Odp: Wybór lustrzanki 600D
Cytat:
Zamieszczone przez
barthez
Tego 75-300 śmiało możesz sobie odpuścić :)
BTW: używane obiektywy "chodzą" po 400zł
jacek_73 czyli lepiej kupić z samym 18-55 IS II a kase przeznaczyć na lepszy obiektyw ? :)
Zdecydowanie tak. O ile pamięć mnie nie zawodzi to 75-300 jest już konstrukcją dość starą i niezbyt wysokich lotów. Od tamtej pory powstało kilka lepszych obiektywów m.in. EF-s 55-250IS (cenowo wyjdzie na zero), tamron 70-300USD VC czy canon 70-300 IS (tutaj trzeba jednak dołożyć nieco grosiwa). Wybór oczywiście należy do kupującego, jednak (moim zdaniem) w zaistniałej sytuacji nie ma co się "pchać" w "zabytki techniki".
Ja żałuję że nie kupiłem od razu używanego 5D classic tylko pchałem się na początku właśnie w 600D + 18-55. Skończyło się tak, że po roku to sprzedałem i kupiłem FF.
A może znajdziesz 60D w dobrej cenie?
hmmm nie mam za dużo funduszów :)
60D jest jednak o tysiąc droższy...
Ja zawsze będę każdemu polecał kupić najpierw lustrzankę ze standardowym obiektywem typu 18-55. Pobawisz się i zobaczysz czy brakuje Ci np. jasności czy wolisz dłuższe szkła... określisz swoje preferencje.
Kasę pozostałą mógłbyś wydać chociażby na torbę.
600D plus kit 18-55 - to pewny wybór na początek, nie ma tu wątpliwości.
Polecam !
Tylko raczej sprawdź ceny w sklepach internetowych, bo nie warto przepłacać w Media Markt.
Zajrzyj na CENEO.
Pozdrówka
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Ja zawsze będę każdemu polecał kupić najpierw lustrzankę ze standardowym obiektywem typu 18-55.
100% zgody. Jeśli, to pierwsza lustrzanka, to najlepiej nowa z kiciakiem. Jak wciągniesz się wystarczająco, to kiciaka porzucisz na rzecz stałki czy jasnego zooma.
W dodatku warto szukać aparatu nowego, a nie starej piątki. Jeśli dziesięciorgu Twoich znajomych się uda, to tobie może się nie udać i trafisz na aparat uszkodzony, a to może spowodować, że przestaniesz kochać fotografię...
To nie lepiej na początek poczciwe 550D z APSC? najlepiej używane? + Lepszy obiektyw lub na biedę 18-135 is ? Jak się okaże co chce dalej sam kupi, a jak fotografia go przerośnie,znudzi odsprzeda z mniejszą stratą :)
Z wyżej wymienionych również polecam ten zestaw z samym kitem. Sama po sobie widzę że na początek to wystarcza. Później można sobie dokupić szkło takie jakie jest potrzebne;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Veox
Ja żałuję że nie kupiłem od razu używanego 5D classic tylko pchałem się na początku właśnie w 600D + 18-55. Skończyło się tak, że po roku to sprzedałem i kupiłem FF.
A może znajdziesz 60D w dobrej cenie?
No proszę. Mam ten sam zestaw i nijak nie widzę tej magii FF.
Cytat:
No proszę. Mam ten sam zestaw i nijak nie widzę tej magii FF.
To chyba dobrze? :) Sporo kasy można oszczędzić. A jak Sigma ogłosi cenę 18-35 F1.8 to można mieć i super zooma. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
To chyba dobrze? :) Sporo kasy można oszczędzić. A jak Sigma ogłosi cenę 18-35 F1.8 to można mieć i super zooma. :)
Całkiem dobrze. Stałek nie będę kolekcjonować. Portretów praktycznie nie robię. Zastanawiałem się nad 24-70/4L ale do landszaftów nie potrzebuję FF, więc będzie taniej na aps-c. Do tego ostatnio jakoś wena mnie opuszcza i nawet nie mam chęci łazić z aparatem. Małe jest piękne.