Przypadkiem natknąłem się na taką aukcję, są chętni ? ;)
Canon EF 70-200mm 2.8 L USM (3641467995) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Wersja do druku
Przypadkiem natknąłem się na taką aukcję, są chętni ? ;)
Canon EF 70-200mm 2.8 L USM (3641467995) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Ale się uśmiałem, mam tylko nadzieję, że podane dane nie należą do jakiejś osoby prywatnej.
ahh te priorytety :) Uśmiałem się czytając opis aukcji :)
--- Kolejny post ---
Cosinon Auto F=2.1 f=55mm Japan (3641505492) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. hahhaha "żadnych paprochów, wymazów i krwi obcego"
Właśnie trafiłem dziś na te aukcję i dopadły mnie mieszane uczucia - niska cena, bliżej nieokreślony stan i niewybredne słownictwo.
Jednym słowem MASAKRA :(
Nie ma czegoś takiego jak rysy na przedniej soczewce nie wpływające na jakość zdjęć ;)
Lepsze jest to, ze ktos to licytuje ...
Ciekawe, czy cena osiągnie poziom nowego 70-200 f:4? ;)
600D jeszcze ma w dobrej cenie.
To strasznie wkurzające jest, że mimo dziadowskiego opisu, już złowił 4 chętnych :(
jak widać marketing działa jak należy
zgodnie z zasadą - nieważne jak, byle mówili :-)
Pewnie "ziomale" :)
elka i ma światło 2,8 a to działa jak magnes, tego typu obiektyw kosztuje sporo ponad 4 tysiące i myślę że ci co licytują zakup tego obiektywu doskonale wiedzą że porysowaną soczewkę można wymienić i obiektyw z powodzeniem używać ewentualnie z zyskiem odsprzedać.
Zobaczymy ile wynosi granica pazerności.
Wiedzę że dziś sprzedający wycofał tamtą aukcję ale zaraz wystawił obiektyw ponownie tym razem z poprawnym opisem.
Canon EF 70-200mm 2.8 L USM (3649892283) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
allegro, gumtree, tablica,gratka często spotykamy takie ogłoszenia. Nic na to nie można poradzić. Sprzęt często jest "ciepły".
Cena zawsze kogoś skusi, wydaję mi się że nikt tego nie kontroluje. Czasem wystarczy maila napisać do sprzedającego, z zapytaniem o numery, gwarancje, dokumenty, itp. Jeżeli nie potrafi przedstawić to drugi z ostrzeżeniem że jeśli nie poda sprawe zgłaszamy do organów ścigania.
Rysy które nie wpływają na zdjęcie :) to mit powielany przez każdego kto chce się wyzbyć chłamu, niech zrobi parę zdjęć pod światło.
Jak dla mnie rysa to przynajmniej z -1000 do szkła. Chyba, że to jakiś tani obiektyw.
Dokładnie.
Kiedyś jako argument na tą teorię krążył mały test polegający na przyklejeniu kropki z papieru o średnicy ok. 5mm do przedniej soczewki. Faktycznie na zdjęciu tego nie widać - więc teoretycznie rys też nie powinno być widać. Niestety rzeczywistość jest brutalna. Jeśli złapiemy blik światła to już nie jest tak różowo jak w przypadku kropki, czy paprocha ;)
Sprzet mozna podobno odebrac w chorzowie :)
Sprzedającemu się tak "serce k...a kroiło" że zakończył aukcję i nie sprzedał :(
Rys nie widać na zdjęciu, ale każda skaza na soczewce w jakimś stopniu powoduje pogorszenie jakości produktu końcowego, Dlaczego, rysy nie widać ale zdjęcie jest w jakimś stopniu rozmazane, nawet jak tego nie widzimy to tak jest.
e,dlaczego dziadowskiego?
opis jest , cena ciekawa, do 2k taki obiektyw to darmo mimo tych rys
co komu potrzeba
IMHO jeśli cena jest w granicach 50-60% niezniszczonej używki, to warto się zastanowić. Takie do lasu albo na mecz przy kiepskiej pogodzie ;-)
Jakoś nie przekonuje mnie stwierdzenie, że obraz jest gorszy nawet jak nie widzimy, że jest gorszy.
Już jest wylicytowane 1725zł a do końca aukcji jeszcze 5 dni i stawiam że mocno przekroczy 2 tys. Jak pisałem tu w jednym z wcześniejszych postów ci co licytują dobrze wiedzą co to za obiektyw i wiedzą że porysowane szkło można wymienić. Koszt tej naprawy wliczają w to co wylicytują.
