-
Lustro cyfrowe o "osiągach" co najmnie EOS300
Witam,
Aktualnie posiadam analogowego EOS300, jednak miałem ostatnio mały zgrzyt z moim pierwszym filmem w nim zrobionym (straciłem całe 36 klatek wspomnień) i trochę zaczynam się bać go używać dalej - owszem, strata ta była spowodowana totalnie nieprzygotowaną osobą sprzedającą mi ten aparat, ale strach pozostaje.
Jaką polecilibyście lustrzankę cyfrową z zestawem możliwości znanych z EOSa? Chodzi mi o te wszystkie tryby sportowe, pejzaże, portrety, Tv, Av, M, A-DEP, ostrzeniem na wybrane punkty kadru + ewentualnie jakieś dodatkowe bajery.
Istotne jest też, żeby podstawowy obiektyw był przynajmniej 28-90mm.
Cena... odpowiednia. I tak pewnie sobie na raty wezmę. Fajnie by było, gdyby jeszcze był wygodny w eksploatacji - jakiś popularny typ karty pamięci i dobry akumulator.
-
Odp: Lustro cyfrowe o "osiągach" co najmnie EOS300
mz chyba wszystko w miarę aktualne lub nie starsze niż 5-8 lat będzie miało większe możliwości niż analogowy eos 300.
--- Kolejny post ---
mz chyba wszystko w miarę aktualne lub nie starsze niż 5-8 lat będzie miało większe możliwości niż analogowy eos 300.
-
a nie prościej niż zakładać tego posta było wejść na polska stronę canona?????
i wszystko jak na tacy
--- Kolejny post ---
a nie prościej niż zakładać tego posta było wejść na polska stronę canona?????
i wszystko jak na tacy
-
Zważywszy, że mój obecny EOS300 to pierwszy canon (którego swoją drogą mam od 2 miesięcy) jak i aparat o takiej budowie i właściwościach, a tutaj znajdują się osoby, które ZNAJĄ SIĘ i MOGĄ coś polecić - zapytałem tutaj.
Niesamowite, nie?
Nie wiem, czy to, co wybiorę, będzie podobne, BO SIĘ NIE ZNAM. Dział z kolei nazywa się "Dla początkujących" i szkoda, że trzeba to tłumaczyć obecnym użytkownikom.
--- Kolejny post ---
Zważywszy, że mój obecny EOS300 to pierwszy canon (którego swoją drogą mam od 2 miesięcy) jak i aparat o takiej budowie i właściwościach, a tutaj znajdują się osoby, które ZNAJĄ SIĘ i MOGĄ coś polecić - zapytałem tutaj.
Niesamowite, nie?
Nie wiem, czy to, co wybiorę, będzie podobne, BO SIĘ NIE ZNAM. Dział z kolei nazywa się "Dla początkujących" i szkoda, że trzeba to tłumaczyć obecnym użytkownikom.
-
w twoim zapytaniu mieści się jakieś kilkanaście aparatów (dzięki za podanie orientacyjnej sumy którą chcesz wydać- cena "odpowiednia" bardzo ułatwia wybór)
zacznij od Canon 1100D wraz z kitem, po jakimś czasie powinieneś się zorientować czy to wystarczy czy chcesz coś więcej
--- Kolejny post ---
w twoim zapytaniu mieści się jakieś kilkanaście aparatów (dzięki za podanie orientacyjnej sumy którą chcesz wydać- cena "odpowiednia" bardzo ułatwia wybór)
zacznij od Canon 1100D wraz z kitem, po jakimś czasie powinieneś się zorientować czy to wystarczy czy chcesz coś więcej
-
Zakładając, że są samochody za 30 i 200 tysięcy, które przecież też jeżdżą, napisałem, że cena ma być odpowiednia do osiągów - to było mało domyślne? Jeśli istnieje aparat z 28-90 za 1.6tys i drugi z dodatkowym bajerem za 5tys, to dla mnie odpowiedniejsza wydaje się ta niższa kwota.
