-
Pralka kaput, co kupić do 1500 zł ?
jak w temacie, moja 10 letnia Candy po kilku naprawach w końcu padła na amen,w ciągu 2-3 dni musze kupić nową dla 4 osobowej rodziny. Możecie coś polecić, ew, na co zwrcać uwagę lub czego się wystrzegać ? Z tego co się dowiedziałem warto zwrócić uwagę na to aby pralka była rozbieralna (choćby do łożysk w bębnie) ale jak to sprawdzić ? Opinie w necie są najprzerózniejsze, jedni chwalą Bosch/Siemensa a inni piszą że to juz nie ta jakość, inni chwalą LG/Samsunga - inni aby wystrzegać się koreańców i włochów, sam juz nie wiem... ci ze sklepu będa pewnie polecać te na których mają nalepszy utarg ....
-
Odp: Pralka kaput, co kupić do 1500 zł ?
Ale jaja. Tzn co za zbieg okoliczności. Wczoraj był u mnie mechanior i uroczyście ogłosił zgon. A miałem kupić sobie telekonwerter :(.
Po 8 latach Boscha Classixx5 (WOR... otwierany do góry) zrobił się nieszczelny i ogólnie do pupy.
Nie polecam włoskich wyrobów i Polara oraz LG.
Spokojnie można kupić AEG, Bosch, Electrolux. Jak masz miejsce to kupuj klasyczną otwierana do przodu. Jest sztywniejsza, bardziej żywotna.
Ja zamówiłem dzisiaj sobie Electroluxa Electrolux EWT0862TDW - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD. Nie daj się podpuścić na jakieś wynalazki typu 1200 obr/min - bo kto to rozprasuje :).
Klasę A+, czy A+++ też olewam. Chyba, że ktoś ma duży dom i wszystkie urządzenia w A+++. Pobór wody jest większy o 12l na jednym praniu niż w pralce za 1 500zł tej samej firmy. Czyli po 20 praniach w miesiącu dokładam jakieś 240l H2O. Metr sześcienny (1000l) zimnej wody kosztuje 7,45 wraz z odprowadzeniem ścieków.
Uważam, ze nie ma co przepłacać, bo za 5 lat będę szukał kolejnej.
Niestety nie mieści mi się w łazience duża praleczka, a szkoda, bo pewnie posłużyłaby ze 2 lata dłużnej.
-
łazienkę mam dużą (12m2) także inna nie wchodzi w grę jednak pralkę wolę solidniejszą gdyż własnie pojawił się nowy potomek i prania jest od groma, znajomy serwisant prale przestrzega mnie przed pralkami ponizej 1200zł mówiąć że dotrwają tylko do gwarancji, kurde juz sam głupi jestem... kiedyś pralki wystarczały na 20 lat a dziś....
-
Mam od 8 lat Łyrpula i nie jestem zadowolony. Pokrętło wyboru programu działa jak chce - programy przeskakują. Czasami odmawia odwirowania ubrania (sam program wirowanie) - zawiesza się po kilku minutach i trzeba wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Z drugiej strony - teściowe mają 10 lat inny model, w domu rodzinnym od półtora roku też tej firmy pralka i działają świetnie.
Cóż, chyba nie ma reguły.
-
Ja w swojej karierze miałem trzy pralki - za kawalerskich czasów Candy w wersji mini (wsad 3,5 kg) - zostawiłem w wynajmowanym mieszkaniu w ramach rozliczenia.
Potem Boscha w jednej z najprostszych wersji (jakiś Classixxx ładowany z przodu) - żyje do dziś u teściów.
Aktualnie mam Siemensa, wizualnie zbliżony do tego Boscha (to ponoć te same fabryki w Polsce klepią).
Candy była do kitu (pranie notorycznie niewypłukane, ze śladami proszku), Bosch i Siemens są jak najbardziej OK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
...Bosch i Siemens są jak najbardziej OK.
Też tak uważam. Ale teraz są produkowane w Łodzi.
Najżywotniejsza, ale droga - tylko AEG.
Jak ktoś potrzebuje otwieraną od góry, to chyba jednak Electrolux, bo ma teraz ********y dozownik. Łatwy w utrzymaniu czystości.
