-
Lustro do 1000zł z obiektywem. 40d?
Poszukuje mojej pierwszej własnej lustrzanki, wcześniej miałem tylko pożyczonego nikona 60d.
Aparatu potrzebuje głównie do nauki. Zdjęcia jakie będę robił to zwierzęta(raczej w bezruchu) i portrety. Do tego wiadomo po trochu wszystkiego, krajobrazy, imprezy itp.
Po przeszukaniu forum wstępnie zdecydowałem się na Canona 40d z kitem. Tak do 1000zł.
Następnie chce dokupić stałkę 50 1.8(400zł nowy) od Canona.
Po dozbieraniu kasy chciałbym kupić tanie 55-250 lub 70-300(600 nowy) żeby poszerzyć zakres ogniskowych.
Jeśli byłaby niska cena samego Body canona to myślałem też o obiektywie Tamrona 17-55/2.8(600-700zł), który byłby wyraźnie lepszy od kita, a cena jest w miarę ok.
Myślałem też o nikonie D5100(za 1000zł z kitem) lub Sony-A58(1500 z kitem nówka.)
Co będzie najlepszym rozwiązaniem?
1. 40d + kit + 50/1.8, kilka miesięcy później 55-250. 2000zł
2. 40d + 17-55/2.8, kilka miesięcy później 50/1.8+55-250. 2400
można zawsze 3-4 stówki mniej biorąc używki.
I jeszcze jedno pytanie na temat przebiegu. Szczerze mówiąc chciałbym coś z przebiegiem ok 25k. Ale czy nie lepiej kupić tańszy z przebiegiem 50-60k? Żywotność to 100k. A mi długo zajmie żeby wypstrykać kolejne 50k ale jak z innymi elementami aparatu?
-
Odp: Lustro do 1000zł z obiektywem. 40d?
Bierz 40D z przebiegiem ~50k, ale z dowodem zakupu (podbita gwarancja), aby można było wysłać na Żytnią i w ramach gwarancji do 100'000 klapnięć wymienić migawkę jak padnie wcześniej ;)
T 17-50 f/2.8 to bardzo fajne szkło, jako uzupełnienie tego 85 f/1.8 i masz bardzo dobry sprzęt na długo ;) (do czasu zakupu FF ;) )
-
40D to dobry pomysł.
Jeśli w planach nie ma filmowania, to na APS-C nie ma sensu (mz.) kupować nic droższego (sportu itp. nie biorę pod uwagę, bo mają być ujęcia statyczne). Ewentualnie 50D, ale przy ograniczonym budżecie lepiej zainwestować w szkła.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Bierz 40D z przebiegiem ~50k, ale z dowodem zakupu (podbita gwarancja), aby można było wysłać na Żytnią i w ramach gwarancji do 100'000 klapnięć wymienić migawkę jak padnie wcześniej ;)
T 17-50 f/2.8 to bardzo fajne szkło, jako uzupełnienie tego 85 f/1.8 i masz bardzo dobry sprzęt na długo ;) (do czasu zakupu FF ;) )
Co do obiektywów to się zgodzę.
Odnośnie dowodu zakupu - po co?
Z tego, co mi wiadomo, to nie jest on wymagany przy wymianie pierwszej migawki poniżej 100 000 cykli. Przynajmniej tak wynikało z wypowiedzi serwisanta, który przyjmował moją puszkę. Powiedział, że jeśli to migawka (moja puszka miała wtedy przebieg ~18 k), to wymieniają od ręki i obciążają kosztami Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Aparatu potrzebuje głównie do nauki. Zdjęcia jakie będę robił to zwierzęta(raczej w bezruchu) i portrety.
Jeżeli chcesz fografować zwierzęta to przygotuj sie na ruch, chyba że fotografujesz wypchane niedźwiedzie :)
Co do portertu to w innym temacie wyjaśniłem trochęco i jak.
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Do tego wiadomo po trochu wszystkiego, krajobrazy, imprezy itp.
Więc po trochu potrzebujesz, stałek, szerokiego szkła, jakiegoś zoomu, lamp, rybiego oka ,TS-E, i całej reszty akcesoriów :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Po przeszukaniu forum wstępnie zdecydowałem się na Canona 40d z kitem. Tak do 1000zł.
ten kit jest do kitu
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Następnie chce dokupić stałkę 50 1.8(400zł nowy) od Canona.
