-
O cenach w Polsce i innych krajach Europy
INFO: wydzielone z dyskusji o Otusie 85/1.4. akustyk
Pomyśl o tym w ten sposób:
W Polszy zarabiasz 2000zł.
Za granicą tez 2000 tylko w euro.
Taka Sigma w Polszy wychodzi ok 3500zł czyli 1,5 wypłaty. I całkiem sporo ludzi jak na nasze zarobki to kupuje.
Taki Zeiss za granicą 3500 eurasów czyli 1,5 wypłaty. Jest szansa że jakiś napaleniec się znajdzie. A Zeiss raczej na ilość nie idzie.
-
Odp: Zeiss Otus 85mm f/1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Pomyśl o tym w ten sposób:
W Polszy zarabiasz 2000zł.
Za granicą tez 2000 tylko w euro.
ten rachunek ma jednak mankament. od zarobkow trzeba odjac tzw. koszty stale: hipoteka, dojazdy do miejsca pracy, ubezpieczenia, itd. itp.
a to moze nie jest 1:1, ale nadal nie spodziewam sie, zebys za wynajem kawalerki w srednim miasteczku w PL placil 800 EUR. albo 2 EUR za jednorazowy
bilet do miejsca pracy - chyba, zebys chcial autem, to 20 EUR za dobe (jak dobrze trafisz, bo to oczywiscie nie jest stawka w srodku wiekszego miasta)...
koniec koncow oczywiscie nadal na polnocy Eurozony zostaje wiecej, ale nie upraszczajmy tego zbytnio...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nadal nie spodziewam sie, zebys za wynajem kawalerki w średnim miasteczku w PL placil 800 EUR. albo 2 EUR za jednorazowy
A weź zastosuj mój wcześniejszy przelicznik czyli 1 euro = 1 złoty
Zgodnie z tym kawalerka za 800zł to całkiem przeciętna cena wynajmu podobnie jak bilet za 2 złote (ale to dotyczy małego miasta jakim jest Nowy Sącz a tam przeciętne zarobki to raczej poniżej 2000). Na dodatek jedzenie czy też elektronika i agd kosztuje w Polsce tyle samo co u niemiaszków i to licząc po normalnym kursie wymiany. Wychodzi więc że poziom wyrzeczeń żeby u nas odłożyć na Sigmę a w eurozonie na Zeissa całkiem podobny z małym wskazaniem na niekorzyść Polski, zgadza się?
-
W wawie bilet jednorazowy to już chyba ponad 1 Eur chodzi. Europa bym powiedział. :)
Nieruchomości na zachodzie umieją być tańsze. Droższe niż w Wawie to już pewnie tylko w Londynie są.
-
Skad wy bierzecie te informacje? Jedzenie jest ciagle jeszcze duzo tansze w Pl niz w De, dotyczy to rowniez nieruchomosci, benzyny, pradu, gazu, lekarstw, uslug, ubezpieczen i wielu innych rzeczy, na ktore wydaje sie pieniadze codziennie. To rezultuje duzo wyzszymi kosztami utrzymania. Nie sugerujcie sie krotkimi wyjazdami "na zarobek", one nie sa miarodajne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Nieruchomości na zachodzie umieją być tańsze. Droższe niż w Wawie to już pewnie tylko w Londynie są.
To chyba w Sopocie dawno nie byłeś :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Droższe niż w Wawie to już pewnie tylko w Londynie są.
Wawa to stolica i jedno z drozszych miejsc, jak porownasz inne stoloice, czy metropolie, to okarze sie ze Wawa jest tania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
A weź zastosuj mój wcześniejszy przelicznik czyli 1 euro = 1 złoty
Zgodnie z tym kawalerka za 800zł to całkiem przeciętna cena wynajmu
w miare wiekszym miescie? cena 800 EUR to tutaj Utrecht czy Haga (po 300-500 tys. mieszkancow)
szybki rzut oka na internet pokazuje, ze jednak w PL tego w okolicach 800 PLN nie zrobisz. ale tez na pewno nie w okolicach 800 EUR...
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Na dodatek jedzenie czy też elektronika i agd kosztuje w Polsce tyle samo co u niemiaszków i to licząc po normalnym kursie wymiany.
oj, na ile widze to w PL jest drozej nawet niz w NL. a DE jest tansze.
