Zamierzam nagrywać w RAW'ach. Potrzebuję kupić kartę lub 2 karty, które będą najlepsze do nagrywania RAW w 5D MKIII. Proszę o pomoc w wyborze oraz opis sposobu eksportu plików z podanej karty na komputer. Dziękuję z góry za pomoc.
Wersja do druku
Zamierzam nagrywać w RAW'ach. Potrzebuję kupić kartę lub 2 karty, które będą najlepsze do nagrywania RAW w 5D MKIII. Proszę o pomoc w wyborze oraz opis sposobu eksportu plików z podanej karty na komputer. Dziękuję z góry za pomoc.
Ja mam zestaw:
Karta CF - SANDISK EXTREME UDMA 60MB/s 16GB
Karta SDHC - SANDISK EXTREME 45MB/s 32GB.
I nie narzekam. Karta SD raczej jako zapasowa. Jeśli chodzi o pojemność, to już zależy od tego ile będziesz robić zdjęć pomiędzy zrzutami na komputer. Na 16GB przy ISO 100 pokazuje że zrobi 534 RAWy, a na ISO 6400 - 441 RAWów.
Zrzut na komputer robię programem EOS UTILITIES.
Dodam, że mam na myśli karty dla DSLR RAW, czyli produkcja filmów z 5D MKIII.
--- Kolejny post ---
Dodam, że mam na myśli karty dla DSLR RAW, czyli produkcja filmów z 5D MKIII.
szybka i pojemna
w pudelku z aparatem jest instrukcja obsługi,także w języku polskim
zastanów się czy wiesz co piszesz
Tak, tylko jaka firma i pojemność?
Na przykład SanDisk 256GB Extreme Pro.
Transcend albo Lexar 1000x CF'ki ofc. Pojemnosc, jak najwieksza ale 64GB to minimum.
Podobno SanDiski są dużo wolniejsze od Transcend albo Lexara. To prawda? Jaki model konkretnie polecacie? Gdzie można kupić najtaniej?
Druga sprawa to porównanie Transcend (tanszy o polowe) i Lexar. Który lepiej wybrać do DSLR w RAW (5D mkiii)
Z testów porównawczych Chipa wynika, że przy modelach 600x to wsio ryba bo oba mają podobną szybkość zapisu (T i L). Druga sprawa, chodzi Ci o nagrywanie czy zdjęcia seryjne. "Nagrywanie RAW" - mamy się domyśleć, że masz na myśli filmy 1080p tak? A może dylemat jaka karta najszybciej bufor opróżni przy serii (nie wiem czy w MKIII można wyłączyć zapis na SD bo jak nie to z tego co czytałem będziesz ograniczona szybkością wolniejszej karty). Pojemność - 30x235 (685)MB = 7 (20,5) GB to jest minimum do zapisania 30-sto minutowej sekwencji video w 1080p.
Wg. instrukcji karta powinna być nie wolniejsza niż 6 (20) / 10 (30) MB/s w przypadku SD /CF
Prędkość SD przyjmuje tylko jak jest włożona karta SD. Jak zostanie sama CF to chyba prędkość maksymalna CF. Teraz tylko pytanie jaka pojemność. Na ile starczy np. Transcend 64 GB a na ile 128 GB. Mam na myśli nagrywanie filmów RAW z Magic Lantern, Maksymalna rozdzielczość w 5D MK III (ewentualnie crop 3x).
Było tak od razu (nie uznaję aparatów służących za kamery - dlatego przytaczałem jedynie to co znalazłem i instrukcję). Supported 1000x CF cards for continuous RAW recording tu się idzie dowiedzieć chyba dużo rzeczy. Z tego co się zdążyłem to kwestia rozdzielczości (i pewnie jakichś ustawień) jaka karta i czy będzie dropić klatki. Tam pisze, że ML potrafi zapisywać pliki do 4GB w trybie ciągłym. Nie powiem Ci natomiast jak to się ma w przeliczeniu na minuty nagrania, chyba będziesz musiała sama sprawdzić.
