Canon announces 16-35mm F4L and 10-18mm F4.5-5.6 lenses: Digital Photography Review
Wersja do druku
Fiu-fiu! Kit UWA do cropa może sporo namieszać.
Sprzedawać już 10-22 czy nie? ;-)
jak ten 10-18 faktycznie będzie kosztował poniżej tysiaka to na pewno kupię albo którąs z sigm 10-20 bo ich ceny z pewnością polecą łeb na szyję...
$299.99 to u nas będzie pewnie 1200zł, to była by bardzo przyzwoita cena za 10-18mm.
cena tego 16-35 mnie zdecydowanie nie zszokowala na niekorzysc. jestem wrecz zdziwiony, ze to sie zatrzymalo na poziomie 1200$.
biorac pod uwage, ze szklo jest bardzo sensowne, bo i srednica filtra bez zmian i gabaryt niewiele wiekszy niz 17-40 (doszedl raptem 1cm dlugosci i 100g wagi) i w komplecie bardzo skuteczny IS...
jesli jakosc optyczna bedzie przyzwoita, to ja sobie przed wakacjami ten sloiczek kupie.
co do 10-18... wyglada to sensownie. to jest szklo do uzytkowania przy f/8 wiec ciemne swiatlo nie boli. a malutki rozmiar i cena, ktora dostaje sie w zamian sa zdecydowanie nie do pogardzenia,
jak ktos chce zmniejszyc swoj zestaw. calkiem fajne uzupelnienie do 18-135 STM - ta sama stylistyka, ten sam rozmiar filtra...
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM - EF-S - Canon Polska
Na ostatnich przykładach widać że i do ślubu się nada! Szach mat
10-18 pewnie przygarnę :D zapowiada się soczyście :D
A propos 10-18... Dla mnie to jest zajefajne uzupełnienie... Sigmy 18-35/1.8.
Z niecierpliwością czekam na testy.
Premiery są bardzo sensowne, "bieda kit uwa" może być strzałem w 10, a L może być ciekawą propozycją dla osób z bardziej konkretnym podejściem do fotografii.
Bieda UWA jest nie powiem atrakcyjną ofertą.
Czy wiadomo kiedy te obiektywy będą w sprzedaży w Polsce?
Nowe szerokokątne Canony - znamy ceny i dostępność - Foto-Kurier - Pismo użytkowników sprzętu foto i wideo
Oba obiektywy mają być dostępne pod koniec maja w cenach:
EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM - 1199 zł
EF 16-35mm f/4L IS USM - 4199 zł
Mogło być gorzej.
100$ więcej w przypadku 10-18
i jak na eLkę przystało 200$ więcej xd
trochę smutno, ale jak wyżej nie jest tak źle :p
pewnie część sprzedawców trochę obniży żeby to u nich schodziło i będzie ok :P
od razu powiem-mam 10-22 i jest mega super....ale to szklo nie do portretow...noca i tak mozna dluzszy czas dac..a poza tym czy az taka przepasc f3,5 do f4,5 ? o ile to nowe bedzie ok to chyba nie wydalbym 2k pln a wolalbym to za 1k ....a AF przy uwa to nie musi byc super fast...choc na 18-135stm dziala rewelacyjnie szybko
obecnosc IS to oczywisty uklon pod video...choc ewent czasem moze sie przydac i dla foto...
ogolnie uwazam ze to rewelka obiektyw (nie znam testow jeszcze) i o to chodzi z efs zeby szkla byly mniejsze,lzejsze no i tansze
może ta stara Sigma 10-22 trochę potanieje; po ostatniej obniżce o połowę ceny S 17-50/2.8 wszystko jest możliwe
ciekawe, czy te szkła (S i C) da się w ogóle porównać jeśli chodzi i IQ
trzeba poczekać na testy
Samyangi 8mm też chyba zaleją rynek wtórny
o mi sigmę pod aps-c 10-22
Żeby Sigmy 10-20 (obie wersje) poleciały w dół z cenami, to stanieć musiałby też Canon 10-22.
Jeśli sprawdzą się przewidywania i C10-18 zostanie wyceniony na ok. 1200 zł. i będzie tak dobry optycznie jak 18-55 STM, czy 15-85 USM, to słabo widzę sprzedaż, dwukrotnie droższego C10-22.
Ale to wszystko takie gdybania tylko :)
Przecież znacznie potaniał, ten obiektyw "chodził" po 2800-2900 zł.
To prawie tak, jakbyś twierdził że dobra jakość optyczna kita w wersji STM ma spowodować słabą sprzedaż 17-55/2.8.Cytat:
Jeśli sprawdzą się przewidywania i C10-18 zostanie wyceniony na ok. 1200 zł. i będzie tak dobry optycznie jak 18-55 STM
To zupełnie nie ta półka jeśli chodzi o budowę i światło. Przy UWA niby mniej ważne, ale nie da się pominąć.
