Kurz:te drobinki latające w powietrzu,widziane pod swiatło.
Udało mi sie pofocić w locie owady latające pod światlo,te wqu.. murwykuszki.Wielkosci 1-3 mm.
Kurzu nie ! . może to i głupie ,po co komu drobinki kurzu ? ,ale jak to ugryźć ?
Wersja do druku
Kurz:te drobinki latające w powietrzu,widziane pod swiatło.
Udało mi sie pofocić w locie owady latające pod światlo,te wqu.. murwykuszki.Wielkosci 1-3 mm.
Kurzu nie ! . może to i głupie ,po co komu drobinki kurzu ? ,ale jak to ugryźć ?
myśle że kurz musi być dość spory żeby jako tako zatrzymał światło ja bym ustawił ostrość na manualu i w tym miejscu gdzie ustawilem ostrosc pomiedzy aparatem a oknem starałbym się rozwiać kurz, zasada podobna do fotografowania padającego śniegu
na śnieg dużego wpływu też nie masz, z tym że śnieg np podczas tego jak wieje leci w dół, w przypadku kurzu krąży on i unosi się więc można trochę dłużej naświetlić i mieć fajny high key ze światła a w sofcie już kurz clarity podciagnąć i powinno ładnie wyjść , jasności w góre, cienie w dół i done :)
moze raczej zalezy od kąta i kierunku oswietlenia... ?
problem polega na tym że światło pomimo tego ze na zdjęciach można sfotografować jako proste linie, rozkłada się wokoło , dlatego jak masz okno w pokoju to masz caly pokoj jasny, mysle zeto moze pomoc ale dramatycznie nie zmieni wszystkiego
Teraz już za późno,ale przy pierwszej okazji spróbuję :D .
btw
teraz mogę wyjawić skąd pomysł:
będąc w markecie natknąłem się na stoisko wędliniarskie w holu.
Wyroby wyglądały OK ,ale nie osłonięte od góry.
Ale: przez świetlik w dachu wypadł piękny promień slońca,
który pokazał nad tymi wędlinami kłęby kurzu .
Na zaproszenie sprzedawcy do zakupu-odpowiedziałem,
że mam wyobraźnię i widze kilgramy kurzu na szynce i kiełbasie.
pani zrobiła zdziwiona minę ........
Zrób fotkę matrycy ???
Ja mam wrażenie ze własnie musisz złapać promień mocnego swiatła, tak żeby odbijał się od kurzu aby on się wyróżniał i był jasniejszy od tła. Możesz się z lampą czy czyms tak pobawić ;)
tak tylko że te promienie powstają zauważ w momencie gdy albo masz kurz , albo mgłe albo w okolicach chmur , taki więc nie możesz mieć czystego powietrza, bez solidnej obróbki ciężko będzie teki efekt uzyskać
Jak potrzebujesz osiagnac ten efekt to mozna to uzyskac w photoshopie. Chyba ze chcesz robic fotki kurzu
Też mi się tak wydaje.
Kto wszedł do ciemnej szopy w letni dzień w południe wie o co chodzi. W miejscu szczeliny (np między deskami), gdzie wpada ostre światło kurz powinien być do uchwycenia (chyba).
Tylko kurzowi trzeba trochę pomóc (tzn nakurzyć). Wytrzepać stary koc, albo zamieść podłogę na sucho :).
Klucz do kurzu jest chyba w tym, co napisane w ostatnich wypowiedziach:
po pierwsze - nakurzyć,
po drugie - musi być nierównomierne oświetlenie, to znaczy wąska, odcinająca się od reszty przestrzeni struga światła - jak ten promyk zza chmur lub uchylone drzwi w stodole.
Dzięki za tę burzę mózgów :lol: .
Zróbmy jakiś challenge kurzowy . :D .
Może to Tobie w czymś pomoże:
ORBS OF LIGHT
Photographing airborne dust
Flash Photography Tips and Tricks with Dust – PictureCorrect
KURZ: mam go :mrgreen: .
Skojarzyło mi się takie zdjęcie http://new-york.miasta.org/wp-conten...-Central-1.jpg
Więc chyba trzeba wziąć wielki format, statyw, i postarać się o wizę do nowego Wielkiego Brata ;)
Świetna fota ,ale skąd ja wezmę takie hektary przestrzenne ?.
To przecież ameryckie rozmiary :lol: .