.
Nikon D750 - Optyczne.pl
To chyba pierwszy na świecie FF z ruchomym ekranem.
Ta i jak mozna zauwazyc u nikoniarzy, mega rozczarowanie.
czemu rozczarowanie? to jest taki Nikonowski odpowiednik 5D mkIII - dla kotleciarzy i innych eventowych, dla ktorych D8x0 byl zdecydowanie za drogi a D6x0 za delikatny albo mial za malo ficzerow.
na co tu narzekac?
Ludziom nie dogodzisz :-)
Na pewno jest to świetna pucha - skoro ma AF usprawniony względem D810 a ten jest wychwalany (wiele opinii, że lepszy niż w 5DmIII) plus inne usprawnienia to na pewno znajdzie wielu użytkowników - a dla filmowców uchalny ekran pewnie się przyda.
Każdy znajdzie coś dla siebie - świat się zmienia. Jeżeli ktoś spodziewał się rewolucji, to MSZ bezpodstawnie.
no ale D750 juz na starcie jest tanszy niz 5D mkIII...
ja powiem tak - wczesniejsze premiery Nikona, D600 i D800 to bylo duzo ach-ech, by juz po dwoch miesiacach (moze nawet nie) zaczynaly sie placze, ze cos Nikon spartolil, ew. obrona Czestochowy przez fanboyow, ktorzy usilnie zaprzeczali nieszczelnosciom, nierownym punktom AF, kurzom, itd. itp.
no to moze tutaj jest wstepna stypa, ale dla odmiany okaze sie, ze nic nie zrypali. chociaz nie zakladalbym sie ;)
Dlatego pozyjemy zobaczymy bo poki co niewiele osob trzymalo to w rekach nie mowiac o testowaniu. Wiele osob spodziewalo sie wiecej przez nazwe nawiazujaca do bardzo dobrego d700. Oby tylko dzialal jak trzeba.
Ale wtedy to była profanacja. Za chwilę niektórzy odkryją jak bardzo jest to przydatne i wtedy będzie super (bo ma to Nikon).
Dla mnie uchylny ekran to zadna profanacja a fajny dodatek
Ale brak AF-On? Po co to było kastrować?
Żeby ludzi wk^H^H?
Coby nie mowic dostali fajna puszke.
A ja akurat rozumiem rozczarowanie Nikoniarzy. Ten D750 nijak sie ma do D700, to coś pasuje bardziej na D620. Miałem D700 przez kilka lat - to zupełnie inne body niż ten D750. Jak dla mnie - porażka. Nie wiem jak oni teraz chcą sprzedawać D610 - chyba, że znacznie stanieje.
No właśnie nie aż tak sporą - $400 (wg B&H) i jeszcze się będzie zmniejszać.
--- Kolejny post ---
Nie będę wychwalał 6D bo zmieniłem system ze względu na szkła, ale D750 to kolejny brak konsekwencji i spójności. Skoro to nawiązuje nazwą do D700 - to dlaczego jest ZUPEŁNIE inne? D700 to była matryca D3 i ergonomia dziejszego D810. D750 to powinna być matryca 24 Mpix (albo i mniejsza nawet) i body w stylu D810, a nie D610. Konkurencja nie ma dwóch body BARDZO do siebie podobnych i różniących się o te $400 - bo po co?
Lepszość sprowadza się do:
- 1/4000 vs 1/8000
- xsync 1/200 vs 1/250
- obsługi CF
d750 jest lepszy w:
-AF (-3EV)
-1080p60
-Odchylany ekran do video
-Lepszy sensor
-CLS z body
-Lens 20/1.8 - brak odpowiedników
-Video focus peak/zebra
-Jednoczesne Nagrywanie na kartę + wyjście HDMI
-WiFi
Do tego jest tańszy.
A te dwadzieścia mm to jest na stałe przyspawane do tego korpusu że to taka jego zaleta ;).