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Wychodzi więc że poziom wyrzeczeń żeby u nas odłożyć na Sigmę a w eurozonie na Zeissa całkiem podobny z małym wskazaniem na niekorzyść Polski, zgadza się?
mniej wiecej tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Skad wy bierzecie te informacje? Jedzenie jest ciagle jeszcze duzo tansze w Pl niz w De, dotyczy to rowniez nieruchomosci, benzyny, pradu, gazu, lekarstw, uslug, ubezpieczen i wielu innych rzeczy, na ktore wydaje sie pieniadze codziennie
praca ludzka jest drozsza w DE, wiec wszystkie uslugi sa z automatu duzo drozsze.
co do jedzenia - tu akurat Niemcy nie sa az tak bardzo drogie, a na pewno jakosciowo lepsze niz PL. podobnie jakas Franca czy Austria. de facto i w UK mozna niedrogo zakupy zrobic, chociaz co do jakosci ich zarcia to mam duze zastrzezenia (zoladek Brytyjczyka to smietnik, oni nie maja zadnego poczucia smaku).
drogo jest w krajach typu Holandia czy Dania. a jakosciowo roznie
Szwajcarii czy Norwegii nie tykam, w temacie kosztow zycia. niech sczezna chciwcy...!
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
To rezultuje duzo wyzszymi kosztami utrzymania. Nie sugerujcie sie krotkimi wyjazdami "na zarobek", one nie sa miarodajne.
wiec wlasnie to tez chcialem uzmyslowic. jesli sie "zarabia tam a wydaje tutaj" to to nie jest w zaden sposob miarodajne...
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Wawa to stolica i jedno z drozszych miejsc, jak porownasz inne stoloice, czy metropolie, to okarze sie ze Wawa jest tania.
dla uzmyslowienia roznic tylko podekleje:
Huizen te huur in Amsterdam [funda]
na obrzezach Amsterdamu, owszem, mozna cos ponizej 1500 EUR za miesiac znalezc. czasem to nawet sa dzielnice, gdzie mieszkaja tez biali autochtoni a dojazd do centrum miasta zajmuje mniej niz godzine (komunikacja publiczna, bo wlasnym autem w Amsterdamie to kaplica)
ale w centrum juz nie ma, ze boli...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Skad wy bierzecie te informacje? Jedzenie jest ciagle jeszcze duzo tansze w Pl niz w De, dotyczy to rowniez nieruchomosci, benzyny, pradu, gazu, lekarstw, uslug, ubezpieczen i wielu innych rzeczy, na ktore wydaje sie pieniadze codziennie. To rezultuje duzo wyzszymi kosztami utrzymania. Nie sugerujcie sie krotkimi wyjazdami "na zarobek", one nie sa miarodajne.
A choćby stąd:
W Lidlu Polak zapłaci nawet ponad 2 razy więcej niż Niemiec - Hotmoney - Strona 3
Na zakupy do Lidla, ale niemieckiego - Finanse - WP.PL
i jeszcze to:
Gdzie lepiej na zakupy? W Szczecinie tańsza żywność, w Niemczech chemia - Wieści - MM Moje Miasto
część rzeczy jest tańsza, część droższa.
średnio koszty utrzymania wyjdą podobne. Tylko zarobki nam się rozjeżdżają
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
na obrzezach Amsterdamu, owszem, mozna cos ponizej 1500 EUR za miesiac znalezc
Gdyby w Polszy za cenę 1000zł dało się wynająć mieszkanie 96m2 o takim standardzie
Appartement te huur: Daguerrestraat 33 INCL PP 1087 BR Amsterdam [funda]
to wcale bym nie narzekał
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
ale Lidl, Aldi czy Biedronka to nie jest jedyne miejsce, gdzie mozna robic zakupy (a nawet tu nie ma konsensusu co do cen). to ze ceny w nich sa podobne w roznych krajach mnie specjalnie nie dziwi - to czesto te same towary...
ale sa tez warzywniaki, miesne, rybne, piekarnie... te rzeczy w PL sa wyraznie tansze. mowie z autopsji, nie z artykulow w gazetach...