--- Kolejny post ---
Zakładając, że są samochody za 30 i 200 tysięcy, które przecież też jeżdżą, napisałem, że cena ma być odpowiednia do osiągów - to było mało domyślne? Jeśli istnieje aparat z 28-90 za 1.6tys i drugi z dodatkowym bajerem za 5tys, to dla mnie odpowiedniejsza wydaje się ta niższa kwota.
-
Dla startującego to faktycznie 1100D lub następca 1200D - proste i niezłe aparaty. Do tego obiektyw 18-135/STM (nowa wersja) i na długo wystarczy.
Tylko jaki budżet jest na to przewidziany ?
-
No ok, jeśli mam nazwać budżet, to myślałem tak o okolicach 1600zł za komplet.
Czy jest sens/możliwość kupienia takiego 1200D i wrzucenie mu obiektywu + telekonwertera z obecnego EOS300? Bo ten 1200D ma ledwo do 55mm ogniskową.
-
Ogniskowe 18-55 mm są wystarczające do większości zastosowań.
Można użyć KIT-a 18-135/STM, jest naprawdę dobry. Dalej to już kolejny obiektyw tele 55-250, 70-200 etc.
--- Kolejny post ---
Taki zestaw Canon EOS 1200D + 18-55 IS STM mieści się w budżecie i jest bardzo dobry na starcie.
-
Chciałbym osiągać rozmycia tła przy portretach na takim poziomie - http://www.cyberfoto.pl/galeria/data...1122051507.jpg Obecnie z moim EOSowym 28-90 + telekonwerterem x2 spokojnie daję radę.
Poza tym lubię fotografować przyrodę i nie zawsze mogę podejść blisko, więc przydałaby mi się wyższa ogniskowa chyba?
--- Kolejny post ---
Chciałbym osiągać rozmycia tła przy portretach na takim poziomie - http://www.cyberfoto.pl/galeria/data/7/831d7e9126234f832ca0b31122051507.jpg Obecnie z moim EOSowym 28-90 + telekonwerterem x2 spokojnie daję radę.
Poza tym lubię fotografować przyrodę i nie zawsze mogę podejść blisko, więc przydałaby mi się wyższa ogniskowa chyba?
-
jak sobie pomnożysz ogniskową przez 1.6 to z tego ledwie 55 zrobi się prawie to samo co masz w analogu. APS-C to połowa klatki analoga.
telekonwerter z EOSA 300? te obiektywy o których mowa nie współpracują z telekonwerterami (może kenko) ale to i tak ma mały sens, obiektyw z analoga będzie działał z cyfrą (pomnożenie ogniskowej przez 1.6 tego 28-90 da ci pogląd z jakimi kątami widzenia będziesz miał do czynienia)
--- Kolejny post ---
jak sobie pomnożysz ogniskową przez 1.6 to z tego ledwie 55 zrobi się prawie to samo co masz w analogu. APS-C to połowa klatki analoga.
telekonwerter z EOSA 300? te obiektywy o których mowa nie współpracują z telekonwerterami (może kenko) ale to i tak ma mały sens, obiektyw z analoga będzie działał z cyfrą (pomnożenie ogniskowej przez 1.6 tego 28-90 da ci pogląd z jakimi kątami widzenia będziesz miał do czynienia)
-
A co powiecie na ten zestaw - Lustrzanka CANON EOS 1200D (18-55mm DC + 50mm F1.8) - Ceneo.pl ? Te dodatkowe 50mm warte 500zł? Bo 1200D z samym obiektywem już 1500zł kosztuje.
--- Kolejny post ---
A co powiecie na ten zestaw - http://www.ceneo.pl/30165427 ? Te dodatkowe 50mm warte 500zł? Bo 1200D z samym obiektywem już 1500zł kosztuje.
