Odp: 430 EXII i odbłyśnik
Z tego co wiem, wysuwany ekranik służy do tworzenia odbłysku w oczach, a nie jako dyfuzor.
jesteś pewien ? no to byłem w błędzie bo myślałem że od tego ekranika odbija sie światło podonie jak od białych ścian przez co fotki wewnątrz wychodza mi dobrze a na zewnatrz nie za bardzo :x
Akurat czytam książkę " Za pamiętnika lampy błyskowej". Kupiłem używaną za parę złotych. Świetna lektura, które odpowie Ci na wiele pytań zadanych w tym wątku.
Ja korzystam czasami z białych wizytówek i gumek recepturek.
Pozdrawiam
Ja używam gumki recepturki i jakiejś sztywnej ulotki, która idealnie pasuje do szerokości lampy i jest biała z jednej strony. Sprawdza się idealnie. Tanie i lekkie do tego.
Jest to dobre rozwiązanie, tylko recepturki czasami pękają ja używam gumki do włosów i biały kartonik.
bardzo dziekuje za odp
dziś poćwiczę z kartonikiem
mam jeszcze jedną prośbę
otóż mam statyw i chciałbym kupic do niego takie dodatkowe sanki ( koszt mały bo 12 zł ) zeby umocowac swoją lampę
problem jest inny nie wiem jaki kupić softbox aby pasował do parametrów mojej lampy i dał się zamontowac do tego statywu z lampa a zdjecia wyzwalał bym swoją 650
czy taki softbox byłby ok i jak to sie montuje na statyw ?
DYFUZOR SOFTBOX Z GRIDEM DO LAMPY BŁYSKOWEJ W-wa (3317271592) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
a chodzi mi głownie o to zeby w plenerze robic portrety czy nawet jakies proste zdjęcia produktowe
cos takiego jak w tym filmie o 3.30 min rozumiem ze robi sie wtedy metodą prób i błędów w trybie manual lampy
http://www.youtube.com/watch?v=IJTU3tAWfTs
ale moje pytanie jest takie jaki powinienem kupic soft box chodzi mi o wymiary żeby powiedzmy oswietlić osobe stojącą i czy do czegos takiego nie wystarczy może parasolka
dziekuje za cierpliwość i ewentualna pomoc :>
Do autora tematu: kup to za grosze http://www.fotoslajd.pl/allegro/025/...iwersalny3.gif
Efekt będzie lepszy od kartoników z gumkami.
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
I ten materiałowy dyfuzor spełnia swoją rolę?
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
czy efekt bedzie lepszy od białego plastikowego dyfuzora bo przy robieniu na wprost z dyfuzorem nie wychodza mi tak jak zdjecia odbite od ścian
Hmm. Bert Stephani ze mnie nie jest:) Nie zagłębiałem się w testowanie, bateryjki. Robię zdjęcia. Dyfuzorów zwykle nie używam, bo to strata mocy, ale, ale gdy muszę (mam plastik i materiałowy), zakładam
a) materiałowy gdy mam w kadrze ludzi w odległości do 3 m ( mam jeszcze Iso w zapasie) . Czemu? światło jest bardziej miękkie. A po za tym światło leci w kosmos z tyłu lampy w klasycznym plastiku, w materiałowym po części zostaje skierowane w przeciwnym kierunku. Gdy materiałowy, lampa na 45stopni do przodu.
b) plastik: gdy nie ma parcia na delikatne światło, gdy bawię się w błysk na 2 lampy, jedna na 1, druga na 2 kurtynę migawki etc, wtedy na obu jest plastik-nie kontroluje kąta nachylenia i czy materiałowy jest założony we właściwą stronę etc.
Kartonika użyłem raz? Dwa?
Kiedyś jarałem się odbłyśnikami, kombinowaniem, lampami na statywach, synchro tego ustrojstwa. Rzuciłem to ..do szafy. Mnie najlepiej bez czegokolwiek na lampie (jeśli ta w ogóle błyska).