z innej beczki - jako ze ta dyskusja ma malo wspolnego z Otusem, to bedzie z czasem wyczyszczona. nie dzisiaj, ale jeszcze w tym tygodniu na pewno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Z tych linkow wynika to co napisalem wczesniej, ze towary, ktore kupuje sie na codzien (np. Zywnosc) jest znacznie tansza w Pl. Chyba, ze kupujesz codziennie gumowe pontony albo kremy do opalania... Sprawdz sobie jeszcze ceny wynajmu mieszkan np. W Monachium, ceny pradu i gazu (ja place ok 150 euro miesiecznie) i jak chcesz, to mozemy wrocic do tej dyskusji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
z innej beczki - jako ze ta dyskusja ma malo wspolnego z Otusem, to bedzie z czasem wyczyszczona. nie dzisiaj, ale jeszcze w tym tygodniu na pewno.
No skoro tak, to można pohulać.... Niech mi ktoś powie czy w Polsce można kupić pomidory po 20 PLN za kg i kompletnie "taste-free"? Bo w USA bez problemu.
A w ogóle to trzeba mieć świadomość klasowa. Z perspektywy człowieka-studenta, jak ktoś napisał, czy osoby z dochodami 2000 pLN w Polsce czy $2000 /miesiac w USA, obiektywy otus, mieszkania w centrum wielkich miast, tak jak i jachty 50 metrowe powinny w o góle nie istnieć. W głowach się ludziom przewraca od tych rewolucji....:twisted:
-
Nie czytałem naukowych analiz i porównań, ale mam kolegę, który mieszka niedaleko granicy z Niemcami. I on jeździ na zakupy spożywczo-higieniczne do Schwedt, bo - jak mówi - "tam jest taniej i lepsze".
A co do Britney, to już dawno ujął mnie i ciągle trzyma, wspaniały przebój "Hit Me Baby One More Time".
-
Mieszkam przy granicy z Francja, czesto robie tam zakupy. Jest wiele tanszych i ciekawszych produktow. Nie oznacza to, ze na calym terenie Francji jest taniej niz w Niemczech. Wystarczy wybrac sie do spozywczego np. W Alpach....
-
No wlasnie, jakby zarabial w Szwajcarii, mieszkanie placil w Warszawie, a zakupy robil w Niemczech przy naszej granicy to i dwa Zaissy by sobie czlowiek kupil.
U mnie 0.5kg najtanszego chleba - 5PLN, razowego 12PLN, ale za to bilet na autobus miejski 1PLN, metro 2-3PLN
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
U mnie 0.5kg najtanszego chleba - 5PLN, razowego 12PLN, ale za to bilet na autobus miejski 1PLN, metro 2-3PLN
u mnie w NL:
bochenek chlebopodobny bialy - jakies 1,5 EUR. rzecz nadajaca sie wylacznie do stostowania, bo do jedzenia zywcem absolutnie nie.
bochenek dobrego ciemnego chleba (Waldkorna - Free Range Cooking For Dummies: Waldkorn Bread ) - ze 3~3,5 EUR
przejazd tramwajem - w zaleznosci od odleglosci ale na krotkiej miejskiej trasie miedzy 1 a 1,5 EUR (to dziala na zasadzie karty chipowej - OV-chipkaart - Wikipedia, the free encyclopedia). cena dla turysty za jednorazowy przejazd to 3 EUR
pod ta sama karte chipowa podlegaja wszystkie srodki komunikacji publicznej, wiec rowniez metro amsterdamskie czy roterdamskie, pociagi (poza objetymi rezerwacja), autobusy itd. itp. i tu dla przykladu jest juz mniej wesolo, bo bilet powrotny Haga-Amsterdam, czyli odcinek raptem 50 kilometrow, to 22 EUR. a! no i litr benzyny 95 to obecnie okolo 1,75 EUR, przy autostradzie nawet do 10 centow drozej.
