-
Pomoc przy zakupie sprzętu...
Witam, obecnie jeszcze posiadam nikona d3100 wraz z kitowym obiektywem 18-55mm.
Mój sprzęt już bardzo mnie denerwuje i chcę przesiąść się na używany sprzęt canona.
Wymyśliłam aby kupić:
Canon 40D Body Poznan Digital24 SKLEP (4365961437) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
oraz
CANON EF 50mm 1:1,8 II ;52mm (4376705324) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
chcę robić głównie sesje ludziom, czy to na początek wystarczy? :)
a może macie jakieś inne porady? :)
-
Odp: Pomoc przy zakupie sprzętu...
Co Cię denerwuje w Twoim sprzęcie Nikona
-
W/w sprzęt Canona jest super w kategorii budżetowej. Sklep digital24 bardzo polecam!
Pomyśl nad lampą do wnętrz:) Pozdro
-
Takie ruchy to mz. niewiele fotograficznie niosą, kupić 50 nikona 1.8 lub 1.4 i focić tych ludzi ostatnio miałem w ręce obie (nikona 35 i 85 również) i były zupełnie przyzwoite, nie wiem czy miałeś 50 1.8 canona w ręce, jeśli nie to najpierw zobacz co kupujesz, jeśli chodzi o puszkę to oba cropy i jeden z nich dość stary (znasz bajkę o serku camamberku i bree? nie znasz to poszukaj - "obaście pleśniawe" taki był morał), wiem że posiadanie magnezowej obudowy może być ekscytujące ale magnez zdjęć nie robi. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Co Cię denerwuje w Twoim sprzęcie Nikona
Dokladnie, co jest nie tak? Moze kup 50 1.4 Nikona ew. pozycz od znajomego.
Zlinkuj jakies fotki etc. Nie ma sie co pchac w wydawanie kasy (no chyba, ze masz jej pod dostatkiem).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dokladnie, co jest nie tak? Moze kup 50 1.4 Nikona ew. pozycz od znajomego.
Zlinkuj jakies fotki etc. Nie ma sie co pchac w wydawanie kasy (no chyba, ze masz jej pod dostatkiem).
Po pierwsze, ten nikon nie ma silniczka, więc muszę dużo dopłacać do obiektywów nowych. (tak wiem, że fotografia tak jak inne hobby nie jest tanie, ale dopóki nie zarabiam sama to staram się oszczędzać i minimalizować koszty)
Po drugie, nikony tak jakby gdzieś tracą światło, miałam canona w rękach i kolory zdjęć w tych samych warunkach były zupełnie inne (plus dla canona)
Chciałabym już na stałe zmienić system.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Takie ruchy to mz. niewiele fotograficznie niosą, kupić 50 nikona 1.8 lub 1.4 i focić tych ludzi ostatnio miałem w ręce obie (nikona 35 i 85 również) i były zupełnie przyzwoite, nie wiem czy miałeś 50 1.8 canona w ręce, jeśli nie to najpierw zobacz co kupujesz, jeśli chodzi o puszkę to oba cropy i jeden z nich dość stary (znasz bajkę o serku camamberku i bree? nie znasz to poszukaj - "obaście pleśniawe" taki był morał), wiem że posiadanie magnezowej obudowy może być ekscytujące ale magnez zdjęć nie robi. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Miałaś* :)
50tkami bawiłam się głównie heliosowymi i pentacona, wiem ile się mieści w kadrze.
40D to według mnie plusuje jakością, ceną, dostępnością, przyglądałam się zdjęciom jakie były wykonane 40stką i uważam, że to dobre body :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
floooowers
Chciałabym już na stałe zmienić system.
no to witaj w klubie :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
floooowers
40D to według mnie plusuje jakością, ceną, dostępnością, przyglądałam się zdjęciom jakie były wykonane 40stką i uważam, że to dobre body
Może i dobre ale już mocno leciwe więc ciężko Ci będzie trafić niezajechaną sztukę.
Kolory to zwykle kwestia ustawień body lub grzebania suwaczkami w odRAWiarce, co do światłe to po prostu Nikon i Canon mają inaczej ustawioną automatykę pomiaru światłe, wszystko sobie możesz sam ustawić i wyregulować.
Jak na razie nie podałeś sensownego powodu do przesiadki, zwłaszcza na tak leciwe body.
Rozważałeś może zakup Nikon d90?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Może i dobre ale już mocno leciwe więc ciężko Ci będzie trafić niezajechaną sztukę.
Kolory to zwykle kwestia ustawień body lub grzebania suwaczkami w odRAWiarce, co do światłe to po prostu Nikon i Canon mają inaczej ustawioną automatykę pomiaru światłe, wszystko sobie możesz sam ustawić i wyregulować.
Jak na razie nie podałeś sensownego powodu do przesiadki, zwłaszcza na tak leciwe body.
Rozważałeś może zakup Nikon d90?
eeeej, błagam czytajcie uważnie, przy użyciu czasowników macie końcówkę podaną, np. przyglądałAM :D
znalazłam kilka body, gdzie mają 20-30tys klapnięć.
ergonomia nikona również mi nie bardzo odpowiada.
rozważałam zakup d90, aleeee już się jakoś psychicznie nastawiłam, że nikon ble :(
-
D90 to fantastyczna puszka
40D to fantatyczna puszka
Jako były posiadacz tego 2go mogę tylko polecić.
