-
Komputer dla fotografa 2014
Witam,
Wiem ,że były podobne wątki ale są na nich stosunkowo stare posty a mnie interesuje czas bieżący. Tak jak w temacie mam zamiar złożyć komputer stricte pod kątem obróbki zdjęć. Planuję zakup 4 dysków ( na system, obrobione fotki, Raw i backup ) dysk systemowy planuję zakupić SSD. Co do dalszych zakupów pytania do Was:
1. Ile ramu i jaki?
2. Jaki procesor ?
3. czy grafika jest ważna?
Dodatkowo inne pomocne uwagi mile widziane, złóżmy komputer dla fotografa na 2014 rok :)
-
Odp: Komputer dla fotografa 2014
Chyba lepiej zapytac na elektrodzie, albo na podobnych stronkach :)
-
-
Procek to lepiej najnowszej generacji, wystarczy pewnie Intel-4570, grafika tak, bo może się przydać CUDA, niekoniecznie jakiś najdroższy GTX 780 :D ale taki gtx 660, 760 lub 750 by się mógł przydać. Ramu na pewno więcej niż 4gb, 8 jeżeli nie 16 (przyszłościowo) jeżeli chcesz na wielu plikach na raz pracować, u mnie na lapku 4 to bardzo za mało jeżeli chodzi o LR i PS.
-
Podaj budżet. ;) Ale tak z grubsza- Intel i5 4670 + chłodzenie CPU Fera2 + MSI Z87 + MSI GTX750 TwinFrozr + 16 GB RAM + SSD + HDD + zasilacz na poziomie 550/600W (beQuiet!, ciche, dla mnie to istotne) jako bank i masz kompa na długie lata, z dużymi możliwościami rozbudowy. Można taniej, ale ten wyżej nastawiony jest na ciszę... ;)
Grafika ważna, przyda się CUDA przy obciążeniu. 4 rdzenie z Intela i więcej nie trzeba, HT z i7 nie wykorzystasz, więc nie warto przepłacać. Płyta ma potencjał nawet na dwie grafiki + mocne Core i7, więc jak Cie kiedyś najdzie, będziesz mógł względnie tanio (wtedy) podnieść jeszcze moc.
Jak masz duży budżet, to karty NVidii typy Quadro... Stricte pod programy a nie gry, jest moc. ;) Niestety za poziom K4000, płaci się tyle, co za powyższy zestaw... I jeszcze zostanie. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzyssp
Procek to lepiej najnowszej generacji, wystarczy pewnie Intel-4570, grafika tak, bo może się przydać CUDA, niekoniecznie jakiś najdroższy GTX 780 :D ale taki gtx 660, 760 lub 750 by się mógł przydać. Ramu na pewno więcej niż 4gb, 8 jeżeli nie 16 (przyszłościowo) jeżeli chcesz na wielu plikach na raz pracować, u mnie na lapku 4 to bardzo za mało jeżeli chodzi o LR i PS.
Jeśli system x64 to 8Ram, z 4 da się żyć ale po co się męczyć. Co do karty to w tej chwili nie znam softu który korzysta z akceleracji kart graficznych przy przetwarzaniu zdjęć (raw, filtry). Nie ma sensu ładować się w CUDA czy OpenCL skoro to nie jest wspierane. Jak wyjdzie soft i będzie znaczące przyspieszenie to będzie sens dokupić kartę.
-
Hmm, wydawało mi się że PS wspiera cuda, no ale mogłem się mylić :) 4gb ram zdecydowanie nie, dać to się da ale skoro już się składa komputer do obróbki to 4 to o wiele za mało.
-
no to jeszcze musisz pomyśleć o monitorze dobrej klasy i odpowiednim oświetleniu.
-
16gb ram i intel 4440. grafika jakaś zintegrowana szczegóły mogę podać jutro bo nie pamiętam . Pracuje mi się super. otwieram w camera raw 500 rawów i to działa super. Wcześniej na cor2duo 2X po 2,2ghz na lapku 3 gb ram 100 rawów potrafiło zapchać wszystko na amen.