-
sa na allegro takie sklepy, które handlują sprzętem z wielkich hurtowni ale z defektem najczęściej powstałym w czasie transportu
tzn np zarysowany z boku,często poniżej 30% wartości
ja kupilem elektoluxa z takiego sklepu z zarysowanym bokiem
od roku go mam i bardzo sobie chwale
-
zrobiłem przebieżkę po 2 największych sklepach z AGD i w obu zaproponowali mi tego Bosha Pralka Bosch WAE 20465 PL - Ceneo.pl jako produkt o niskim zuzyciu prądu, produkowany w Polsce (brak problemu z częściami) i dodatkowo jest w pełni rozbieralny no i dość popularny i (podobno) w miarę bezawaryjny, poczekam na opinię moje serwisanta, niech to to obejrzy w sklepie od środka...
-
Za czasów gdy pracowałem w pewnej sieci agd rtv doradzalem bardzo często zakup electroluxa. Sam też kupilem 4 lata temu jak po 2 latach na koniec gwarancji padł bosch. Zwroc uwagę przdewszystkim na ładowność , jak masz dużo miejsca w łazience to niech to będzie większą pralka. Electroluxy nie wiem może teraz już i inne pralki mają przydatna funkcję time manager. Polega ona na tym ze można sovie skrócić czasem prania na dowolnym programie. Tak więc lekko za rodzinę rzeczy nie muszą sie hehlac 1.2h a np 1h oszczędność i prądu i wody :)
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
-
-
Bosh u mnie podobnie. Sokowirowka i zmywarka zaraz pi gwarancji zdechła. Pralke mam Whirlpoola. Podobnie połowa rodziny. Wszyscy zadowoleni
-
Niedawno stałem przed takim samym dylematem i zdecydowałem się na BEKO.
BEKO WMB 61242 PL
Jako jedyni dają w tej cenie (ok 1000zł) takie parametry (np A ++ czy elektroniczny programator który dokładnie pokazuje ile zostało do końca prania i do tego 5 lat gwarancji
BEKO -info o gwarancji
BEKO WMB 61242 PL - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Używam już pół roku i żadnych problemów a 100% zadowolenia. Boscha odradzał mi sprzedawca. Jedyny serwis jest w Gliwicach a na części czeka się w razie awarii nawet miesiąc. Facet miał dość wysłuchiwania żali od klientów i przerzucił się na BEKO które ma serwis podobno prawie w każdym mieście wojewódzkim chyba wszystkie części na stanie i w razie problemów przyjeżdżają Ci do domu i naprawiają od ręki.
Jeśli jednak zdecydujesz się na Boscha poszukaj info na elektrodzie. Tylko niektóre serie są dobre, reszta (zwłaszcza ze z bębnem zespolonym czy jakoś tak) to padaka jakich mało i praktycznie nienaprawialna.
AEG i Elektrolux podobno są całkiem dobre ale te sensowne kosztują prawie 2 tysiące. Za taka cenę wolę kupić 2 pralki BEKO z 5 letnią gwaranją, stratny na pewno nie będę zwłaszcza że w razie czego to za 5 lat nowe prali będę oszczędniejsze i jeszcze bardziej wszystkomające :)
-
i weź tu coś wybierz :evil: jednak życie w PRL-u było prostsze, nie było problemu z wyborem automatu bo dostepny był tylko jeden model Polar 663p BIO...
--- Kolejny post ---
jak BEKO ma 5 lat gwarancji w cenie to bezapelacyjnie warto, najwyżej za 5 lat kupię następną. Sprzedawca w sklepie mówił że zadne pralki nie mają gwarancji więcej niż 2 lata (no chyba ze za dopłatą)...
--- Kolejny post ---
promocja na 5 lat gwarancji tylko do poniedziałku :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
promocja na 5 lat gwarancji tylko do poniedziałku
Nic sięnie bój, do poniedziałku zdążysz kupić a i tak zaraz pewnie bedzie kolejna taka promocja. Ja miałem takiego farta że oprócz 5-cio letniej gwarancji dostałem jeszcze suszarkę do włosów Promocja "W praniu wychodzi, czym BEKO Cię nagrodzi" - Programator BEKO
-
Jutro wesele, w sobote wesele do tego mln innych spraw na glowie. Poza tym jutro nasrąpi jeszcze ostateczna proba reanimacji mojej candy
-
To jeszcze masz poniedziałek :) A za parę dni pewnie jak zwykle powtórzą promocję
-
Polecam BEKO, model energooszczędny A z 3 plusami +++
Chociaż prawda jest taka, że sprzętów z w.w 3+ się nie opłaca kupować, gdyż nigdy się nie zwróci ich wyższy początkowy koszt względem klasy energetycznej A++
Bosch i Samsung to ideologia 'prestiżu' w tym kraju. Pralki Boszowskie (podobno) mają identyczne podzespoły jak jakaś niszowa polska marka, tańsza o 30% względem Boscha. Splendor to Miele:) Amice odradzam!