--- Kolejny post ---
Czy może takie cudo z Tamronem - http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-1200d-18-55-mm-dc-iii-70-300-dild-akcesoria.bhtml#opis
--- Kolejny post ---
Czy może takie cudo z Tamronem - http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-1200d-18-55-mm-dc-iii-70-300-dild-akcesoria.bhtml#opis
-
1200D średnio to wygodne, tego tamrona sobie odpuść (moim zdaniem).
Może jednak coś używanego, 40D, tu zostanie jeszcze na jakieś szkło, lub 50D.
--- Kolejny post ---
1200D średnio to wygodne, tego tamrona sobie odpuść (moim zdaniem).
Może jednak coś używanego, 40D, tu zostanie jeszcze na jakieś szkło, lub 50D.
-
Przecież Twój obiektyw ma bagnet EF i możesz go używać w lustrzankach cyfrowych Canona.
Do tego 50D i powinieneś być zadowolony.
Zostanie jeszcze parę pln na zmianę obiektywu jak obecny się znudzi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Przecież Twój obiektyw ma bagnet EF i możesz go używać w lustrzankach cyfrowych Canona.
Do tego 50D i powinieneś być zadowolony.
Zostanie jeszcze parę pln na zmianę obiektywu jak obecny się znudzi
Owszem,bagnet ef, ale współpraca tylko na pełnej dziurze, przerabiałem temat na 400d. Fotografia przyrodnicza jest pojęciem tak samo szerokim jak rozrzut cenowy w aparatach, o które pytasz. Na początek kup to na co cię stać, proponuję 40d, obiektywy...70-300 (Canon is lub tamron vc usd. W ostateczności sigma) na początek wystarczy, później będziesz sam wiedział czego ci brakuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
geohound
Jaką polecilibyście lustrzankę cyfrową z zestawem możliwości znanych z EOSa? Chodzi mi o te wszystkie tryby sportowe, pejzaże, portrety, Tv, Av, M, A-DEP, ostrzeniem na wybrane punkty kadru + ewentualnie jakieś dodatkowe bajery....
Te bajery - tzn programy typu: portret, sport, pejzaż nie są do niczego potrzebne. Na M, czy Av zrobisz lepsze zdjęcie. Nikt nie robi sportu korzystając z programu 'sport'.
A może się mylę, bo w 7D nie mam takich udogodnień jak sport, portret, hdr, pejzaż, czy zdjęcie kozy. Z użytecznych bajerów jedynie C1÷3. Za tyle kasy. Panowie skandal :).
-
Racja, tak to można tylko w pralce pranie robić, ma mnóstwo programów tematycznych, moja ma nawet manual, bo jest ikonka z napisem "pranie ręczne":D . 7d wygląda przy niej jakoś tak ubogo i jeszcze wszystko trzeba ręcznie ustawiać:)
-
I ja polecę 40D, ma go mój tato (spadek po mnie :D) i będę go miał ja jak się 5DII i Tamron sprzedają :) Do tego bardzo fajnym obiektywem będzie Tamron 17-50 tylko koniecznie sprzedający ma udostępnić sample bez obróbki, są jeszcze tacy co na aukcjach linki wrzucają. Za 700-800zł się kupi bez VC. Jak tele to polecam Tamrona 70-300 VC USD bo nawet 55-250 IS się przy nim chowa (mam w domu oba) :) no ale to wydatek ok. 1k pln. Możesz też poszukać 40D z kitowym 18-55 IS nawet za 800zł i dokupić właśnie tele :)
-
Dobra Panowie, a gdyby chodziło o wzięcie 100D, 700D albo 1200D? Odkładamy na bok ich ceny, wszystkie mają chyba te same obiektywy 18-55.
--- Kolejny post ---
Dobra Panowie, a gdyby chodziło o wzięcie 100D, 700D albo 1200D? Odkładamy na bok ich ceny, wszystkie mają chyba te same obiektywy 18-55.
