Moje skromne początki na forum:
1.
2.
Wersja do druku
Moje skromne początki na forum:
1.
2.
na forum może i tak :D Ty stary wyjadaczu :D
Dziękuję za miłe przywitanie. :)
Podoba mi się 2 i 3, wredny pajączek :D Jakiego szkła użyłeś? Bawiłem się kieyś Super Macro-Takumar'em 50mm F4, bardzo fajne, ostre szkło z ładnym bokehem.
Tak prawdę mówiąc, to nawet nie zwracamy uwagi na te pajączki. Większość poluje na skakuny. A mi podobają się kwietniki z tymi "chwytakami". Coś w nich jest. ;)
Szkiełko w tym przypadku to Vivitar 28 (Komine).
dawaj więcej :D
ten biały jest straszny, jak się dobrze przyjrzy :d
5.
salas "speszal for ju". :)
o dżizas co toto jest?!
Mszyce. ;)
odwrócony vivitar? :p
masakra :D to wielkie na górze jak jakiś żółw wygląda :D
A juści. Vivitar na rewersie.
jak jedynka totalnie mi nie podeszła tak 4 i 5 cacane
kaindox
Dziękuję serdecznie za komentarz.
6.
7.
8.
9.
Wykonane kompakcikiem z 2000r Canon G1. (Zakupiłem za 100zł. :) )
Pięknie, nawet pająki, których nie cierpię :(
Masz może fotę Tygrzyka Pasiastego?
Bangi.
Nie mam. Część fotografii "poszła" w niebyt z winy karty CF. Zły byłem pieruńsko.
Ole skoro darzysz takim głębokim uczuciem pajączki, to tego dedykuję Tobie. :)
10.
Dzięki ! ;)
Jak widzę takie foty to mi się kojarzy film Żołnierze Kosmosu ;)
Tym razem inne szkło. Autorevuenon (Tomioka) 55/1.4 na pełnej dziurze:
11.
11) Ładny obrazek kwiatowy, tak wyszło naturalnie, czy jakieś poprawki ?
10) Pajączek - mam podobne problemy ze świeceniem lampą, na czarnym tle.
Z kwiatkiem to dziwna sprawa. Generalnie na światełko polowałem. Tylko (tak sobie tłumaczę) tuż przed zapisaniem obrazu na matrycę musiały zmienić się warunki oświetleniowe i balans ciut zaszalał. Ja tego nie poprawiałem tylko podciągnąłem jeszcze w tejże kolorystyce.
Co do "problemu" czarnym tłem. Z czasem jak będę zamieszczał więcej fotografii w różnych galeriach, zobaczysz, że to zamierzony efekt. Teraz - kiedy mam ich jeszcze mało, ktoś może pomyśleć, że tak tłumaczę swoje błędy. :))) Uwielbiam kontrastowe tematy na czarnym tle. Moim zdaniem jest to sprawa dyskusyjna. Tak samo jak makro można byłoby oceniać portret. Jedni wolą na naturalnym tle z pięknym bokehem inni studyjny low-key ;)
Ale dla Cibie coś z ciekawym bokehem w makro (tło może nie idealne):
12.
Ta dla odmiany Industarem 61Ł/MC.
Autorevuenon (Tomioka) 55/1.4 - pieknie rysuje :p w dobrych warunkach wychodzi elegancki SWIRL bokeh :D
Miałem sprzedać to szkło, ale jednak leży w torbie i czeka na użycie :D
Te mydełko na 1,4 jest genialne. :)
Ogólnie można rzec, że jest dobrze.
tryton
Czekałem z niecierpliwością na Twój komentarz. Masz piękne prace. Zawsze mi się one podobały. Ale znając Twój pogląd na niektóre tematy fotografii makro (najkrócej aby owad był osadzony w "naturalnym środowisku") trochę się obawiałem.Tym bardziej jest mi bardzo przyjemnie, czytać takie słowa. I jeszcze bardziej urosłeś w moich oczach za otwartość na inne podejście do tematu.
