Poczuj magię Świąt razem z Canon...
Punkt 5 regulaminu akcji promocyjnej Canon.
Szkoda... Cwane podejście:) Wcześniej Canon nie narzucał sieci sprzedaży, czy tak?
Wersja do druku
Poczuj magię Świąt razem z Canon...
Punkt 5 regulaminu akcji promocyjnej Canon.
Szkoda... Cwane podejście:) Wcześniej Canon nie narzucał sieci sprzedaży, czy tak?
Narzucał. W tym roku to już było na pewno.
Przy letniej promocji nie było ograniczeń co do sieci sprzedaży i zwroty były chyba większe, ale cóż- teraz święta to ludzie kupią :-D
Obawiam się, że narzuceni przez firmę Canon sprzedawcy, będą posiadać wyszczególnione w regulaminie produkty w cenach niekoniecznie atrakcyjnych. Okaże się, że po odjęciu zwrotu w ramach programu cashback, cena danego produktu będzie na poziomie regularnych ofert w bardziej konkurencyjnych sklepach fotograficznych, nie wymienionych w regulaminie promocji. Pożyjemy, zobaczymy.
Lampę Canon 600EX-RT, którą jako nowość zakupiłem z początkiem roku, dostałem w cenie jakiej nie mógł zaproponować wówczas żaden znany sklep fotograficzny czy większy bądź mniejszy market RTV i AGD. Okazało się, że po zwrocie w ramach cashback, mój sprzęt kosztował mnie dodatkowo przeszło 200,00 zł mniej i tym sposobem, końcowa cena zakupu była niezwykle atrakcyjna. Biorąc pod uwagę pkt 5 regulaminu, na dzień dzisiejszy nie byłoby to już możliwe i chyba o to też chodzi. Przed świętami sporo klientów odwiedza sieciówki, niekoniecznie zwraca uwagę na najniższą cenę porównując przy tym wiele ofert prezentowanych w sieci. Hasło "promocja" czy "zwrot części pieniędzy za zakupy" z pewnością zadziała marketingowo, a przynajmniej ułatwi sprzedaż.
Szkoda, że 60D nie ma na liście ;)
Co do narzuconych sklepów... 40 2.8 STM jest w kilku z nich po 739zł, a to najlepsza polska cena. Po odjęciu 120 zł cashbacku, robi się w miarę przyzwoicie.
Szybki rekonesans 24-70 i cena w trzech wybranych punktach nie odbiega od średniej rynkowej, więc po zwrocie robi się atrakcyjnie :)
Wcześniej nie były narzucane punkty sprzedaży.
JA tu liczyłem na 6D w cashbacku... :mad: :oops:
Czy zdarzało się, że lista sprzętu w cashbacku zmieniała się? Czy po nowym roku w 2013r. był jeszcze jakiś cashback (masło maślane wyszło), czy po cashbacku na święta kolejny pojawił się na wakacje?
Tyle, że z tego co rozumiem, cały ten "cashback" MOŻE być zwrócony, ale nie musi? Szkoda, że tak po prostu nie obniżą cen.
Prawie jak przedstawianie cen towarów bez podatku ;) :
Cytat:
"10. Canon Polska informuje, że wypłacane Premie Pieniężne stanowią dla Uczestników przychód, podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Obowiązek odprowadzenia podatku do właściwego urzędu skarbowego obciąża w całości Uczestnika. W przypadku Uczestników, będących osobami fizycznymi nieprowadzącymi działalności gospodarczej, Organizator wystawia formularz informacji podatkowej PIT-8C, który zostaje wysłany do właściwego Urzędu Skarbowego Uczestnika, najpóźniej do dnia 28 lutego 2015 roku."
to się nazywa głupota. Płacimy vat od tego cashbacku, a potem jeszcze pit-8c. rewelacje canon wymyślił, to nie lepiej udzielić rabatu - same plusy, vat niższy i nie ma pita.
Sprawdzcie ceny w sklepach wymienionych w promocji ale poszły w górę
np. 10-22 3123zł paranoja
a poza około 2300zł
Polak próbuje zarobić gdzie się
mam gdzieś taki cashback
Proszę bardzo dla 10-22 canona
euro agd
oleole
fotojoker
Czy może mi ktoś pomóc jeżeli chodzi o zwrot, wypełniłam formularz przez internet, oraz wysłałam na ich adres tydzień temu kody, a w statusie mam że są nieprawidłowe. może ktoś wie dlaczego?
Ja też tak mam - wysłałem kody parę dni temu i jest w statusie wniosku - Brakujące informacje, natomiast w Uwagi - Nieprawidłowy kod kreskowy.