Też nie powala, a jeżeli nastawiasz się na zwierzęta i nie ściaga rewelacyjnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Po dozbieraniu kasy chciałbym kupić tanie 55-250 lub 70-300(600 nowy) żeby poszerzyć zakres ogniskowych.
I znowu bardzo budżetowo, musisz się nastawić że cały ten sprzęt o którym piszesz to fajny sprzęt ale wymaga on wprawy, wiedzy i umiejętności. 40D to nie aparat na którym dasz sobie ISO 1200 i będzie spoko. Bardzo fajna stara puszka która w rękach wprawnego fotografa potrafi często zaskoczyc.Dodatkowo szkła o których piszesz nie dadzą ci powalającej jakości, musisz sie z tym liczyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Jeśli byłaby niska cena samego Body canona to myślałem też o obiektywie Tamrona 17-55/2.8(600-700zł),
To jest sensowny tok myślenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Myślałem też o nikonie D5100(za 1000zł z kitem) lub Sony-A58(1500 z kitem nówka.)
co byś nie wybrał piszesz ze się uczysz więc czy to d5100 czy sony czy canon, będziesz i tak musiał pstrykać. Nie ma tego najlepszego, każdy ma swoje plusy i minusy, a w danym systemie nikt nie każe ci siedzieć. Jeżeli zapragniesz zmienić to nie ma problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Co będzie najlepszym rozwiązaniem?
1. 40d + kit + 50/1.8, kilka miesięcy później 55-250. 2000zł
2. 40d + 17-55/2.8, kilka miesięcy później 50/1.8+55-250. 2400
można zawsze 3-4 stówki mniej biorąc używki.
2
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
I jeszcze jedno pytanie na temat przebiegu. Szczerze mówiąc chciałbym coś z przebiegiem ok 25k. Ale czy nie lepiej kupić tańszy z przebiegiem 50-60k? Żywotność to 100k. A mi długo zajmie żeby wypstrykać kolejne 50k ale jak z innymi elementami aparatu?
Po pierwsze migawka ma swoją gwarancję ale to nie znaczy że kupując aparat z przebiegiem 25k migawka nie padnie ci po 50 klapnięciach. Tak samo w drugą stronę, to że zrobi 100k to nie znaczy że nie zrobi drugich tylu.
Po drugie jak długo zajmie ci wypstrykanie 50k zależy od ciebie. Ja jak miałem dostęp do pierwszego lustra potrafiłem dziennie lekko zgrywać po sto zdjęć. I możę wydawać sie to niedużo to w tym wypadku 50k mamy zrobione w półtora roku, gdzie tak naprawde to nie jest długo. Do dziś mam swojego 5d którego kupiłem 4 lata temu i do dziś latam z nim na śluby...
-
Dokładnie za tyle (1000zł) kupiłem swojego 40d z gripem i 50/1.8. To bardzo dobre narzędzie, w połączeniu z jasnym szkłem masz bardzo dobry tandem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
Cytat:
Zamieszczone przez Larino
Po przeszukaniu forum wstępnie zdecydowałem się na Canona 40d z kitem. Tak do 1000zł. .
ten kit jest do kitu .
Skad wiesz jaki obiektyw jest w kicie?
Cytat:
Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
Więc po trochu potrzebujesz, stałek, szerokiego szkła, jakiegoś zoomu, lamp, rybiego oka ,TS-E, i całej reszty akcesoriów .
Cytat:
Tak do 1000zł. .
Nie ponioslo Cie troche? :mrgreen:
Cytat:
Co będzie najlepszym rozwiązaniem?.
Kup 40D z kitem, a za kilka miesiecy zdecydujesz co dokupic
Cytat:
A mi długo zajmie żeby wypstrykać kolejne 50k
Conajmniej 5 lat. Chociaz niektorzy potrafia to zrobic w rok :)
-
Witaj
Gdzieś widziałem 1100D prawie nowy za 850 zł.
http://www.canon-board.info/galerie-...14/index2.html
Ostatnie cztery foty zrobione takim aparatem bo nie chciało mi się przekładać obiektywu do 60-tki.
Wbrew opiniom daje się tym aparatem zrobić zdjęcie. 800 ISO jest ok, a przy dobrym świetle i właściwym naświetleniu i odszumieniu 1600 ujdzie.
