-
Aparaty cyfrowe tylko dla profesjonalistów?
-
Odp: Aparaty cyfrowe tylko dla profesjonalistów?
artykuł z cyklu "szef kazał mi coś napisać"
zero konkretów ,dużo slow, wyrwane z kontekstu zdania jakiegoś wywiadu
szkoda czasu
-
W artykule:
Rekord branży padł w 2010 r. Na rynek dostarczono wówczas prawie 121,5 mln aparatów.
Na wykresie ta wielkość podana jest :DANE W MLD SZTUK,więc chyba głąby mylą miliony z miliardami.
Co do meritum ,to się zgadzam.Ludzie "fotografują" nawet tabletami i "nagrywają" smartfonami.
Tak jak zmniejsza sie ilość użytkownikow gramfonów a nawet odtwarzaczy CD o aparatach analogowych nie wspominając,
tak zmniejsza się ilość uzytkowników apartatów cyfrowych z wiedzą "analogową".
Wszystkoumiejace aparaty zdominują rynek fotograficzny dla mas.
Na szczęście masy fotografują masowo,byle jak ,więc może dla nas zaciętych hobbystów zostanie trochę
wolnej przestrzeni na fotkę, jeśli już się przez ten tłum przebijemy :) .
-
Nie wiem co bardziej głupie, artykuł czy komentarze ignorantów. Ale to nie jest odosobniony przypadek, według takich właśnie statystyk nasze państwo się szybko rozwija i mamy coraz wyższą średnią krajową.
-
Chyba nie ogarniam tego skrótu myślowego - znaczy się np. PKB liczą na podstawie komentarzy w internecie pod artykułami z Wyborczej - czy coś jednak pokręciłam ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chyba nie ogarniam tego skrótu myślowego - znaczy się np. PKB liczą na podstawie komentarzy w internecie pod artykułami z Wyborczej - czy coś jednak pokręciłam ;).
Jest ten sam brak znajomości tematu, wszystko opiera się na danych statystycznych, które tak na prawdę są oderwane od rzeczywistości. Podobnie jak w artykule ze sznurka:)
-
prawdziwy spadek to kompakty, lustra i bezlusterkowce to tylko wahania
oczywiscie killerem kompaktów są głównie jabłkofony i konkurencja od Samsung
99,9999% uzytkowników smartfonów nigdy nie zrobi nimi dobrego zdjęcia
jakiś jeden na milion i owszem, znam przypadki zdobywania prestizowych nagród za zdjęcia
zrobione telefonem - co oczywiście na ogólną wartość telepstryków nie ma żadnego wpływu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Jest ten sam brak znajomości tematu, wszystko opiera się na danych statystycznych, które tak na prawdę są oderwane od rzeczywistości. Podobnie jak w artykule ze sznurka:)
A jasne czyli po prostu wszyscy to dyletanci poza kilkoma jedyniesłuszniewiedzącymi ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A jasne czyli po prostu wszyscy to dyletanci poza kilkoma jedyniesłuszniewiedzącymi ;).
Mniej więcej takie jest podejście władzy do wyborców,ale ja nie o tym. Ignoranckie podejście do wielu zagadnień to uproszczenie tematu. Dane statystyczne i różnego rodzaju średnie połączone z brakiem wiedzy lub co gorsza manipulowaniem faktami daje zafałszowany obraz rzeczywistości, w najlepszym wypadku spłycony i nieprawdziwy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Ignoranckie podejście do wielu zagadnień to uproszczenie tematu.
A wystarczyło powiedzieć że generalizowanie jest drogą donikąd ale skoro taka samokrytyka...... ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A wystarczyło powiedzieć że generalizowanie jest drogą donikąd ale skoro taka samokrytyka...... ;).
Czemu uważasz że to co piszę to samokrytyka? Pytam z ciekawości. Owszem, jestem samokrytyczny wobec siebie w różnych sytuacjach oceniając siebie, swoją pracę itp., nie wiem z czego wynika to co napisałeś...;)
-
Artykuł "uroczy". A najlepiej podoba mi się jak gamoń poucza profesjonalistów (bo zgodnie z tytułem o nich mówimy) jakie kryteria zastosować przy zakupie.
Myślałem, że profesjonał dobrze wie, czego oczekuje od aparatu. A wizyta w sklepie to tylko formalność, bo wcześniej już przetestował puchę wśród kolegów.
Niestety niektórym pismakom, podobnie jak ochronie lustrzanka cyfrowa zawsze będzie się kojarzyła z pro aparatem. A tylko wąska grupa modeli spełnia to kryterium.
