Canon 70D Photos and Specs Spotted in Leaked Advertisement
Wersja do druku
a ja sie strasznie ''jaram'' 70d, oby nie dali ciala :D
Na papierze wygląda ciekawe, a jak będzie? Pewnie tak jak zawsze :mrgreen:
Fotopolis.pl: Canon EOS 70D
Już jest
Będzie na co narzekać :p
No to czekamy na testy, matryca rzeczywiście nowa po dwie fototodiody na piksel, ciekawe jak to wpłynie na DR i szumy.
Canon pokazał nową lustrzankę EOS 70D dla wymagających amatorów z matrycą Dual Pixel CMOS AF, będącą jednocześnie jednym wielkim czujnikiem fazowym - co ma ułatwić ostrzenie w trybie Live View i podczas filmowania.
Garść materiałów informacyjnych:
Canon Professional Network - EOS 70D: faster levels of performance and groundbreaking AF
Canon Professional Network - EOS 70D: Dual Pixel CMOS AF explained
Canon Professional Network - Canon launches EOS 70D with groundbreaking AF technology
Hands-on preview:
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review
Dodam, że wróciła mikroregulacja AF, natomiast joystick już nie...
Korpus wydaje się mieć uszczelnienia na poziomie podobnym do 7d.
--- Kolejny post ---
Wg Chucka Westfalla szumy podobne do 60d, natomiast JPG-i wyjątkowo wyczyszczone z szumów. To zdjęcie (ISO 3200) zdaje się potwierdzać:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos70d/downloads/07.jpg
czym on się różni od 7D bo jeśli ma uszczelnienia i AF z 7D to jesli tylko cena spadnie do 1000$ będzie to całkiem przyzwoita maszyna.
Parę rzeczy pewnie ma gorszych od 7d. Przede wszystkim na myśl przychodzi mi tryb zdjęć seryjnych, wolniejszy i z mniejszym buforem. I trochę gorsza guzikologia (wg mnie do przeżycia).
7 fps to wystarczająco (przynajmniej dla mnie). nie bylem nigdy fanem joy-a (a wręcz przeciwnie - chyba jako jeden z nielicznych) wiec i to mi nie przeszkadza.
Obawiam się trochę tej nowej matrycy. Czemu ona jest robiona pod filmowanie ? czy to nie wpłynie negatywnie na szumy ?
Trzeba poczekać na testy. Wydaje mi się że możliwe że ten 70D będzie mógł stanąć w konkury z d7100 (choć 59 punktowy AF brzmi dumnie ;) )
poprzenosilem czesc dyskusji z watku o spekulacjach i plotkach.
Od 7D różni się przede wszystkim mniej pancerną obudową. Siódemka była zdaje się cała magnezowa jak 50D, 70D przypomina bardziej 60D. Mnie ciekawi jak te podwójne piksele po pierwsze wpłyną realnie na poziom szumów, a w następnej kolejności jak cały mechanizm będzie pracował w trybie Live View (bo jeśli te piksele są na całej powierzchni i mają wszystkie działać równocześnie z podglądem obrazu/filmowaniem, to jak to faktycznie będzie). Z niecierpliwością czekam na szerszy opis.
O obudowie nie pisałem, wszak niewielu fotografów używa aparatu do wbijania gwoździ ;)
--- Kolejny post ---
Są na każdym na 80% matrycy.
--- Kolejny post ---
I pewnie się już nie dorobi. Powodem mógł być właśnie przygotowywany Dual Pixel.
za fotopolis:
"Tradycjonaliści mogą kadrować za pomocą wizjera optycznego..." - gdzie to wszystko zmierza...
niestety po raz kolejny nie dorobili się 100% pokrycia kadru.
Migawka 1/8000 - w świetle 6D bardzo ciekawe. ciekawe czy będzie gwarancja na przebieg.
7D mkII chyba rzeczywiście nie będzie.
14 fps i 60 punków AF ;) ?
a tak na poważnie to wydaje mi się że jeśli będzie, to tylko jako sprzęt specjalistyczny - dla tych co lubią focić sobie ptaszki.