-
na allegro najwięcej idzie boszów i szajsungów ale zadaliście mi klina z tym BEKO, szczególnie z 5-letnią gwarancją ......
-
Na Twoim miejscu patrzyłbym nie na markę, tylko właśnie na gwarancję.
-
Im prostsza, tym lepsza - i tak potem ogranicza się do trzech ustawień: na zimno, na ciepło i czasem na gorąco. Wirowanie 1200 obr/min nie utrudni Ci prasowania.
A ze starej zrób sobie grila:
-
tylko żeby się nie okazało że ta 5-letnia gwarancja to coś w rodzaju 7-letniej gwarancji od Kii ... :twisted:
-
Kiedyś najlepsze pralki, ok., wg wielu najlepsze to miała firma Gorenje. Świetna jakość, ocynkowana obudowa (jak audi 80 b4...) i niesamowita trwałość. Wśród znajomych i rodziny te pralki działają nadal, ponad 10lat. Co teraz kupić? Nie wiem, ale obecnie to coraz większy szajs sprzedają, więc warto coś z długą gwarancją.
-
Kiedyś to nawet Polary i Whirlpoole wytrzymywały 10 lat, teraz rzadko która pralka dobija takiego wieku. Jak masz wątpliwości co do gwarancji to jej warunki są na stronie BEKO, wystarczy poczytać
-
Mam Beko i to już chyba z 5 lat. Poza włamaniem klapki od filtra żadnych problemów (odpukać). Jedyny minus to fakt, że programy są strasznie długie - około 2 godzin standardowe na 60 stopni.
-
Pralka będzie żywotna (trwała) jeżeli w jej bebechach znajduje się minimalna ilość chińskich komponentów.
Co do porad u mechaników, to nie warto pytać w serwisach ogólnych tylko w firmowych. Albo takich, które maja podpisaną wyłączność na jakimś obszarze z dwoma albo trzema producentami.
Jak serwisant nie ma zdania (bo jeszcze nie serwisował) konkretnego modelu, który jest produkowany już 2 lata, to można go brać spokojnie :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DarekB
że programy są strasznie długie - około 2 godzin standardowe na 60 stopni.
No to w tm modelu który podrzuciłem wyżej używam programu codziennego (30stopni i pierze bardzo dobrze mimo że nie używam proszku tylko mleczka do prania od Lovelli) który trwa 39 minut.
Jak ustawię na 60 stopni pranie trwa 1 godzinę i jedną minutę :)
Jeśli masz blisko do Auchan sprawdź tam, ostatnio wydawało mi się że mieli na te pralki przyzwoitą cenę
-
miezzkam w okolicach Koszalina, w pobliżu nie ma Auchan...
-
Ja mam drugą LG i wszystko jest super. Pierwszą sprzedałem po 10 latach nadal w 100% sprawna, po prostu była już za mała na nasze potrzeby i nadal działa od 2 lat u nabywcy. Rodzice mają LG od ok. 6 lat, Siostra LG od 3 lat. Mamy jeszcze lodówki LG, nasza chodzi 12 lat, Siostry 3 lata. Tyle, jeśli chodzi o tą markę :)
-
Gorąco polecam markę Mastercook. Naprawdę niezawodne AGD. Moja pralka hula już przeszło 6 lat, koszt jej zakupu wyniósł ok. 700,00 i nie zanosi się na to aby miała dosyć - absolutnie żadnych problemów.
Niejednokrotnie przekonałem się (na szczęście nie na własnej skórze), że np. nafaszerowane elektroniką i "wodotryskami" szajsungi, padają jak muchy. Samsung produkuje przystępne smartfony i dobre dyski SSD ale AGD niekoniecznie. Kwestię niezawodnego sprzętu pozostawmy takim markom jak Mastercook, Siemens, Bosch, Miele itd. Zdarzają się oczywiście wyjątki, tutaj nie ma reguły. Wiele słyszy się o tym, że pralki Bosch czy Siemens produkowane na rynku Niemieckim są wyższej jakości niż te z rynku Polskiego, różnią się np. jakością podzespołów, okresem gwarancji itp. To tak jak z niemiecką chemią, kosmetykami czy kawą - jesteśmy trochę jak kraj 3 świata, niestety.