A tego to już zupełnie nie rozumiem, 15-85 też do tanich nie należy przecież.Cytat:
czy 15-85 USM, to słabo widzę sprzedaż, dwukrotnie droższego C10-22.
na pewno wpłynie, ale czy tak bardzo :) nie wiem to jednak nie ta półka, normalny przyzwoitej jakości obiektyw - kit z plastikowym bagnetem to jednak inny target jest, dla canona to dobrze początkujący wyda kasę dwa razy najpierw kupi kita, potem "normalny", a potem wyda trzeci raz kupując fullframe, a potem może czwarty :) i wiemy jak wyprodukować 100 milionów obiektywów.
trzeba myśleć przy zakupach bo jak to mawiają u mnie na wsi tylko bogatego stać na kupowanie tanich rzeczy.
Trochę przegięli z ceną 10-18. Ja liczyłem na max 500zł (bardzej skomlikowany od 18-55 więc napewno od niego droższy) bo to KIT, jakby nie patrzeć. 1200?? o'RLY?
Kilka nowych informacji o nowym 10-18
http://www.northlight-images.co.uk/r..._efs10-18.html
wysłane z mojego ATARI 65XE
No ja nie szarpalbym sie na szklo co dopiero wypuscili z 2 powodow:
1. ewentualne niedociagniecia/mankamenty pierwszych partii
2. zawyzona cena
Ten 10-18mm produkuje - jak się okazało - mega flary, przy intensywnych źródłach światła.
Można powiedzieć: niska cena musi mieć jakieś uzasadnienie.
Z drugiej strony takie plotki, nie poparte żadnym przykładem, mogą zaszkodzić nawet najlepszemu produktowi.
Bo ktoś podchwyci temat i potem w co drugim wątku będzie o "mega flarach" - czytoprawda?
No właśnie - tak się rodzą mity... Wystarczy przeczytać zalinkowany wyżej test i obejrzeć zdjęcia by widzieć, że z flarami większego problemu nie ma. Złapano jedną flarę w jednym ujęciu ulicznej latarni. Zdjęcia ze Słońcem są OK. Oczywiście to nie oznacza, ze jest to obiektyw bez wad. Wręcz przeciwnie. Ten test pokazuje, że trochę ich jest i nie są to raczej flary ;-)
Tak na mój gust:
- średnia ostrość w centrum niezależnie od przesłony
- słaba ostrość w rogach na maksymalnych otworach, poprawia się po domknięciu
- bardzo duże winietowanie na maksymalnych otworach, zanika po przymknięciu
- aberracje w rogach zanikające po przymknięciu
Jak widać dobrą jakość obrazu uzyskujemy na przesłonach 5,6 i 8,0 stąd nie dziwi obecność stabilizacji. Ciekawi mnie bezpośrednia konfrontacja z Canonem 10-22, używki w ekstra stanie można kupić za ok. 1600zł a własności optyczne są bardzo dobre - zakup jest droższy ale pewny.
Pierwszy test ? (chyba nie było wcześniej linka) 10-18 : Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 STM IS - Lab Review / Test i sobie chwalą ;)
Noo chwalą. Ale też podkreślają kosmiczną wręcz winietę na 10mm co i ja zauważyłem na zdjęciach z innego testu. Winieta utrzymuje się w całym zakresie ogniskowych ale na 10mm pobito wszelkie rekordy. Pozostałe wady są utrzymywane w ryzach.
Waham się między tym obiektywem a używanym 15-85. Nie do końca wiem, czy potrzebuję aż tak szerokiego kąta...
Przejrzałem dokładniej testy obu UWA i wydaje mi się, ze jednak Canon 10-22 to lepszy wybór. mniej wad optycznych, lepsza budowa i większy zakres co trochę ograniczy przepinanie. Co prawda brak stabilizacji ale za to lepsze światło i pełna użyteczność w całym zakresie przysłon. W 10-18 jednak trzeba przymknąć do co najmniej 5,6 żeby było OK. Chyba jednak wybiorę używkę 10-22...
Hola bez przesady z tym kosmosem i rekordami. To samo photozone.de namierzyło ponad 3 EV :!::shock::shock::shock: winiety w Distagonie 18mm f/3.5, który jest dosyć droga i niezbyt jasna stałka, a nie rekordowo tanim zoomikiem. Co skwitowano stwierdzeniem: "To be fair - this is fairly typical for an ultra wide angle lens." No ale to jest przecież .de a nie .jp :D. Czy oni czasem czytaja to, co pisza?:roll:
Nie widzę też powodu dla którego obiektyw projektowany do FF miał prawo do większej winiety niż obiektyw projektowany do kropa.
