-
Sugestie Canon 70D czy Canon 6D
Witam mam pewien dylemat.
Posiadam Canona 70D ale zastanawiam się nad upgrade na Canon 6D głównie na lepsze użyteczne ISO.
Posiadam 1 stałkę S-50mm 1.4 a obiektywy EF-S już sprzedałem.
W 70D rewelacyjny system AF nie tylko w filmach się sprawdza. Jak to jest w tym 6D czy na prawdę jest bardzo źle z pozostałymi punktami AF poza centralnym?
Może jakieś inne sugestie?
Przy tym przejściu na FF także zastanawiam się między 6D czy D610 z N. Może ktoś tu ma jakieś myśli.
Z góry dzięki za konstrkutywne podpowiedzi.
-
Odp: Sugestie Canon 70D czy Canon 6D
Dopiero co kupiles 70D i juz chcesz zmieniac??? Mozna wiedziec dlaczego?
-
Powyżej ISO1600 jest kaszana a często strzelam w pomieszczeniach. Generalnie zalety pełnej klatki ale obawiam się tego AF z 6D dlatego pytam użytkowników 6D o swoje opinie.
-
AF w 6D cudem nie jest. Na ten temat juz bylo wiele razy. Pewnie ciezko bedzie porownac do 70D, bo pewnie niewiele osob bedzie mialo te dwie puszki.
Ja juz tu pisalem o mojej ocenie i porownaiu do 40D (ktorego mialem). Dla mnie Af z 6D jest gorszy niz 40D, przede wszystkim jest wolniejszy od 40D, bocznych punktow przestaem uzywac :(.
-
Focus&Recompose? Nie masz z tym problemów? Jak bardzo ogranicza Cię to w fajnym kadrowaniu?
-
Wlasnie juz przyzwyczailem sie znow ostrzyc i przekadrowywac. Jest to troche upierdliwe i wymaga wiecej czasu, mam jedak mocne postanowienie dac druga szanse bocznym :). Inna sprawa ze boczne punkty sa i tak blisko centrum kadru, wiec bez przekadrowywania sie nie obejdzie. Taki rozstaw jest chyba dobry dla APS-C, a nie dla FF :(
-
Przy ogniskowych zbliżonych do 2 to dość ryzykowny zabieg :-/
-
No niestety w 6D nawet jak bedziesz ostrzyl bocznymi to troche przekadrowac pewnie bedzie trzeba. :(. Co to ta ogniskowa 2? Przeslona? ;)
-
No przejęzyczenie, myślę o jednym pisze co innego, przed świętami dużo spraw na głowie :-)
-
-
Ja bym wybrał 6d, ale ją nie potrzebuje super sprawnego af.
Tutaj bym rozstrzygnął, zależy co ważniejsze, mnie wystarcza af z 5Dc, więc ten z 6D też byłby dobry.
-
Miałem 60d, ISO 800 było już dla mnie ciężkie do akceptacji, przy 6d ISO 1600 jest dla mnie akceptowalne w pełni. Nie wiem jak jest przy 70d, ale podejrzewam, że może być podobnie.
Ostrzę w 90% centralnym (tak też było w 60d), nie wiem czy jest wolniej, trudno mi to stwierdzić, ale na pewno jest pewniej. W 60d dość często traciłem fajne ujęcia prze nietrafienie (nie był to na pewno BF lub FF), szczególnie przy jasnych szkłach, a z 6d nie przypominam sobie takich sytuacji na ok. 7000 zrobionych fotek.
Co do rozmieszczenia punktów AF, to z racji tego, że i tak głównie ostrzę centralnym jest mi to całkowicie obojętne, ale ostatnio mój znajomy nikonowiec (z d600), jak zerknął w wizjer to stwierdził, że super szeroko są rozmieszone... naprawdę.
WG mnie jeśli masz możliwość przesiąść się na FF to się nie zastanawiaj, tylko to zrób.
-
No w N600/610 skomasowane punkty w centrum wcale nie są przewagą nad 6d nawet jeżeli jest ich kilkadziesiąt...
Dla porównania C70D , wszystkie krzyżowe
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MRphoto
Powyżej ISO1600 jest kaszana a często strzelam w pomieszczeniach. Generalnie zalety pełnej klatki ale obawiam się tego AF z 6D dlatego pytam użytkowników 6D o swoje opinie.
A mozesz pokazać zdjecia zrobione w ISO 1600?
Chce zobaczyć co dokladnie Tobie w nich niepasuje.
-
-
...hm zupełnie inaczej złapał AF, moim zdaniem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
emi89
patrząc na kurtkę - więcej detali
-
Cytat:
Zamieszczone przez
emi89
a co sądzicie o tym prównaniu
6d vs 70d
można porównywać;
malucha do mercedesa,
mieszkanie m3 do willi,
kota do psa
tylko po co?
-
zgadzam się z z bacekpl ,jak można porównywać te dwa aparaty ze sobą jeden jest z matrycą APS-C praktycznie taką samą jak C50d, C60d która niestety już powyżej iso 400 szumi , a drugi z matrycą FF ,taką samą jak w C5dM3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gladi
zgadzam się z z bacekpl ,jak można porównywać te dwa aparaty ze sobą jeden jest z matrycą APS-C praktycznie taką samą jak C50d, C60d która niestety już powyżej iso 400 szumi , a drugi z matrycą FF ,taką samą jak w C5dM3
W sumie to oba robią zdjęcia. Ona są lustrzankami, oba są nawet podobnej wielkości i mają podobny sposób sterowania. 70D jest lepszy pod pewnymi względami (af, wbudowana lampa) 6D pod innymi. Co z tego że z 6D będziemy mieli piękne, nie zaszumione zdjęcia skoro af nie trafił?
-
lepszy to wróg dobrego
nie dla wszystkich brak lampy przekreśla aparat, nie wiedziałem ze 6d ma slaby af- ale człowiek cale życie się uczy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
lepszy to wróg dobrego
nie dla wszystkich brak lampy przekreśla aparat, nie wiedziałem ze 6d ma slaby af- ale człowiek cale życie się uczy
Nie powiedziałem że 6d ma słaby, tylko że 70d ma lepszy. Co do lampy to jej brak nie jest jakiś wielkim problemem (sam używam 5Dc), ale czasem by się przydała.
-
ja mam 60d i zbieram kaskę na 5dmk3 ,gdybym miał 6d to już bym był szczęśliwy ,kurcze bardzo dobijają mnie te szumy matrycy , i marzy mi się obrazek z FF . MAF może masz racje zależy do jakich fotek ten aparat ma być
przeznaczony ,każdy ma inne priorytety .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gladi
Akurat tak się składa że każdy z wymienionych przez Ciebie aparatów ma inną matrycę. Chyba że chodzi o CMOSa ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Co z tego że z 6D będziemy mieli piękne, nie zaszumione zdjęcia skoro af nie trafił?
Ten wniosek to z praktyki czy z teorii?
Powiem od siebie - miałem 5d mkII, zamieniłem na 6d. Tego drugiego mam 2 miesiące, ale zaliczył już zawody pływackie i chrzciny. Procent zdjęć nietrafionych wynosi 0%. Wierzyć mi się nie chce, bo w przypadku 5 to było nie do pomyślenia. Pracuję wyłącznie na centralnym, boczne są tak blisko siebie, że w zasadzie nie ma to znaczenia. Oczywiście mogło by być z systemem af lepiej, ale i tak ten aparat i jego matryca są rewelacyjne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcar
Procent zdjęć nietrafionych wynosi 0%.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcar
Oczywiście mogło by być z systemem af lepiej
Jak może być lepiej od 100% celności?
-
mialem podobne dylematy, zmieniłem na d600 i w końcu zacząłem rozumieć fenomen bocznych punktów AF - w życiu nie wrócę na one shot, z centralnym punktem,mimo tego ze tyle lat to robilem z canonem,tez mowilem ze jest ok,ale wyboru nie mialem,wiec co mialem mowic oprocz tego ,ze centralny wystarcza
-
Piszę przez pryzmat środkowego AF.
Przed 6d miałem 550d i 60d. Ze szkłami tele w sumie nie było problemów z trafianiem. Ze szkłami jasnymi było trochę problemów, tyle, że to nie były problemy BF/FF tylko po prostu nie zawsze AF trafił, kilka fajnych ujęć prze to straciłem. Od kiedy mam 6d mam zero problemów z trafianiem.
-
Ja natomiast jestem po pierwszym weseluz 6d . Wcześniej pracowałem na 600d . Ze szkła 16-35 na ciemnej sali mam 95 % trafień. 5 % to raczej nie trafione z mojej winy. 50 1,8 też okazło się jak na takie dziadoskie szkło całkiem celne . Z przyzwyczajenie napstrykałem prawie 3000 zdjec że by było z czego wybrac trafione foty. Z 600 zostawało bardzo mało fotek. Z 6d wyrzuciłem tylko totalne gnioty i zostało mi 2000 zdjęć trafionych ostrych . Nawet serwo dawało rade o godzinie 16:00 jak pstrykałem nadjeżdżający samochód. Fakt to nie jakiś sport ale używać się go da i to już przy takim półmroku. O martycy to moge powiedziec tylko niebo a ziemia. Z tego samego kościoła i tej samej sali weselnej rawy wyglądają slicznie z iso 1600, 3200 i więcej. Z 600d miałem już sraczkę a jak próbowałem wyciagnąć jakieś cienie albo usunać przepał to robiła się masakra z kolorami w 6d obraz jest plastyczny niesamowicie i można z nim cuda robić . :)
-
Niestety z testów dpreview wynika, że konwencjonalny AF w 70D nie jest w niczym lepszy od 60D, co oznacza, że nie umywa sie do 6D. Produkuje dobrze mi znane przypadkowe i trudne do przewidzenia (czasem ma dobre dni, czasem fatalne) odchylenia od idealnej ostrości z LiveView (manualnego czy automatycznego). Dual Pixel AF wypadł o wiele lepiej, ale ciągle nie całkiem tak jak ideał z LiveView.
Canon EOS 70D Review: Digital Photography Review
To, że wszystke punkty są krzyżowe, czyli równie czułe ale i równie zawodne jak centralny, jest niewielkim pocieszeniem. To jest coś zupełnie innego niż 6D, które po prostu tego uporczywego odchylenia między normalnym AF a LiveView już nie ma. Trzeba pofotografować 60D (i spędzić godziny na tropieniu przyczyn nietrafionych zdjęć na dużych otworach) i 6D (gdzie w ogóle nie ma takiej potrzeby), żeby to od razu zrozumieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Trzeba pofotografować 60D (i spędzić godziny na tropieniu przyczyn nietrafionych zdjęć na dużych otworach)
Można to robić w każdej puszce Canona i tracić czas ;)
Wątpię, by ten w 6D trafiał idealnie jak Live View w punkt za każdym razem.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Dual Pixel AF wypadł o wiele lepiej, ale ciągle nie całkiem tak jak ideał z LiveView.
Dla mnie Dual Pixel byłby wystarczający jeśli chodzi o celność i ten test na DPR. Problem jest taki, że nie ma aparatu z Dual Pixel i elektronicznym wizjerem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
(...)
Wątpię, by ten w 6D trafiał idealnie jak Live View w punkt za każdym razem.
(...)
Oczywiście możesz wątpić, ale bardzo mało jest negatywnych opinii o AF w kwestii celności w 6d, szczególnie jak porównujemy tą celność z puchami xxxd lub xxd (tymi nowszymi).
Dla mnie osobiście AF w 6d jest dużym pozytywnym zaskoczyniem patrząc przez pryzmat tych body, które dotychczas miałem, gdzie dość często zastanawiałęm się czy ze szkłami wszytsko w porządku. Teraz już nie tracę czasu na zastanawianie się tylko robię zdjęcia, bo problemy zniknęły :)
Oczywiście wszytsko to piszę przez pryzmat środkowego punktu.
-
Według tego testu 650D ma celność zbliżoną do 6D
Autofocus reality revisited: How does the Canon EOS 6D measure up?
Autofocus Reality Part 3B: Canon Cameras
Camera --- Standard Deviation
600D ------ 41
7D --------- 41
5D2 -------- 38.5
60D -------- 34
650D ------ 29
6D --------- 28
5D3 ------- 17
Jeśli można polegać na tym teście, jest lepiej, ale nadal nie jest idealnie.
