350D bardzo niedoswietlone zdjecia we wnetrzach
Moja leciwa juz 350 robi niedoswietlone foty, ale tylko we wnetrzach. Na zewnatrz wszystko gra. Testowalam w trybie tv, av, m, z lampa, bez... zdjecie zrobione 7D z tymi samymi parametrami jest mega przeswietlone, a na tych z 350 ledwo cos widac. Gdzie moze lezec problem?
Odp: 350D bardzo niedoswietlone zdjecia we wnetrzach
możesz "zapodać" jakieś przykładowe fotki z danymi w EXIfie ?
pozdrawiam
Paweł
a czułość też jest taka sama w obydwu apratach?
Robisz w rawach czy jpg? jeśli w jpg to automatyka aparatu może Ci w tych aparatach inaczej korygować.
chwilowo nie mam jak wrzucic przykladu. iso, przeslona, czas - te same.
robilam w rawach z dodatkowym jpg'iem.
dziwne jest to ze na zewnatrz wszystko gra.
Bez zdjęć to sobie możemy pospekulować.
Powodów niezgodnego z oczekiwaniami użytkownika (co wcale nie znaczy, że nieprawidłowego) działania światłomierza może być wiele.
Nie musi to też być w ogóle wina światłomierza.
Wrzucaj zdjęcia, bo my również chwilowo nie mamy jak pomóc.
to fota z 350 z lampa studyjna
--- Kolejny post ---
a to z 7d, z ta sama lampa ( z ta sama moca)
Pierwszy sampel wygląda tak, jakby lampa w ogóle nie błysnęła.
Lampa studyjna, wbudowana, zewnętrzna na stopce?
Oj, to w tym temacie nie mam doświadczeń, jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że może nie synchronizuje się prawidłowo?
Rozumiem, że lampa studyjna jest wyzwalana wbudowaną lampą z 350D?
Wtedy sprawa jest prosta: lampa studyjna wyzwala się na przedbłysk pomiarowy TTL (lampa robi krótki błysk przy zamkniętej migawce, przed błyskiem właściwym).
Przed zrobiebiem zdjęcia nacisnij '*' - wtedy aprat wyśle przedbłysk pomiarowy (lampy studyjne też się wyzwolą) - potem wciśnij spust - będzie właściwy błysk, lampy studyjne się znowu wyzwolą i zdjęcie powinno być OK.
Mimo to coś musiało sprawić, że lampa wyzwoliła błysk prawdobodobnie za wcześnie. Nie wiem, może lampa ma wbudowaną fotocelę, która zareagowała na przedbłysk pomimo kabla?
A czy czas masz krótszy niż 1/200s? Bo 7D ma krótszą synchronizację x-sync (1/250 w 7D a 1/200 w 350D)
Tutaj chodzi o coś innego. Wg exifów synchro prawidłowe. Zresztą i przy 1/1000s powinno byc widać fragment prawidłowo naświetlonej klatki.
Jeszcze a propos exifów - aniah13, jakie były parametry lampy i czemu aż 800 ISO w aparacie? Taka czułość mogłaby wyjaśniać przepalenie foty nr 2 o jakieś 3 działki.
a w jaki sposób kabel wyzwalający jest podłączony do 350D?
dokładnie, jak jest podłączona lampa studyjna do 350D?
poza tym dlaczego w zdjęciu z 350D masz priorytet czasu??
piszesz, że 350D niedoświetla, a dajesz zdjęcie z lampą studyjną, z którą światłomierz aparatu nie ma nic do gadania. co to za lampa? ile ma Ws i z jakiej odległości od modela?
w zdjęciu z 7D jest wszystko ok (tryb ręczny) poza ISO 800, które wiadomo, że tu jest przesadą.
shit, nie zauwazylam, ze wrzucilam zdjecie z innymi parametrami (zdjecie nr1 - ogolnie wszystkie wygladaja tak samo). zdjecie nr 2 ma takie parametry jak ma zdjecie nr 1 (ktorego nie wrzucilam pomylkowo, ale roznicy nie ma). wiem ze iso 800 to przesada, zalezalo mi na tych samych parametrach.
rzeczywiscie to synchro chyba tu nawalilo. pokombinuje jeszcze z innym sposobem wyzwolenia lampy.
dzieki za wskazowki :)
A bez lamp tak samo nie doświetla?