aa... no i parkowanie w miescie... w Hadze na ulicy 1,70 EUR za godzine, na parkingu w centrum sredni 3 EUR/h. a to nie jest drogie miasto, bo w Utrechcie, Rotterdamie czy Amsterdamie jest wiecej. w centrum tego ostatniego przez caly tydzien od 6 do 22 jest 4-5 EUR/h ;) podobno nie jest to szczyt szczytow, bo Londyn jeszcze drozszy ;)
w NL ceny komunikacji to konsekwencja refundowanych przez panstwo kosztow dojazdu do pracy (nie tylko przejazdow sluzbowych!) do bodajze 100 km od miejsca zamieszkania wlacznie. w weekendy kolej ma ostre promocje, zeby zapelnic wagony, bo rzadko kto chce sie dobrowolnie wykrwawiac z wlasnych dochodow na pociag...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
No wlasnie, jakby zarabial w Szwajcarii, mieszkanie placil w Warszawie, a zakupy robil w Niemczech przy naszej granicy to i dwa Zaissy by sobie czlowiek kupil.
Dokladnie.;)
PS. U mnie chleb nawet troche drozszy, a bilet jednorazowy 2.30 Euro :( Jak zyc Frau Kanzlerin? :)
PS. Otusa nie kupie chocby kosztowal 1/10, bo slepawy sie robie, wiec problem z glowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Wystarczy wybrac sie do spozywczego np. W Alpach....
Pół litra Żubrówki widziałem za ~21 EUR (w Alpach francuskich).
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
pociagi (poza objetymi rezerwacja), autobusy itd. itp. i tu dla przykladu jest juz mniej wesolo, bo bilet powrotny Haga-Amsterdam, czyli odcinek raptem 50 kilometrow, to 22 EUR
Za 12 km (Taesch->Zermatt->Taesch) niedawno płaciłem 40 CHF (2x16+8), więc taniocha :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Żubrówka to akurat ruska wódka od jakichś dwóch lat (nalezy do niejakiego Rusłana Tariko, czyli Russkij Standard), o czym niestety niewielu z nas wie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
nie czuje sie zszokowany. w Holandii flaszka kosztuje 17 EUR.
tak ze przy kazdej wizycie w ojczyznnie z radoscia kupuje trzy za ten pieniadz ;)
ale... kopnij sie do Skandynawii i zobacz tam ceny wody... to Cie 20 EUR nawet juz nie zszokuje...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Za 12 km (Taesch->Zermatt->Taesch) niedawno płaciłem 40 CHF (2x16+8), więc taniocha :-)
Helweci to sa zdziercy, a ich kolejki (gorskie) to kwintesencja wyzysku. ja ten kraj omijam kiedy tylko moge. tylko nedzna pogoda i dojenie z forsy jeleni
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Żubrówka to akurat ruska wódka od jakichś dwóch lat (nalezy do niejakiego Rusłana Tariko, czyli Russkij Standard), o czym niestety niewielu z nas wie.
no i skonczylo sie rumakowanie... :(
-
Odp: O cenach w Polsce i innych krajach Europy
To samo zresztą tyczy się innych "polskich" wódek, jak Bols czy Soplica
-
Bols nigdy nie był :mrgreen:
-
to co, jutro bedzie do wycieca offtop o wodce? :) :) :)
-
A co ty mi tu chcesz w Hydeparku wycinać, hę? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A co ty mi tu chcesz w Hydeparku wycinać, hę? :)
potworz glosno i wyraznie: porzadkowac! :)
no...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
porzadkowac!
A, to w takim razie w porządku :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wodka jest polska, tylko wlasciciel z Rosji i tam plyna zyski. Przeciez czekolady z Wedla, tez nie sa japonskie tylko polskie.
Poza tym jak komus smakuje, to nie wazne kto to sprzedaje (o ile nie mieszamy politiki i ostatniej mody na dowalanie ruskim).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Wodka jest polska, tylko wlasciciel z Rosji i tam plyna zyski. Przeciez czekolady z Wedla, tez nie sa japonskie tylko polskie.
Poza tym jak komus smakuje, to nie wazne kto to sprzedaje (o ile nie mieszamy politiki i ostatniej mody na dowalanie ruskim).
Bo do czekolady nikt nie przywozi mleka z Japonii. Do zubrowki spirytus jeździ z rosji.
