Obiektyw do filmowania - Canon EOS 600d
Witam. Internesuję się filmowaniem. Postanowiłam zakupić lustrzankę Canona 600d i teraz pytanie: jaki obiektyw? kitowy odpada.
Niestety mój budżet na obiektyw to do 500zł ... myślałam nad Canon EF 50mm f/1.8 II - za 400zł spokojnie kupie, tylko że on jest bardziej portretowy i do zdjęć - tak mi się wydaje. Potrzebuję czegoś, co będzie miało dobre ręczne makro, a z tego co widzę, to w tym obiektywie będzie z tym ciężko. Możliwe że ktoś mnie wyśmieje, że za te pieniądze chce kupić obiektyw do filmowania, no ale cóż... może jakiś się znajdzie :)
Z góry dziękuję za pomoc, mam nadzieje że dodałam do dobrego działu. Pozdrawiam.
Odp: Obiektyw do filmowania - Canon EOS 600d
50tka o której wspominasz będzie w sam raz na początek przygody z filmowaniem jak na ten budżet. Da Ci bardzo dobry obrazek w stosunku do ceny, ręcznie również da radę ostrzyć - co prawda nie będzie to bardzo komfortowe, ale za te pieniądze..
Chodzi o ten Canon EF 50mm f/1.8 II? nie będzie tam problemu z makro? bo ten pierścień jest strasznie malutki :(
W sumie jakiś wielkich palców to nie mam :) no ale nie chcę się później rozczarować, tym bardziej że to stałka
Cytat:
Zamieszczone przez
martynkav3
Chodzi o ten Canon EF 50mm f/1.8 II?
Tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
martynkav3
nie będzie tam problemu z makro? bo ten pierścień jest strasznie malutki :( W sumie jakiś wielkich palców to nie mam :)
Co to znaczy makro? Chodzi Ci o ręczne ostrzenie? Bo makrofotografii tym obiektywem nie zrobisz bez dodatkowych gadżetów.
Co do ręcznego ostrzenia - pierścień faktycznie jest dość mały, ale dasz radę.
Cytat:
Zamieszczone przez
martynkav3
no ale nie chcę się później rozczarować, tym bardziej że to stałka
Stałki są fajne, dobre na początek, zmuszają do szukania własnej perspektywy i uczą patrzenia konkretną ogniskową (co prawda w przypadku nie pełnej klatki to tak troche na wyrost).
[QUOTE=jas_rambo;1230313]Tak.
Chodzi Ci o ręczne ostrzenie? Bo makrofotografii tym obiektywem nie zrobisz bez dodatkowych gadżetów.
Co do ręcznego ostrzenia - pierścień faktycznie jest dość mały, ale dasz radę.
No tak, dokładnie o to chodzi. Np jakich gadżetów? :D
np. nasadki makro czy pierścienie pośrednie...
Koleżanko nie myl makro z trybem manualnym proszę :) Z obiektywów typowo do makrofotografii to chyba najtańszy będzie Canon 60mm albo jedna wersja Sigmy 50mm ale czy one nadają się do filmowania to nie wiem (ale to i tak poza budżetem)
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
np. nasadki makro czy pierścienie pośrednie...
Czy do modelu tego obiektywu dałoby radę taką nasadkę dokupić?
Nasadka albo soczewki na gwint 52mm. Poczytaj sobie tu Zdjęcia makro - przegląd dostępnych narzędzi bo nie chce mi się tłumaczyć. IMHO najkorzystniej wypadną pierścienie pośrednie - koszt jakieś 130zł za wersję eko
Soczewka połówka gwint 52mm (4305073608) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
chodzi o coś takiego? :)
--- Kolejny post ---
zastanawiam się czy da się jakoś tak jakby wydłużyć ten pierścień do tego obiektywu, aby było wygodniej z ostrością manualną
--- Kolejny post ---
.. bo w zdjęciach to jeszcze, ale z filmowaniem myśle że bedzie ciezko :(
Soczewki - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. od koloru do wyboru. Jest w tym dziale też Raynox (na kompaktach się sprawdzał jak jest z lustrami to nie wiem).
Alternatywa dla tego co podał tomphoto Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (4338103677) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. u mnie taki wynalazek działał z 5DII i teraz z 40D choć istnieje ryzyko uszkodzenia puszki poprzez te eco - ktoś na forum już miał ekscesy z nimi.
Może niech koleżanka sprecyzuje, bo miesza pojęcia (chyba z niewiedzy?) i ja już się pogubiłem.
martynkav3 - napisałaś że chcesz filmować, i potrzebujesz ręcznie ustawiać ostrość tak? Bo makro (Makrofotografia â Wikipedia, wolna encyklopedia) nie ma nic wspólnego z manualnym/ręcznym ustawianiem ostrości. Chyba że chcesz nagrywać właśnie obrazki makro, wyjaśnij proszę, bo zamieszałaś.
Więc tak: chcę kupić obiektyw do Canona 600d. GŁÓWNIE do filmowania- będzie to mój pierwszy obiektyw, bo dopiero kupuję lustrzankę. Wiadomo, jak się robi film, to ostrość ustawia się ręcznie, nie mam zamiaru nagrywać na Autofocusie :P i teraz pytanie czy obiektyw o który zapytałam: 50mm f/1.8 II będzie się do tego nadawał. Mój budżet to 500zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
martynkav3
Więc tak: chcę kupić obiektyw do Canona 600d. GŁÓWNIE do filmowania- będzie to mój pierwszy obiektyw, bo dopiero kupuję lustrzankę. Wiadomo, jak się robi film, to ostrość ustawia się ręcznie, nie mam zamiaru nagrywać na Autofocusie :P i teraz pytanie czy obiektyw o który zapytałam: 50mm f/1.8 II będzie się do tego nadawał. Mój budżet to 500zł.
Obiektyw jak najbardziej będzie się nadawał do filmowania, ma fajną przysłone, jest tani, a w przypadku ustawiania ostrości manualnie odapa ci problem z niepotrzebnym skrzeczeniem w puszce. Mechanizm co prawda nie jest najcichszy jednak za te pieniądze to fajne szkło zarówno do filmu jak i gdzieś tam do fotgrafii w razie potrzeby , chociazby z rodziną. Alternatywą na to są obiektywy m42 które czesto potrafia chwycić jakością jednak w przypadku robienia zdjęć, nie mając dużego doświadczenia z obiektywami manualnymi może powstać początkowo problem, nie mniej jest to sensowne rozwiązanie w przystępnej cenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
martynkav3
No to tak jak napisałem wcześniej, i jak napisał wyżej GalaktycznyMuczaczo, 50mm f/1.8 II będzie dla Ciebie dobrym obiektywem na początek.
I na przyszłość: nie myl ręcznego ustawiania ostrości z makrofotografią ;)
W takim razie dziękuję wszystkim za pomoc :)
Decyzja zapadła: zaopatrzę się w ten obiektyw. :)
m42 i w tej cenie się kupi 50 1.4 ;) jak filmowanie to na pewno będzie przyjemniej ostrzyć starą 50tką z dużym i wygodnym pierścieniem