Canon oficjalnie przyznaje się do 3 obecnie produkowanych modeli: 5D mkIII, 1DX i 1DC. A że zawodowcy lubią czasem inne modele, np 6D lub 7D to już inna sprawa. Wg firmy to body dla entuzjastów :).
I na koniec, o zgrozo zostaną na rynku tylko 3 firmy. Obstawiam: Hasselblad, Leica i Pentax :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Czemu uważasz że to co piszę to samokrytyka? Pytam z ciekawości. Owszem, jestem samokrytyczny wobec siebie w różnych sytuacjach oceniając siebie, swoją pracę itp., nie wiem z czego wynika to co napisałeś...;)
Dlatego, że wypisywaniem takich ogólnikowych truizmów nikogo do niczego nie przekonasz.
BTW: Zawsze mnie też interesuje skąd osoby negujące dane statystyczne posiadają wiedzę pozwalającą im na tę negację.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dlatego, że wypisywaniem takich ogólnikowych truizmów nikogo do niczego nie przekonasz.
BTW: Zawsze mnie też interesuje skąd osoby negujące dane statystyczne posiadają wiedzę pozwalającą im na tę negację.
A skąd ci przyszło do głowy że mam zamiar przekonywać kogokolwiek do swojego zdania? Statystyki i średnie nigdy nie były dla mnie wiarygodną wartością zarówno ze względu na tzw.błąd statystyczny jak i sposób obliczania i uzyskiwania efektu końcowego. Dla przykładu: jak podał Eurobarometr spożycie alkoholu w Polsce w roku 2009 było niższe niż w pozostałych państwach UE. Ciekawy był wiek badanych - 15+. Równolegle prowadzono podobne badania na temat spożycia alkoholu wśród młodzieży, a wyniki " wlano" do jednej butelki. I nie jest to przykład odosobniony.
Swoje zdanie ogólnie ujmując zawsze opieram na doświadczeniu swoim lub ludzi mądrzejszych ode mnie i nigdy nie przekonywałem do niego innych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Statystyki i średnie nigdy nie były dla mnie wiarygodną wartością zarówno ze względu na tzw.błąd statystyczny jak i sposób obliczania i uzyskiwania efektu końcowego. Dla przykładu: jak podał Eurobarometr spożycie alkoholu w Polsce w roku 2009 było niższe niż w pozostałych państwach UE. Ciekawy był wiek badanych - 15+. Równolegle prowadzono podobne badania na temat spożycia alkoholu wśród młodzieży, a wyniki " wlano" do jednej butelki. I nie jest to przykład odosobniony.
Czyli reasumując najlepszym źródłem informacji jest własne "zdaje mi się" ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Czyli reasumując najlepszym źródłem informacji jest własne "zdaje mi się" ;).
Jeżeli pytasz mnie o moje zdanie, napiszę, że nie. Jakie jest twoje - ty sam wiesz najlepiej;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Jeżeli pytasz mnie o moje zdanie, napiszę, że nie. Jakie jest twoje - ty sam wiesz najlepiej;)
Ja w wielu kwestiach nie mam zdania albo jestem poszukujący ale zastanawia mnie po prostu to co już wyżej pisałem gdzie płynie ta krynica niezamierzonej wiedzy pozwalająca negować wyniki badań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja w wielu kwestiach nie mam zdania albo jestem poszukujący ale zastanawia mnie po prostu to co już wyżej pisałem gdzie płynie ta krynica niezamierzonej wiedzy pozwalająca negować wyniki badań.
Książki, internet, rozmowy ,korespondencja to już kilka źródeł, jeżeli masz ochotę poczytać to proszę:Co to jest statystyka?
tekst raczej techniczny nie zawierający wielu odniesień do sytuacji społecznych, ale wiele mówiący o statystykach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Książki, internet, rozmowy ,korespondencja to już kilka źródeł.
Czyli jednak "zdaje mi się" nic więcej nic mniej 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Czyli jednak "zdaje mi się" nic więcej nic mniej 8-).
Każdy ma prawo do własnej interpretacji faktów. Jeżeli uważasz średnie i statystyki za jedyną właściwą i bezbłędną wykładnię - twoja sprawa i twoje zdanie. Ja mam swoje i tym między innymi się różnimy. I dobrze. Wspólne idee na dłuższą metę nie zdają egzaminu;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
strzanka cyfrowa zawsze będzie się kojarzyła z pro aparatem. A tylko wąska grupa modeli spełnia to kryterium.