Może jeszcze że przypisali danego kodu do konkretnego wniosku i dlatego jest tak. Parę dni trzeba poczekać.
ja tez tak mam i dostałem dzisiaj takiego maila
Szanowni Państwo,
Dziękujemy za przesłanie wniosku w ramach Canon CashBack. Niestety nie możemy zatwierdzić złożonego wniosku, ponieważ nie mamy ważnego kodu kreskowego wyciętego z opakowania produktu, który Państwo zakupili. Prosimy o przesłanie ważnego kodu kreskowego na poniższy adres, który został wycięty z opakowania Państwa produktu wraz z imieniem i nazwiskiem oraz adresem e-mail, które ułatwią identyfikację. Proszę mieć na uwadze, że informacje te musimy otrzymać przed końcem terminu przyjmowania zgłoszeń, który upływa 15.02.2014 roku (liczy się data stempla pocztowego).
Canon Polska Sp. z o.o.
ul.Daimlera 2
02-460 Warszawa
„Promocja CashBack”
Przepraszamy za niedogodności, ale te dodatkowe informacje pozwolą przetworzyć Państwa wniosek najszybciej jak to możliwe.
widać , że jeszcze chyba nie przetworzyli danych z otrzymanych kodów
trzeba cierpliwie czekać
Trochę jestem zawiedziony. Ostatnio chyba było więcej obiektywów do wyboru.
A jednak tych obiektywów jest więcej niż kilka, które są na głównej stronie:
Obiektywy
EF 24*70MM 2.8L II USM – 1025 PLN
EF 70*200mm 1:2.8 L IS USM II – 1025 PLN
EF 16*35mm 1:2,8L II USM – 820 PLN
EF 24*70MM 4.0 L IS USM – 410 PLN
EF 70*200mm 1:4,0L IS USM – 410 PLN
EF 100mm 2,8 L Macro IS USM – 410 PLN
EF8*15 4L USM * 410 PLN
EF 17*40mm/1:4,0 L USM – 280 PLN
EF*S 17*55mm/ 1:2,8 IS USM – 280 PLN
EF*S 10*22mm/1:3,5*4,5 USM – 200 PLN
EF 70*300mm 1:4,0*5,6 IS USM – 200 PLN
EF*S18*135 IS STM – 200 PLN
EF*S 18*200mm f/3.5*5.6 IS – 200 PLN
EF*S 60mm/1:2,8 Macro USM – 200 PLN
EF40 2.8 STM – 120 PLN
Wszystko zgodnie z planem
Dostałem odpowiedz z Canon - cytuje
Z przyjemnością informujemy, że wniosek złożony w ramach Canon CashBack został zatwierdzony. Dołożymy wszelkich starań, aby zakończyć proces wypłaty w ciągu następnych 28 dni.
Uwaga: Wypłata jest realizowana w ciągu 28 dni liczonych od momentu zatwierdzenia wniosku, a NIE od daty zakupu. Prosimy zaczekać przynajmniej 28 dni od momentu otrzymania wiadomości zatwierdzającej wniosek zanim podejmą Państwo działania związane z przyspieszeniem płatności.
Zwrot kasy z Canona a więc się udało 280 zł do przodu
"Produkt: Speedlite 600 EX-RT
Szanowni Państwo,
Dziękujemy za udział w Canon CashBack.
Z przyjemnością informujemy, że zrealizowaliśmy zwrot pieniędzy (korzystając z informacji bankowych, które zostały przez Państwa wcześniej dostarczone). Proszę spodziewać się wpłaty w ciągu trzech dni roboczych.
Z poważaniem,
Zespół Canon Polska "
Na Święta jak znalazł!
280zł - ( minus ) podatek który musisz odprowadzić do właściwego Urzędu
Skarbowego.
Regulamin : paragraf 5 punkt 10
cytat: Canon Polska informuje, że wypłacane Premie Pieniężne stanowią dla Uczestników przychód,
podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Obowiązek odprowadzenia podatku do
właściwego urzędu skarbowego obciąŜa w całości Uczestnika. W przypadku Uczestników,
będących osobami fizycznymi nieprowadzącymi działalności gospodarczej, Organizator wystawia
formularz informacji podatkowej PIT-8C, który zostaje wysłany do właściwego Urzędu
Skarbowego Uczestnika, najpóźniej do dnia 28 lutego 2015 roku.
ile im trzeba oddać?
W polsce obowiązuje stawka 18%.
A tak naprawdę kwota zależy od zaliczek wpłaconych jako podatek do US . W zeznaniu rocznym należy kwotę 280zł wpisac w odpowiednia rubrykę i samo wyjdzie .
Tak czy inaczej po 28 lutym 2014 ( jeśli nabyłeś towar w 2013r ) prawdopodobnie twój US zostanie poinformowany PITem 8C wysłanym przez Canon Polska o "nagrodzie" w ysokości 280 zł
Nie znam się dobrze na podatkach , więc mogę sie mylić . Dopytaj szczegółów np.osobe która Cię rozlicza , lub Forumowiczów.
