Witam !
Na początek coś z ostatniej sesjii :)
Nie wiem jak to wyjdzie jakościowo, pierwszy raz wrzucam zdjęcia na CB...
1.
2.
3.
--- Kolejny post ---
Ok,widzę już, ze jakościowo kiepsko :D Popołudnie wrzucę jeszcze raz w lepszej jakości
Wersja do druku
Witam !
Na początek coś z ostatniej sesjii :)
Nie wiem jak to wyjdzie jakościowo, pierwszy raz wrzucam zdjęcia na CB...
1.
2.
3.
--- Kolejny post ---
Ok,widzę już, ze jakościowo kiepsko :D Popołudnie wrzucę jeszcze raz w lepszej jakości
Rozumiem że te przebarwienia to zamierzony efekt? Bo fajnie to wygląda, jak takie stare fotografie papierowe :-)
Kompresja + kolorystyka = dramat
lepsze jest wrogiem dobrego. nie psuj zdjec. powiem ci tyle ze za rok spojzysz na nie i sie usmiechniesz do siebie:)
Ok,to jeszcze raz, tyle,że w (mam nadzieję) lepszej jakości ;)
1.
2.
3.
--- Kolejny post ---
Tak,przebarwienia zamierzone :)
Cichy dlaczego kolorystyka to dramat?
trampek Co jest w nich aż tak "popsute"?
Muszę przyznać że zdjęcie nr 2 przyciąga wzrok, ale tak jak pisał Cichy, kolory (kolorystyka) jakieś wyprane a chodzi mi głównie o dziewczynę.
Tutaj akurat chciałem taki efekt "wypranych" kolorów osiągnąć, ciekaw byłem czy się spodoba ;)
No to jadę dalej ;)
Tak,wiem,że na 4ce blenda odbija się w okularach :)
4.
5.
6.
Pierwsze zdjęcia trzymały poziom, wprowadzały w pewien klimat, ciekawie zrealizowana sesja. Natomiast kolejne zdjęcia (4, 5, 6) zwykła strzelanina od czapy, nic specjalnego.
Widzę,że co komentarz to inna opinia :)
123 nie widze, 456 nuda!
Niedokońca coś pośrodku,narazie wrzucam to,co już mam ;)
7.
8.
9.
8. - ciekawe ujęcie...
albo masz monitor zle skalibrowany (imho niekorzystnie ustawiony kontrast na zdjeciach), albo cos z poczuciem estetyki nie tak :)
zakladam, ze chciales uzyskac lekki, wiosenny klimat na zdjeciach (miejsce, pora, kwiat we wlosach oraz kwiaty w tle itp)
wszystko psuje b. ciezka i zle dobrana obrobka.
mialo byc lekko i zwiewnie, wyszlo lekko-zwiewnie-ciezko-ciemnawo :O
wyszlo nijak.
poogladaj jak to inni robia, albo pogooglaj o kalibracji monitorow ;]
good-luck.
Nie kalibrowałem monitora, jednak obraz na moim monitorze pokrywa się z tym co dostaje na odbitce-jak narazie to mi wystarcza ;)
Co do obróbki - podczas robienia tych zdjęć akurat zaszło słońce, i chciałem uzyskać coś...melancholijnego? Sam nie wiem jak to nazwac :)
Myślę,że obróbka w tym stylu zależy od gustu - często lubię obrabiając zdjęcia podciągać końcówki krzywych do góry/dołu. Jednym się to podoba,innym mniej. Co nie znaczy,że skoro podoba się mi,to jest to bezwględnie dobre a Wy się nie znacie :)
Poprostu byłem ciekaw odbioru - na innym portalu obróbka się spodobała,tutaj nie. Zdania są podzielone ;)
Kilka kolejnych ode mnie:
10. Które mi mało się podoba,ale innym podobno tak ;)
11.Trochę bardziej "żywsze"
Oraz kilka z Sandomierza - nie były to żadne przemyślane zdjęcia,ale myślę,że warto pokazać, zawsze może ktoś coś podpowie ;)
12. Sandomierz widok z mostu(obecnie zamkniętego)
13.Rynek
14.
15.
Jak dla mnie to mocno przesadzone z obróbką... Nieprzyjemnie mi się takie coś ogląda
Wszystkie ostatnie? Nie wiem co jest przesadzonego na tych z Sandomierza...