Oczywiście 40 D to inna szkoła ale musisz poszukać aparatu w dobrym stanie a nie ma wcale ich tak dużo (tych dobrych).
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Witaj
Gdzieś widziałem 1100D prawie nowy za 850 zł. [niki68] Takie tam i coś jeszcze
Ostatnie cztery foty zrobione takim aparatem bo nie chciało mi się przekładać obiektywu do 60-tki.
Wbrew opiniom daje się tym aparatem zrobić zdjęcie. 800 ISO jest ok, a przy dobrym świetle i właściwym naświetleniu i odszumieniu 1600 ujdzie.
Oczywiście 40 D to inna szkoła ale musisz poszukać aparatu w dobrym stanie a nie ma wcale ich tak dużo (tych dobrych).
Pozdrawiam
Sam używam zamiennie 50D i 1100D, i złego słowa o tanim plastikowym body nie powiem. Na "startowy" aparat jak raz, niezłe LV.
Wiadomo, do sportu się nie nadaje, bardziej do landszaftów. Ekranik to do podglądu histogramu, ale za to szum mniejszy na wysokim ISO niż z 50D.
Wiadomo 40D to jakby nieco wyższa półka, ale starsze urządzenie.
Na tym i na tamtym możesz się nauczyć, ale z racji okrojonych funkcji 1100D - szybciej to się stanie.
Jak się spodoba wydawanie kasy to dokupisz lepsze szkło, później lepsze body...itd.
-
Tez mialem 1100 wszystko fajnie poza mala rozpietoscia tonalna matrycy co przy zdjeciach nocnych bardzo irytuje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Skad wiesz jaki obiektyw jest w kicie?
Kit oznaczamy obiektywem który był w zestawie sprzedawany z apratem a w przypadku 40d był to 17-85 który jak wiemy nie był dobry.
-
Jeżeli fotografia jako taka sprawia ci radość, nie ma znaczenia co kupisz. Każdym z wymienionych zrobisz zdjęcie i to ładne poruszając się oczywiście w granicach optymalnych możliwości sprzętu. Jeżeli natomiast interesuje cię konkretny rodzaj fotografii, zorientuj się z czego będziesz najbardziej zadowolony.
-
Tamron 17 - 50 F2.8 Komplet (4550227610) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Myślicie że tamron w takiej cenie będzie ok? Czy coś z nim nie tak?
50tys zdjęć mi wystarczy na długo, ale nie wiem jak z wytrzymałością innych elementów. Chyba też powinno być ok.
A co do zwierząt to fotografuje, węże, legwany itp. Baaardzo powolne zwierzęta;)
Jak z tą wymianą migawki? trzeba mieć dokument zakupu czy nie?
-
Nowy kosztuje 1200 zł. Mam to szkło (przebierane) i musiałbym być zdesperowany aby sprzedać go za 600 zł lub musiałoby być z nim kiepsko. To moje zdanie i nie kupowałbym takiego szkła w ciemno.
Węże, legwany (jaszczurki) to Twoim zdaniem powolne zwierzęta. To zależy - mój boa 230 faktycznie mało się rusza ale miałem wcześniej iguanę i chyba miała ADHD :-) A poważnie to nie jest taka prosta sprawa. Zwierzęta o których mówisz, będziesz fotografował w świetle terrarium. To trudne warunki do uzyskania dobrych efektów. Iguany w teren na foty nie wyprowadzaj bo u mnie skończyło się to trzydniową nieobecnością. Cudem znalazłem pod stertą desek. Nie wiem w jakim celu te zdjęcia.
Pozdrawiam
-
Warunkiem darmowej wymiany migawki ( w takim sensie że nie płacisz za część,tylko za robociznę i przesyłkę) jest jej awaria poniżej gwarantowanego przebiegu. Nic więcej.
-
To widzę że 40d będzie najlepszym wyborem tak jak myślałem (opinie dla 1100d są dużo gorsze). Jedyną jego wadą jest wiek.
Więc pozostaje mi szukać fajnych ofert na puszkę i obiektyw T 17-50.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jestem mile zaskoczony bardzo konkretnymi wypowiedziami;)
Jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda współpraca z M42? Opłaca się w to bawić? Za małe kwoty można mieć obiektywy z bardzo dobrymi parametrami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
To widzę że 40d będzie najlepszym wyborem tak jak myślałem (opinie dla 1100d są dużo gorsze). Jedyną jego wadą jest wiek.