-
Chciałem złożyć dodatkowy trochę tańszy PC do obróbki zdjęć. Budżet max 1500zł. Obróbka raw z 5dmkII i 6d w capture one 7, ew. acr + photoshop
Na alledrogo coś takiego zwróciło moja uwagę: AMD APU A8-6600K 4x3,9GHz do 4,2GHz, 8GB DDR3 1600MHz,MSI A88XM-E35, RADEON HD8570 2GB HDMI, 120GB SSD+1TB
Ma to sens?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroz
musisz pomyśleć o monitorze dobrej klasy
Od tego bym zaczął,RAM 12-16,CPU,grafika i dysk wystarcza lepsze niż przeciętne,nie ma co wariować.
-
Monitor mam. Chciałbym żeby komp chodził płynnie a ciężko mi określić granicę "lepsze niż przeciętne";) CPU który wymieniłem jest znacznie tańszy niż odpowiedniki intela a nie za bardzo się na tym znam więc proszę o poradę.
-
Ja bym się przyczepił do RAM-u. Kwestia na ilu slotach. Na tej płycie są dwa sloty DDR3, więc pewnie oba zajęte 2x4giba więc raczej nie rozszerzysz tak łatwo. Co do reszty ja nie widzę problemu.
-
ja za zestaw i5-2500 (używany), 8gb ram, 120ssd i reszta osprzętu, grafika 1GB, dałem 1800PLN. Można zejść z ceny dając słabszy procesor i5-2400, rezygnując z oddzielnej karty graficznej, dając box-owe chłodzenie, wtedy spokojnie się zmieścisz z 1500PLN.
-
Karta graficzna nie jest istotna dla obróbki zdjęć. Ważny jest procesor, ram i dysk SSD.
Z procami nie jestem na bieżąco, mam mocnego i7-2600k i rzadko kiedy jego obciążenie przekracza 30%.
Do tego 8GB DDR3 wystarcza o ile nie mam otwartych kilku tifów w pełnej rozdzelczości (ok.100MB każdy) i kilku aplikacji i pracuję na dwóch monitorach jednocześnie.
Jesli chodzi o ilość slotów to proponowałbym 2x4GB na poczatek i 2 kolejne wolne na przyszłość. Dysk SSD minimum 128GB, najlepiej 256GB. A jeśli ma być cicho to tylko i wyłącznie wodne chłodzenie, ale to już inna półka cenowa.
-
To AMD jeszcze robi procesory:)? Puki co bym odradzal kupno AMD bo wtedy jestes skazany na plyte glowna dla AMD, gdybys w przyszlosci chcial zrobic upgrade.
Ja bym polecal kupno dobrego laptopa z duza iloscia ramu oraz SSD. Zawsze mozesz go przeniesc jak trzeba. Peceta to tak srednio. Dyski na backup itp itd. lepiej miec zewnetrzne podpiete hubem USB 3.0. Gdyby np komp sie zaczal palic, stracisz dyski bo sa w srodku. A tak to przynajmniej backup jest na zewnatrz.
Do laptopa mozna podpiac kalwiature, myszke, monitor i miec ten komfort ze jak musisz wyniesc sie gdzies z praca, to po prostu bierzesz kompa ze soba odpinajac uprzednio kable:)
-
Laptop do obróbki to kiepski pomysł. Model z choćby poprawnym LCD będzie kosztował krocie. AMD nie jest złe. Po przesiadce z Phenoma II x4 965be na i5 4570 dużej różnicy w obróbce nie widzę, choć znajomy fanboy intela twierdził, że to będzie niebo, a ziemia. Teraz juz wiem, że mogłem po prostu kupić płytę z większą ilością gdniazd pamięci RAM, a nie pchać się w intela. Byłoby na jakiś filtr, albo bym do szkła dołożył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
To AMD jeszcze robi procesory:)? Puki co bym odradzal kupno AMD bo wtedy jestes skazany na plyte glowna dla AMD, gdybys w przyszlosci chcial zrobic upgrade.
To jeszcze przemyślę i doczytam. Dzieki.
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Ja bym polecal kupno dobrego laptopa z duza iloscia ramu oraz SSD. Zawsze mozesz go przeniesc jak trzeba. Peceta to tak srednio. Dyski na backup itp itd. lepiej miec zewnetrzne podpiete hubem USB 3.0. Gdyby np komp sie zaczal palic, stracisz dyski bo sa w srodku. A tak to przynajmniej backup jest na zewnatrz.