No, dystorsję można usunąć względnie łatwo programowo. Co prawda z 10mm po obróbce zrobi się 11 albo i 12 ale przy tej szerokości to chyba nie będzie problem.
Nie ma ten obiektyw jakichś drastycznych wpadek, jest kusząco tani i lekki, co w zastosowaniach turystycznych ma niebagatelne znaczenie.
mam 18-55 STM i jestem bardzo zadowolony. Jedyna wada to niewielki zakres ogniskowych i konieczność bardzo częstego przepinania w terenie. Dlatego zamarzyłem o 15-85 USM, który jest wręcz genialnie uniwersalny ale cięzki i drogi. Za mniej niż połowę jego ceny mogę mieć prawdziwego UWA ale za to trzeba będzie częściej przepinać. No komplet 10-18 STM, 18-55 STM, 55-250 STM waży mniej niż 15-85 USM + 55-250 STM. Co tu robić???
Kupić jednak C15-85 - jeden obiektyw "wycieczkowy" załatwia 95% zastosowań.
Pozostałe 5% można sobie odpuścić lub wyjąć jakieś tele może lekkie 55-250 lub C70-200/4L non IS.
Prawie każdą wadę obiektywu można usunąć programowo. Stąd taka popularność systemów u4/3 ;-)
Generalnie podoba mi się ten obiektyw, pomimo że posiadam EF-s 10-22.
Nie jestem wielbicielem UWA, więc w chwili obecnej wcale bym go nie kupił.
Dziś celowałbym w tandem Sigma 18-35/1.8 + ten nowy UWA-kit 10-18 jako uzupełnienie dołu.
Już jest w polskich sklepach w cenie ok. 1100zł, czas dostawy 2-4 dni. Biorąc pod uwagę zakres ogniskowych i wagę chyba jednak kupię zamiast 15-85. A do częstego przepinania w terenie posłuży pomocą uchwyt PeakDesign. Mam go od jakiegoś czasu i świetnie się sprawdza.
Uchwyt ma bardzo dużą nośność i jest pewny. Mocuję go do szelki plecaka albo torby foto Lowepro Inverse, do uchwytu zaczepiam lustrzankę z obiektywem i włóczę się po lesie, górach, albo jeżdżę rowerem. Nie ma żadnych problemów, nigdy nawet nie próbowała się odczepić. Czasami upierdliwe jest majtanie się całego zestawu ale to tylko przy biegu albo szybkiej jeździe rowerem po wertepach. No i świetnie się sprawdza przy zmianie obiektywu bo obie ręce są wolne i bardzo łatwo i szybko można wyciągnąć drugi obiektyw, odkręcić tylny dekielek itp. Druga rola tego uchwytu to szybkozłączka do statywu.
Sprawiłem sobie rok temu cały zestaw akcesoriów PeakDesign - uchwyty, paski na szyję i rękę itp.. Sprawdzają się bardzo dobrze. Trochę drogie ale jakość i funkcjonalność na wysokim poziomie.
jafrap - mam kompakt też (G12). I wożę go razem z lustrzanką, służy jako rezerwa i do dyskretnych zdjęć. A Canon 10-18 już zamówiony! jak tylko dojdzie to podzielę się wrażeniami. Jednak zwyciężyła opcja cenowo-masowo-bardziejszerokoogniskowa ;-)
--- Kolejny post ---
jafrap - mam kompakt też (G12). I wożę go razem z lustrzanką, służy jako rezerwa i do dyskretnych zdjęć. A Canon 10-18 już zamówiony! jak tylko dojdzie to podzielę się wrażeniami. Jednak zwyciężyła opcja cenowo-masowo-bardziejszerokoogniskowa ;-)
Mnie w tym 10-18 zniechęca plastikowy bagnet. Co canon się tak uczepił tego plastikowego bagnetu? Lipą zalatuje w tym miejscu....
Na zdjęciach zapewne widoczny nie będzie, a biorąc pod uwagę ciężar obiektywu, o wyłamanie też łatwo nie będzie.
To chyba oczywiste, skoro ma być tańszym zamiennikiem 10-22, to koszty trzeba było gdzieś zgubić. Gdyby cena była zbliżona do 10-22, to kto by go kupił?
--- Kolejny post ---
Na zdjęciach zapewne widoczny nie będzie, a biorąc pod uwagę ciężar obiektywu, o wyłamanie też łatwo nie będzie.
To chyba oczywiste, skoro ma być tańszym zamiennikiem 10-22, to koszty trzeba było gdzieś zgubić. Gdyby cena była zbliżona do 10-22, to kto by go kupił?