Więc pozostaje mi szukać fajnych ofert na puszkę i obiektyw T 17-50.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jestem mile zaskoczony bardzo konkretnymi wypowiedziami;)
Jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda współpraca z M42? Opłaca się w to bawić? Za małe kwoty można mieć obiektywy z bardzo dobrymi parametrami.
opłaca opłaca :p
instalujesz ML i jest wypas :D
kupisz 50tke lepszą od 50 1.8 sporo taniej :p kupisz nawet 50 1.4 w cenie 50 1.8 ;) tylko bez AF'a :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
opłaca opłaca :p
instalujesz ML i jest wypas :D
kupisz 50tke lepszą od 50 1.8 sporo taniej :p kupisz nawet 50 1.4 w cenie 50 1.8 ;) tylko bez AF'a :)
ML w 40d? Da się?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Larino
Nie wiem, czy się opłaca, ale można. Działa normalnie, manualnie :)
Przy czym wszystko zależy od ogniskowej. Miałem MIRa 35/2,0 i nawet fajny był, ale niewiele używałem - do niczego mi przesadnie nie pasował.
Można rozważyć jasne 50, szkła makro oraz tele. Tair 300/4,5 jest tani i lepszy optycznie od dowolnego zooma do 1000 zł, sporo też na rynku fajnych obiektywów 135 mm.
Sam się w to bawiłem, ale po uzbieraniu na 70-200 wszystko poszło w odstawkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Tair 300/4,5 jest tani i lepszy optycznie od dowolnego zooma do 1000 zł
Nawet od Tamrona 70-300 VC USD?
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
sporo też na rynku fajnych obiektywów 135 mm
Wymień trzy proszę. Fajny = co najmniej akceptowalna ostrość na pełnej dziurze, po domknięciu ostry minimum w centrum kadru.
rysz - te pytania to nie żadna złośliwość tylko ciekawość.
Larino - przerabiałem trzy 40D, jeden jest do dziś w rodzinie bo ma go mój tata. Ostatniego sprzedałem po tygodniu bo mi nie pasował po zejściu z 5DII ale:
- był w stanie niemal sklepowym
- dostałem do niego oryginalny grip
- dostałem kilka akku i ze 3 karty pamięci
- wszystko w pudełeczku cycuś glancuś
- przebieg 36k i kosztował 900zł
szukaj a znajdziesz dobra puchę za psi grosz. Jak chcesz kupić tanio Tamrona to pierwsze co prosisz to o RAWy i sam oceniasz ostrość. Jak ktoś się tłumaczy, że nie ma już puszki to odpuść bo możesz trafić na mydło.
Jak chcesz się bawić z M42 to zainwestuj w przejściówkę programowalną, ja już sobie szkiełko kalibrowałem z 5D i teraz trafia w punkt.
Rozważasz 50mm f/1.8 za 400zł? Nie poprę salasa z tym Takumarem f/1.4 bo go zwyczajnie nie miałem ale gwarantuję Ci, że dołożenie 400zł (trzeba poszukać ale pewnie się znajdzie) i kupno Canona 50mm f/1.4 to będzie dobra inwestycja.
Ostrość od f/1.6 jest genialna przynajmniej w moim egzemplarzu.
Staraj się nie ciągnąć zbyt ISO bo jak jesteś amatorem to będzie Ci ciężko opanować szumy :( ja gdzie mogę to nawet lampą z Lightsphere dopalam żeby ISO trzymać max 400 a podobno moja piątka lepiej sobie radzi z szumami od 40D :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Nawet od Tamrona 70-300 VC USD?
Miałem na myśli nowe, a wtedy to powyżej 1000. Faktycznie nie doprecyzowałem. Ten Tamron to świetny obiektyw. Ostrość mz. wypada podobnie, ale zoom zdecydowanie wygrywa stabilizacją, dobrym AF, masą i trochę kontrastem. Tair jest za to jaśniejszy i kilka razy tańszy, nawet od używanego Tamrona.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Wymień trzy proszę. Fajny = co najmniej akceptowalna ostrość na pełnej dziurze, po domknięciu ostry minimum w centrum kadru.