Sam kupiłem 70-200 2.8 z mikroskopijnymi ryskami na przedniej soczewce. Nie zauważyłem żadnych odchyleń przy normalnym fotografowaniu ani przy robieniu zdjęć pod słońce. Fakt, aktem, że są bardzo małe. Kupiłem w bardzo dobrej cenie, nie było jednak aż tak tanio, jak tutaj :)
Swoją drogą nigdy nie mogę ogarnąć co skłania ludzi do takich opisów, jak w pierwszej wersji. Chcą być śmieszni? Zabawni? Co innego, wierszyki, rymowanki, naprawdę zabawne opisy (chociażby jak ten słynny z przyczepą kempingową) - z nich można wywnioskować, że sprzedający ma jakąś klasę. Tutaj wychodzi czyste buractwo. Dodatkowo moim zdaniem jest strasznie podejrzane.
PS: czerwona nakrętka od słoika (?) daje obiektywowi większą wartość, niż ten czerwony pasek :D
Zauważyłem że na poprzedniej aukcji z tym obiektywem były zdjęcia na których dość dobrze był pokazany stan obiektywu a zwłaszcza dużych rys na przednim szkle oraz stan dość mocno wyeksploatowanego mocowania obiektywu i styków: Canon EF 70-200mm 2.8 L USM (3641467995) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
W nowej aukcji tych dwóch zdjęć już nie ma, a to jest już konkretna manipulacja i ukrywanie faktycznego stanu tego obiektywu, porównajcie sobie:
Canon EF 70-200mm 2.8 L USM (3649892283) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Stan obiektywu oceniam na "redakcyjny", zapinany do wielu przez wielu, swego czasu miałem kilka obiektywów w takim stanie w swoich rękach. Mało kto szanuje jak nie jego. Czasem w redakcjach sprzęt można odkupić za śmieszne pieniądze, ale najczęściej jest to sprzęt wysłużony. Ciekawe jak ten obiektyw pracuje, czy wszystkie styki pięknie przenoszą wszystko.
Jakby to była aukcja z Łodzi to mógłbym strzelać kto to sprzedaje 8-)
Obiektyw Samyang 14mm f/2.8 ED AF IS (3636461999) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
kategoria obiektywy-canon ale tak jak dobrze przyjrzałem się zdjęciom do aukcji na pokrętle do wartości przysłony jest logo sony alfa a powinno być napisane EOS, bagnetu nie widać pytałem jakie mocowanie zero odpowiedzi wiec ja dałem na "wstrzymanie" z zakupem ciekawe co potem jak ktoś kupi do canona są jakieś przejściówki
może to składak :D
Sprzedający pewnie przez przypadek zamieścił w podkategorii CANON.
Kupujący może być zły jak dostanie paczkę.
Może zakosił zdjęcia z innej aukcji i nie zauważył jaka wersja szkła, a sprzedaje do Canona.
Co się dziwisz, przecież to handlarz używkami :(
https://www.google.pl/search?tbs=sbi...w=1920&bih=979
hmmm to chyba cały internet tych samych zdjęć do ogłoszeń sprzedaży 7d używa
CANON 7D @@ TANIO @@ 100% SPRAWNY @@ GRIP (3683722688) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Canon 5D Mark II 2 BODY KURIER DPD 0zł GW 24MCE (3717055732) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
grunt to widzieć co się sprzedaję... jakiś mi nieznany model canona matryca 21mpix z procesorem DIGIC II :)
chyba ktoś coś przywiózł zza granicy, opis piękny.. w jakimś PS złożony w dużą grafikę..no to tak wygląda profesjonalnie dość prawie jak szablon.. Dużo pracy w to włożył.. Nic tylko pojechać do Polanicy Zdrój z obstawą i sprawdzić jak to jest naprawdę...Może jest ktoś z okolicy ?8-)
jak dla mnie osoba która sprzedaję ten aparat nie ma zielonego pojęcia co to jest, jeszcze wczoraj późnym wieczorem zamiast zdjęć mk2 były zdjęcia classica wiec zwróciłem uwagę że to nie jest tan sam aparat i część zdjęć zmienione ale opis dalej taki sobie :) ale na dole piękna specyfikacja z optyczne.pl wystarczyło przeczytać i wstawić prawidłowo procesor, wielkość ekranu, szybkość klatek na sekundę, RAW NEF to chyba w Nikon-ach a i ta matryca 21 mln Mpix chyba najwięcej na świecie (milion milionów pikseli nawet nie wiem ile to będzie)
Canon 40D jak NOWY 4GB CF WYSYŁKA gratis IDEALNY (3713174680) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Co powiecie na taki smaczek? Ciekawe czy to jakiś przekręt czy wystawiającemu się pomyliły modele i... marki aparatów :)
to pewnie taka próba nawrócenia z C na N :D
wracamy do "nowego" 5d2 ze wzmianką na samym końcu opisu :
"Dodatkowe informacje, uwagi Aparat używany, przebieg ok 35k zdjęć dlateg oznaczony jako nowy u góry w aukcji. Udzielam 24 mce pisemnej gwarancji od daty zakupu."