-
Nie mam żadnego z nich, proponuję ci natomiast zapoznanie się ze specyfikacją, zdjęcie zrobisz każdym z nich, a jakie to już zależy od twoich umiejętności w fotografii oraz w cyfrowej obróbce zdjęć. Pisałem ci o 40d, bo to w miarę tanie i dobre body. Szybkość af i ilość zdjęć w serii jest nie bez znaczenia, jeżeli chcesz cykać przyrodę no i zostanie ci na dodatkowe szkło. Możesz też inaczej. Kup nowy 1100 z kitem i szukaj swojej niszy fotograficznej szlifując przy okazji warsztat. Na razie chcesz cykać wszystko, a w czym poczujesz się dobrze? Sam zobaczysz.
--- Kolejny post ---
Nie mam żadnego z nich, proponuję ci natomiast zapoznanie się ze specyfikacją, zdjęcie zrobisz każdym z nich, a jakie to już zależy od twoich umiejętności w fotografii oraz w cyfrowej obróbce zdjęć. Pisałem ci o 40d, bo to w miarę tanie i dobre body. Szybkość af i ilość zdjęć w serii jest nie bez znaczenia, jeżeli chcesz cykać przyrodę no i zostanie ci na dodatkowe szkło. Możesz też inaczej. Kup nowy 1100 z kitem i szukaj swojej niszy fotograficznej szlifując przy okazji warsztat. Na razie chcesz cykać wszystko, a w czym poczujesz się dobrze? Sam zobaczysz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
geohound
To najbardziej zaawansowany będzie 700D, 9-cio punktowy AF (wszystkie czujniki krzyżowe).
1200D to rozwinięcie 1100D (mam i używam) z nowa matrycą 18 Mpix - taka najbardziej budżetowa wersja.
-
No właśnie o to mi chodzi - ogólnie interesują mnie portrety i przyroda, ale jak wiadomo szkło można kupić i tu jest tylko ograniczenie kompatybilności i kieszeni. Chodzi mi o dobre body dla totalnego laika (jedyne, czego używałem, to Olympus SP-550 Uz, którego sprzedałem 2 miechy temu, miał doskonałe SuperMacro - strzelał z 1cm), który chciałby zrobić ładną galerię swojej Kobiecie w jakimś ciekawym miejscu (za miesiąc pierwszy wspólny wypad zagranicę), do tego cyknąć zamek, lasek, kij wie co jeszcze, a z czasem się nauczyć jakichś podstaw.
Zapytałem o te modele, bo obecnie Canon "refunduje" 200zł za zakup 100D lub 700D oraz 1100D/1200D poleciliście Wy. Stąd konfrontacja tych modeli.
--- Kolejny post ---
No właśnie o to mi chodzi - ogólnie interesują mnie portrety i przyroda, ale jak wiadomo szkło można kupić i tu jest tylko ograniczenie kompatybilności i kieszeni. Chodzi mi o dobre body dla totalnego laika (jedyne, czego używałem, to Olympus SP-550 Uz, którego sprzedałem 2 miechy temu, miał doskonałe SuperMacro - strzelał z 1cm), który chciałby zrobić ładną galerię swojej Kobiecie w jakimś ciekawym miejscu (za miesiąc pierwszy wspólny wypad zagranicę), do tego cyknąć zamek, lasek, kij wie co jeszcze, a z czasem się nauczyć jakichś podstaw.
Zapytałem o te modele, bo obecnie Canon "refunduje" 200zł za zakup 100D lub 700D oraz 1100D/1200D poleciliście Wy. Stąd konfrontacja tych modeli.
-
Obawiam się, że obrazki z tych trzech aparatów będę bardzo podobne, bo to ta sama matryca.
Różnice są w AF, gibanym ekraniku i kilku ficzerach. Jak masz kasę na nowy sprzęt, to moim zdaniem najlepszy będzie 700D.
-
Za pare zlotych wiecej mozna kupic 60D tez dobry.
-
wydaje się że obrazek dawany przez te wszystkie korpusy będzie podobny i będzie zależał tylko od przypiętej optyki i umiejętności operatora. przy 18-55 będzie jak będzie. kupisz najlepszy z nich nie będziesz się zastanawiał czy może być lepiej, a tak będziesz zmieniał korpusy bo będziesz myślał że może być lepiej, zamiast kupić jakiś konkretny obiektyw (obiektywy).