Wiem, że w pierszej kolejności kojarzy się Pentacon 135/2,8, który jest kiepski, ale są lepsze:
Dwa z własnego doświadczenia - Zeiss Sonnar 135/3,5 i jego klon Jupiter 37A. Miałem drugiego, pierwszego miał kumpel. W centrum ostre od f/3,5, po przymknięciu jeszcze ostrzejsze (lepiej, niż Tair 300/4,5). Niezły jak na M42 kontrast i dobra mechanika. Ogólnie na tyle podobne, że według mnie nie warto dopłacać do Zeissa.
Trzeci to Tair 11A (135/2,8). Nie miałem osobiście, ale z opinii i zdjęć w sieci wynika, że ostrość jest niezła i bardzo ładnie rozmywa tło - przysłona ma 20 listków!
Są też wynalazki takie jak Soligor 135/2,0 i podobne jaśniejsze niż f/2,8, ale rzadko się to pojawia w sensownych cenach (kiedyś Soligor wisiał na Allegro na ~1200 zł) i nie wiem jak z jakością optyki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Jak mowa o 135 to ja polecam pentax-a 135mm f3,5.
SMC Pentax-M 135mm F3.5 Reviews - M Prime Lenses - Pentax Lens Reviews & Lens Database
Nie próbowałem go z canonem ale z K-5 dawał świetny obrazek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Miałem na myśli nowe, a wtedy to powyżej 1000. Faktycznie nie doprecyzowałem. Ten Tamron to świetny obiektyw. Ostrość mz. wypada podobnie, ale zoom zdecydowanie wygrywa stabilizacją, dobrym AF, masą i trochę kontrastem. Tair jest za to jaśniejszy i kilka razy tańszy, nawet od używanego Tamrona.
Wiem, że w pierszej kolejności kojarzy się Pentacon 135/2,8, który jest kiepski, ale są lepsze:
Dwa z własnego doświadczenia - Zeiss Sonnar 135/3,5 i jego klon Jupiter 37A. Miałem drugiego, pierwszego miał kumpel. W centrum ostre od f/3,5, po przymknięciu jeszcze ostrzejsze (lepiej, niż Tair 300/4,5). Niezły jak na M42 kontrast i dobra mechanika. Ogólnie na tyle podobne, że według mnie nie warto dopłacać do Zeissa.
Trzeci to Tair 11A (135/2,8). Nie miałem osobiście, ale z opinii i zdjęć w sieci wynika, że ostrość jest niezła i bardzo ładnie rozmywa tło - przysłona ma 20 listków!
Są też wynalazki takie jak Soligor 135/2,0 i podobne jaśniejsze niż f/2,8, ale rzadko się to pojawia w sensownych cenach (kiedyś Soligor wisiał na Allegro na ~1200 zł) i nie wiem jak z jakością optyki.
Właśnie dlatego zapytałem bo pierwszą myślą jest właśnie Pentacon a swoją drogą miałem jakiegoś Panagora czy inny wynalazek i szału nie było - a pytam bo w okolicach 90mm nic sensownie taniego nie znajdę a do mieszka potrzebuję :)
Z tym Tairem to fakt tańszy i jaśniejszy to on jest (300-400zł vs 800-900zł) no ale jak mówisz, że ostrość porównywalna to dość dobrze świadczy o zoomie :) Też się zastanawiałem właśnie nad długim czymś za marny grosz i został albo Tair albo wynalazki typu 500mm f/8, narazie poluję na jakąś okazję :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fotomih
Jak mowa o 135 to ja polecam pentax-a 135mm f3,5.
SMC Pentax-M 135mm F3.5 Reviews - M Prime Lenses - Pentax Lens Reviews & Lens Database
Nie próbowałem go z canonem ale z K-5 dawał świetny obrazek.
Wiesz, mowa była o M42 ale jeśli jest przejściówka z potwierdzeniem ostrości i ten pentax nie kosztuje fortuny to jak najbardziej można się przyjrzeć tylko jest jedno ale... na targach staroci jest czasami masa M42 w śmiesznych cenach a pentaxów nie widziałem za to ani jednego więc i przejście na M42 chyba się będzie bardziej opłacać bo wiesz, upolujesz Takumara 50mm f/1.4 za 30zł i się cieszysz :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Właśnie dlatego zapytałem bo pierwszą myślą jest właśnie Pentacon a swoją drogą miałem jakiegoś Panagora czy inny wynalazek i szału nie było - a pytam bo w okolicach 90mm nic sensownie taniego nie znajdę a do mieszka potrzebuję :)
Z tym Tairem to fakt tańszy i jaśniejszy to on jest (300-400zł vs 800-900zł) no ale jak mówisz, że ostrość porównywalna to dość dobrze świadczy o zoomie :) Też się zastanawiałem właśnie nad długim czymś za marny grosz i został albo Tair albo wynalazki typu 500mm f/8, narazie poluję na jakąś okazję :)
Poważnie Tair chodzi teraz po ponad 300 zł?