-
Znajoma wsadzila do BEKO trampki i jej szybka w drzwiczkach pękła...
-
Metalowe trampki? 8-)
U mnie w rodzinie 3 szt beko jedna dwie od ponad 5 lat, jedna od 3, wszystkie działają bez zarzutu, dwie pierwsze to klasa średni beko do 5kg jedna już klasa wyższa. Jedna z klasy średniej... bardzo intensywnie używa w trudnych warunkach, a nawet bardzo trudnych...(mróz, upał i inne warunki zewnętrzne)nie ma rdzy na żadnej, nic nie piszczy, i nie wali. 8-) Dość duży przebieg ma ta pralnica... nie do zdarcia, wcześniej był bosch i nie dał sobie rady
No i to 5 lat gwarancji dają chyba nie bez powodu.
Czasem Amica... nie nie przyjdzie ci do głowy...
Co do soczewek w pralkach... to one są z filtrem uv już ;)
-
Amica odpadła w przedbiegach, nawet w sklepach mówią że od Amiki to tylko płyty i piekarniki...
-
w MM w Koszalinie nie ma żadego modelu Beko objętym 5 letnią gwarancja :twisted: a Candy wg serwisanta nadaje się na złom lub na części, po 8 latach pękł bęben....
-
upss... ale pomysł z grillem jest dobry, widziałem kilka lat temu taki patent u kogoś na działce.
Ja kupiłem co prawda z 2 lub 3 letnia gwarancją. Jeśli miałbym zmienić po awarii to zmieniłbym ponownie na Beko, pancerny sprzęt.
-
wybór padł na Beko, okazuje się w miejscowym sklepie są 2 modele objęte 5-letnią gwarancją (61041 za 1100zł oraz 71042 za 1200zł) no chyba że zona w ostatniej chwili zmieni zdanie... za jakiś czas napiszę jak się sprawuje, może jeszcze komuś kiedyś przyda się ten wątek ....
-
To bierz obojętnie którą, ten starszy model działa u mnie
-
A mają one jakiś krótki program?
-
Ma specjalny program , 30 min koszulki i gatki możesz wyprać.
Poza tym tych dwóch modelach starszych u mnie, jest możliwość skrócenia standardowego programu funkcją express, czasu pracy o połowę. W tym wyższym modelu pewnie też tak jest.
Teraz tak czytam że nawet w 14 min pierze. Moja jednak chyba w 30 min.
-
W kazdej firmie można źle trafić, czy to na Be.. czy to na Bo... Ja od siebie tylko mogę poradzić - jak to ktoś wcześniej napisał, nie brać takiej, która zużywa mało wody. I to nie dlatego, że się nie opłaca. Moja poprzednia brała 42l i bywało, że niektóre ubrania miały całkowicie suche fragmenty, tak jakby wody nie starczyło. Trzeba było mniej ładować albo po prostu dolewać prysznicem, bo pranie takie niedoprane było. Ale to pewnie też zależy od modelu. Ja lubie, jsk mi się dobrze wychlapie, bo przy dzieciakach to wszystko wiecznie brudne ;)
-
Z tym żeby nie kupowac A+++ się nie zgodzę, trzeba jedynie jeszcze patrzeć na parametry, bo w jednej klasie potrafią być spore różnice w poborze prądu. Rodzice zmienili prawie cały sprzęt (pralka na większą i oszczędniejszą, lodówka podobnych rozmiarów pod względem litrażu ale z większą zamrażarką, telewizor) na przełomie 2013/2014 z takiego, który miał około 10 lat na nowy, wybierany między innymi pod względem zużycia prądu. Różnica w opłatach wynoci 40-70zł przy każdym rachunku co dwa miesiące, także w 3 lata zwraca im się spokojnie jeden produkt. Co do marek ciężko ocenić - mam pełno sprzętu LG w domu który się nie psuje, pralke Amica która ma 11 lat bez żadnego serwisu. Czasami zależy od szczęścia. Bliscy znajomi 5 lat temu kupili pralkę LG, dosyć wybajerzoną, rodzinka duża także pranie leci u nich codziennie lub co drugi dzień i też nic się nie dzieje...