KONTRAST , kolego wyżera oczy i ni jak nie pozwala skupić się na zdjęciach a zdjęcia jako takie słabe kadry się"walą " musisz trochę nad tym popracować
Zdjęcia z poprzedniej sesji mdłe zła obróbka .
O ile na 13. na kolor bruku można popatrzeć to już na 14. się po prostu nie da.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Popracuj nad kadrami obróbkę zostaw sobie w spokoju, to przyjdzie z czasem. Próbujesz na siłę ratować zdjęcia obróbką a nie o to w tym chodzi. Kadry, kontrast jak już wspomniano. Nie zawsze jest to dobre. Pracuj a do wszystkiego zaczniesz dochodzić.
Hah...jak dla mnie obróbka na tych zdjęciach nie jest szczególnie przesadzona/przebajerowana...
Zmień monitor !
Wystawiasz tu zdjęcia po to aby usłyszeć co inni mają do powiedzenia, więc mówię że jest przesadzona i to mocno. Mi się nie widzi. Przeglądałem inne twoje zdjęcia i widzę ciekawe z walk w BW. Zdecydowanie lepsze niż to czym nas tu uraczyłeś.
Spójrz na ostatnie zdjęcia. Niby to samo miejsce a WB zupełnie inny, kadry tez słabe, bez pomysłu, ot cyknięte.
10 - fajne kolory,
12 - fajnie widać port szkoda, że nie ma możliwości aby złapać go w całości i od frontu (no chyba,że z drugiego brzegu).
Kolejne z Sandomierza ;)
Dawid razy dwa
16.
17.
model ma minę jakby coś go bolało ;) nie wiem czy tak ma zawsze, czy tylko na zdjęciu, ale dość nienaturalnie i twarz i poza wyglądają
Zdjęcia były robione spontanicznie , i były pozowane bardziej "na żarty" ;)
A jak obróbka? Tym razem naturalna?
to zamiast na zarty nastepnym razem postaraj sie aby wyglądał naturalniej dzieki temu uzyskasz juz te 50% pozytywnego odbioru,
widac ze majstrujesz cos przy zdjęciach,zawsze tak będzie, zdjęcie nigdy nie bedzie wyglądało tak jak widzi nasze oko świat, tak więc mimo wszystko jak obrabiać to z głową, tutaj jak dla mnie nie ma czego oceniac
Wątpie,żeby każde z zdjęć w galeriach użytkowników było robione na poważnie, a ludzie jednak je oceniają ;) Niezależnie czy poziom zdjęć jest bardzo wysoki czy bardzo niski
Ostatnie dwa zbyt zaniebieszczone, więc problem z WB, albo faktycznie z monitorem.
Obawiam się,że jednak monitor...chyba muszę zainteresować się kalibracją ;(
Szuflandia, kolejne , a monitor dalej nieskalibrowany, za to po wizycie w serwisie. Mam nadzieję,że jakość nie będzie tragiczna. Macie jakieś gotowe presety do Lightrooma żeby to zawsze "fajnie" wychodziło?
18
19
20
21
dlaczego wyplute?
mój nie pluje, ale ja nie mam pełnej klaty
Mój czasem tak głośno sobie popluje, czasem nawet coś ładnego mu wyjdzie, ale na codzień to jednak bez szału :)
podoba mi się jak pracujesz kolorem :)
po tych fotkach straciłem apetyt a pełną klatę
gdzie ta magia FF?
co to za pełna klatka? w ogóle co to za aparat, który daje takie ohydne kolory?
W tym 20stym cos bym tam i szukał...
Ohydne jak ohydne, mi się podobają, u mnie wyglądają ok, na druku wyglądały ok ;)
Pytanie - kwestia gustu czy mój monitor aż tak fałszuje.
Kolory ohydne bo mój aparat nie robi zdjęć tylko pluje, jak w tytule :)
teraz wiadomo, ta pełna klata to analog
A jednak, cyfra ;)
żart, oczywiście...
jak dla mie to 22 :) pierwsze portrety to jakaś porażka. Nie mój klimat.
z ciekawości: jakie jest założenie/idea/przesłanie tego cyklu?
że warto mieć FF, czy nie?
Raczej nie warto :) im gorszy sprzęt tym łatwiej znaleźć winnego :)
Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2