Do laptopa mozna podpiac kalwiature, myszke, monitor i miec ten komfort ze jak musisz wyniesc sie gdzies z praca, to po prostu bierzesz kompa ze soba odpinajac uprzednio kable:)
Mam na to budżet ok. 1500zł więc raczej się nie poszaleje;) PC do obróbki już mam i7-2600k, 8GB i pracuje mi się bardzo dobrze. Jedyne co ogranicza ten komputer to dysk. W najbliższym czasie planuję dokupienie ssd. W tej chwili potrzebuję drugiej niedrogiej maszyny, może być słabsza.
Dzięki wszystkim!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Ja bym polecal kupno dobrego laptopa z duza iloscia ramu oraz SSD.
Za 1500 może być ciężko, nawet używkę ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Za 1500 może być ciężko, nawet używkę ;).
Co racja to racja. Za 1500 chodza standardowe lapki z Media Marktu:)
-
Skoro taki temat powstał to skorzystam z Waszej wiedzy:) Komputer ( bez monitora, myszek itd) do 3.5 max 4 tysiecy. Do obróbki(Rawy 5d, retusz itd), autocada i 3dsmaxa :) Ktoś poleci jakiś sensowny setup? :)
-
W przyszłym tygodniu kupuję mniej więcej to o co pytałem to zapraszam na test:D
-
Z perspektywy czasu i doświadczeń:
- nie oszczędzać na płycie głównej. Lepiej kupić droższą i markową niż tanią i potem mieć problemy różnego typu
- to samo tyczy się producenta pamięci. Lepiej markowe 8 GB niż kiepskie 16
- nie pchać kasy w kartę graficzną. Jeśli chcecie pograć od czasu do czasu to wystarczy GTX650-660 w zależności od zasobności portfela. Jeśli nie chcecie grać, to wystarczy systemowy Intel.
Generalnie wyznaję zasadę taką, jak przy kupnie auta. Lepiej kupić ze słabszym silnikiem, ale dobrze wyposażone niż "golasa" z mocniejszym silnikiem. Z perspektywy czasu dołożyłbym do: lepszej, markowej płyty i lepszego niż najtańszy czytnika kart pamięci. A tak w ogóle komputer kupowałem 2,5 roku temu i ostatnio jak próbowałem znaleźć argumenty za zmianą na nowy, to żadnych nie znalazłem :) O dziwo podzespoły przestały się starzeć w tempie, jaki miało miejsce jeszcze kilka lat temu...
-
Płyta musi dawać duże możliwości rozbudowy - zmiana procka, więcej RAMu, dużo HDD [SATA2], USB3.0. Większość sprzętów za 300-400pln ma wszystko to, co jest nam potrzebne do pracy.
-
Do obrobki RAWow jak najszybszy procek, i oczywiscie SSD na system. Grafika nie gra tu zadnej roli. min 8GB ram, chociaz teraz 16 to tez nie wielki wydatek.
-
Porady są, a o cenach ani mru,mru .2 lata temu zgodziłbym sie z argumentami :skrzynka +monitor.
Od kilkunastu lat tak rzeźbiłem:dodawanie RAM,podkręcanie procka itd.
IMHO: na dziś
do dobrej amatorskiejj obróbki zdjęć wystarczy laptop za ok 3000 z matowa matrycą.
Obecny używam rok i nie czuję aby mu czegoś brakowało ,jeśli chodzi o RAM,grafike czy procesor.
"postęp" troszkę zwolnił i nowe oprogramowanie ,nie jest już tak wymagające (w stosunku do sprzętu).
Dla zawodowców jest inna półka ,jak w każdym fachu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Generalnie wyznaję zasadę taką, jak przy kupnie auta. Lepiej kupić ze słabszym silnikiem, ale dobrze wyposażone niż "golasa" z mocniejszym silnikiem.
Ja tam jednak z zawodowego skrzywienia polecam jednak "mocniejszy" silnik, bo moment obrotowy jest przydatny - choćby ze względów bezpieczeństwa.
W kompie ważne to płyta główna i procek, tu już niestety króluje Intel. Zasilacz też ważna sprawa i wentylatory, RAM, karta grafiki...ech.
Mogę polecić, co niedawno złożyłem. Maszyna na Xeonie 1230 - to takie i7 bez podkręcania, za bardzo rozsądną kasę.
Płyta Asrock.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ja tam jednak z zawodowego skrzywienia polecam jednak "mocniejszy" silnik, bo moment obrotowy jest przydatny - choćby ze względów bezpieczeństwa.
W kompie ważne to płyta główna i procek, tu już niestety króluje Intel. Zasilacz też ważna sprawa i wentylatory, RAM, karta grafiki...ech.
Mogę polecić, co niedawno złożyłem. Maszyna na Xeonie 1230 - to takie i7 bez podkręcania, za bardzo rozsądną kasę.
Płyta Asrock.
No i tu się zaczyna dylemat, i5 czy i7. Kiedy kupowałem kompa lepiej było kupić i5 z szybszym jednym wątkiem niż i7 wydajniesze wielowątkowo, pytanie tylko, czy Lightroom lub PS polubi pierwszą czy drugą opcję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
(...) A jeśli ma być cicho to tylko i wyłącznie wodne chłodzenie (...)
Dobry wiatrak przy pracy na zdjęciach będzie prawie niesłyszalny. Wodę poleciłbym w przypadku na prawdę mocnego katowania sprzętu - CPU+GPU+RAM jednocześnie (jakieś złożone symulacje czy rendering). I nie przez cichą pracę, a wydajność takiego rozwiązania. Inaczej nie ma sensu IMO.
Po ostatnim apgrejdzie blaszaka najbardziej odczułem zmianę dysku na SSD i RAM z 8GB na 32GB (szczególnie, że wcześniej włączony miałem swap, na HDD). Proca mam starego, ale na chwilę obecną nie widzę najmniejszej potrzeby wymiany- i-5 2500K (Igen. @4.5HGz, a i pod 5GHz poleci), na socket 1155 IMO najoptymalniejsza opcja.
Grafika GTX560TI - kiedyś grałem, teraz już nie, więc i byle czym bym się obszedł.
Na laptopie to sobie można neta przeglądać i w wordzie pisać, od biedy jakiś RAW wywołać :p . Co innego solidny DTR z dobrym procem w kwocie z czterema zerami, ale to już ani mobilne, ani też praktyczne (choć pracuje się świetnie - na takim sager'ze w pełnym wypasie np. można klepać kilka TIF'ów na raz, bez zająknięcia).
Z autopsji powiem tylko, że cholernie trudno jest się przyzwyczaić do sprzętu choćby troszkę słabszego niż najmocniejszy na jakim miało się okazję pracować :)
Mimo 32GB, już nie raz zmroziłem system z wyłączonym swap'em, podczas stackowania kilkunastu pełnowymiarowych TIF'ów
Obecnie, jeśli miałbym coś zmieniać to tylko RAM (właściwie razem z płytą bo moja obsłuży tyle co kot napłakał :p - max 64giba). Ewentualnie dokupiłbym SSD i spiął w raid, ale póki co, to co mam wystarcza z nawiązką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No i tu się zaczyna dylemat, i5 czy i7. Kiedy kupowałem kompa lepiej było kupić i5 z szybszym jednym wątkiem niż i7 wydajniesze wielowątkowo, pytanie tylko, czy Lightroom lub PS polubi pierwszą czy drugą opcję
Kompilowane nowe programy już dobrze wykorzystują wielowątkowość i moim zdaniem lepiej mieć "rzeczywiste rdzenie".
Wyniki z:
Ranking wydajności procesorów CPU AMD i intel - benchmark.pl
1300 zł Intel Core i7 4770K artykuł i testy 8.1
1200 zł intel Core i7 3770K artykuł i testy 7.5
1100 zł intel Core i7 3820 artykuł i testy 7.2
1300 zł intel Core i7 2700K artykuł i testy 7.0
750 zł AMD FX-8350 artykuł i testy 6.9
1300 zł intel Core i7 2600K artykuł i testy 6.9
1100 zł intel Core i7 2600 artykuł i testy 6.9
850 zł Intel Core i5 4670K artykuł i testy 6.2
850 zł intel Core i5 3570K artykuł i testy 6.0
intel Core i7 975 artykuł i testy 6.0
intel Core i7 965 artykuł i testy 6.0
620 zł AMD FX-8150 artykuł i testy 6.0
720 zł Intel Core i5 4570 artykuł i testy 5.8
AMD Phenom II X6 1100T artykuł i testy 5.8
700 zł Intel Core i5 3470 artykuł i testy 5.7
700 zł intel Core i5 3470 artykuł i testy 5.7
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fliper
Proca mam starego, ale na chwilę obecną nie widzę najmniejszej potrzeby wymiany- i-5 2500K (Igen. @4.5HGz, a i pod 5GHz poleci), na socket 1155 IMO najoptymalniejsza opcja.
Grafika GTX560TI - kiedyś grałem, teraz już nie, więc i byle czym bym się obszedł.
To samo u mnie.
Tyle tylko, że ja podkręciłem swojego procka do 4.2 Ghz bo nie zauważyłem żadnej różnicy w szybkości pracy LR gdy mój i5 pracował na 4.5 Ghz vs. 4.2 Ghz, za to odczułem różnicę w pracy coolera :D
Co prawda mam high-end'owe chłodzenie Noctua NH-U12P które b. dobrze radzi sobie z odprowadzaniem ciepła i jest jednym z najcichszych, ale jednak przy 4.5 Ghz obroty wiatraka wchodziły na słyszalne obroty.
Przy 4.2 Ghz obroty wiatraka nie przekraczają 300 rpm w idle (500 rpm w stresie), więc jak dla mnie to jest właściwie jak pasywka, a co najważniejsze - bardzo wydajnie.
Popieram koncepcję cichego, lepiej zakupić słabszy procek ale markową płytę główną, RAM, zasilacz i koniecznie SSD, niż wydać 70% kasy na procka, a reszta to niestabilna i awaryjna chińszczyzna :)
-
Panowie a co powiecie o takim zestawie, mac mini w wersji z i7 2,3 standardowo 4GB RAM (od razu wrzucam 16GB w 2 kościach 2x8GB) dysk standardowy w przyszłości zmiana na SSD do tego monitor Della U2713H jak myślicie da się coś na tym zestawie porobić? Obecnie pracuję na laptopie więc wydaje mi się że to i tak będzie przepaść...czy polecicie mi coś innego do 6tys zł jedyny wymóg to maczek.
-
Strzelam w ciemno: za cenę tego Mac Mini będziesz miał zdecydowanie lepiej wyposażonego "składaka" PC
Jeżeli jesteś fanem apple kup apple.
Jak nie, kup PC.
Plotki o większej stabilności MacOS vs. Win Vista, Win7, Win8 to bullshit :)
-
Tak jak pisałem w grę wchodzi tylko Apple również zgadzam się że cena tych sprzętów jest baardzo zawyżona no ale cóż, skoro teraz na win8 mam i5 i 4GB RAMU i jakoś daje radę to na macu powinno byc zdecydowanie lepiej, jest też opcja żeby zamiast więcej ramu wziąc mocniejszy procek nie 2,3 tylko 2,6 na co się zdecydować co jest bardziej istotne przy obróbce foto? No i czy ktoś miał okazję pracować na tym dellu, widać coś na nim?
-
Panowie o ile na procesor i reszte(chyba) jestem zdecydowany( Intel Core i7-4790K w tej chwili chyba najlepszy jakiego znalazłem), to męczy mnie zasilacz oraz właśnie płyta główna:) Polecicie coś ? Tak jak wspominałem max 4 tysiące za całość +/- pare groszy bez grafiki póki co :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
To samo u mnie.
Tyle tylko, że ja podkręciłem swojego procka do 4.2 Ghz bo nie zauważyłem żadnej różnicy w szybkości pracy LR gdy mój i5 pracował na 4.5 Ghz vs. 4.2 Ghz, za to odczułem różnicę w pracy coolera
Co prawda mam high-end'owe chłodzenie Noctua NH-U12P które b. dobrze radzi sobie z odprowadzaniem ciepła i jest jednym z najcichszych, ale jednak przy 4.5 Ghz obroty wiatraka wchodziły na słyszalne obroty.
Przy 4.2 Ghz obroty wiatraka nie przekraczają 300 rpm w idle (500 rpm w stresie), więc jak dla mnie to jest właściwie jak pasywka, a co najważniejsze - bardzo wydajnie.
Właściwie zależy od sztuki. jeśli sztuka dobra, to 4-4.2 powinien polecieć bez znaczącego gmerania w napięciach. Mój, stabilne 4.5 leci przy 1.28V :) ale czytałem, że niektórzy takie wartości uzyskują i przy 1.5V.
Chłodziwo sam sklejałem - CM Hyper 612S + 2x BeQuiet! silent wings - praktycznie nic nie słychać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Do tego praca myszą w PS to istny koszmar (mam rMBP 13") i do dziś nie rozumiem dlaczego tak często poleca się OSX do pracy na zdjęciach :|
@wiktor2323, płyta ASRock Z97 extreme 4 jeśli planujesz OC (SLI może Ci się przydać, skoro myślisz o renderowaniu). Jeśli nie, to wybierz inny procesor bo tego nie używa się na standardowych zegarach ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Panowie o ile na procesor i reszte(chyba) jestem zdecydowany( Intel Core i7-4790K w tej chwili chyba najlepszy jakiego znalazłem), to męczy mnie zasilacz oraz właśnie płyta główna:) Polecicie coś ? Tak jak wspominałem max 4 tysiące za całość +/- pare groszy bez grafiki póki co :)
Jeżeli zasilacz, to odpowiedź jest jedna: BeQuiet
Najlepiej z modularnym okablowaniem, jeżeli zwracasz uwagę na estetykę i lubisz sobie czasem zajrzeć do środka kompa :mrgreen:
Płyty główne to bardziej skomplikowany temat.
Ogólnie nie brałbym pod uwagę płyt głównych bez chłodzonej sekcji zasilania - bez względu na to czy będziesz kręcić procka czy nie.
Kupiłbym też coś z obsługą wbudowanej w i7-4790k grafiki, bo do zastosowań fotograficznych nie potrzeba nic wydajniejszego - a zawsze to mniejszy pobór prądu, mniejsze wydzielanie ciepła (względem karty graficznej na PCI-E), lepsza cyrkulacja powietrza w budzie itp
Gigabyte ma ceny z pupy - wiadomo.
Asus też się ceni, ale płyty główne ze średniej półki tego producenta są jeszcze znośne cenowo.
Nie śledzę ostatnio rynku informatycznego, ale przeważnie b. ciekawą ofertę miał MSI (cena/jakość), także warto rozejrzeć się wśród asortymentu MSI
Jak ktoś chce konkret info to najlepiej założyć odpowiedni wątek na:
Co kupić? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne
Tam są pewnie bardziej na bieżąco i b. możliwe że doradzą nowoczesny konkret config pod zastosowania fotograficzne :)
-
No cóż trzeba zacząć gnębić temat... :P
Dzięki za wskazówki :)
-
potwierdzam ram 16GB to podstawa. Dysk SSD na system operacyjny musi być (mam i sobie chwalę) dodatkowo mam dysk SSD do zdjęć na których obecnie pracuje :), procesor i7 (od 2 lat - jak dla mnie rewelacja) do tego monitory lub monitor - posiadam EIZO nie wymienię na inne :)
Zastanawiałem się i chyba marzę o IMac 27 - muszę dozbierać :P ale na pakiecie nauczycielskim + faktura na firmę wcale nie robi aż takiej ceny (jak się doliczy wypasiony PC + monitory eizo) a twierdzenie że system operacyjny nie jest ważny odsyłam do specjalistów :P
-
Nie kupuj teraz Maca Mini, to zabytek dawno nie upgradowany, poczekaj do jesieni na coś*nowego od Apple, a jak nie to do wiosny. No chyba że już zabijają Maca Mini
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Strzelam w ciemno: za cenę tego Mac Mini będziesz miał zdecydowanie lepiej wyposażonego "składaka" PC
Jeżeli jesteś fanem apple kup apple.
Jak nie, kup PC.