Canon oficjalnie przyznaje się do 3 obecnie produkowanych modeli: 5D mkIII, 1DX i 1DC. A że zawodowcy lubią czasem inne modele, np 6D lub 7D to już inna sprawa. Wg firmy to body dla entuzjastów :).
Bardziej niż deklaracje Canona co Canon zyczyłby dobie żeby fotografowie kupowali do wykonywania zawodu, liczy się choćby punktacja tegoż Canona do zaszczytnego członkostwa w CPS.
A tam 5d3 to 7 punktów, 6d i 7d to 5 punktów, a 1dx to 10 punktów. Wszystke dwucyfrowe i pomniejsze korpusy, z wyjatkiem 60da, to zero punktów.
Czyli 1dx jest dwa razy bardziej profesjonalne od 6d, a 5d3 jest tylko o 40% profesjonalniejsze. :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Bardziej niż deklaracje Canona co Canon zyczyłby dobie żeby fotografowie kupowali do wykonywania zawodu, liczy się choćby punktacja tegoż Canona do zaszczytnego członkostwa w CPS.
A tam 5d3 to 7 punktów, 6d i 7d to 5 punktów, a 1dx to 10 punktów. Wszystke dwucyfrowe i pomniejsze korpusy, z wyjatkiem 60da, to zero punktów.
Czyli 1dx jest dwa razy bardziej profesjonalne od 6d, a 5d3 jest tylko o 40% profesjonalniejsze. :lol:
Nie wiem, czy 2x bardziej profesjonalne, ale na 100% 2x szybsze.
Oczywiście jest też 2x droższy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Jeżeli uważasz średnie i statystyki za jedyną właściwą i bezbłędną wykładnię - twoja sprawa i twoje zdanie.
A gdzie ja takie coś napisałem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A gdzie ja takie coś napisałem?
Dosłownie rzecz ujmując, to nie napisałeś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Statystyka jest bardzo silnym narzędziem.
Aby wyniki miały sens wymagana jest uczciwości i rzetelna wiedza zarówno z obszaru badanego jak i analizy statystycznej. Dotyczy to zarówno projektowania, tworzenia jak i interpretacji.
jp
-
Statystyka matematyczna jest niezwykle przydatnym narzędziem do pozyskania wielu danych.
Ale wiarygodność badania opiera się reprezentacji próbki, liczebności, odchyleniu, rozkładzie i wielu różnych parametrach.
Niestety słowiczek, moim zdaniem nie masz racji. Twierdzenie, że doświadczenie życiowe jest dobrym odniesieniem może był błędne, bo wielu może mieć inne doświadczenia niż Twoje.
Nie negowałbym przydatności statystycznych metod, sam z nich korzystam. Tylko, że trzeba sprawdzać z jakiego badania wyniki są osiągnięte, jak liczna była próba i kilka innych danych wejściowych.
Statystycznie - ja z psem na spacerze mamy po trzy nogi :)
-
Bajka o psie i właścicielu to koronny argument sceptyków metod statystycznych. Jednak tak naprawdę, Ty i pies to za mała populacja, żeby stosować metody statystyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Statystyka matematyczna jest niezwykle przydatnym narzędziem do pozyskania wielu danych.
Ale wiarygodność badania opiera się reprezentacji próbki, liczebności, odchyleniu, rozkładzie i wielu różnych parametrach.
Niestety słowiczek, moim zdaniem nie masz racji. Twierdzenie, że doświadczenie życiowe jest dobrym odniesieniem może był błędne, bo wielu może mieć inne doświadczenia niż Twoje.
Nie negowałbym przydatności statystycznych metod, sam z nich korzystam. Tylko, że trzeba sprawdzać z jakiego badania wyniki są osiągnięte, jak liczna była próba i kilka innych danych wejściowych.
Statystycznie - ja z psem na spacerze mamy po trzy nogi :)
Statystyki wyrażone w cyfrach są jak najbardziej prawdziwe, chyba że dane są nieprawdziwe, lub ktoś nie umie liczyć:). Należy jednak zwrócić uwagę na kontrasty społeczne, które na dobrą sprawę też wyraża się w cyfrach, a które tworzą wynik końcowy, który zawsze będzie taki sam. Np.to, że na stu fotografów przypadać będzie 100 obiektywów klasy L nie oznacza, że każdy statystyczny fotograf ma jeden z nich w zestawie:)
A propo: statystycznie wraz z psem macie po trzy nogi. Ale czy to prawda:D?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
A propo: statystycznie wraz z psem macie po trzy nogi. Ale czy to prawda:D?
Jak najbardziej. Kazdy ma 3 z dokladnoscia +/- 1