Jako, że nie mogę się zmobilizować do robienia portretów zapraszam was do zabawy jeden komentarz z krytyką jedno zdjęcie. I tak na dobry początek.
1.
Wersja do druku
Jako, że nie mogę się zmobilizować do robienia portretów zapraszam was do zabawy jeden komentarz z krytyką jedno zdjęcie. I tak na dobry początek.
1.
coś ty jej zrobił z oczami?
Soczewki kontaktowe z czarną obwódką.
Straszny retusz czoła :/
Jest pierwsza krytyka i wiadomo co już trzeba poprawić. Dodam może lepiej iż są to moje początki z portretem. A tak na teraz coś piegowatego.
2
Kiepsko owietlone, cien z nosa, kadr mocno ciasny, nie widze tu uzasadniena dla takiego karownaia.
Czyli czas na kolejne zdjęcia, i poza krytyką proszę jeszcze o opisanie tego co można poprawić.
3
szkoda ze ta czarna obwódka jest widoczna tylko w jednej części tęczówki...dodatkowo oczy świecą się, znany efekt , prosty do uzyskania,
Nie do końca rozumiem @GalaktycznyMuczaczo, mógłbyś sprecyzować z tą czarna obwódką bo już się pogubiłem i odnośnie którego zdjęcia się wypowiadasz? I prosiłbym też o porady bo w temacie portretów jestem całkiem zielony.
4
Ostatnią fote trochę skiepściłeś przez błysk lampą, masz 50 1.4 to użyj tego, po co Ci lampa walnięta na wprost tej dziewczyny? Zobacz co się z tyłu porobiło- Czarno jak na kicie 18-55 5.6 w kościele... Używaj tego co masz, bo taki sam efekt osiągniesz zwykłym obiektywem za 50zł a w podpisie masz coś lepszego. Foto nr.1 to tragiczna ingerencja w zdjęcie- Spieprzyłeś począwszy od przesadyzmu w oczach, a o czole chyba nie muszę mówić... I też z tyłu ciemno jak w ... grocie. Popracuj nad ekspozycją, poprawnie naświetlony obrazek to już pierwszy krok do zrobienia dobrego zdjęcia, bez niego daleko nie zajedziesz. Nie przejmuj się tylko wrzucaj więcej fot.
03. Retusz kiepski, za czerwona, reszta spoko ;)
04. Minus za Lampa, masz jasną stalkę korzystaj
05. jestem na nie :(
dziwnie posadzona, kiepski retusz, biała bluzka daje po oczach.
Pół twarzy w cieniu, pół nie... Bluzka- biała plama, patrz w wizjer i następnym razem kreseczka niech będzie na środku a nie o pare działek w prawo. Domniemywam, że cień za tą osobą to Ty...
6. Staram brać sobie wszystkie rady do serca i stosować się ich. Portret to jednak bardzo trudna działka...
nastepnym razem staraj sie doświetlić twarz a nie bluzke i bedzie spoko :) albo takie niedociągniecia w programie popraw , 6 fajny bokeh ale laska dostała tak lampą po twarzy że ho ho
Nie tak mocno, @GalaktycznyMuczaczo tylko 1/32 i biała karta. I spróbuję to poprawić oraz pokazać jak wyszło z tą piątką. A w tym czasie mam zarzucam zdjęcie do którego mam dużą wartość sentymentalną.
7.
ostatnie szkoda że takie ciemne, ale jakiś klimacik jest ;)
Jeden z ostatnich zimowych pstryków i nauka focenia w świetle zastanym. Zapraszam do krytyki i proszę o wyrozumiałość
8.
Kacper bo tak wole się zwracać jak po nicku, strasznie mocno wyszedł ci szum na tym zdjęciu ostatnim przez co zgubiłeś dużo na jakości, dzień, dużo słońca a u ciebie jak na iso 3200, dodatkowo widze ze słońce ładnie swieciło bo niemalże przepaliło pewne częsci zdjecia, tylko dlaczego w tym wypadku zamiast niwelować własnie te "przepalenia" ty zajełeś się oknami, które mozna było znacznie fajniej skomponować, własnie pojechać w góre, dać ostro po jasnościach pokazać skąd idzie światło. Dodatkowo cośdziwnego dzieje sie z lewej strony przy włosach dziewczyny, jakby abberacja? a niżej jakiś kawałek zieleni ni stąd ni z owąd?chętnie zobacze oryginał ;>?
GalaktycznyMuczaczo oryginał podeślę w RAW'ie tylko poproszę Twojego maila, a co do tej zieleni to mogą być moje książki. I dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi bo na te zielone nawet tego nie zobaczyłem.
Powrót do robienia zdjęć, zapraszam do oceny.
10.
zdjecie na pewno na duzy plus dziewczyna wyszła dosc fajnie naturalnie ale czuje że coś rozjaśniałeś twarz bo wyglda wg mnie jaśniej niż powinna oraz to samo z oczami. Jednak duży plus, majtasy też są :p . Jedyne co razi to szpetny grzejnik i moze ta rurka po lewej przy nodze. daj link do duzego formatu
GalaktycznyMuczaczo jak coś to duży format poszedł na maila.
dostalem
I znów kolejna seria zdjęć gdzie liczę na waszą opinie.
11.
12.
13.
Widzę, że poprzednia część obyła się bez krytyki, to może co nieco jeszcze do tego.
14.
Od 11 w górę wszystko nieostre. To zamierzony efekt?
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
@p0m jeżeli chodzi Ci o 11-14, to gdzie dokładnie są te nieostrości? Może chodzi Ci o sposób obróbki? Gdzie przyznaję się dodałem co nieco szumu i pobawiłem się na suwakami na kolorach.
Srry, tak to wyglądało na smartfonie. Jest w porządku, ogladalem na lapku i jest ok.
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
@Błazen
Nie znam się, to się wypowiem :) Widzę niesamowite postępy. Pierwsze zdjęcia które wrzucałeś wg. mnie były bardzo słabe, a te najnowsze (10-14) oglądam z przyjemnością!
15. Czyli powrót po dłuższej przerwie i małym doszlifowaniu umiejek
I to jest to, podoba sie
fajne