sprzedał się 16 XI o godz 17:35 :
Canon 5D Mark II 2 BODY KURIER DPD 0zł GW 24MCE (3717055732) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
i pojawił ponownie 6 minut później :mrgreen: :
Canon 5D Mark II 2 BODY KURIER DPD 0zł GW 24MCE (3718783386) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
To, że sprzedawca wystawił się ponownie po sprzedaży to nic złego i podejrzanego. Zobacz kto kupił ten aparat - 0 komentarzy - oszust z Londynu lub Afryki. To jest istna plaga na allegro. Co chwilę oszuści kupują - allegro nic z tym nie robi chociaż problem świetnie zna bo zwraca prowizję automatycznie bez występowania o zwrot. Sam wystawiałem sprzęt wielokrotnie od razu po tym jak oszust kupował. Tu mail od jednego gnoja jaki dostałem:
just buy your item and i want you to know that i have problem with PAYU and i will only transfer you the money with Bank transfer.i'm buying this here in London.i am ready to pay you the shipment fee.I have checked the shipping cost here(Cennik - przesyłka kurierska w obrocie zagranicznym - EMS | Pocztex.pl) and it is about 200PLN,
Shipping Address is
NAME Foster James
ADDRESS 109 gosterwood st,
CITY London
ZIP CODE Se8 5nz
COUNTRY United Kindom
i need you to mail me your full banking details for the deposit such as
Name:
Account number:
address:
City:
Postal Code:
Name of bank:
Phone Number:
so that i can make the transfer to you ...
NIE MIEJCIE WIĘC AŻ TAKICH PODEJRZEŃ GDY KTOŚ WYSTAWIA AUKCJĘ PONOWNIE ZARAZ PO SPRZEDAŻY
tu nie chodzi czy wystawia po raz pierwszy czy kolejny tylko nie ma pojęcia chyba co sprzedaję a z fotografią cyfrową pewnie ma tyle wspólnego co nic... przeczytaj opis, już nawet nie chodzi o to ze kilka danych technicznych się nie zgadza, ale czy uczciwe jest zaznaczenie opcji sprzęt Nowy gdy na szarym końcu jest napisane przebieg 35k zdjęć, i jeszcze skoro sam canon daje 12 miesięcy gwarancji jak osoba prywatna wystawi pisemną gwarancje na 24 miesiące ?
Odniosłem się tylko do zdziwienia kolegi, że aparat po chwili został wystawiony ponownie. Opis to swoją drogę jest do bani.
Uważam, że gościu nie gra fair, jako że oznacza kategorię sprzętu jako "Nowy" a na końcu dopisuje, że sprzęt używany ale on i tak oznacza jako nowy. Tak samo jest z Nikonem, który także sprzedaje. Zaraportowałem gościa do Allegro za granie słowami kluczowymi gdyż krótko mówiąc "wali w bambuko" aż huczy.
sporo jest na allegro osób które pomijają nie wygodne fakty w opisie całkowicie świadomie, sprzedaję aparaty "zawodowo" ale jak coś to piszę "nie wiem jak sprawdzić przebieg lub nie znam przebiegu lub program nie obsługuje tego modelu" a jak grzecznie spytasz i podasz opis jak to sprawdzić dodadzą cie do czarnej listy
http://tablica.pl/oferta/canon-eos-6...tml#321cd00220 - śmierdzi na odległość
Żebyś tylko gdzieś w łeb nie zarobił w ciemnym zaułku bo nie dość, że nie będziesz miał 24-105 na zbyciu to jeszcze będziesz 6k zł w plecy:)