Zestaw do czyszczenia matrycy
Witam wszystkich,
Czy ktoś może polecić producenta szpatułek do czyszczenia matryc, nie mam doświadczenia w tym temacie, a moja matryca wymaga czyszczenia.
Na aukcjach jest duży wybór i rozpiętość cenowa, warto kupić np. Green Clean za około 80 zł czy te tańsze bo to niczym się nie różni tylko ceną?
Matówkę wyczyściłem, dużo mniej paprochów w wizjerze, jest jeszcze kilka ale pewnie na płytce z AF - czym to wyczyścić boję się tego dotykać.
Pozdrawiam
Odp: Zestaw do czyszczenia matrycy
Jak sie boisz dotykać to tylko serwis. Może to się źle dla cb skończyć...
Cytat:
Zamieszczone przez
RHJG
Widzę że można kupić nasączone i nie, wystarczy przetrzeć matrycę nasączona szpatułka bez wycierania na sucho? Czy kupić też drugą suchą ?
To nie jest takie trudne jak się do tego delikatnie podejdzie. Ja używam zestawu ROTIN - płyn + szpatułka. Jak kupisz nasączoną to nie potrzeba suchej, na necie są filmiki jak czyścić.
Ja kupowałem zestaw w systembank-u. Szpatułki i płyn Rotin. Matryca wyczyszczona super.
Tu masz jeszcze wątek odpowiedni http://www.canon-board.info/canon-ds...35/index6.html
ja uzywam szpatulek i plynu Visible Dust
Zamówiłem, jak przyjdzie postaram sie pokazać efekty przed i po czyszczeniu.
drogie te szpatułki ;/ , to używacie najpierw tych mokrych z płynem a później na sucho?
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
drogie te szpatułki ;/ , to używacie najpierw tych mokrych z płynem a później na sucho?
o których mówisz że drogie, było wymienianych kilka
Do patyczków/szpatułek z premedytacją polecam takie ustrojstwo np. :LensPen SensorKlear Loupe Kit czyszczenie i dbanie w sklepie Foto-Net, które kilkakrotnie skraca czas czyszczenia matrycy.
Przerabiałem,plam z oleju nie ruszy,Tylko na mokro płyn(2-3 krople na szpatułke)
Te z zestawu Rotin 13 zł sztuka , A trzeba użyć podobno 1-3 ;/ Swapy to już burżuazja :D
Cytat:
Zamieszczone przez
keto
Widzę że można kupić nasączone i nie, wystarczy przetrzeć matrycę nasączona szpatułka bez wycierania na sucho? Czy kupić też drugą suchą ?
Używałem tych mokrych. Czyli Sensor Swab Plus Eclipse typ 2. Po przetarciu mokrą szpatułką nie używałem już suchej, bo płyn powinien szybko odparować.
W Canonie 1100D sprawdzały się świetnie, bo to bydle nie ma czyszczenia ultradźwiękowego. Jak ktoś często wykręca obiektywy na wietrze to wiadomo co się dzieje.
Matryca już po czyszczeniu, efekty super
zdjęcie nieba zrobione przed
po pierwszym czyszczeniu
po drugim czyszczeniu
zdjęcia wykonane przy parametrach 300mm f/22 ISO400
--- Kolejny post ---
Użyłem płynu rotin + szpatułka, nie wycierałem na sucho płyn bardzo szybko odparowuje
szpatuka też rotin czy domowej roboty?
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
szpatuka też rotin czy domowej roboty?
rotin - do drugiego czyszczenie użyłem tej samej
Cytat:
Zamieszczone przez
keto
rotin - do drugiego czyszczenie użyłem tej samej
Podobno nie powinno się tak robić...
Można za to dokupić takie bibułki, które nie zostawiają włókien i tą bibułką owinąć użyty już patyczek i wtedy przeczyścić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Podobno nie powinno się tak robić...
Można za to dokupić takie bibułki, które nie zostawiają włókien i tą bibułką owinąć użyty już patyczek i wtedy przeczyścić.
Wiem nawet w instrukcji jest dokładnie napisane żeby nie używać dwukrotnie tej samej, :lol: ale jak widać nie zawsze można brać to do siebie.
Ja jednak nie ryzykowałem ;)
Najlepiej sprawdzać czystość matrycy na fotografii otworkowej wtedy mamy np f/180 albo 240 ;).
Też polecam szpatułki i płyn Rotin , chociaż ten zestaw LensPen SensorKlear Loupe Kit wydaje się być ciekawy.Jak się czyści szpatułkami Rotin to warto mieć pomieszczenie bez latających pyłków(czyt. sterylne) .W przypadku zestawu LensPen SensorKlear Loupe Kit wpadanie tego co lata w powietrzu jest utrudnione bo od góry jest umieszczona lupa ;-) i druga sprawa ten zestaw
używa się kilkakrotnie ,więc może warto zainwestować 200 zł.
Ja używam samego pióra SensorKlear i sobie chwalę. Czego gruszka nie usunie, wtedy to pióro już na pewno da sobie radę. Polecam, szczególnie że kosztuje jakieś 50zł.