14 zwraca uwagę i tu trzeba "walczyć" z płytką GO, jak to w macro.
Dopisz proszę - czym zrobione.
Nr12,13i14 - Indystrar 61Ł/MC.
15.
Autorevuenon 55/1.4 na pełnej dziurze.
16 Mróweczka jest ładna, jeszcze takiej nie udało mi się zrobić. Gratulacje.
Zrobiłbym małą winietę w narożnikach GP i GL i rozjaśniłbym "buzię" mróweczce, ale to tylko ja - amator.
Dziękuję serdecznie za miłe słowa.
Co do winietki. Mam mieszane uczucia. Powiedzmy, że jej nie nadużywam. ;)
Ogólnie staram się jak najmniej ingerować w fotografię, aczkolwiek nie mówię, że ta nawet bardzo mocno "pojechana" nie podoba mi się.
Ale liczą się dla mnie wszystkie komentarze.
Pozdrawiam.
Przemek - amator.
18.
19.
16 świetna poza mrówy, ogólnie fajne makro robisz, dopalasz lampą z góry czy może pierścieniową makro?
Świecę chinką YN 565EX. Robiłem różne dyfuzory ale dla wygody najczęściej używam MicroBox Aurora MBS plus mydelniczka na lampę. Do tego bracket własnego pomysłu. I małe blendy.
19 masz fajniejszą, taka środowiskową. Jak byś się bardziej obniżył to byś tego owada jeszcze fajniej odseparował.
Racja. W tym przypadku żabia perspektywa byłaby lepsza. Szokda, że nie miałem czasu bo "robalek" był nadzwyczaj ruchliwy. :) Zwiał skubaniec. :)
I znów Autorevuenon:
20.
21.
Dzięki za info, aż się chce iść w krzaczory z Takumarem makro jak patrze na robale :)
octopusik
Nie ma sprawy.
22.
22a.
Powyżej użyłem Lightsphere. Jego wadą jest ciężar. :)
Całość wyglądała tak:
Bardzo ładna galeria, podoba mi się makro przyroda w twoim wydaniu. Cykasz z blokadą lustra?
Dziękuję serdecznie.
Typowe makro robię głównie LV "z ręki" . Kiedyś się przemogłem, a że i trochę ślepy jestem to bardzo pomocne.
:)
Przy "normalnych" skalach tylko i wyłącznie przez wizjer. Tak łatwiej mi komponować kadr.
25.
Szkło: Biometar 80/2.8MC
26.
Bardzo lubię powyższą fotografię. Przedstawia zarodnię mchu (płonnik). Tylko standardowe wywołanie RAW.
Mało popularne aczkolwiek ciekawe szkło: SIGMA 200/3.5 MACRO gwint M42 plus pierścienie +plus DCR 250. :)
Odjechane, zwłaszcza 26, tło wygląda jak przygaszone płomienie. Kurczaki, stare szkła mają potencjał... oczywiście poparty doświadczeniem i znajomością tematu. Skromne początki ( twój wpis w pierwszym poście)? To co będzie jak się rozkręcisz:)?
Dziękuję. Chyba dlatego ten mech tak się nazywa - płonnik. :)
"Początki" to na CB. Faktem jest, że uczę się cały czas. Ale to chyba jak każdy. ;)
Podpatruję, świetne kadry, może się czegoś nauczę i powyciągam jakiś starocie M42.
RobertON dzięki serdeczne - miło czytać. :)
Troszkę przemknęło przez moje ręce szkieł manualnych. Niektórych żałuję. Ale cóż, nie stać mnie na "zbieranie". Ale mam kilka, których się nie pozbędę. :)
28) Chciałem policzyć nogi, ale dałem spokój - jest świetne ujęcie, tak jak i mróweczki.
RobertON ;)
Pluskwiaki w kwadracie.
29.
30.