Oczywiscie ze bullshit. Jesli jestes w stanie wytrzymac prace na windzie to kupuj PC:)
BTW, Mac Mini to nie taki zly pomysl. Jest upgradowalny, ale skladak + winda wyjdzie cie taniej,.
-
Mnie windows nie męczy, mam Win7 od premiery i zero problemów.
Męczy mnie wiara w firmę - obojętnie czy to to Apple, czy AMD, czy Nikon, czy Canon, czy BMW, czy General Dynamics :mrgreen:
-
Dokładnie. Zabijanie się o logo, to jest dopiero głupota.
-
Właśnie kupiłem na Amazon pewien produkt, chiński zamiennik oryginału, za mniej niż połowę ceny. Niestety nie ma na nim żadnego logo ani nazwy producenta. W zwiazku z czym zwracam bez otwierania i już kupiłem oryginał z logo.:evil:
Dla mnie logo jest bardzo ważne. Nawet jakiekolwiek. (Zagadka za $9.99: co to za produkt:confused:).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Właśnie kupiłem na Amazon pewien produkt, chiński zamiennik oryginału, za mniej niż połowę ceny.
(...)
Dla mnie logo jest bardzo ważne. Nawet jakiekolwiek. (Zagadka za $9.99: co to za produkt:confused:).
Canon 5d mark III ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Canon 5d mark III ?
Haha...Za chińskiego canona prawie pół ceny bym nie dawał ....
To nie był sprzęt foto ale coś czego nie da się nawet sprawdzić czy działa.
-
Komputer dla fotografa 2014
Nie chodzi o logo. Zdecydowanie nie. Chodzi o jakosc, to co sie dostaje i jak to działa. Nic więcej. Wiadomo, że jak się już nadgryzie jabłko to ciężko potem jeść inne owoce, a tymbardziej patrzec przez "okna" :)
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
Ja windowsa osobiscie tak nie cierpialem ze przez okolo 10 lat uzywalem do fotogafii tylko Lnuxa i Bibble Pro (jedyny linuxowy dobry raw converter) a dopiero potem przesiadka na maka to byl naturalny krok do przodu bona OSX dziala kazdy profesionalny program do foto czy video a na Linuxie bylo z tym gorzej. W poracy ciagle mecze windowsa (CAD) i nie moge tego systemu i jego ciaglych problemow ścierpić. Oczywiscie to moja osobista dygresja:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Ja windowsa osobiscie tak nie cierpialem ze przez okolo 10 lat uzywalem do fotogafii tylko Lnuxa i Bibble Pro (jedyny linuxowy dobry raw converter) a dopiero potem przesiadka na maka to byl naturalny krok do przodu bona OSX dziala kazdy profesionalny program do foto czy video a na Linuxie bylo z tym gorzej. W poracy ciagle mecze windowsa (CAD) i nie moge tego systemu i jego ciaglych problemow ścierpić. Oczywiscie to moja osobista dygresja:)
Mam nadzieję, że nie używałeś przez 10 lat wyłacznie Linuxa do wszystkiego. Po takiej traumie to i współczesne windows wydałoby się luksusem.:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Mam nadzieję, że nie używałeś przez 10 lat wyłacznie Linuxa do wszystkiego. Po takiej traumie to i współczesne windows wydałoby się luksusem.:lol:
Do prywatnych rzeczy tylko Linux. Swietny system, kiedys trzeba bylo go dobrze znac aby uzywac. Teraz odkad jest takie cos jak Ubuntu, chodzi to lepiej niz nie jeden Windows 7, zwlaszcza w kwestii sterownikow i rozpoznawania sprzetu (podobnie jak OSX).
Winde uzywalem w pracy. Jestem geodeta wiec soft godezyjny oraz CAD nie ma odpowiednikow na Linuxie. To sa dla mnie traumatyczne przezycia:)
-
System ma być transparentny dla użytkownika. Nieważne czy to Win, Lin, OsX. Jeśli system nie przeszkadza, to najważniejszym kryterium jest szybkość sprzętu, bo chyba każdy normalny fotograf, wolałby np. eksport z LR w pół godziny, niż w dwie godziny. I na tym polu PC wygrywa. Dodatkowo można go kręcić, by wykorzystać każdy promil wydajności :)