Na papierze świetna pucha. Zobaczymy w praktyce,ale jestem przekonany, ze będzie super.
Odchylany ekran BARDZO mi się podoba. Pomimo, że foce 5dmkII i 6d ciąglę zazdroszczę go koledze, który ma 60d:) Ujęcia z poziomu podłogi albo nad tłumem. Bardzo przydatna rzecz np. w reportażu albo fotografii dzieci (z przyczajki).
Kukułka też się czasami przydaje do zwykłych pstryków ;)
20/f1.8 to też strzał w 10. Do tej pory była tylko stara sigma z wątpliwą jakością i AFem. Nowy nikon jest świetny na FF ale też do cropa. Dziwne, że dopiero teraz coś takiego wypuszczają. Nikt nie miał jasnej szerokiej stałki do PAS-C.
WOW - dodali auto iso przy filmowaniu ... :mrgreen:
Na dpreview podali, nieco inne szczegóły np. że ma filtr AA, zebra tak, ale bez focus peaking.
Trzeba będzie poczekać na oficjalne parametry od Nikona.
Digital Photography Review
nigdy nie kupię puszki z ruchomym lcd :)
no chyba że już nie będzie z nieruchomym - to sobie przykleję :mrgreen:
1 nie lubię popsutych flexów :mrgreen:
2 po co miałbym to połamać
3 do niczego nie potrzebuję (to zupełnie serio)
4 w takim wykonaniu jak w D750... wygląda to katastrofalnie
...w sumie najważniejszy jest dla mnie wizjer (optyczny !), ekran - czasami spojrzę przez sekundę
Czyli idąc tym tokiem myślenia; jak nie da się podpiąć do tej puszy 17-40/4 L to jest to jej wada ;)? Ciekawy sposób myślenia :mrgreen:.
Skrótowo.
Moim zdaniem dla użytkoników ciekawa propozycja.
Brak focus peaking przy filmowaniu praktycznie eliminowałby mnie z grona kupujących. To tak na marginesie.
Co do reszty to Nikon mnoży mało różniące się byty. Moim zdaniem to nie jest dobre i już niejedna firma się na tym przejechała.
zależy kto, ja zawsze z wizjera :)
średni analog - masz rację ...ale kominek się nie gibał ;)
5d3 moglby miec gibany ekranik :D, a 750 imo fajna.
No to czekam na 5dmk4
Nazywa sie tot wizjer katowy, do kupienia w sklepach foto..... ;)
Nikon D750 Review - initial thoughts and video footage
"...Even for A7S owners like myself the D750 will make a very good B camera, if one has enough lenses to do it justice. I just about do, but I really miss my stabilised Canon lenses. The problem is for Canon lens owners like myself, aside from the very expensive 1D C, Canon are down across the range of DSLRs and mirrorless cameras for performance. They are now a distant 4th on video quality behind Sony, Panasonic and Nikon and a mediocre 3rd behind Sony and Nikon when it comes to stills quality on their APS-C and full frame sensors..."
No i?
Wygląda, że będzie chętnie wybierany
Nikon D750 Review | Destination Wedding Photographer
Przez ślubniaków nikoniarzy pewnie tak 8-).
Tak zupełnie na marginesie to IMHO ten gość albo nie umie obrabiać zdjęć albo nie widzi kolorów. Dla mnie te zdjęcia kolorystycznie są po prostu brzydkie.
Noo wyciaganie z cieni robi wrazenie. Canonem nie da sie juz pracowac.
D750 vs... 5D III
Nikon D750 czy może nas czymś zaskoczyć? | LENSPRO
Test z Optycznych :
Test Nikon D750 - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl
fajny aparat ale znowu problem, tym razem coś daje cień na matrycy przy zdjęciach pod światło, już padają pytania o wersję 760, niedobrze bo uważam że realna konkurencja jest niezbędna dla rozwoju naszej wspaniałej firmy.