-
Mialem 450d 600d 40d 50d 5D 5d II i 6d. Af najlepszy jest w 6d ale to tylko moja opinia. Wspolpracuje tylko z jasnymi stalkami canona i aparat zawsze trafia w punkt nawet przy swietle swieczki.
Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Jak może być lepiej od 100% celności?
Jak już chcesz być taki precyzyjny, to zwróć uwagę że napisałem że system af mógłby być lepszy. System, a nie celność. Przez system rozumiem to, że taki aparat powinien mieć wszystkie punkty krzyżowe oraz lepiej rozłożone w kadrze. Nie zmienia to faktu, że środkowy trafia i nie mam takich sytuacji jak w 5dII, gdzie nie raz wydawało się że powinien trafić, a na zdjęciu ewidentne pudło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Na testach lensrentals można polegać jeśli się bierze pod uwagę co jest testowane.
Tutaj nie mamy do czynienia z głównym problemem o którym mowa czyli wszystkie odchylenia sa stosunkowo niewielkie, nawet to 41 dla 7d. Tak zachowuja się te puszki kiedy maja dobry dzień.
To sa testy w optymalnych warunkach i jeśli jakiś zestaw wykazuje grube błędy to jest odrzucany albo kalibrowany. A to właśnie z tymi znacznymi błędami boryka się normalny użytkownik.
I to właśnie tu jest wielka różnica z 6d.
Prawdę mówiac, nie wiem jak wielkie sa odchyłki od LV z 6d, bo nie miałem motywacji żeby przetestować. Natomiast o AF mojego 60d mógłbym napisać cykl artykułów naukowych.
-
Witam, Jeśli można się podłączyć do tematu.
Niebawem mam zamiar zamienić mojego 40D na coś nowszego.
Będzie to 70D lub 6D. 90% moich zdjęć to zdjęcia makro i zbliżeniowe, 5% to samoloty na pokazach i pozostałe 5%, to jakieś widoczki itp.
Zależy mi też na filmowaniu, czyli zamianie tych moich 90% zdjęć, na obrazy ruchome.
I tu pojawia się pytanie. Jak bardzo stracę na GO w C6D w porównaniu do kropa, przy fotografowaniu np. obiektywem 100mm, ta sama przysłona, obiekt (np. moneta 5zł) wypełniający cały kadr.
Czy AF C6D poradzi sobie z lecącym samolotem na Air Show? AF 40D radził sobie z tym nawet nieźle.
Za 6D przemawia do mnie większe użyteczne ISO (i lepsza jakość obrazka?)
Za 70D szybkość (klatki/s której to czasem używam do stackingu), i ponoć najlepsza funkcja filmowania spośród wszystkich Canonów.
Co wybrać? Serce mówi - kup C6d, a rozum podpowiada - kup 70D :)
Różnica w cenie na zakup lepszego szkła mnie nie interesuje, ponieważ już je mam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
J.J.
Witam, Jeśli można się podłączyć do tematu.
Niebawem mam zamiar zamienić mojego 40D na coś nowszego.
Będzie to 70D lub 6D. 90% moich zdjęć to zdjęcia makro i zbliżeniowe,[...]
Te macro i zbliżeniowe to jakoś oświetlasz sztucznie, czy w zastanym robisz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Te macro i zbliżeniowe to jakoś oświetlasz sztucznie, czy w zastanym robisz?
Tylko w świetle zastanym.
-
Przesiadłem się z 50D na 6D, to przepaść której nie można opisać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wdju
Przesiadłem się z 50D na 6D, to przepaść której nie można opisać
Bez przesady. Możesz jakoś rozwinąć tą opinię?
-
Obrazek jest nieporównywalny, szczegóły, dynamika, ISO akceptowalne do 12800, autofokus celny praktycznie w ciemności (korzystam z centralnego), cicha migawka, reszta zalet to już indywidualne podejście każdego użytkownika. Po pierwszych fotach byłem w małym szoku. To jest magia pełnej klatki.