Poza tym niechęć do ruskich znaczna część z nas ma wyssaną z mlekiem matki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Z tych linkow wynika to co napisalem wczesniej, ze towary, ktore kupuje sie na codzien (np. Zywnosc) jest znacznie tansza w Pl. Chyba, ze kupujesz codziennie gumowe pontony albo kremy do opalania... Sprawdz sobie jeszcze ceny wynajmu mieszkan np. W Monachium, ceny pradu i gazu (ja place ok 150 euro miesiecznie) i jak chcesz, to mozemy wrocic do tej dyskusji.
We Włoszech jest zajebiście. Cena wielu towarów, które kupujemy na co dzień jest znacznie niższa niż w PL. Np oliwa, kawa (3 paczki Lavazzy 8€), mięso z królika 1kg - 7,5€, chemia tańsza i lepsza od polskiej jakościowo 2x, podobnie markowe wina, owoce za grosze, ryby i sery znacznie tańsze niż w PL. Koszt wynajmu 2 małych pokoików 250€+opłaty (Kremona). Oczywiście w ich klimacie spalisz 2x mniej gazu do ogrzewania mieszkania. Ludzie pozytywnie nastawieni do świata i nie ma typowo polskiego bezinteresownego chamstwa. Przez 2,5 roku nie widziałem zataczającego się pijaczka na ulicy. Niestety kryzys daje teraz znać o sobie i na południu niektórzy zarabiają 800€ miesięcznie.
Cena sprzętu foto nie odbiega od cen w PL. Może jest minimalnie drożej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Niestety kryzys daje teraz znać o sobie i na południu niektórzy zarabiają 800⏠miesięcznie.
Ale za te 800 da sie spokojnie skromnie przezyc, zaplacic za ten pokoik, rachunki i jedzenie. Zostaje jeszcze kilka eurocentow na kupke na foto albo peroni a u nas za 800??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Ale za te 800 da sie spokojnie skromnie przezyc, zaplacic za ten pokoik, rachunki i jedzenie. Zostaje jeszcze kilka eurocentow na kupke na foto albo peroni a u nas za 800??
800⏠to wegetacja. Co innego, gdy żona zarabia 800 i mąż 1 000âŹ. Jak się ma własny domek i kawałek ogródka (a przeważnie się ma) z papryką, pomidorami, cukinią i kupą innego badyla, to można wegetować.
Cena 1l ON to 1,7÷1,75âŹ. Markowe ciuchy są też drogie. Np spodnie AJ około 200⏠(ale nowy model kupisz w każdym 50 tys. mieście). Po sezonie już tylko 99âŹ. Za rok i tak nikt ich nie kupi :). Dla porównania w jednej z warszawskich galerii trafiłem na GUESS za 540zł, ale model miał 2 lata.
W salonie firmowym Canon 50/1,8 - 130âŹ, w sieciówce bez promocji 120âŹ. Komputerki droższe niż w PL. Usługi telekomunikacyjne tańsze znaczniej niż w PL. Dzięki uprzejmości kolegi dzwonię z włoskiej karty w Polsce do włoskiego operatora we Włoszech i po 15 min rozmowy przychodzi komunikat, ze zdjęto z konta 20 eurocentów.
Najlepiej teraz chyba żyje się w Norwegii. Dobry znajomy zarabia przy montażu klimy 15 000zł. Ale wydaje na utrzymanie około 7 000zł. Może jak się już urządzi, to koszty będą mniejsze.
-
Mialem na mysli rzad wielkosci zarobkow. W kazdym z krajow w ktorych dluzej czy krocej mieszkalem/pracowalem, mozna zyc na zdecydowanie lepszym poziomie za porownywalna minimalna place. Nie istotne czy to ok. 6 funtow w Anglii 7 czy 8 Euro w Hiszpanii, Francji, Wloszech etc. az w koncu (strzelam) 6-7 zl w Polsce. Nigdy nie przeliczalem funta, euro czy marka na zlotowki bo czlowiek by zwariowal. Podany przyklad paliwa jak widac stosunek 1:3 na korzysc Europy. Czy to ze w polsce przykladowa 50tka 1.8 kosztuje pol czy jedna trzecia miesiecznej minimalnej wyplaty a w "Europie" poltorej podstawowej DNIOWKI.. A to to samo szkielko za ta sama cene