Chodzi o cene w USA. Wiem, ze wiele osob sprowadza
sprzet, moze to byc bardzo dobra wiadomosc dla wielu :-)
Wersja do druku
Chodzi o cene w USA. Wiem, ze wiele osob sprowadza
sprzet, moze to byc bardzo dobra wiadomosc dla wielu :-)
co oznacza duża?
i skad ta informacja?
Snowboarder skad te info masz?Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Mam znajomego, u ktorego zostawilem duzo pieniedzy (duzy sklep
internetowy). Dzwonilem wypytac go kiedy spodziewa sie nowego 85L.
Przy okazji wyszlo, ze mimo, ze maja 5D na stanie, nagle zmienili status
na "w zamowieniu". I zdaje sie, ze to pod wplywem odgornej decyzji.
Powod moze byc tylko jeden...
Okazuje sie, ze to trend dnia w kilku duzych online sklepach.
W amazon - 1-2 tygodnie, z newegg zniknal w ogole, itd.
Gdzies tu ktos pisal o obnizce na 5D w Niemczech.
W Europie (nie w Polsce :evil: ) rabat 300 EuroCytat:
Zamieszczone przez Błajo
http://canon-board.info/showthread.php?t=8773
http://canon2006promotions.onlinerebates.com/
edit: na FMirandzie wrze :) Ludzie wq***ni bo niedawno zakupili piątki. Z żalu pierniczą głupoty o $500 :shock: rabacie Za Wodą.
Krótki cytat: ...canon is running some sort of a promotion and prices are going to drop like mad this week on it.
To tyle ... narazie. Teraz czekam na Sony/KM Dynaxx 9D :mrgreen:
To jesli juz sie ktos decyduje na sprowadzanie sprzetu na ktory nie bedzie w zasadzie gwarancji, to moze warto sie zainteresowac cenami w Szwajcarii. Tez brak europejskiej gwarancji, ale w razie jakiejs wiekszej skuchy blizej do serwisu w CH niz USA. Najlepsze ceny w sklepach on-line to obecnie 3600 franciszkow. Do tego dochodzi 450 Cash Back od Canaon CH. To daje cene 3150 CHF,a przy kursie 2,45 to jest 7700 PLN. Kusi mnie to osobiscie bo jakbym sprzedal 300D aka trabant, za no powiedzmy 1400, to w zasadzie musialbym dolozyc 6k PLN to 5D. Very kuszace..... ale jeszcze sie chwilke wstrzymam, bede przejezdzal przez CH jeszcze przez dobre pol roku co tydzien, moze jeszcze cos drgnie w okolicach gdy pojawi sie na polkach 30D. Zdjecia mam czym robic, wiec mnie nie pili. A to tylko hobby u mnie.Cytat:
Zrodlo: http://www.toppreise.ch/prod_69817.html.
Zdrowia
Marcin
A ja jeszcze chciałbym dodać, że jeżeli rzeczywiście w USA spuszczą z ceny o $500 to powinien być to wystarczający powód by na tym forum warnować/banować/ciąć/itp. wszystkie flamy z Nikon w temacie (a w szczególności D200).
Już dawno Nikon nie zrobił tak wiele dla Canonierów !!!
no nie wiem...we wrzesniu swojego za 1800 puściłem, teraz to on warty jest chyba niewiele...Cytat:
Zamieszczone przez mjastrzebski
raczej 500 USD cash back...Cytat:
jak w Europie...
1400 to realna cena za body+grip patrzac na allegro. W takich granicach, 1400-1600 sie licytuje aktualnie.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Marcin
Dla kogoś, kto kupuje na firmę bardziej się chyba opłaci kupić w Niemczech:Cytat:
Cena: 2525 Euro - 16% VAT - 300 Euro + 30 Euro wysyłka = 1900 Euro * 3.85 = 7300 w przybliżeniu.
Oczywiście te 300 Euro Promo2006 zwracają w ciągu 30 dni od daty wysłania formularza. Więc na wstępie trzeba zapłacić więcej.
Pozdrawiam
Konrad
http://www.kiosk24.pl
Witam.