Kiedyś dawało się go kupić za 200 - 250, a za 300 w idealnym stanie od ręki. Ale to było kilka lat temu.
Przewagą Taira nad zoomem jest szerokie płaskie pole i ostrość na brzegu. Te cechy sprawiają, że jest dużo lepszy do astro, bo daje ładne, punktowe gwiazdy w szerokim polu.
Do mieszka zdecydowanie polecam Jupitera 37A. Najostrzejszy obiektyw M42 jaki widziałem i do tego śmiesznie tani (< 100 zł bez problemu się kupi).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Wiesz, mowa była o M42 ale jeśli jest przejściówka z potwierdzeniem ostrości i ten pentax nie kosztuje fortuny to jak najbardziej można się przyjrzeć tylko jest jedno ale... na targach staroci jest czasami masa M42 w śmiesznych cenach a pentaxów nie widziałem za to ani jednego więc i przejście na M42 chyba się będzie bardziej opłacać bo wiesz, upolujesz Takumara 50mm f/1.4 za 30zł i się cieszysz :P
Pentax fortuny nie kosztuje f3,5 za 160zł, f2,8 za 250zł można kupić. Jakościowo przepaść np. w zestawieniu z Jupiterkiem 135mm.
Takumara za 30zł :) chętnie kupie :) chyba zera brakło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Takumar jest w cenie i raczej za 300-400 PLN.
Do mieszka Soligor/Cosina 100/3,5 Macro - jest nawet wersja EF canona.
Możesz poszukać bardzo dobrego obiektywu manualnego MACRO MC WOŁNA - 9 2.8/50 (Volna)
Wołna 9 MC 50mm f/2.8 ? Obiektywy makro ? Makro ? Obiektywy ? po prostu fotografować..., czyli jak robić dobra zdjęcia, nie wydając fortuny na drogą optykę..
Musisz szukać obiektywów 1:1, 1:2 o średniej długości ogniskowej. Ale to temat do makro.
-
obaj nie załapaliście :)
na targach staroci da się trafić takie perełki za 30zł, traktują to jak stare śmieci i oddają za śmieszne pieniądze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
obaj nie załapaliście
na targach staroci da się trafić takie perełki za 30zł, traktują to jak stare śmieci i oddają za śmieszne pieniądze
Ano nie załapaliśmy... albo nie mieliśmy takiego farta do Takumara :)
Miałem za to farta do innego szkła i kupiłem za śmieszny grosz z pierwszej serii Vivitar Series 1 70-210 mm f/ 3.5 Macro (I) Kiron w stanie "sklepowym".
Bagnet Nikon-AI, ale już założony pierścień i jestem pod wrażeniem jakości tego szkła na cropie. Tylko, że to ciężkie urządzenie - metal i szkło 879g z 1979 roku.
-
z salasem to my chyba na podobnych falach nadajemy :D co prawda Takumara tak nie kupiłem ale tatko Voigtlandera 50mm za 10zł z aparatem kupił :P a szkiełko się sprzedało za nieco ponad 200zł :)
rysz jak Taira trafisz samego teraz to jego realna cena to ~300zł. Inna bajka, że ludzie ponad 450zł potrafią wołać za sam obiektyw w stanie powiedzmy bdb. Oczywiście całe walizy Fotosnajpera też widywałem ale żadnej poniżej 700zł.
RobertON Volna jest droga w ciul - a boję się powtórki z Industara 61 Ł/Z a Cosina to swoją drogą zacne szkiełko :) miałem właśnie z bagnetem EF :) i zarobiłem na nim 50% wartości :) teraz ich już nie ma a i przeróbka mieszka pod EF napotkała na początku roku na mój słomiany zapał :) przecięty pierścień pośredni 31mm czeka dalej na przetoczenie i wyprowadzenie styków taśmą do góry :) mam nawet rysunek mocowań do mieszka dla tokarza :D
Chętnie za to przygarnął bym rzeczone szkiełko w wersji pod M42 :)
fotomih - jeszcze tylko dorwać przejściówkę z bagnetu pentaxa (K?) na M42 i do mieszka biorę :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Co do obiektywów to się zgodzę.