Zmiana systemu to ważna decyzja - pamiętaj o tym
Na luzie kupisz zadbaną 40 tylko musisz kupić z głową i uzbroić się w cierpliwość. Koniecznie obejrzyj towar przed zakupem
W 40 drażnić Cię będzie tragiczny wyświetlacz oraz niskie użyteczne ISO
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
W 40 drażnić Cię będzie tragiczny wyświetlacz oraz niskie użyteczne ISO
hmmm, wyświetlacz raczej nie jest taki ważny.. ewentualnie zobaczyć czy jest spoko poza modelki i trochę przybliżyć zdjęcie czy ostrość na miejscu.
zdjęć w nocy lub wieczorami nie robię, a jeśli zajdzie taka potrzeba uzbroję 40stkę w lampe błyskową :)
-
Ile chcesz wydac na zakup body?
-
myślałam żeby za używane tak dać 700-900zł i wtedy 300zł za 50tke
-
50d chyba drozszy z 500zeta min. Zawsze to nowsza puszka. I ta 50 1.8 rewelacyjna nie jest.
-
szukam czegoś gdzie się nauczę dobrze systemu, później zacznę rozbudowę sprzętu, obiektywy, a później już tylko lepsze body.
wiem, szukałam na początku 50D
niestety w miarę szybko potrzebuję lepszego sprzętu od obecnego.
-
Zostaje za tym tylko zyczyc powodzenia.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
floooowers
szukam czegoś gdzie się nauczę dobrze systemu, później zacznę rozbudowę sprzętu, obiektywy, a później już tylko lepsze body.
wiem, szukałam na początku 50D
niestety w miarę szybko potrzebuję lepszego sprzętu od obecnego.
może poszukaj 50D jak już zapałałaś taką miłością do canona, ma mikrokalibrację co może się przydać, w miarę współczesny wyświetlacz co nie jest bez znaczenia, 50 1.8 mechanicznie to raczej podpada pod tragedię, optycznie też żadne cuda, da się tym focić ale bez przyjemności, w systemie canona jest cienko ze standardową pięćdziesiątką - bardzo cienko.
tak jak pisałem ostatnio podpinałem tanie stałki 35, 501.4 50.18 i 85 nikona do D5000 obrazek mi się podobał wykonanie o niebo lesze niż C501.8 i chyba tańsze niż odpowiedniki canona.
-
czekam do końca sierpnia i wystawiam swojego nikona na sprzedaż. mam trochę czasu jeszcze na zastanowienie
-
to zbieraj pieniążka na 50D, (drugi raz polecam w ciągu 7 dni)
Co do tej 50 1.8 hmmm, a może helios 50 2 MF co prawda 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomphoto
to zbieraj pieniążka na 50D, (drugi raz polecam w ciągu 7 dni)
Co do tej 50 1.8 hmmm, a może helios 50 2 MF co prawda 8-)
co mi z heliosa jak ostrości brak powyżej 2m????
-
A to dlaczego? powyżej 2m ma być brak ostrości? mam heliosa 44m-4 (55mm f2) bo tyle naprawdę milimetrów mają 44`ki, miałem 77m-4 (50mm f1.8) i jakoś problemu z ostrością nie było... ten drugi zjadał pod tym względem słynnego takumara 50/1.4 na każdym dystansie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
floooowers
chcę robić głównie sesje ludziom, czy to na początek wystarczy?
a może macie jakieś inne porady?
Sesje plenerowe chcesz robić czy studio, czy może portrety sylwetek ?
Helios 50mm 2f jest ostry do dwóch metrów ?:shock:
oczywiście nie namawiam, bo to trudne szkło MF do zabawy, ale z LV łatwiej ustawić ostrość na punkt i dobrać GO
jedna z lepszych wersji
http://www.fotografowac.pl/obiektywy...-am.html#title
-
Dziewczyna ma Nikona więc co was dziwi że nie może ostrzyć na nieskończoność?
Koleżanko, jak kupisz Canona to nie będziesz miała problemu z ostrzeniem na nieskończoność przy szkłach z m42 jednak nie będzie potwierdzenia ustawienia ostrości w body. No ale zawsze możesz kupić przejściówkę z dandelionem
-
ahhhh no tak... nikony kochane...... zapomniałam! kiedyś czytałam właśnie o tym, że w canonach ostrzy, ale wyleciało z głowy.. mam heliosa 44-2 i pentacona 50mm służyły mi tylko do makro kwiatków i portretu (popiersie)
może helios to i trudne szkiełko, ale nawet z małym wizjerem w nikonie dawałam radę.
__________________________________________________ __________________________________________________ ______
co do tego jakie konkretne zdjęcia będę robić to ciężko powiedzieć.... głównie plener
biorąc pod uwagę sesje taneczne to cała sylwetka, czasem zdjęcia samej twarzy, a czasem do połowy brzucha
no co ja mam powiedzieć..
-
czyli MF odpada, jeżeli to ma być sesja dynamiczna, ciężko będzie trafić. Canona 50 1.8 Ci zostaje, jeżeli ma być budżetowo.
Co do puszki odkładaj na C 50d
-
Z EF 50/1.8 można niezłe rzeczy wycisnąć, jak się potrafi. Za takie pieniądze to aż szkoda go nie mieć :)
-