Nie znam osobiscie tej firmy ale cena wyglada super (pomijajac to ze wrazie koniecznej naprawy to tylko USA , ale slyszalem ze ludziska radza sobie z tym problemem przez PolAmer )przy obecnym kursie USD :
http://www.bestpricecameras.com/308518-312322-2.html
Pozdrawiam.
No to ja tradycyjnie:
http://www.resellerratings.com/seller8754.html
http://www.resellerratings.com/seller9662.html
No i link do posta:
http://canon-board.info/showpost.php...33&postcount=3
Gdzie dokonuje sie zwrotu podatku przy zakupach w Niemczech? Czy moze dopiero przy rozliczeniu z US?
podatku w ogole nie rozliczasz, bo go nie płacisz, w UE jak jesteś płatnikiem VAT podajesz nr i wystawiają ci od razu fakturę nettoCytat:
Zamieszczone przez Czacha
to działa transgranicznie, mając nr VAT belgijski, jest to jakiś wystandaryzowany nr UE bo u mnie są BE-XXXXXXX, podajesz go w sklepie i dostajesz towar bez VAT (także robiąc zakupy za granicą - Niemcy, Holandia)
tylko chash-back rozliczasz wtórnie, kasę wysyłaja na konto...
Heh, pytanie, czy osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej może wystąpić o europejski numer NIP i kupić prywatnie towar bez VATu. Raczej napewno nie, ponieważ jest to sprzedaż do klienta końcowego, który nie jest podmiotem gospodarczym. A wiadomo, że klient końcowy zawsze płaci VAT za towary, które tym podatkiem są objęte. Tak więc jeśli kupujesz prywatnie za granicą (UE), wydaje mi się, że płacisz poprostu cenę brutto, z VATem obowiązującym w kraju, w którym dokonujesz zakupu.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Pozdrawiam
Konrad
Pytalem sie o zakup na firme - niestety ja bez VATu kupic nie moge.
Witam
Mam takie pytanie, czy kupując 5D w Polsce w opakowaniu z nalepką promocyjną, mogę się starać o zwrot tych 300 euro na konto w kraju?
Pozdrawiam
Hmm, dobre pytanie, przejrzałem ten cały formularz promocyjny i wygląda na to, że możesz. W promocji biorą udział produkty, które zostały zakupione w krajach nią objętych. Ale kasę mogą Ci przecież przelać nawet do Honolulu. Kogo to obchodzi? W każdym bądź razie w formularzu zgłoszeniowym można wybrać kraj POLSKA, więc wygląda na to, że można.Cytat:
Zamieszczone przez kris6000
Pozdrawiam
Konrad
Konrad:
Dziękuję, przeglądałem i jakoś nie zauważyłem Polski
Pozdrawiam
Jesli jest sie obywatelem UE(nie bedacym platnikiem VAT UE) placimy VAT miejscowy czyli 16% w Niemczech czy 22% w Polsce itd.
Kazda firma zarejestrowana jako podatnik VAT UE (nie jest to obligatoryjne, trzeba zlozyc dodatkowy formularz we wlasciwym urzedzie skarbowym) uzyskuje potwierdzenie. Numer NIP sie nie zmienia. Wyglada tak PL-<10cyferek>. Taka firma kupuje bez VAT, placac wylacznie kwote netto. Nie chce komentowac dotyczacych tego przepisow , ktore sa debilne, ale to juz temat na oddzielny wywod.
czy cena 9500 zl za puszke to cena juz po obnizce?? jestem na etapie kupna 5d, ale nie sledzilem wczesniej cen, tak wiec nie wiem czy jeszcze mam czekac....
Nie...Cytat:
Zamieszczone przez beachcomber
Cytat:
Zamieszczone przez websky
a kto tu mówi o kupowaniu jako osoba fizyczna???
innej możliwości nie ma, od wejścia do UE bye bye zwrocie podatku VAT na granicy...;)
a co mówi regulamin? [pytanie retoryczne]Cytat:
no własnie, promocja dotyczy krajów "cywilizowanych"Cytat:
ciekawe jak do tego doszedłeś? ;)Cytat:
6. The promotion runs in the following 15 countries: Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Luxembourg, the Netherlands, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland and the United Kingdom. For the cashback to apply, the product listed in Section 2 must be purchased in either of those 15 countries.