Odnośnie dowodu zakupu - po co?
Z tego, co mi wiadomo, to nie jest on wymagany przy wymianie pierwszej migawki poniżej 100 000 cykli. Przynajmniej tak wynikało z wypowiedzi serwisanta, który przyjmował moją puszkę. Powiedział, że jeśli to migawka (moja puszka miała wtedy przebieg ~18 k), to wymieniają od ręki i obciążają kosztami Canona.
Kilka lat temu kolega wysyłał na Żytnią i jak dzwonił dostał odpowiedź, że ma dostarczyć sprzęt z dowodem zakupu (był jeszcze na końcówce gwarancji), może faktycznie jakby coś innego jeszcze musieli wymienić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
rysz jak Taira trafisz samego teraz to jego realna cena to ~300zł. Inna bajka, że ludzie ponad 450zł potrafią wołać za sam obiektyw w stanie powiedzmy bdb. Oczywiście całe walizy Fotosnajpera też widywałem ale żadnej poniżej 700zł.
I pomyśleć, że miesiąc temu zastanawiałem się, czy nie sprzedać skrzyni z zestawem za 200, bo brakuje kolby od pistoletu i obudowa porysowana :P
-
Pewnie za tyle to by od ręki poszedł :) Jest jeden z totalnie startym lakierem za 150zł tylko a reszta to 450zł+ :)
-
-
cena całkiem rozsądna :p
według mnie warto :)
-
Jak masz kasę, to bierz. To porządny zestaw, nauczysz się na tym i jeszcze przez wiele lat będziesz korzystał. Sam bym go łyknął, ale już kupiłem. A o Cichym robi się głośno:D
-
Wygląda przyzwoicie. Pozostanie sprawdzić działanie.
-
Dzięki wielkie za pomoc w wyborze;)
Powiedzcie mi jeszcze jaka nie droga karta 4-8GB, raczej nie będę używał zdjęć seryjnych może tylko czasami. Więc super prędkości nie musi mieć.
http://www.empik.com/karta-compact-f...,elektronika-p
tylko 4GB
W tej cenie mam 8GB trochę wolniejszej ale nie znam marki: Karta pamięci CF Transcend 8GB x133 CompactFlash (4513988618) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Lub kingstona ale ta chyba będzie powolna
http://www.empik.com/karta-pamieci-k...,elektronika-p
-
bierz taka na jaka cie stac, bez rozmyslania
-
Żadna karta nie da Ci "super prędkości" w tym aparacie bo ma zapis z tego co pamiętam ok. 10MB/s :) mi się rewelacyjnie sprawdzały najtańsze zielone albo czerwone Kingstony 266x :)
-
Aparat zakupiony;)
Jak na razie jestem zakłopotany ilością funkcji, przycisków itp :D
-
A ja mam pytanie dotyczące wiarygodności podawanych na aukcjach stanów licznika migawki...jak to wygląda w praktyce? Czy może ktoś tym manipulować? Sprzedający często pokazujś screny różnych aplikacji podających stan licznika...
-
jeśli te screny są prawdziwe to pokazują ze sporą dokładnością 99,9%
co do manipulowania to jak ze wszystkim można coś zakombinować, z edytować wynik zamieniając kolejność cyferek lub jak ma się dostęp do oprogramowania serwisowego wpisać jaki kol wiek przebieg, ale tak normalnie to jest to wiarygodna informacja o ilości klapnięć
-
na aukcji gość pisał o ok 23 tysiącach zdjęć.
EOSinfo podaje że jest 21526, więc u mnie było wiarygodnie. O ile EOSinfo podaje prawidłowe dane ;)
-
Dobrze, że kupiłeś. Teraz zapoznaj się dokładnie z instrukcją i do roboty;)
Przebieg pokazywany przez Eos.info jest wiarygodny.
-
Jak na razie jestem zadowolony, trochę przybrudzona matryca (widać przy przesłonie f/14 małe plamki), teraz pozostaje tylko nauka ;)