Ja kupowałem na firmę.
Przesłałem fakturę zakupu
Zapytam księgową co i jak z podatkiem.
Tutaj regulamin
http://www.canon.pl/Images/Regulamin...25-1105640.pdf
Tutaj pit 8C
PIT 8C - Płatnik PIT - PITy roczne 2013 - PIT-8C
Co oznacza:
Świadczenie zwolnione z opodatkowania a PIT-8C
Świadczenia zwolnione z opodatkowania nie podlegają wyszczególnieniu w PIT-8C. Dotyczy to w szczególności:
- wartość nieodpłatnych świadczeń z innych źródeł przychodów, otrzymanych od świadczeniodawcy w związku z jego promocją lub reklamą - jeżeli jednorazowa wartość tych świadczeń nie przekracza kwoty 200 zł. Zwolnienie nie ma zastosowania, jeżeli świadczenie jest dokonywane na rzecz pracownika świadczeniodawcy lub osoby pozostającej ze świadczeniodawcą w stosunku cywilnoprawnym;
???
Jeżeli kupiłem sprzęt w 12.2013 a cashback przeleją mi zapewne już w 2014 roku to w którym roku muszę rozliczyć PIT 8C - w zeznaniu za 2013 czy dopiero w zeznaniu z 2014?
Czy Canon przyśle do mnie gotowy wypełniony PIT 8C czy muszę sam go wypełnić?
Który kod kreskowy trzeba wysłać Canonowi - na ściance pudełka są 3 kody, jeden szeroki na górze nadrukowny na naklejce i 2 węższe pod nim nadrukowane bezpośrednio na pudełku...?
kris81
jeżeli kase na konto dostaniesz w 2014 roku, to pit 8c będzie wystawiony też w 2014 roku. Rozliczyć to zatem będziesz musiał w rocznym picie za 2014 rok, czyli do końca kwietnia 2015roku(oczywiście mowa to o osobie fizyzycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej.
o samym picie 8c pisał robhary w poście 25
Rzeczywiście się pojawił, tylko teraz czy się załapię przy dacie zakupu 3.12.2013
Rozliczenie się z skarbowym w przypadku osób fizycznych również podlega obowiązkowi tak?
P.S. czy działa wam regulamin cashback na stronie polskiej canona? Mi wywala "Nie znaleziono strony"
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę skorzystać z cashbacku 400zł w przypadku zakupu 6D jeżeli zakupiłem go na raty. Paragon mam wystawiony pełną kwotę, z tym że dopisek "kredyt sprz. ratalna xxxxpln" czy ktoś otrzymał cashback przy zakupie na raty?
I jak kolega wyżej, który kod kreskowy trzeba wyciąć?
Właśnie otrzymałam wiadomość - zwrot 280PLN za Canon 17-55mm f/2.8 :D
Kupiony 8.12.2013
Super :) a który kod z pudełka wysłałeś? :)
nazwa benificjenta czyli nazwa właściciela rachunku bankowego :) Ja właśnie wysłałem zgłoszenie na 6d i 16-35 :) Jutro lecę na pocztę z kodami tylko zastanawiam się czy wyciąć wszystkie dla swietego spokoju czy jakieś konkretne .
Ja wycięłam i wysłałam wszystkie kody z pudełka - z tego względu, że były obok siebie :) Zapomniałam tylko dopisać na kopercie "Cashback".
No cóż, no to nożyk do tapet i jazda, dewastacja pudełka :(
Mogliby to ucywilizować - foto/skan pudełka w zupełności by wystarczył...
Potwierdzam wystarczyło by zdjęcie tego pudła.A tak zniszczyłem dziś dwa piękne błyszczące pudełka :) Oby tylko kasa była. Swoją droga to właśnie ciekawe ile tak naprawdę ludzi dostaje te zwroty. Czy te limity regulaminowe canona się wykorzystują, czy zostaje zapas na koniec promocji..
Pociesze was, po wycięciu kodów z pudełka dostałem e-mail'a i co.... wystarczyło zdjęcie z widocznymi numerami :(
Dobrze, że jeszcze nie pociąłem kartonika, zrobię więc zdjęcie :)
cytuję fragment wiadomości " Odnośnie kodów jakie mają być wycięte uprzejmie prosimy o przesłanie zdjęcia opakowania."
Rozumiem, że zdjęcie kodów ślemy via email :) czy też trzeba wydrukować i wysłać pocztą tradycyjną? :)
Rozmawiałem przez telefon z Canon Polska - niestety, trzeba wyciąć wszystkie 3 kody z pudełka i im wysłać, taka jest oficjalna wykładnia regulaminu :( , pani zaleciła aby sobie zachować kopie tych kodów na wszelki wypadek.