No chyba że nowa matryca okaże się bardzo kontrowersyjna to wtedy 7DII będzie na tradycyjnej - tak dla równowagi i możliwości wyboru.
Co już mi się podoba to to że spięli razem przełącznik foto/wideo z włącznikiem nagrywania/lifeview. Można w końcu będzie nagrywać w trybach av/tv etc.
Rozumiem, że nie bawimy się we wróżenie polskiej ceny? Jednak obawiam się, że zbliży się do obecnej ceny 7D. Również w tym kontekście (i kontekście cen 6D i 5D mkII) 7D mkII wydaje się wątpliwy (bo 7D mkII musiałby zbliżyć się ceną do 6D i 5D MKII, a ilu da tyle za cropa).
Zastanawia mnie jedna rzecz. Producent chwali się "gładką" współpracą nowego systemu AF z firmowymi szkłami.
"Producent chwali się też, że Dual Pixel AF działa ze 103 modelami obiektywów Canon EF." za optyczne.pl
Kop w krocze dla Tamrona, Tokiny i Sigmy?
Pozdrawiam
" Aparat Canon EOS 70D dostępny będzie w sprzedaży od końca sierpnia bieżącego roku. Jego cena sugerowana w USA wynosi 1199 dolarów za body, natomiast w Europie będzie to 1099 euro lub 1079 funtów brytyjskich (a więc nie zalecamy zakupów w Wielkiej Brytanii z uwagi na wyraźnie wyższą cenę sugerowaną). Wersja z obiektywem EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM kosztować ma odpowiednio 1349 dolarów, 1249 euro oraz 1199 funtów. Natomiast pakiet z obiektywem EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM będzie wydatkiem na poziomie 1549 dolarów, 1499 euro lub 1399 funtów. Cena aparatu w złotówkach (body) ustalona została przez oficjalnego dystrybutora na 4390 złotych."
o 60D pisano: "Aparat na rynku zadebiutuje w okolicach października tego roku. Sugerowana cena samego korpusu lustrzanki wyniesie 1309,99 EUR (około 5230 PLN), podczas gdy za zestaw z jednym z kitowych obiektywów zapłacimy od 1199,99 GBP do 1999,99 GBP (zależnie od dołączonej optyki)."
dziś jest to poniżej 3tys. PLN. Gdy 70D zbliży się do tego poziomu to nie wykluczone że będzie to moje następne body ;) (zakładając że nie skusi mnie FF)
To popchnie do przodu rozwój canonowych bezlusterkowców. W końcu szybki AF, bo na razie to co oferują w bezlusterkowcach (w porównaniu do konkurencji) jest kiepska. A tu za jednym ruchem szybki AF i opcja podpięcia całej gamy obiektywów z luster (choć to pokracznie wygląda).
Bezlusterkowa konkurencja musi jakoś dopracować się podobnego rozwiązania - Sony, Panasonic, Olympus, Samsung, Fuji... Olympus od lat kombinował jak tu dać sensowny AF PENom z lustrzankowymi obiektywami z 4/3 i nie wykombinował do dziś (AF jest dobry tylko z dedykowanymi obiektywami micro43) a tu Canon, ostatni wszedł w bezlusterkowy rynek, ale pierwszy opracował takie coś. Sony też ma jakieś rozwiązania które pewnie wkrótce wyjdą (Olympus też dostanie takie matryce), ale o ile pamiętam u Sony były tylko niektóre pixele dedykowane do AF.
Teraz brakuje Canonowi sensownego bezlusterkowego body (z EVF) semi-profi z tym AF-em i dużej gamy małych obiektywów.
Nie mów hop puki nie przeskoczysz.
Z czegoś to pewnie wynika. Obawiam się że ucierpi na tym IQ.
Swoją drogą mam nadzieję że się mylisz, że Canon nie pójdzie za innymi i nie skupi się na segmencie pokrak zwanych bezlusterkowcami, aby przypinać do nich EOSy. Niech lepiej skupi się na pracy nad ceną.
kolejny produkt drenujący kieszeń, wszystkie oh i ah są po to aby typowy konsument kupił to "cacko" a refleksja czy będzie robił lepsze zdjęcia od dotychczas posiadanego sprzętu przyjdzie później. Jako posiadacz 350D i 7D, jak dla mnie jest to produkt zbędny, gdyż jest mało prawdopodobne abym osiągnął lepsze rezultaty w stosunku do tego co mam, lepiej zainwestować w lepszy obiektyw
Na początek narzekano że XXD jest za blisko XXXD, teraz jak się odbił to narzekacie (niektórzy oczywiście ;) ) że za blisko 7D... :D
Moja historia na tym forum nie jest jakas dluga, ale od kiedy tu jestem to jeszcze zadne pojawienie sie nowej puszki nie obylo sie bez narzekania.
Ciekawe czy teraz pojawia się problemy FF/BF w live view.
Osobiście nie narzekam, wręcz patrzę na dzisiejszą premierę z optymizmem.
ja również wyjątkowo zgasiłem moje standardowe niezadowolenie, brzmi ok, cenowo jak zwykle, bez rewelacji po prostu jak zwykle. czekam na testy matrycy - dodam ze szumy w jotpegach mnie nie interesują po prostu nie robię jotpegów.
Narzekania zaczną się w momencie, gdy okaże się, że szumy i dynamika są na poziomie naszej ulubionej matrycy 18MPix. Niestety moje źródła twierdzą, że tak jest w istocie...
Ciekawe czy taki 70d umie robić redukcję szumów w trybie multi-shot ale tylko z JEDNEJ ekspozycji tzn. korzystajac z dwu grup po 20MPix. Podejrzewam, że stąd mogą się brać zapowiadane "czyste" JPGi...
a jeszcze z innej beczki:
dobra wiadomosc - powrocil cyfrowy zoom w video, dotad dostepny tylko w 600d :)
Patrząc na sample na canon.jp ,to na iso 3200 i 1600 d.... nie urywa niestety :/ Czyli miało być pięknie, a wyszło jak zwykle.
czytam se i tak głośno myślę, jest jeden tryb custom - jeden? dwa miałyby większy sens jak nie ma miejsca na pokrętle to można spokojnie wyrzucić ten SCN jakoś nigdy nie użyłem żadnego trybu typu landscape, sport itp ... :) nie wiem po co marnują miejsce (ponoć to ma używać ktoś średnio-kumaty, a od poziomu średnio-kumaty tryby są niepotrzebne), a dwa customy przy takim korpusie mają sens, jeden ma sens taki sobie, znaczy znacznie mniejszy (chyba że to jakoś inaczej działa). rzeczywiście napisali że af działa (może działać?) do f11 - pytanie tylko czy ich firmware będzie o tym wiedział? czy iso daje się obniżyć do 50? właściwie nie mam takich potrzeb (mam wystarczająco gęste filtry) ale byłoby miło, w końcu się braketingu dorobili, moja minolta co ją kupiłem dwadzieścia lat temu miała taką kartę z programem do braketingu robiła to samo (na filmie) w końcu osiągnęli podobny poziom. zaślepki wbudowanej się nadal nie dorobili akustyk będzie niepocieszony :). 98% powiem tak tragicznie nie jest ale nadal czasami będzie można nie rozpoznać kadru który się robiło :). z dobrych wiadomości to chyba nie dali softu do bezpośredniego przesyłu zdjęć na mordoksiążkę ale nigdy nie wiadomo czy nie zrobią cichego upgradu :). 1/8000s :) no ba pisałem że dla średnio-kumatych jest to takie czasy to oczywista-oczywistość. podsumowując bardzo dobrze znaczy dostatecznie, a teraz czekam na testy matrycy.
Już 5 stron wylanej wody... :)
Szambo wszędzie.
a ja myślałem, że kultowy jest tylko 50d;p