Przy prakach patrz się też na klasę prania i wirowania. To, że dwie mają takie same obroty nie gwarantuje że tak samo odwirują. Jesli chodzi o pralkę kupili akurat ładowaną od góry bo inna nie wchodziła, 1200 obrotów, klasa wirowania A, na balkonie 1-2h i pranie jest suche. Ten model został wybrany, niestety w tych z górną klapą wybór nie jest taki duży: Whirlpool AWE 93360 P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boogie
Przy prakach patrz się też na klasę prania i wirowania. To, że dwie mają takie same obroty nie gwarantuje że tak samo odwirują. Jesli chodzi o pralkę kupili akurat ładowaną od góry bo inna nie wchodziła, 1200 obrotów, klasa wirowania A, na balkonie 1-2h i pranie jest suche. Ten model został wybrany, niestety w tych z górną klapą wybór nie jest taki duży: Whirlpool AWE 93360 P
Różnica szybkości wirowania (co się z tym wiąże suchość prania po wirowaniu) może wynikać też z użytego programu. To, że pralka ma 1200 obrotów, nie oznacza, że zawsze wiruje z taką prędkością - zależy od programu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
Amica odpadła w przedbiegach, nawet w sklepach mówią że od Amiki to tylko płyty i piekarniki...
Bzdety.
Mam dwie Amici jedna ma już grubo ponad 10 lat, obie pracują bez zarzutu. Starsza była raz naprawiana (ze względu na to że pracują bardziej jak w firmie a nie jak w domu nie mają łatwo). Jeszcze jedną ma moja mama też ma chyba z dziesięć lat i działa bez pudła.
-
kupiłem BEKO 61041 za 1100zł w Neonet (tylko ten był w sklepie), napiszę za jakiś czas jak się sprawuje skoro wątek stał się juz taki popularny na forum fotograficznym :-), jeszcze raz dzięki za wpisy ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
wątek stał się juz taki popularny na forum fotograficznym :-)
Dlaczego nie? Każdy musi prać. Zobacz na forum Pentaxa. Tam już dawno przerobili cały sprzęt AGD i wszelki inny możliwy.;)
-
Ciut za późno wbiłem się w temat. Bosch jako jedyna w tej chwili firma używa ocynkowanej blachy w całości konstrukcji pralki. Dają też wysokiej klasy łożyska no i silnik tej marki mówi sam za siebie. Info z pierwszej ręki od serwisanta, który naprawiał mojego boscha. Co padło? Elektroniczny panel sterowania na skutek przepięcia w gniazdku( nie miałem uziemienia:/). Pralka po prawie 15-stu latach wciąż pierze. A jak wykorzystać stare elementy pralki? Znalazłem kiedyś:
1
2
3
... i jest ładnie;)
-
Bosch sprzed 15 lat to nie ten sam Bosch co dziś ...
-
Ze starego bębna można jeszcze zrobić całkiem fajnego grilla... ;) Pralka... Przez ostatnie 12 lat w domu był Bosch. Jak padł, to już definitywnie. :D Od 4 lat bezawaryjnie działa Hoover.
-
Sprzęty AGD sprzed paru lat bez problemu robią przebiegi 10-15lat. Teraz w większości przypadków "zaprogramowane" są żeby pochodzić ciut dłużej niż okres gwarancji. Ja przez 8 lat miałem 2 Whirlpoole- pierwszy zrobił 5 lat, drugi trzy a teraz liczę że na BEKO pociągnę minimum do końca okresu gwarancji, czyli 5 lat minimum :)
-
pierwsze co mnie wkurzyło w tym BEKO po 1 dniu to głośna praca (głośniejsza od starej Candy) i nieczytelna instrukcja obsługi i samej pralki (np. piktogramy na programatorze które musisz rozszyfrowywać w instrukcji zamiast polskich napisów) - czyli dokładnie to o czym ludzie pisali w necie na jej temat ... no ale pierze... :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Ciut za późno wbiłem się w temat. Bosch jako jedyna w tej chwili firma używa ocynkowanej blachy w całości konstrukcji pralki. Dają też wysokiej klasy łożyska no i silnik tej marki mówi sam za siebie. Info z pierwszej ręki od serwisanta, który naprawiał mojego boscha. Co padło? Elektroniczny panel sterowania na skutek przepięcia w gniazdku( nie miałem uziemienia:/). Pralka po prawie 15-stu latach wciąż pierze
No chyba za późno o te 15 lat się wbiłeś :) Te wysokiej jakości łożyska wysiadły po 2 latach równo jak kończyła mi się gwarancja. Wysokiej jakości łożyska były połączone z wysokiej jakości ocynkowanym bębnem . Koszt wymiany przekraczał 3/4 wartości pralki. Wysoka jakość na papierze reklamowym (uotka) wiąże się tylko z wysokimi kosztami napraw...