-
w macro GO nie zależy od wielkości matrycy, bo i tak masz coś takiego jak skala odwzrorowania. na FF w 1:1 zmieścisz większego robala. ja jakbym miał kaske to brałbym FF, a nie aps-c. APS-C to jest kompromis między ceną, jakością i możliwościami. APS-C sprawdzi się w wielu zastosowaniach, ale znajdą się takie gdzie potrzeba FF. 70d jest bardzo udaną konstrukcją w mojej opinii. jak by 7d mk II był APS-H to już była by rewelka (z dual pixelem).
Mam 70d i co do focenia w LV to jakoś nie umiem tego robić - kwestia nawyku, zresztą źle się trzyma aparat, co innego jak sprzęt jest na statywie, wygoda znacząco wzrasta - jednak ja nadal preferuje wizjer.
dla mnie 70D to przede wszystkim tryb filmowy i działąjący AF w video. Jak jest impreza i robię foto, czasem fajnie przełączyć się na video.
Co do AF 70d to jest rewelacyjny, szybki i trafia w punkt, a nie mam szkieł systemowych!!! SIGMA i Tamron wymagały tylko mikregulacji.
Zastanwiam się jak dobrze AF 6d działa z innymi szkłami jak canona. Żeby porównać jakość obu systemów trzeba by zrobić test na tym samym szkle i powiększać obraz z APS. Taki test nie ma raczej racji bytu. Ja przy tamronie 70-200 2.8 macro jak mam foto nieostre to jest to wina poruszenia, a nie nie trafienia. A to szkło ma ewidentnie mizerny system AF, a aparat ostrzy sprawnie i szybko, tylko czasem ręka drży.
ostatnio bawiłem się sigmą 50 1.4 HSM i 70d przy f1.4 trafiła 9 na 10 fotek w trybie servo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
jak by 7d mk II był APS-H to już była by rewelkao
myślałem że cwanon juz dawno pogrzebał ten typ matrycy...
-
pewnie tak, to jest takie moje życzenie, bo szkła od aps-c smigaja na aps-h. bo czym może nas zaskoczyć 7d mk2, jakiś skok musi być, ale pewnie będzie tylko lifting. do reporterki aps-h jest bardzo ciekawe no i nie ma tak przeraźliwego cropa jak aps-c. 7dmk2 będzie trudno wypoziomować cenowo jak będzie to nadal aps-c. bo z jednej strony 6d, a z drugiej 70d, między tymi puszkami jest koło 2000zł różnicy cenowej. (kurcze mam wrażenie że 6d podrożało, bo 70d kupowałem taniej o 300zł niż teraz jest w ofercie)
-
Mam 6d i 7d. W mojej parze 6d zjada pod względem powtarzalności 7d na śniadanie i w servo i w one shot. Punkty boczne działają ok, bo np w 5dII to różnie bywało. Problem taki, że ułożone są dosyć ciasno. Generalnie wolę mieć jeden punt na którym mogę polegać niż 19 średniaków.
-
Wybrałem 6D (zamiast 70D), okazało się, że APSc i FF mają taka samą GO, jednak w 6D rozmycie tła jest większe, a przez to jak dla mnie ładniejsze :)
Z tą "magią" to bez przesady. Surowe RAWy niewiele sie różnią pomiędzy 40D a 6D, ale z 6D łatwiej i przyjemniej się obrabia. Fakt, zdjęcie z 6D w porównaniu z 40D wydaje się bardziej czyste, klarowne.
A z ISO? zależy od gustów. Mnie powyżej 3200 jakoś już nie przekonuje.
Oprócz użytecznego ISO, jakoś nie widzę takiej olbrzymiej przepaści pomiędzy 40D a 6D w jakości obrazka. Może dlatego, że 40D miał i tak już lepszy obrazek od swoich dwu i trzycyfrowych następców? (oprócz 50D).
-
to przepłaciłeś stary...
40d miałbyś za grosze, bo wiadomo skoro nie ma różnicy to po co przepłacać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to przepłaciłeś stary...
40d miałbyś za grosze, bo wiadomo skoro nie ma różnicy to po co przepłacać
Nie, nie przepłaciłem :)
40D miałem i nadal mam. Mam też 30D :) Zależało mi na filmowaniu, a jak wiadomo, te aparaty tej funkcji nie mają. Poza tym, miałem już dość szumów przy 800 ISO. A często tyle potrzebuję, a nawet więcej.
-
No tyle że do filmowania 6D to bardzo średni wybór.