-
sprzęt do 3-4 k - grafik, proszę o pomoc
Witam,
Piszę tego posta w imieniu kolegi, który planuje kupić aparat fotograficzny, lecz kompletnie się na tym nie zna.
Do dyspozycji ma 3 - 4 tysiące złotych. Kolega jest grafikiem, aparat będzie mu potrzebny do ... "ogólnie przygotowywanie zdjęć wykonywanych produktów i projektów, mających na celu podniesienie ich wizerunku, oraz w celu prezentacji ich przyszłym potencjalnym klientom"
Osobiście doradziłem mu:
body canona 700 d
obiektyw canon EF 50 mm f/1.4 USM
Co o tym sądzicie i czy możecie ewentualnie podać inne przykłady ? Jak Wy to widzicie i co byście kupili za te pieniądze.
dzięki i pozdrawiam,
Krzysiek
-
Odp: sprzęt do 3-4 k - grafik, proszę o pomoc
Te produkty mają wielkość kilku centymetrów, czy też może kilkunastu metrów?
Aparat tutaj akurat jest najmniej ważny - optyka już owszem, równie ważna jak oświetlenie.
-
Najtańszy xxxd + 50 1.8 + oświetlenie jakieś
-
No własnie to samo mu napisałem, że body to body ale najważniejszy jest obiektyw :) a napisał mi, że obiekty głownie małe (domyślam się, że mogą to być jakieś ulotki, wizytówki itp.)
dlaczego 1.8 a nie 1.4??
ps. W grę wchodzi tylko aparat + obiektyw, nie piszcie o oświetleniu bo to się mija z celem :)
-
600D + 18-55IS + 50 1.8 (jeśli będzie używał LV to będzie trafiał). I zostanie trochę kasy na światło.
Jeśli ulotki/wizytówki, trzeba coś co złapie z bliższa niż 50 1.4 czy 1.8 więc kit będzie dobrym uzupełnieniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
KriStyle
W grę wchodzi tylko aparat + obiektyw, nie piszcie o oświetleniu bo to się mija z celem
Dlaczego?
-
Dowolny korpus z LiveView, statyw (wystarczy Velbon Sherpa), obiektyw 50 1.8, obiektyw 18-55 IS lub 17-85, ewentualnie obiektyw 55-250 IS, ale to już zależy co dokładnie jest do fotografowania.
-
Dlaczego tylko body + obiektyw? Dlatego, że nie może wydać tej kwoty na coś innego. Ma wyznaczoną kwotę tylko na obiektyw i aparat :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KriStyle
a napisał mi, że obiekty głownie małe (domyślam się, że mogą to być jakieś ulotki, wizytówki itp.)
On będzie FOTOGRAFOWAŁ ulotki i wizytówki? W jakim celu?
-
W celu: "ulotki wizytkowki, kartyki okolicznosciowe, materiały drukowane, w celu prezentacji produktow oraz podniesienia jakosci sprzedawanych materialow drukowanych"
Tak mi napisał :)
-
No to mógł kupić licencję do programu 3d (na 3d studio by brakło ale może coś by znalazł). Zrobił by sobie jeden projekt a później tylko renderował z inną teksturą.
Cytat:
Zamieszczone przez
KriStyle
Ma wyznaczoną kwotę tylko na obiektyw i aparat
Cytat:
Zamieszczone przez
KriStyle
W celu: "ulotki wizytkowki, kartyki okolicznosciowe, materiały drukowane, w celu prezentacji produktow oraz podniesienia jakosci sprzedawanych materialow drukowanych"
Trochę to wygląda jak "wyciągnięcie" dotacji.
-
Tak, chłopak stara się o dotację. I nie wiem dlaczego nazwałeś to "wyciąganiem". Przypominam, że temat założyłem z prośbą o pomoc w wyborze aparatu i obiektywu a nie prawieniu morałów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KriStyle
To prawie tak, jakby skanował wydrukowane zdjęcie mając plik, z którego było to zdjęcie wydrukowane.
Chyba kolega kawy jeszcze nie pił że tak kombinuje.
-
Może pił, może nie pił. Nie wiem :)
Jakieś propozycje jeszcze chłopaki ?? Czy stawiać na xxxD + 50mm 1.4 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KriStyle
Niech sobie kupi Tablet i na nim pokazuje swoje produkty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KriStyle
Czy stawiać na xxxD + 50mm 1.4 ?
Pomijając kwestię sensu robienia takich zdjęć, zastanów się czy do zdjęcia wizytówki potrzebna jest płytka GO i czy wystarczy ostrość od 45cm?
-
Jest sens w robieniu takich zdjęć. Wiadomo że produkt wygląda dużo lepiej jak jest zdjęcie porządnie zrobione (np. przykład elementów identyfikacji która miałaby być sprzedawana np. Au Brand Identity on Behance, czy też nawet zwykłej potrawy (np. zdjęcia z Kwestia Smaku - Wyjątkowo na co dzień - Przepisy kulinarne ). Każdą pracę można wykonać albo słabo (słabe podejście w stylu kup pakiet do 3dmax (12k?) czy prezentuj produkty na tablecie), albo dobrze (jak na załącznikach)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bcwk
czy też nawet zwykłej potrawy
Nikt tutaj nie wspominał o zdjęciu potrawy czy też innych zdjęciach potrzebnych jako materiał do wykonania ulotki.
-
"ulotki wizytkowki (MOO | Custom Business Cards, MiniCards, Postcards and more... | moo.com), kartyki okolicznosciowe (ajdoo / DIY wedding invitations) , materiały drukowane (dużo jest materiałów drukowanych), w celu prezentacji produktow oraz podniesienia jakosci sprzedawanych materialow drukowanych"
-
He he, jeśli chodzi o zakup sprzętu, to najlepiej tu doradził Cichy. To, czy nastąpi
Cytat:
przygotowywanie zdjęć wykonywanych produktów i projektów, mających na celu podniesienie ich wizerunku
będzie zależeć wyłącznie od wiedzy i umiejętności osoby wykonującej zdjęcia.
Sprzęt zaproponowany przez autora wątku również nada się doskonale do tego zadania, jak i do zdjęć wakacyjno-spacerowych. Z tym, że do "podnoszenia wizerunku" od razu proponuję dokupienie pierścienia makro i jakichś książek poza dotacją ;).
-
Mój znajomy, któremu aparat jest potrzebny do ... "ogólnie przygotowywanie zdjęć wykonywanych produktów i projektów, mających na celu podniesienie ich wizerunku, oraz w celu prezentacji ich przyszłym potencjalnym klientom", tj robi ulotki, wizytowki i takie tam różne reklamy oprócz xxxD ma jeszcze obiektyw 55-250 IS i jest przeszczęśliwy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Trochę to wygląda jak "wyciągnięcie" dotacji.
To jeszcze coś takiego istnieje i to na prowadzoną DG? ;)