Właśnie dokupiłem sobie najnowsze dziecko SanDisk 'a Extreme Pro 160mb/s i jestem w szoku. Nie kręcę filmów, więc tu nie pomogę, ale w foto RAWach osiągnąłem przy 3kl/s tak dużą szybkość opróżniania bufora, że seria przy niskich ISO nie kończy się aż do zapełnienia karty, a przy 6kl/s bufor zapełnia się po 31 klatkach, a nie po 17 jak dotychczas (SanDisk 90mb/s), i aparat nadal robi fotki z prędkością 3kl/s. Także wbrew temu co kiedyś czytałem, kontroler w 5dmkIII potrafi skorzystać z kart przekraczających 100mb/s i jest raczej bliżej deklarowanych przez Canona 150mb/s. Może to Ci pomoże, bo ja do video w RAW brał bym najszybszą, czyli na dzień dzisiejszy 1000x czy jak niektóre firmy oznaczają 1066x
Nawet jeśli C deklaruje zapis na poziomie 100 czy 150MB/s to chyba tylko najdroższe karty będą w stanie to wykorzystać. Według testów nawet Lexar 1000x nawet 100MB/s nie osiąga :)
Przejrzę testy i może coś doradzę, tylko miej na uwadze że 64gb może być strasznie droga
Wysłane z mojego ZTE V967S przy użyciu Tapatalka
Which Compact Flash cards for 5D Mark III raw video? Tu jest ładny test właśnie filmowania w RAW za pomocą MKIII i ML. Opisują każdą kartę wraz z prędkościami zapisu, popatrz na te liczby i ceny kart i wybierz tę, na którą możesz sobie pozwolić (finansowo)
Prawda jest taka, że mogę pozwolić sobie na każdą cenę, byleby była to mądra opcja. Nie chcę przepłacić, i nie zamierzam dla kilku szczegółów, które nie mają tak naprawdę większego znaczenia, kupować karty dwa razy droższej... Jaka będzie Waszym zdaniem mądrym wyborem?
Może sie komuś przyda ta tabela np. z szybkością zapisu
Current raw video capabilities - All ML cameras
No to zostaje Lexar 1000x bo reszta jak przeglądam testy to max 60 MB/s zapisuje. Wtedy trzeba z rozdzielczością zjeżdżać żeby nie dropił klatek. A pojemność jak największa :)
Ok. W takim razie zdecyduję się na Lexar 1000x. A jak wypada Transcode 1000x w porównaniu z tym Lexarem Waszym zdaniem?
kamila24 Teraz karty pamieci juz nie sa drogie, wiec czemu nie kupisz dwoch czy wiecej i nie przetestujesz sama?
Co tutaj niektorzy pisza to widac na oko ze sa to wiadomosci nie z doswiadczenia a z testow internetowych?
Zakup kilku dobrych kart to zadna strata, zawsze ci sie przydadza, ewentualnie odsprzedaz lub dasz komus w przezencie? :lol:
tylko Lexar
Tu masz przetestowane chyba prawie wszystkie karty na 5DIII przez Roba Galbraitha
Rob Galbraith DPI: Canon EOS 5D Mark III
Wygrywa Lexar Professional 1000X
Mowa o kartach Transcode czy Transcend , chyba myslisz o Transcend
Tak, przepraszam. Miałam na myśli oczywiście Transcend. Jest dużo tańsza od Lexara. Ciekawi mnie porównanie i Wasza opinia. Transcend 1000x 600 zł 64 GB vs Lexar 1000x ponad 1000 zł 64 GB.
LEXAR najszybszy i to najlepiej najpojemniejszy jaki jest, chyba że będziesz żonglował kartami albo od razu bezpośrednio nagrywał na databank (da sie? przy takim transferze? w ogóle)
1min videoRAW przy 720p waży ~6GB, ale to pewnie fakt znany zaintersowanym ;)
Takie pytania najlepiej zadaj na forum ML. Wątpię by było tutaj dużo filmowców.
A jaka jest roznica miedzy kilogramem pierza a kilogramem olowiu?
Mowcie co chcecie, ale 1000 to 1000 i nie moze wyjsc inaczej, reszta to tylko opakowanie, moze byc dobrej albo zlej jakosci