w jakim pomieszczeniu odpoczywa sobie kotek na pokazanym niżej zdjęciu.
jako podpowiedź dodam że każdy z nas prawie na pewno słyszał o tym miejscu.
Wersja do druku
w jakim pomieszczeniu odpoczywa sobie kotek na pokazanym niżej zdjęciu.
jako podpowiedź dodam że każdy z nas prawie na pewno słyszał o tym miejscu.
Każden_jeden słyszał o dwóch miejscach, więc strzelam: Betlejem, bliska (bardzo bliska) okolica Groty Narodzin Chrystusa?
Polska?
nie Polska
Rzym?
nie, to nie Rzym
To w Europie?
nie, to nie w Europie
Afryka?
nie Afryka
miejsce kultu?
pomieszczenie samo w sobie nie jest miejscem kultu (przynajmniej tak mi się wydaje)
Azja?
tak - Azja
To było tak: jakieś 20 lat temu ukazał się wywiad z perkusistą pewnej grupy hardcorowej. Nie pamiętam już jakiej, w każdym razie była to bardzo zaangażowana politycznie kapela z Nowego Jorku. Na pytanie dlaczego nie zagrali koncertu na Węgrzech padła odpowiedź: bo tam jest wojna. Prowadzący wywiad raczył zauważyć, że wojna przecież jest w Jugosławii, na co otrzymał rozbrajającą odpowiedź: "nie wiem, menadżer powiedział że tam jest wojna, a w ogóle to ja wale w bębny." Nadal uważasz, że wszyscy słyszeli o istnieniu Malborka, Zamościa czy Jasnej Góry?
:D
Jerozolima - okolice Grobu Pańskiego?
Taj Mahal?
Bazylika Narodzenia Pańskiego.
to nie Bazylika Narodzenia Pańskiego
Wieczernik.
tak, to Wieczernik, miejsce o którym słyszał prawie każdy.
Mamrot - następna zagadka twoja
Pierwsze słyszę.
dla tych co nigdy nie słyszeli - Wieczernik to miejsce, w którym Jezus, według Ewangelii, spożywał wraz ze swymi uczniami ostatnią wieczerzę przed swoją śmiercią i ustanowił sakrament eucharystii.
w rzeczywistości wygląda zupełnie inaczej niż na "Ostatniej Wieczerzy" Leonarda da Vinci