--- Kolejny post ---
wydaje się że obrazek dawany przez te wszystkie korpusy będzie podobny i będzie zależał tylko od przypiętej optyki i umiejętności operatora. przy 18-55 będzie jak będzie. kupisz najlepszy z nich nie będziesz się zastanawiał czy może być lepiej, a tak będziesz zmieniał korpusy bo będziesz myślał że może być lepiej, zamiast kupić jakiś konkretny obiektyw (obiektywy).
-
Słuchajcie, pomogliście mi już wiele, ale ostatnia sprawa:
Dziewczyna dziś znalazła ostatni, nowy, egzemplarz 600D, ta oferta - Canon EOS 600D + 18 - 55 mm DC III - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD i zarezerwowała mi go, mam 3 dni na decyzję i odbiór.
Ogólnie przy okazji znalazłem Nikona D3200, który według specyfikacji zjada Canony do 700D włącznie i kosztuje tylko 2000zł, ale z pewnych prywatnych względów nie mogę wziąć Nikona.
Brać 600D z DC III czy lecieć z 500zł więcej po 700D z IS STM? Do obu montowałbym sobie też zamiennie z kitowym mój telekonwerter wraz z 28-90mm z mojego analoga EOS 300 (sprawdzałem w sklepie, pasują)
Pilne, bo muszę dość szybko decydować - z góry dzięki.
-
A moze 60d. ?? Hmm. Brales pod uwage.
Nie patrz tak na puszke, bo z tego co piszesz to w szklarni jest ubogo. Dobre szkło to duzo wiecej niz różnica miedzy modelami jakie podajesz. Lepiej kupić cos tańszego a oszczędności wydać na jakis obiektyw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
geohound
Witam,
strata ta była spowodowana totalnie nieprzygotowaną osobą sprzedającą mi ten aparat, ale strach pozostaje.
złej baletnicy to i czapka na bakier... a o aparatach koledzy już wspominali.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
geohound
Omijaj takie "oferty" z daleka. To nie ten obiektyw, który chcesz. Ktoś wyprzedaje jakieś stare szpargały. Jest on wart jakieś 100 PLN. Ze 350 - 400 trzeba dać za kit z IS. Moim zdaniem to się nie opłaca, lepiej od razu 700D z kitem IS. Co do Nikona to nie poradzę, nie mam pojęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
geohound
Ogólnie przy okazji znalazłem Nikona D3200, który według specyfikacji zjada Canony do 700D włącznie i kosztuje tylko 2000zł, ale z pewnych prywatnych względów nie mogę wziąć Nikona.
Nie rozumiem, ślub z Canonem brałeś czy jak? Bez sensu brać sprzęt, który już na starcie uważasz że przegrywa z konkurencją.
Kupuj Nikona i po sprawie.
-
Brać nikona ale 3200, słabo znam ten segment nikonów ale sądząc po numerze to raczej wydmuszka - czyli konkurencja na poziomie 1200D, bo jak ogólnie wiadomo ile kosztuje tyle jest warte albo mniej. Gdybyś napisał o serii 7000 to prędzej bym uwierzył w to zjadanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Brać nikona ale 3200, słabo znam ten segment nikonów ale sądząc po numerze to raczej wydmuszka - czyli konkurencja na poziomie 1200D, bo jak ogólnie wiadomo ile kosztuje tyle jest warte albo mniej. Gdybyś napisał o serii 7000 to prędzej bym uwierzył w to zjadanie.
A ja właśnie trzymam w rękach D3200 i to bordowego :) 400D to był przy tym "kawał" aparatu
-
Pytanie retoryczne: ile canonów musi"zjeść" nikon żeby dorównać mu osiągami:)?
400D jako "kawał" aparatu? Nie zauważyłem, choć widzę go codziennie:)