A kto mówi o kupowaniu na firmę? Piszemy o zakupach za granicą i możliwości, kiedy płaci się VAT, a kiedy się go nie płaci w handlu między krajami UE. Nie rozumiem, po co ten komentarz. Zwrotu VAT'u nie ma, ale jeśli kupujesz na firmę, dostajesz f-rę NETTO (bez VAT)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Eee, zerknąłem jeszcze raz na ten formularz i piszą, że jednak trzeba dołączyć kopię rachunku bądź paragonu. W takim wypadku chyba pozostaje bezpośredni zakup w jednym z wymienionych krajów. Bo raczej kombinowanie z kopią f-ry zakupy od sprzedawcy niewiele da.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Pozdrawiam
Konrad
z tego co pisałeś wynikało, że nie wiesz o co Czasze chodzi...odpowiedź Czachy sugeruje, że odebrał to podobnieCytat:
no własnie zanim porządnie zerknąłeś to już napisałeś, nie jednak a z zasady trzeba dołaczyć kilka rzeczyCytat:
1. rachunek
2. wycinek opakowania z kodem kreskowym
3. wydrukowany ze strony www wypełniony formularz
4. tu chyba niepotrzebny - kupon promocyjny (był konieczny przy tej promocji kuponowej przed świętami)
zwrot jest dokonywany także ściśle na zasadach określonych w regulaminie, co do sposobu [czek czy przelew] i wyłącznie do kraju zakupu...
Proszę, przytocz mi fragment regulaminu, w którym jest napisane, że przelew dokonywany jest WYŁĄCZNIE do kraju zakupu:)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
The promotion is valid only for consumers that are residents of a country in the EEA or Switzerland.
Pozdrawiam
Konrad
Cytat:
Czyzby Obywatel Muflon wkrotce dostal kilka przelewow z cash-back'u?
Kilka - nie, przynajmniej nie jako 'obywatel Muflon'. Nie wiem jak ta nowa akcja, ale przy okazji ostatniej (20D i spolka) mozna bylo wyslac tylko jeden na osobe. "Ja jako ja" wyslalem na 580EX, a drugi przez kolege na TC 1.4x. Wspolczynnik trafien: 50% - "$$$ kolegi" juz odebralem, natomiast moje gdzies wsiaklo.Cytat:
Zamieszczone przez kane
Ogolnie caly ten cashback to troche porabana impreza... na fmforums (tu zreszta tez) bylo sporo glosow o "znikajacych" zgloszeniach :-/
Czy jakies nowe informacje w tej sprawie sie pojawiły. Do jakiej kwoty moze byc ta obniżka? Jak sadzicie?
Pozdrowki
Paweł
$500 lub $300 (tu slyszalem obie wersje - nie jestem pewien ktora prawdziwa)
- rebate od 1 Kwietnia. Prawie na 100% potwierdzone...
Przy aktualnej cenie sporo ponizej $3K, dochodzimy do magicznego
poziomu $2500...
Obys mial snowboarder racje, bo te 25 stowek to powiedzialbym, ze taka w miare rozsadna cena za pelna cyfrowa klatke w 2006 roku.Cytat:
Czekamy, czekamy...
(chce ktos kupic 10D w doskonalym stanie?)
a kiedy sie doczekamy:D??
od 1 kwietnia czyli na prima aprilis :P
w tej chwili mozna kupic na ebau od dobrych sprzedawcow 5'tke za $2500
http://www.toppreise.ch/prod_69817.htmlCytat:
Zamieszczone przez Czacha
Wspominalem ostatnio o cenach w Szwajcarii. Toppreise pokazuje 2 sklepy online-owe, w ktorych przez ostanie kilka dni cena powedrowala o 200-300CHF w dol. W tej chwili to jest 3359 - 450 cash back = 2900 CHF. Liczac Franka po 2,5 to wychodzi 7250 PLN!!
Ktos ma pomysl o co chodzi?? Cash back, teraz jeszcze obnizki. Tak zle sie sprzedaje ze obnizaja cene, czy robia miejsce na nowy aparat?? Ma ktos krysztalowa kule pod reka?? ;-)
Marcin
Faktycznie Szwajcaria wydaje sie super okazja.
Tutaj 5D za 3338 CHF
http://www.architronic.ch/shop/USER_...tegorie_ID=157
Rozumiem, ze przy zakupie do Unii odpada jeszcze 7.5%
plus 450CHF rebate... Wychodzi niewiele ponad $2000
Trudno chyba znalezc cokolwiek prownywalnego w US...
Nie wiem do końca jak się ten zwrot podatku realizuje, ale na pomoc sklepu bym nie liczył :-P mimo że Architronic to porządna firma (kupowałem tam G5).Cytat:
No i dla pewności dorzucę: nie kupuję, nie wysyłam, nie przywożę, (...) :mrgreen:
Niestety ta sa sklepy on-linowe. Wiec wydaje sie ze nie ma mozliwosci zebys dostal formularz do zwrotu VATu na granicy, bo o ile mnie pamiec nie myli taki formularz jest imienny, i trzeba sie wylegitymowac przy zakupie. Tak czy siak cena jest bardzo dobra. Nie wysylaja tez za grancie o ile dobrze widzialem. Ja mam mozliwosc kupic cos przez obywatela CH, dlatego sledze te ceny.Cytat:
Marcin
Ciekawym kiedy w Polsce za 7,5kzł bedzie mozna nabyc to cena po ktorej bym sie skusil na zakup. Jak to mowia raz a dobrze. Tylko na leosze lensy dlugo przyjdzie czekac wtedy. Sam juz nie wiem , ale do aparatow z kropem musialbym kupic EF-S zeby miec swoje ulubione zakresy a z 5D to w sumie tylko dlugiego tele by brakowalo.
Jak sadzicie kiedy w Polsce padnie granica 7500zł, na razie na allegro 9500 najtaniej.
Pozdrowki Paweł
Wiemy, wiemy.... :DCytat:
Zamieszczone przez muflon
Marcin
Mam pytanie, skoro masz z nimi jakies doswiadcznia. Masz mosze pojecie, czy mozna towar odebrac u nich bezposrednio?? Z niemieckim u mnie krucho automatyczne transalatory tlumacza tak ze idzie sie zastrzelic :-/ (wstyd bo pracuje dla niemieckiej firmy ;-). Co tydzien jade przez pol Szwajcarii wiec najchetniej bym przedplacil im na konto i odebral po drodze. Nie musial bym dreczyc zaznajomionych szwajcarow.Cytat:
Marcin
w stopkę to sobie wpiszCytat:
Z toppreise wynika, że nie. Co mnie zresztą wcale nie dziwi, bo to jedna z zasad tanich sklepów - "możliwość odebrania", to konieczność utrzymania jakiegoś miejsca w którym się odbiera, jakichś ludzi, którzy wiedzą co w tej sytuacji robić, gdzie i co wstukać, itp. itd. Aczkolwiek toppreise pokazuje równiez, że jedyna możliwa opcja zapłaty to prepayment - co jest o tyle dziwne, że ja G5 dwa lata temu kupowałem z zapłatą przy odbiorze.Cytat:
7300 to realna cena (już po odjęciu 300Euro za promocję), za jaką można nabyć 5D w Niemczech, jeśli się kupuje na firmę. Wczoraj kupiłem właśnie taki sprzęt w dnet24.de. Jeśli prywatnie to +16% MwSt. Wychodzi 8500zł
Pozostaje np. Szwajcaria i odpis VAT'u na granicy, ale trzeba się tam samemu wybrać załatwić sprawy VATu na granicy i wwieźć towar do Polski bez clenia (czytaj płacenia 22% VAT). Na poczcie istnieje duża szansa, że taki sprzęt zatrzymają i każą dopłacić 22% VATu.
Osobiście chyba bym się nie decydował na sprzęt ze Szwajcarii. Sprawy formalne i ewentualny serwis wydaje się być sporą przeszkodą.
Pozdrawiam
Konrad
Potwierdzone $300 rebate w US plus drobiazgi za obiektywy
od 1 Kwietnia.
zdziwiłbym się, gdyby było inaczej...Cytat: